ITs papercut-ok

Reggel azzal fogad a telefonom, hogy a Carrier Services alkalmazás hibával leállt, mert nincsenek megfelelő engedélyei a Google Services-nek. Nincs ebben semmi csoda, egyedül a helyszolgáltatásokhoz fér hozzás a szemtem és csak akkor, ha szükségem van a térképre. Boldogságtól repesve voltam kénytelen a Carrier Servicest kigyalulni.

Mire végeztem, a Névjegyek alkalmazás is bejelentkezik, hogy ő bizony működési problémákba ütközött, mert nincs jogosultsága a hálózathoz való hozzáféréshez. Hát persze, hogy nincs kispofám, hisz nem szeretném, ha a kapcsolataimat kiszinkronizálnád a fake Gmail fiókomba. Az már mellékes, hogy az névjegyek szinkronizálása érdekes módon, minden második telefon újraindulásnál valahogy bekapcsolódik.

Libreoffice Calc, cellaformázásnál ha a nyelv magyarra van állítva és a dátumformátum, ééé.hh.nn-ra van állítva, egy bájos hibaüzenetet dob az excel utánzat és összeomlik. Az, hogy több órányi munkád megy a levesbe, az senkit ne érdekeljen. Bónusz kör, hogy még mindig nem rendelkeznek a requester ablakok olyan triviális funkciókkal, mint a hibaüzenetek kijelölése és másolása.

Firefox 68.8.0esr 32bit, A magyar szótár és nyelvi csomag telepítése csodásan megy. Csak épp maga a csomag nem működik.

Debian Buster alatt a drága jó Wayland olyan jól kompozitál, hogy az új ablak megnyílása közbeni animáció háttereként a korábban megnyitott alkalmazások ablaktartalmát kidobja az éppen nyíló ablaknak hátterének. Ráadásul független attól, hogy melyik user nyitotta meg korábban az ablakot, így adott esetben igen vicces, új információkhoz juthat a felhasználó egy közösen használt gép esetében.

Busterra történő rendeszerfríssítés után, a CUPS megszűnt működni. A korábbról áthozott nyomtatók megvoltak, de egyik sem akart működni. Ráadásul ha managelni akarta az ember a nyomtatókat, akkor egyik felhasználóval sem lehetett hozzáférni a nyomtatókhoz.
A hibaüzenet "Paused - "Backend /usr/lib/cups/backend/usb does not exist!" volt, amiben csak az volt a kellemetlen, hogy a szóbanforgó file ott volt a helyén. Hosszas molyolás után kiderült, hogy valamelyik zseni kitalálta, hogy bizony a root usernél az lpadmin erősebb, tehát mindaddig, míg nincs az utóbbi hozzáadva, az előbbi csoporthoz, akkor bizony nincs printer tocogtatás.
Érdekes módon, amint a root is lpadmin lett, a hibaüzenet is eltünt.

Másik vicces dolog, hogy a Busterra történő frissítés után a root útvonalai közül eltűntek az összes sbin-re végződőek. Ez a gyanútlanabb felhasználóknak szerez pár percnyi mókát és kacsagást.

Végül a humorrovatot lezárandóan egy a spamfilterem által kidobott spam:

"Hello!

I am very sorry for the trouble and for this letter!
But I have no other choice!

My name is Narges, I am transgender and live in Iran.
It's no secret that Iran is the most homophobic country in the world.
Representatives of LGBT communities are criminally prosecuted in our country and hated fiercely.
They can even be executed in public.

In our country, a real hell for homosexuals.

In remote areas of the country, LGBT people are beaten, tortured, raped and even executed with shocking regularity.
Thanks to a 1987 bill that legalized sexual change,
parents of homosexual children regularly force them to undergo hormonal treatment against their will,
and for the sex change operation, local bandits kill.

Recently, my beloved Gul was kidnapped by police and asked for a ransom, otherwise she would face a death penalty (before that she had already been lashed).

These scum are asking for 25 thousand dollars.

I ask all LGBT people and just kind people to help us in this trouble.
I want to redeem my beloved and flee from this damned country to civilization, where we can live in peace!

Every dollar is important to us, help as much as you can!
If suddenly everything works out, then I plan to fight this situation in Iran and make an LGBT fund for compatriots.

My friend is a programmer. He advised me to write and send this email to different people and ask for money in bitcoins.
Since it is absolutely anonymous for me and for you.
He also said that it is very easy to replenish.

Here is my btc wallet (if your really ready): *******************************

Peace to your home."

