DVB-T coax elosztása

Fórumok

Helló,

Jelenleg egy tv-nk van, a padláson egy ilyen antennaval: https://antennabolt.superwebaruhaz.hu/dipol-4421-69-tri-digit-eco-46dbi…

Kettő között közvetlenül coax (szobában persze rendes aljzat).

A tv mellett még ott van a 12V tapfelado. Ez így többé kevésbé jól megy (nagy viharba/szélben sokszor szétesik, de hát ez van, így is örülök, hgoy ennyi van).

Most viszont felmerült az igény, hogy kéne még egy, tv-t bekötni az egyik szobaba. Padláson ott van minden helyiségből a coax berakva, ezzel legalább nincs gond. Sima kabeltv lenne egy sima eloszto elég lenne.

De jelen esetben mi kell? Gondolom valami olyasmi elosztó ami vagy maga erositos (ez esetben az antennán le kell cserélni az erositos szimmetrizálót passzivra), vagy olyan elosztó ami tapfelados?

Gondolom jobb már az antennán megerősíteni a jelet, mert ha a gyenge jel jön le akkor ott még további veszteségeket kell elszenvedni amíg az elosztoig érne.

Bar tapfelados elosztot Meg nem igen találtam.

Ki mit használ hasonló célra?

Hozzászólások

Én is ilyet használok 10 éve, van benne két dióda a kötelezőkön túl, oszt csókolom.
Tv oldalról táplàlom, másik ág ment a számítógéphez. Már nincs használatban az az ág, de az osztó még fent. Ha egy tv-vel is rossz a vétel és régi a kàbel, cseréld olyan hosszan, ahogy csak tudod. Az is lehet, már az egér is megrágta. Nekünk a 30éves lepke van még most is, erősítőpatronnal, minél közelebb az antennához (ahová még el tudtam jutni a padláson, kábelt is addig cseréltem). Tokajt vesszük légvonalban 90km-ről.

Így van.
Ha egy tv-vel is rossz a vétel, pláne erősítős antennával, akkor arra nem lesz gyógymód a plusz erősítő.
Erősítőt mindig olyankor kell használni, ha az antenna beállításával, pozicionálásával, kábelek, osztók, csatlakozók cseréjével elértük a legjobb jel-zaj viszonyt, 1-2 tv-n tökéletes a vétel, de több tv készülékre már nem elegendő a jelszint.

Kábelből a legjobb a háromszoros árnyékolású RG-6, csatlakozónak roppantható, vagy (ön)kompressziós F. Mindenféle szerszám nélküli szereléshez az önkompressziós F a legjobb, a sima csavaros F-csatikat viszont jó lenne már elfelejteni manapság.
Néha meglepő, hogy mennyit csillapít a jelszinteken a sz*r, NDK-s koaxkábel, meg az agyonkorrodálódott, régi, hibás csatlakozók.

De alapvetően nem rossz a vétel. Mikor nagy vihar van rossz. De papírforma szerint nálunk nincs is vétel (MindigTV) ráadásul egy völgyben vagyok dombokkal körülhatárolva, úgyhogy ez így nagyon jó. (a helyi catv szolgáltató meg baromi drága)

Minden kábel, szerelék stb új, nincs egy éve, hogy be lettek húzva.

Hali!

 

Nem kell annak csak úgy kilógni... lehet kábel kivezetőt is használni... amúgy a plusz kontaktokon kívül kapásból minimum 4Db-t buksz az aljzaton... és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy típusa válogatja éppen melyik frekvencia tartományt vágja ki az ablakon. Nem véletlen, hogy pl a UPC sem engedi a szerelőknek, hogy bennt hagyják... ha megy utána a minőség ellenőr akkor megqrják érte a szerelőt. Ehyébként az a 4Db pont egy 2w osztónak megfelelő jelveszteség.

Üdv:
Feri

Inkább olyan jelszintet kellene biztosítani a betáp-oldalon, hogy a szabványos fali aljzatokon kilépő jel még mindig megfelelő mértékű legyen. Nem az a megoldás, hogy kibarmolják a drága fali aljzatokat, aztán nézegeti az ember a kilógó drótot a lakásban. A kókányolástól ki tudok akadni.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Akármekkora jelszintet becsatolhatsz egy ilyen falialjzatba, nem közvetlenül a jelszintekkel lesz a baj, hanem a reflexióval, meg a brutál slope-pal (a frekvenciasáv dőlése, a felső frekiken nagyobb csillapítás lesz), amit belerak a jelbe. Emellett ahogy írták, plusz kontakthiba-forrás, egyik-másik gyártó terméke nagyon gyorsan elkezd oxidálódni és rossz antennaként viselkedni. Gyűjti a zavart és szórja a jelet. Nem egy olyan esettel találkoztam, ahol a szar falialjzat a szobából szórta az éterbe a kábeltévéhálózaton fogható rádiócsatornákat, és pár fallal odébb lehetett hallgatni kisrádióval.

