wifi teljesítménybeli kérdések

Fórumok

Általános kérdéseim lennének wifis eszközök terhelhetőségével kapsolatban.

- mennyi eszköz csatlakozhat max. a normál, otthoni használatra célzott routerekhez? Pl.: adott egy TP-link Archer C60, OpenWRT rendszerrel

- min múlik az wifi csomópont ("AP") kiszolgáló kapacítása? Konkrétabban: mi befolyásolja azt, hogy hány eszköz csatlakozhat hozzá egyidőben?
Pl.: ha összerakok egy kétantennás tplink PCI kártyával egy asztali gépet, teszek rá openWRT rendszert, a kártyára felcsavarok két 16dBi antennát, akkor -- a hardver erősebb jellege miatt -- nőni fog a kapacítás?

- ahogy olvastam a TP-link Archer C60 leírását, azon 5 antennából az 1-3-5 viszi a 2.4GHz-et, a másik két köztes az 5GHz csatornát. Van rá lehetőség, hogy az 5GHz kikapcsolásával ezek az antennák is munkába álljanak a 2.4 esetében?

- ha az adatsebességet visszaveszem 11Mbps-re, azzal növelhető a csatlakoztatható eszközök limitje?

Hozzászólások

Mit szeretnel tenylegesen csinalni? A kerdesbol azt sejtem, hogy neked igazabol nem wifire van szukseged, ha az eszkozok szama a lenyeges, de a sebesseg nem.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

> mennyi eszköz csatlakozhat max. a normál, otthoni használatra célzott routerekhez?

Némelyik firmware-ben szoftveresen le van korlátozva, pl. egyes alsó kategóriás TP-Link firmware-ekben volt 15 és 31-es limit, némelyikben 127 és 255-ös limit. Ha OpenWRT-t használsz, akkor szoftveres limited nem lesz, csak a fizikával és a wifi rádiós chip valamint a wifi protokoll korlátaival kell megküzdened.

Az, hogy hány klienst tudsz csatlakoztatni, az egy dolog, de a fizika és a WiFi protokoll sajátosságai miatt, az egyes kliensek zavarni fogják egymást, tehát, minél több kliensed van, annál rosszabb lesz az átvitel hatékonysága.

> 5 antennából az 1-3-5 viszi a 2.4GHz-et, a másik két köztes az 5GHz csatornát.
> Van rá lehetőség, hogy az 5GHz kikapcsolásával ezek az antennák is munkába álljanak a
> 2.4 esetében?

Nincs. Ezekben kétsávos AP-kben két, egymástól tök független rádió van, amik fizikailag össze vannak vezetékezve a hozzájuk tartozó antennákkal.

> ha az adatsebességet visszaveszem 11Mbps-re, azzal növelhető a csatlakoztatható eszközök limitje?

Nem, nincs ilyen összefüggés. Az alacsonyabb sebességgel a vevő érzékenysége nő, ami akkor lehet előnyös, ha a jel-zaj arány egyébként nagyon rossz. (de, ekkor se a sebességet csökkentsd, hanem az antenna vételét növeld.)

Ahogy azt korábban írtam: a csatlakoztatott eszközök száma egy dolog, de egy egészen másik történet az, hogy mi hogyan tud azután adatot forgalmazni. A 11Mbps-hez rosszabb hatékonyságú jelmoduláció tartozik, mint a nagyobb sebességekhez, ezért - bár a vevő érzékenysége nagyobb lesz - de valószínűleg összességében sokkal rosszabbul jársz vele.

A jelmoduláció optimális megválasztása számít. Az újabb protokollok sokkal jobbak, mint a régiek. A 802.11ax még nem terjedt el, törekedj 802.11ac, de legalább 802.11n használatára, és mindenképpen az 5GHz-es sávban.

Mindezektől függetlenül: A TP-Link dobozok otthoni felhasználásra készülnek, néhány ritka kivétellel tragikusan működnek sokfelhasználós környezetben. Ha a legegyszerűbb Unifi tányért megveszed kb. 25 ezer Ft-ért (UAP-AC-Lite), máris ezerszer előrébb vagy... és akkor ott vannak a kifejezetten sokfelhasználós környezetbe kitenyésztett high-density eszközök (UAP-AC-Pro, UAP-AC-HD)

egyelőre még csak szedem össze a technikai infókat. Néhány nulla költségvetésű intézménynél szükség volna valami használható wifire, ami az egész épületet lefedi (több AP), de pénz hiányában vásárolni nem tudnak normális eszközöket. Abból kell megoldani ami már rendelkezésre áll.
Amúgy a wifit nem használják másra, mint email és néha helyi szerveren tárolt doksik olvasása/másolása. Tehát nagyon minimális adatforgalmat generálnak.

Ez szep mutatvany lesz.
Akkor az 5GHz-es sav a falak miatt kilove, marad a 2.4GHz. Nagyjabol mekkora teruletet kell lefedned? (mas 2 egymas melletti iroda, meg mas egy teljes iskola a regi falaival)

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

> Akkor az 5GHz-es sav a falak miatt kilove

- a 2.4GHz a mai világban már szinte semmire sem jó, kivéve, ha egyedül vagy egy tanyán,
- jól funkcionáló WiFi-t csak optikai rálátással szabad tervezni. Ez alapvetésként hozza, hogy minden helyiségbe AP-t kell tenni, ahol igény van WiFi-re,
- a topicnyitó magas kliens-számot emlegetett, ez megint alapvetésként hozza az 5GHz-et és a megfelelő számú AP-t.

A "0 koltsegvetesu intezmeny" nalam azt (is) jelenti, hogy minel kevesebb AP-vel kell lefedni az egeszet. A 30 meter*3 szint nem tudom pontosan hany helyiseget jelent, de igy ranezesre is sokat, ami az ACAP ellen megy. Foleg, hogy neki a sebesseg mindegy, inkabb az aran nyesne.

Persze ha belefer az arba, akkor igen, 5G minden erintett szobaba.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Akkor az egesz eredeti kerdesed felesleges volt, a kozeleben nem leszel a 10 eszkoz/AP eloszlassal barmilyen limitnek. A "latotavolsag" lesz a meghatarozo, es hogy ezzel a 6 eszkozzel hany szobat akarsz lefedni.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin