A kaliforniai erdőtűz és Woz esete

https://index.hu/techtud/2019/10/30/steve_wozniak_woz_interju/

Olvasom az interjút, és fogom a fejem. Pedig nem is egy átlag-hülye amerikai. Mégsem fogja fel ésszel mennyire függővé teszi magát az összes iot-szarjával, az "okosotthonában". Azaz ha épp nincs net, a lámpáját se tudja felkapcsolni még ha otthon is van a saját lakásában. Borzasztó agymosás működik amerikában. Amúgy értelmesnek tűnő IT-szakértő emberek rohannak vennivennivenni minden új szart ami bétateszt nélkül kerül a piacra. Csak iot meg smart legyen! Tülkölik világgá twitteren büszkén, h. egy 100 ft-os izzó helyett 100 dodós "izzót" vettek. Aminek ugye wifi kell, Kumar kódolta a szoftvert bangalore-ban, igy PKI-ról meg szekjuriti-ről csak annyit hallott h. a wifi jelszót plaintextben tárolja a publikusan elérhető webszerverén az izzónak (!???).

Szóval Woz, nagyon nem érted te ezeket már vagy 20 éve..

Hozzászólások

... szerintem inkább arról lehet szó hogy a cikk mondanivalója le lett egyszerűsítve az átlagember (funkcionális) szintjére.

Amúgy a smart home nem rossz dolog de tény hogy az információ helyben tartásához dolgozni kell vele.

Hobbiból lassacskán egy ilyen ökoszisztémát rakok össze, amint publikálásra érdemes lesz (nemsokára) közzéteszem és lehet csatlakozni.

Gábriel Ákos

Feature request: blogpostokat nem lehet +1-egyezni.

7 bitcointot loptak el tőle mert valami perverz tőzsdén tartotta.

Tényleg mintha nem értené a securityt. Pedig tőle azért úgy elvárná az ember, meg kinézné belőle!

hat ha jol ertem az internetet, akkor nem tortek fel a penztarcajat, es nem is a tozsden loptak meg: egyszeruen atvertek. eladta valakinek a bitcoinjat a neten, akik meg lopott kartyaval fizettek. 

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Szerkesztve: 2019. 11. 01., p - 19:16

Azért ne általánosíts, nagyon jó eszközöket lehet vásárolni, amik képesek önálló LAN-os működésre (vagy eleve csak arra). Akinek van kedve barkácsolni, az pedig a cloud only cuccokat is ki tudja herélni, és alternatív firmwarekkel tudja használni őket mindenféle külső kapcsolat nélkül. Persze nem minden gyártó minden eszközét, választani tudni kell, ehhez pedig van információ bőven a neten. Aki képes megvásárolni olyan dolgokat, amiknek bármiféle külső kapcsolat és gyártói cloud kell a működéséhez, és ezt kiütni se lehet belőle, az tuti hogy egy nyamvadt fél órát se tett bele abba, hogy olvasgasson kicsit erről a területről, szóval meg is érdemli.

Wozra visszatérve: nem elég hogy a fent említett idióták közé tartozik, de úgy néz ki hogy még spanyolviaszkutató is akar lenni a Raspberry Pi-jeivel :)

Rpin  futtat vpnt gigarotfl

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

De lehet az is, hogy pont nem hülyült meg. Mi lenne az elvárható ebben az élethelyzetben? Nagymellű rendszermérnök hölgyek hada üzemeltet neki az alagsorban levő privát DC-ben több racknyi cuccot, ő pedig messziről nézi szivarozva, 30 éves whiskyt iszogatva, néha odavetve egy-egy félmondatot ("pls gimi a portforward to my laptop tcp/22") ?

Mondjuk a cloudos iot eszközök miatt de, mégis meghülyült.

Nekem sem tetszik, hogy az okosotthon arról szól hogy csinálod kell egy huawei/xiaomi/google/amazon fiókot, az okos eszközeid meg egymásnak vállat vetve telemetriáznak, és csak megy és megy felfelé a (szerintem) érzékeny és privát adat rólad. Ráadásul amikor elmegy a net, megbuzzan az egész.

Egyszemélyes, otthoni használatú VPN szerintem bőven jó Rpi-n, miért is ne? Olcsó, könnyű beszerezni, megfelelően erős a hardver, gyerekjáték rárakni egy standard Linuxot, aztán hadd szóljon. Plusz végtelenségig lehet customizálni - de ezt nyilván nem kell itt előadnom. A stabilitásával sincs gond, majd bebootolod hálózatról és akkor az sdkártyával se kell törődni.

De ha már teljesítmény, én ~1 évig használtam egy régi 1043ndv1 -en OpenWRT/OpenVPN kombót, és simán kiszolgálta, ami nekem kellett (általában a nason tárolt filmeket meg sorozatokat hallgattam (nem néztem :) ) munka közben távolról). Egy Rpi (főleg a 4-es) meg sokszorosan lekörözi azt a hardvert.

Amúgy átfutottam a cikket, és azon azért meglepődtem hogy Woz varázslónak nincs saját hálózati infrája, a cikk alapján wifis (mikrohullámúként aposztrofált) internetszolgáltatója van, aminek az antennája ott van valahol a hegyoldalban egy fára feltéve. Ez még önmagában nem lenne nagy baj, de a helyében az első dolgom egy client-mode router belövése lett volna, hiszen így teljesen ki van szolgáltatva, plusz se portot, se NAT-ot, se VPN-t, se semmit nem tud így beállítani magának.

Nem értem, pont azt magyarázza, hogy ez így mekkora szar, hogy nem működnek ezek az eszközök net nélkül. Mint amikor kiment a csóka a sivatagban a Teslájával, kulcsot nem vitt magával, mert majd az okostelefonjával beindítja. Aztán pont nem volt térerő.