Kiadó házat, lakást keresek

Fórumok

Sziasztok,

megpróbálkozok vele itt is, hátha szakmai közegben könnyebb! A jelenlegi bérleményből 14 év után eladási szándék miatt mennünk kell. Emiatt keresek Budapesten kiadó házat, lakást, hosszú távra, két fő részére (negyvenes pár vagyunk).
Belvárosi kerületek köszönöm, de nem érdekelnek, a megfelelő közeli (nem fizetős) parkolási lehetőség sajnos fontos. Ideális esetben bútorozatlan ingatlant keresek, minden szükséges dologgal rendelkezünk (mosó- és mosogatógép, stb). Preferált kerültek: 4, 11, 13, 14, 15, 16. Legalább 50 nm, vagy annál nagyobb keresünk.

Köszönöm!

Hozzászólások

13-ban ha lakcímkártyádon állandó lakcím odaszól, akkor valami minimális összegért kapsz éves engedélyt, ha jól tudom. Egyébként meg minden fizetős. Nekünk van ott kiadó lakásunk (Árpád híd metró 2 perc gyalog), de jelenleg felújítás alatt van és még fogalmam sincs mikor lesz kész (ablakcsere, klíma, stb..).

Igen, ezt az infót tudom, ismerem. Az albérletek többségénél szóba sem jöhet, hogy bejelentkezhess oda, így a parkolást sem tudod megoldani, maximum vagyonokért.

Na igen, tudom, mostanság a felújítás fogós kérdés, mesterembert vadászni hozzá, elcsúsznak mindennel, nem egyszerű. Ebből a szempontból nem irigyellek. :)

Érdekes, múlt héten a kormányablakban nem ezt mondták!
Beszélgettem az ügyintézővel, és a bejelentéshez kell a tulajdonos aláírása, kijelentéshez pedig ott lakó aláírása.
Azaz tulajdonosként nem tudod kijelenteni az albérlőt (hacsak nem jön el veled a kormányablakba/ír alá) illetve albérlőként nem tudsz bejelentkezni.

Amennyiben az albérlő be van jelentve, akkor pedig a rendőr nem fogja kirakni a pecóból.
Az ügyintéző szerint akkor sem, ha közjegyzőnél írtátok alá a bérbeadást (közokirat).

IMHO,meg van ba..va ez az egész mindkét oldalról...

Ha a közműveket átiratod a nevére, akkor nem tudod kikapcsoltatni (viszont a tartozás nem téged terhel) - ellenben
a tartozás miatt kikapcsolt szolgáltatást minimum "nehézkes" visszakapcsolni...

Ha a neveden marad a közmű, akkor a generált tartozás is téged terhel...

ha jól értelmezem, ez arra példa, hogy a már ott nem lakó bérlőt ki lehessen jelentkeztetni.
Azt még megértem, hogy Te, mint tulaj ki akarod rakni a nem fizető bérlőt, de hogy ezért a két szomszédod hazudik hivatalos személy előtt, hát...

Vagy tudsz egy másik eljárást is?

Valóban nehéz ügy ez. Én pl. bérlőként nem ragaszkodnék ahhoz, hogy bejelentkezzek, ez csak a parkolás miatt lehet érdekes. Szerződés nélkül őrültség bérelni, a szerződés mindkét felet védi.

Nagyon nehéz egyébként akár jó bérlőt, akár jó bérbeadót találni. Mindkét oldalon vannak nehézségek, tudom jól. Külföldön lévő ismerősömnek a garzonját adtam ki nem olyan régen (nekem túl kicsi lenne sajnos), és magunknak meg bérlek, így tudom milyen bármelyik oldalon állni. Találkoztam hajmeresztő dolgokkal, elképzelésekkel.

Volt olyan bérbeadó, aki szerette volna a kulcsokat és a riasztó kódot is magáénak tudni, hogy szükség szerint be tudjon jönni. :) Én nem szeretnék olyan bérbeadót, aki ötletszerűen meglátogat, vagy önállóan bejön, erre a jog sem ad neki lehetőséget. Néha nagyon el vannak tévedve az emberek...

Ha beleírod a szerződésbe, akkor lehetőséget ad a jog. Persze nem kell aláírni, ha ez neked nem felel meg. Üzleti ingatlanban az órát engedjük átírni a bérlő nevére, de lakásban semmiképpen sem. Tehát hó végén mi fizetjük be a csekkeket, amit a bérlő fizet (de a mi nevünkön van minden óra). Az órák állását a bérlő diktálja, de időnként ellenőrizzük a lakásban (szerződés szerint).