Hívhatjuk kókányolásnak, vagy ahogy akarjuk, de tény, hogy a "jótékony" hatásai miatt alapból egyik kábeltévé-szolgáltató sem köt falialjzatba, maximum ha az ügyfél kifejezetten kéri (az írtak szerint a UPC még így sem).

Ha igazán jót akarsz, vigyél fel 230V-ot a padlásra, az antennát meg a tetőre. Az erősítő mehet a padlástérbe. Ha az antenna erősítős, a tápfeladást onnan könnyen megoldhatod az elosztás előtt. Ha hosszúak a kábelek, beiktathatsz az elosztás elé még egy erősítőt. (az erősítő antennabemetetével nincs gond, az kondin keresztül kapja a jelet)
Az elosztónál pedig arra figyelj, hogy sokszor csak simán vezetékkel van összekötve a jel, azokat cseréld ki kondikra, kb. 100-200 pF-ra, így nem lesz baj a 12V-tal.
Ha plusz erősítőt használsz, akkor meg már nem kell kókányolni az elosztóval.
Szóval, a tetőre mehetne a tápfeledós, annak a jelét be egy különáramú erősítőbe, utána meg osztani.
A padlástérbe pl. mehetne egy ilyen:
https://antennabolt.superwebaruhaz.hu/konczol-23db-szelessavu-szabanten…

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Helló,

Van a padlásban 220, arról megy a net, switchek, stb.

A tetőn sincs jobb vétel, plusz ott még ki van téve az elemeknek. Mindenhol azt írják, ha 2-nél többfelé osztunk coax-ot, akkor erősíteni kell.

Tehát, akkor úgy is jó, hogy antenna-coax-antenna tápefeladója-elosztó-tv-k? Ez esetben néznem kell valami biztosabb adaptert a tápfeladónak, mert ami gyárilag van hozzá, azt nem igen raknám fel a padlásra, nem is biztos, hogy bírná a körülményeket, meg még legégetné a házat.

Nekem úgy tanították, nem osztásfüggő az erősítő alkalmazásának szükségessége. Inkább ha kicsi a jelszint, akkor kell elgondolkozni erősítésen vagy jobb antennán (esetedben úgy látom jó az antenna, esetleg kültéren mégis pár dB-lel több jelet szed össze). Azzal hogy 2 felé osztasz, nagyjából 4..5 dB-t veszítesz a gyakorlatban. Ha van ennyi jeltartalékod, akkor nem érdemes erősíteni. Tápfeladás továbbra is az osztó és az antenna között (padláson) és a probléma letudva.

Hali!

Igazából a gyakorlatban 2 esetben használunk erősítőt:

- Ha olyan hosszú a szakasz, hogy túl sok jel esik

-"Sok" felé lell osztani

 

Persze nyilván vannak ennek kombinációi is, de nem véletlen, hogy az erősítőkön lehetet állítani, hogy mekkorát "toljanak" az alsó és a felső frekvenciákon... ha a távolság miatt kell akkor a felső frekit meg kell tolni... amennyiben csak az osztás darabszáma miatt akkor akár szimmetrikus is lehet... egy nyolcas osztó "megeszik" kb 12Db-t és lehet, hogy a mögötte lévő kábelhossz max 10 méter...

Ezen felül nem mindegy hova kerül az erősítő... rossz snr esetén hiába erősíted a jelet... a zajt is erősíted. Csak a körülményektől függ, hogy a kábelnek az osztó felőli vagy éppen az induló oldalán van erősítő.... aki ezt látatlanban licitálja az csak találgat/dilettáns...

Üdv:
Feri

Először is egy jó hely kell az antennának. Ha rossz helyen van, akkor semmilyen erősítős varázslat nem fog eredményt hozni. Sokszor centimétereken múlik, hogy minden jön, vagy semmi sem. Érdemes kimérni SDR-rel a helyet, vagy bármivel, ami tud jelszintet mérni, lehetőleg valósidőben. Akár TV-vel vagy USB-DVB stick-kel felszerelt laptoppal is lehet mérni.

TV-nél vigyázni kell, mert ha jó helyre kerül az antenna, akkor is csak 1-2 másodperc után ugrik be a videofolyam, ami ugye elég zavaró helykereséskor.

Ha USB-DVB, akkor vannak rá programok, amivel lehet spektrumot nézni, pl. gqrx. Egy kis késés itt is van, de az már nem zavaró.

Hely keresésnél arra is figyelni kell, hogy az összes multiplexet ellenőrizd, mert frekvenciában távol állnak egymástól, a reflexió és az árnyékolás is frekvenciafüggő.

"Tehát, akkor úgy is jó, hogy antenna-coax-antenna tápefeladója-elosztó-tv-k?"

Miután a padláson, az elosztás előtt minden rendben van a jellel, egy próbát kell csinálni. Kábeldarabbal csatlakozz az elosztókra.

Hogy tűzbiztos legyél: a 220-as elosztót, meg ami arról megy tedd fémdobozba... ha más nincs, egy ócska, kibelezett PC-házba... akár még ventillátort is szerelhetsz rá.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.