H₂O egy exobolygón

Vizet mutattak ki egy lakható exobolygón (a Naprendszeren kívül) – https://arxiv.org/abs/1909.04642

Pdf-ben a részletek: https://arxiv.org/pdf/1909.04642.pdf

Hozzászólások

Hmm hmm elő kell kaparnom a jobbik úszónadrágom :)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Maga a relativitáselmélet lehetővé teszi a fénysebességnél gyorsabb objektumok létét, csak a kauzalitás miatt nehéz neki fizikai objektumot találni. Ha jól emlékszem, ezek az időben visszafelé haladnak. Nem is kellene rá ember, egy ilyen automata űrhajóval képesek volnánk odamenni és "visszaüzenni" a jelenbeli valónknak, hogy valóban lakható-e a műszerek szerint a bolygó.

Ha még van is ott víz, levegő, megfelelő nyomás, megfelelő hőmérséklet, nem biztos, hogy kellemes ott úszni, vagy elkapsz egy ET amőbát, ami vagy egy nap alatt végez veled vagy sokáig lappang és majd visszatérted után kapja el jól mindenki, vagy elkap téged valami űrcápaféleség.
Ha nem szén alapú létformák, akkor lehet a vacsi után ők se húzzák sokáig, ha meg szén és DNS alapúak, lehet, te fogod lefertőzni egy náthával vagy herpesszel valamelyik fajt, más az emberek körében gyakori mikroszkópikus lényekről nem is beszélve.

Valószínűleg nem az én HUP-os fórumtagságom idején lesz ennek jelentősége.

Multkor meg palinkat talaltak, most mar csak vizet ?

Semmi sem a regi.

A viz az egyik leggyakoribb molekula, szoval elobb-utobb varhato volt, hogy talalnak belole folyekonyat.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Ez szerintem csak forditva igaz. A krokodil van tele vizzel. Meg netes szabvannyal, allitolag..

"A honlap megtekintéséhez böngészoprogram használata ajánlott. Ennek megfeleloen bárki, aki az oldalakat Internet Explorerrel vagy nílusi krokodillal próbálja megnyitni a legrosszabbra számíthat... (Személyes véleményem szerint az utóbbi jobban ismeri a W3.ORG ajánlásait.) :-)" - Salamon Gabor

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Nahát. Ha lenne nagy mintánk, ki tudnánk számítani az abiogenezis valószínűségét is, de csak egyetlen egy mintánk van. Szóval rohadtul messze vagyunk a kamu űrlényes "science" (fantasy) fictionhöz. A Solaris amúgy is coolabb. :)

Egyébként soha nem értettem, miért olyan fontos, hogy kutassunk a Földön kívüli élet után. Tegyük fel, hogy közvetlenül vagy közvetve (színképelemzés, mittudomén) tudomást szerzünk egy olyan égitestről, amin vannak egysejtűek, netán fonalmoszatok, vagy valami hasonlók. Miért jó ez nekünk? A "na már ezt is tudjuk" miatt? Vagy valami vallási vonzata van? (Gondolok a Teremtéssel kapcsolatos nézetekre és az ember helyére a világegyetemben)

A "miért jo ez nekünk" kérdést valószínűleg sokan feltették az új tudományágakat, illetve a modern kor számára elengedhetetlenül hasznos eszközöket eredményező felfedezések során is.
Segíthet megismerni a helyünket, hogy mennyire vagyunk egyediek. Jelenleg egyetlen egy abiogenezisről tudunk. Fentebb írtam, hogy a valószínűségéről, azaz hogy egy megfelelő paraméterű környezetben mikor fog spontán kialakulni az élet, ahogy mi ismerjük (párszáz millió év, vagy esetleges olyan sok, hogy több milliárd év alatt is csak alapvető fehérjékig jutottak), nem tudunk semmit, csak hogy a Földön kb. mennyi ideig tartott az élet kialakulása.

  • a turbómagyarok állandóan mindenféle eredetet fabrikálnak maguknak a szittyáktól, a hártanyilazó sztyeppei hunokon át, a félázsiai származékok legendákig függetlenül annak igazságtartalmától.. szóval az embereket érdekli, hogy hol és hogyan alakult ki az élet, mert ez a mi eredet tudatunkat is befolyásolhatja..
  • ha máshol is van élet, az okot adhat annak feltételezsnek, hogy legalább valahol az univerzumban van értelmes élet:), hamár itt a földön ez elég kétséges :))
  • az, hogy jelenleg nem tudunk elmenni még a marsra sem, de még a holdat is kerüljük mint a pestist, nem jelenti azt hogy sohasem tudunk meglátogatni egy ilyen helyet, ahhoz viszont tudni kellene hol is vannak ezek.
  • lételméleti kérdéseket oldana meg, és még több ilyen talányt vetne fel ha tudnánk hogy lehet/van élet máshol is.
  • valamivel el kell ütni az időt amíg kinyírjuk magunkat egy háborúval, vagy klímakatasztrófával, v. oltásellenes kampánnyal, v. mesterséges vírussal/baktériummal v. ilyesmivel :)
  • ...

- Muszáj ezt? Gyakran csinálod, de ettől még nem lesznek ők sem okosabbak.
- Először találjunk máshol életet, aztán a következő szint az értelmes élet. :)
- Nem kerüljük a Holdat, Kína nem rég szállt le, India is próbálkozott, egyelőre sikertelenül.
- Nem beszélve a teljesen más eredetű fajok tulajdonságairól és fejlődéstörténetéről.
- Van, aki ezen mesterkedik, van, aki azon, az emberiség nem egyetlen entitás. :)

Csak ismételni tudom magamat:

- Tegyük fel, hogy valahogy megtudjuk, hogy valahol máshol odakint vannak zuzmók.
- Odamegyünk, és megnézzük közelről? Minek?
- Idehozzuk őket? Minek?

Zuzmókat be lehet helyettesíteni amőbákkal, gyűrűsférgekkel, gyíkokkal, gombákkal, majmokkal, stb. tetszés szerint.

Turbómagyar, szittya, hunok, igazságtartalom, ebből következően (jeah) "minket" érdekel egy nemzetközi kutatási eredmény egy (fotonon utazva is) évszázados távra lévő bármiről. Nevetséges okfejtés, de legalább idecitáltál egy adag ökörséget. Okés, a szálhoz pont passzolna, dehát miért nem a románokat meg a szlovákokat tetted ide a nagy megmondás közepére, vagy miért nem épp a cigányságot a vélt Kannaudzs sztorival. Mondjuk ha a szarkazmusod elsődleges célpontja a nemzeted akkor valamivel egyenesebb lenne azt kimondani fedősztori nélkül.

Elég régen feltételezés, hogy van értelmes élet - akár a szakrális ufóklubok és ufómagazinok világát elhagyva is, szóval valós tudományos körökben. Tekintettel arra, hogy becslések szerint 3-6 x 10^23 csillag közül talán nem csak az egyik körül keringő égitesten jött létre ilyen fantasztikusan összetett életmodell. Mely becslések szerint nekifutott felépíteni magát már néhányszor itt helyben, mindenféle pusztító erő ellenére.

Nem tudjuk most hol van az EPIC201912552b, azt tudjuk hol volt ~120 évvel ezelőtt. Az univerzum a szó szoros értelmében nem mutatja meg a jelenkori önmagát. Kicsit okoskodok, de ha veled beszélgetek szóban fél méterről, te sem a jelent érzékeled hiszen a hangnak és a fénynek is idő kell amíg elér hozzád, plusz a dekódoláshoz is idő kell. Okés, ez meg az én faszságom, dehát 123 évnyi távolság azért mégsem kevés.

A többi amúgy szerintem is okés, bár ez gondolom leszarás tárgya :D

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

mondhattam volna, hogy ufók, héroszok, istenek, és más természetfeletti v. alatti, csak az nem ütötte volna meg a mércéteket :)

vagyis, ha nem tudjuk kitaláljuk..
ami aztán jól összetart, vagy szétszakít közösségeket, megerősíti a kritikus gondolkodást, v épp okot ad annak kiirtására.

akár tagadjuk, akár nem, végső soron mindig oda lyukadunk ki, egyedül vagyunk-e?

apróságokon akadsz fenn, teljesen mindegy most hol van, egyenlőre csak álmodoznak az odaútról mint marco polo amikor még neki sem vágott a nagy semmibe tartó utazásának..
de tömkelegével akadnak emberek, akiket a legkevésbé az érdekelt hogy lehetséges-e. csak nekivágtak aztán lesz ami lesz:)

auzán nagyon valószínű hogy az emberek egyre tovább fognak élni, és eljön a kor amikor egy 10-20 éves utazás nem lesz több mint ma egy hosszabb nyaralás.

...

ha addig kitart a szerencsénk :)
de hát nem úgy néz ki:) viszont egyik korban sem nézett ki úgy, hogy lesz következő.