Egy másik retró rovat: 1. rész

 ( kleinie | 2019. szeptember 27., péntek - 19:08 )

Balagesz kolléga után én is belevágok a retróba. Még általános iskolás koromban volt egy Aldi-s C=64-em, ami aztán eltűnt, mint szürke szamár a ködben. Szerintem elcseréltem valami más kütyüre. Utólag visszagondolva már sajnálom nagyon, nekem az a verzió tetszik a legjobban. Aztán elkapott a vágy, hogy kellene mégis, elkezdtem a gyűjtést. Szereztem egy C=64C-t, hozzá egy 1541-II floppy meghajtót, meg talán egy QuickShot joystick-et. Utána vettem jóf06á5on egy "kenyérdoboz" verziót, mert az a forma az igazi, szintén 1541-II floppy meghajtóval. Ahogy Gaben mondta, ezzel pont átb@52tak... A ház elég jó állapotban van, egy régi breadbox, viszont a belsejében egy új verziójú deszka van. Sebaj! Aztán egyik ismerőstől vettem egy másik breadbox verziót, ehhez még egy fura hanyattegér is van, meg magnó. És mindezek után rám mosolygott a szerencse, sikerült egy nagyobb tételt megcsípnem:

 • C=128D, erre nagyon fájt a fogam
 • 2 db breadbox 64, az egyik elég rottyon van
 • egy C=64C, hekkelt, DolphinDOS kapcsolóval, ehhez van egy 1541-II, a belőle kilógó szalagkábelek arra utalnak, hogy ez a DolphinDOS-hoz van
 • C=+4, csak gép
 • C=16, magnóval, táp nélkül, 2 gomb hiányzik
 • egy szatyor kazetta, floppy lemezek, Final Cartridge III, bedugós kártyák, videó digitalizáló kártya!
 • Commodore PC 10-III, szegényem le van mellesztve rendesen. Ház, alaplap, vinyó (25MB talán) és egy Commodore 1402 monitor
 • 3db 1541 floppy meghajtó
 • Mannesmann Tally-MT81 mátrix nyomtató
 • Schneider Joyce, valami német Amstard klón, fura szerzet a 3"-os floppy meghajtójával
 • Nintendo Entertainment System (NES-001), Dr. Mario kazettával, táp és kontrollerek nélkül

Ezt hozta a... nyuszihoz már késő van, a Mikuláshoz meg korán. Azt hiszem nem fogok unatkozni az elkövetkezendő időkben. Szépen kipofozom őket, lesz velük meló rendesen.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Mannesmann Tally-MT81... zokogok a nosztalgiától. Amikor kifogyott a festék a szalagból, indigóval befűzött papírra nyomtattunk... rendkívül fontos AD&D anyagokat. :D

Ötletes megoldás! Remélem ez is működni fog. Ahogy időm engedi tesztelem, javítom, kifényesítem a szerzeményeimet. Remélem mind életre kel.

Szép fogás! :)

Én egy Plus/4-re pályázok a C64 mellé. Na meg egy Amigára! :)

Ami már van:
- Enterprise 128 (ez a legelső számítógépem)
- Commodore 64
- ZX Spectrum
- Atari 2600
- Atari Portfolio (na igaz ez már nem 8 bit :) )

Floppyk, kazik... noh igen, az itt is felhalmozódott tonna számra az elmúlt években. :)

Egy Amiga 500-at még szeretnék én is. Ebay-en találtam is párat, nem is annyira horror pénzért, de a nyomorult friccek csak személyes átvétellel adják... 1000 km kocsikázást meg nem biztos, hogy megér. De lehet tervezek észak német földre egy kirándulást, akkor útba esik. Illetve most arra koncentrálok, hogy ezeket gatyába rázzam. Az első jelölt a 128D, már szétkaptam, a renoválásról egy másik posztban még jelentkezem.

Bármilyen retro számítógép billentyűzete érdekel, hiányos és hibás is, privátban. Ha valakinek van menthetetlen gépe, kettétört-szétégett-... fő alkatrészekkel, akkor kereshet nyugodtan :). Mechanikai és elektronikai hibák nem érdekelnek, csak fizikailag a műanyag billentyűk kellenek.

Bástya elvtárs meg le van szarva? (ZX81 a gumilepedőjével.)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Le, mert az nem billentyűzet, nevezzük csak, mondjuk, legyen, gombozatnak. Esetleg büntetésnek. Minden más játszik.

Szép pakk! :) Ennek a PC 10-III-nak utána kellett néznem, hogy pontosan mi is ez, élőben még nem volt szerencsém hozzá. (Valamilyen XT klónnak tűnik.) A C16 hiányzó gombjait - ha a működőképesség a cél - esetleg ki lehet helyettesíteni egy rossz C64 billentyűzetből. :)

Fotók majd jöhetnének, ilyen előtte / utána verzióban leginkább. ;)

Igen, XT klón. Remélem ezt is fel tudom támasztani, de szegény ki van belezve rendesen. Ami kell hozzá: táp (feszültségeket tekintve pótolható akár egy AT/ATX táppal), vinyóhoz kábel, floppy meghajtó, billentyűzet... szóval elég hiányos a "kicsike".
Ahogy csinálgatom, mindegyikhez akarok új bejegyzést írni, akár fotókkal is, valami tárhelyet nézek hozzá.

Kíváncsi vagyok a részletekre! Az XT ezek alapján hiányos, de nem menthetetlen. A billentyűzethez talán nem találtak föl egy saját protokollt. :)

Anno a billentyűzet alján volt egy kapcsoló AT / XT jelzéssel. A dugója meg még DIN5 volt.

Az újabb miken? :) Itt most erről a CBM-féle gépről van szó, a kérdés az, hogy találtak-e ki hozzá valami új KB protokollt, vagy maradtak az eredeti XT-féle megoldásnál.

Szerintem Zahy a billentyűzetre gondolt, találtam is otthon 2 régi klaviatúrát, az egyiken van AT/XT átkapcsoló. Ha jól olvastam, akkor a billentyűzet sima XT.

Sejtem én is. :) Amúgy én is azt tippelném, hogy nem lett más a protokoll, mivel az AMIGÁkban is egy, az XT-féle verzióhoz nagyon hasonló változatot használnak.