Nekünk eddig így csak 100-200e Ft bukásunk volt bérlővel, de volt olyan ismerős aki engedte átírni az órát és 1 millió Ft felett bukott + perköltség. Ugye árammal fűtött a jóember télen és nem fizette ki. A szolgáltató kikapcsolta az áramot, majd a bérlő lelépett. A szolgáltató azt mondta, amíg nem fizeti ki a tulajdonos a bérlő által (és nevén lévő órával) fogyasztott mennyiséget, addig nem kötik vissza az áramot. Ismerős perre ment a szolgáltatóval és elvesztette a pert. A bérlővel nem volt értelme perre menni, aki bérel annak általában sajnos semmi tulajdona nincsen. Ugyanez van sajnos családokkal. Azért nem szeretnek kiadni családoknak ingatlant, mert szinte lehetetlen kirakni őket gyerekkel, akár 1-2 évig mindenféle fizetés nélkül élhetnek a bérleményedben (szintén van ilyen ismerős, aki így szívta meg). Ugye ilyenkor ezek a családok a különböző bűnözőket védő jogvédő szervezetekhez fordulnak, akik ingyen nyújtanak segítséget, olyan ügyvédekkel akiknek már nagy tapasztalata van a bűnözők védelmében.

Tehát ebből látható, hogy a magyar törvények nem mindenkinek rosszak: a bűnözőket például védik. De pont ezért alakul ki ez a bizalmatlanság és így a normális emberek, családok szívják meg. Nagyon sajnálom ezt az egész helyzetet. A bűnözőket védő törvényeken kellene változtatni és máris normalizálódna a lakáspiac, alacsonyabbak lennének az albérletárak is.

Szerk:
Egyébként kicsit most is megszívtuk. 3 mesterember bérelte a lakást, akik elvileg barátok voltak és együtt dolgoztak. Szerződés szerint együtt fizetnek. Ismerős ajánlásával jöttek, nem az utcáról toppantak be. Erre több hónap késéssel költöztek ki lakásból (amit ők jelentettek be adott időpontra, nem mi raktuk ki őket), nem akartak fizetni, mert hogy az egyik korábban ment el, a másik nem fizette ki a maga részét, stb.. Ment az egymásra mutogatás, mikor szerződésben az szerepelt az ilyen esetre, hogy helytállnak a másik tartozásáért. A bútorozott lakásra ki volt kötve, hogy ha valamit változtatnak, akkor elmenetelkor helyre kell állítaniuk. Erre mikor elmentek, kiderült hogy lecserélték az ágyakat, amelyeket persze elvittek, de az eredetieknek holt helye volt. Szóval azokat is pótolnunk kell.. Nem beszélve a rengeteg idegeskedés, alkudozás, most akkor ki lakik ott még, mikor fizet, stb..

Abszolút igazad van sajnos. Nekünk, becsületes embereknek meg emiatt nehezebb minden, mivel a jogalkotó nem képes megfelelő szabályozást kialakítani. Nem feltétlenül igaz az, hogy aki bérel, annak nincsen semmije. :) Simán lehet, hogy idővel majd külföldre tervez költözni, és emiatt nem akar itthon vásárolni. Vagy mondjuk felméri azt, hogy mekkora lufi alakult ki, és hogy mi várható 1-2 éven belül. Igazándiból mi például tudnánk vásárolni, de amilyen árak vannak, hát inkább nem.
Fun fact: ismerős Bécs mellett kertes házat vett, fajlagosan olcsóbban, mint ha itthon tette volna ezt. Hát nooormális ez? Szerintem nem...

Akkor úgy mondom nincs a nevén semmi. Tehát nem tudsz mit behajtani, mert például pénzt mindig kiveszi, családtagjánál van, stb.. Fizetésből lehetne még vonatni, de az ilyen bűnözőknek általában nincs bejelentett munkahelye sem. Ki vannak ezek okosítva.

Akitől pedig lehetne mit behajtani, az úgyis normális és elő sem fordul ilyen eset. Eddigi talán legnormálisabb bérlő két NAV-os nő volt, ők pontosan fizettek és betartották a szerződésben foglaltakat. Mondjuk NAV-nál lehet kötelező az erkölcsi bizonyítvány.

Amúgy igen, tudom hogy hajmeresztő, de egy bérlő esetén az elején érdemes egy kicsit "profilozni". Tudom, hogy ezt az emberek nem szeretik, és senki nem akarja kiteregetni az életét a másik előtt, de mégis ezekből a háttérinfókból tudod belőni, hogy később mire számíthatsz nála. Nem mindegy, milyen területen dolgozik, milyen a közösségi profilja, stb, ezekből rengeteg dolog kiderül. De ha jó emberismerő vagy, akkor személyesen 5 perc után rá lehet érezni, hogy ha valami nem stimmel... szerintem.