FreeNAS szerverhez olcsó 8-12 lemezes ház

Fórumok

Hali!

Tudnátok ajánlani valami olcsó számítógép házat (csak ház, minden más megvan már, FreeNAS lesz rajta), amibe sok lemez fér (8-12)? Jó lenne hotp swap, de nem feltétlen követelmény és lehet rack-es és álló is. Már raktam össze ilyet az egy NZXT H440-be került, ami 30e körül van és 13 lemezt lehet belerakni, az nem rossz de elég cipőkanál a szerelése. Itt mehet az ár feljebb de lehetőleg ne több százezer legyen.

Hozzászólások

A Cooler Masterek és Chieftecek körül néznék szét. CM-ből azt hiszem a Force 500-asba fér diszk bőven, bár ez elég büdzsé házikó.

A ház hűtésen és a jó tápon semmiképp se spórolj, menjenek a magasabb fordulatú PWM-es ventik és valami FSP vagy Seasonic féle tápból, mert ezen sok fog múlni. Gondolom a NAS mellé egy UPS is be van tervezve.

es megis mekkora lemezt akarsz belerakni? SFF? LFF?

Hát, ha megbízható FreeNAS rendszert akar építeni, akkor úgy is sürgősen el kell felejteni a desktop dolgokat. Akkor pedig a használt szerver azonnal nagyon jó lehetőség lesz.

Én Dell R720XD-t javasolnék, ha használt szerver is lehet, 12xLFF vagy 24xSFF kivitelben érhető el. Alapból redundáns táp, alapból ECC memória, jó CPU, ipari kivitel. A hangja az ja, van. Dehát szerver, ezzel együtt kell élni. Mondjuk a 12. generáció nem szól annyira, mint az előző, és (mert) sokkal kevésbé melegszik (nyilván).

Ráadásul a Dell-re van garanciaidőn túl is FW frissítés, fillérekért lehet PERC H310-es kártyát venni ami pár mozdulattal HBA-vá varázsolható (a backplane ezekben még úgy is "csak" 6 Gbps sebességet támogat), stb.

Figyelni kell arra, hogy megváltozott a lemezek felfogatása a nagyobb modellek esetén.
http://www.computer-answers.ca/2017/computer-questions/windows-question…

Ha ez a nyűgjük nem lenne akkor a Fractal Design régebbi (R5 és alatta) házait merném ajánlani, szigorúan másodkézből, sacc 20k Ft körül. Define R5-öm van, ha találok a desktopomnak jobb házat akkor ezzel az a terv, hogy NAS (is) lehet.

Nem expander, hanem slot hdd-nek, ssd-nek stb és pont az a jó benne, hogy nem kell backpanekkel szórakozni. Dugod kábelre és kész.

Otthonra tökéletes és kevered a diszkeket, az is ok.
és ez is frankó hozzá: hp 654540-001 2.5" to 3.5" Drive Adapter tray for hp g9/g8 N54L 651314-001
Ebből vettem 6 db-ot, hogy ssd-t kultúráltan bele tudjak tenni.

Jelenleg ennyi diszkem menne bele:

2x500-as intel ssd, temp storage nem fontos cuccnak (ami nem baj, ha kidől)
1x800-as intel ssd, temp storage nem fontos cuccnak (ami nem baj, ha kidől)
4x5TB WD RED tükörben.
1xU2 Optane 900P Cache a zfs elé.
1xU2 INtel p4510 VR gépnek tempós.
2xSATA SSD Boot drivenak. (Kingston 2x)
Aztán van még m2 ssd 2 db műanyag sata tokban, az dedikáltan kisebb vr projektekre.