A vicces benne, hogy a spamfilter korábban a levélben kicsillagozott BTC walletre volt beidomítva, és itt is ugyanezt használták mint korábbi zsaroló spamekben. Gondolkodtam, hogy továbbküldöm szélsőliberális ismerőseimnek, de aztán eszembejutott, hogy hátha igaz a levél és Gul kiszabadul. Ahogy volt akire tényleg hagyott pénzt a Nigériai űrhajós. Inkább nem gazdagítom a gonosz, korrupt iráni rendőröket.
Egy biztos, a zsarolós spameket küldözgetők, eddig is sejtett, szexuális preferenciája megerősítést nyert.

Plusz egy. Exim 4 alatt a filterek logikája nagyjából egy skizofrén autistáét követik. Pl. nem lehet bizonyos karktereket szerepeltetni a szűrni kívánt stringben és nincs mód rá, hogy escapezze az ember az adott karaktereket. Szerencsére öt különböző más módszerrel is lehet szűrni, bár ilyenkor erősen felmerül, hogy akkor miért is van szükség van a beépített módszerre.

Hozzászólások

Kezdesz locsemegere hasonlitani nehany dologban:

"Hát persze, hogy nincs kispofám, hisz nem szeretném, ha a kapcsolataimat kiszinkronizálnád a fake Gmail fiókomba"

Ez beallitas kerdese. Egyik telefonom sem szinkronizal ki egyetlen kapcsolatot sem a google fiokomba...

+1

Még csak azé sem. Eddig minden telefonom úgy működött gyárilag, hogy a bekapcsolt szinkronizálás csak a kifejezetten ahhoz a fiókhoz rendelt névjegyeket szinkronizálta. Ha csak úgy hozol létre névjegyet, hogy mentés helyeként sim vagy telefon van beállítva, az ott is marad.

Szerk: Persze lehet, hogy eredendően nem bízik az ember abban, hogy a névjegy alkalmazás a háttérben nem küldi el mégis a local only adatokat a felhőbe, de basszus, ha már ebben sem bízol, minek használod?!

De itt ugye nem arrol volt szo ,hogy a hatterben mit lop el (mondjuk ezt bizonyitani is kellene szerintem par mobil portal busas haszonnal jutalmazna ha ezt barki prezentalna) hanem ,hogy "az névjegyek szinkronizálása érdekes módon, minden második telefon újraindulásnál valahogy bekapcsolódik"
Az a telefon kuka vagy user error van.

Ezt nem tudhatom.

Az biztos, hogy még bekapcsolt állapotban SEM kellene miatta aggódni, mert a szinkronizálás nem a helyi névjegyeket szinkronizálja fel a fiókodra, hanem eleve a fiókodban létrehozottakat tartja szinkronban a telefonnal. Ergó ha be van kapcsolva se szabadna felkerülnie olyan névjegynek, amit nem oda szánsz. Innentől viszont bár tényleg fura ha bekapcsolódik, nem kéne hogy szempont legyen.

Felhívnám a figyelmedet, hogy átlag userként, nulla, az-az nulla kontrolod van az eszközöd felett.
Vannak olyan rendszer részeit képező alkalmazások, melyek egyszerre igénylik a hálózathoz való hozzáférést és a rendszerbeállítások módosításának az engedélyét. Ezek a nagytesó intésére képesek, bármikor felülbírálni a döntéseidet.
A Play használatához rendelkezned kell fiókkal és minden más forrásból telepített app esetében a telefon fertőzését kockáztatod. (Azt most engedjük el, hogy a Play-en lévő alkamazások között is van malware dögivel.)
A telefon gyári romját, a gyártó a saját szájíze szerint főzi, és átlag felhasználóként nulla esélyed van kideríteni, hogy milyen extra okosság került bele a stock romba. Aztán ott vannak a frissítések kérdései is. Átlag felhasználóként, a frissítések tartalmáró esélyed sincs meggyőződni. Ha valami okosság kerül a telefonra az legtöbbször csak akkor veszed észre, mikor baj van vele. Mint pl. esetemben a Carrier Services, alapban nem a stock rom része, mégis felkerüt a telefonra.
Ugyanez, hatványozottan vonatkozik a 3. fél által főzött romokra.
Innen kezdve döntsd el, hogy vajon egy korábban kikapcsolt funkció miképp kerül visszakapcsolásra.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

A problema resze vagy. A hozzad hasonlo gyokerek miatt nem lehet semmit rabizonyitani multikra, de neha meg egyszerubb scammerekre sem. Ezek sokszor A-B tesztelt feature-ok: a userek 20%-anak a contacts app eroszakoskodik, masik 20%-nak a login nelkuli Facebook html, 20%-nak a Facebook account nelkuli messenger dob 6-ost es nem enged Facebook account nelkul tovabbmenni, 20%-ot a GMail dob ki ha nincs telefonszama a Google Accounthoz kotve, 20%-nal meg az iCloud backup kapcsolodik vissza folyton, es/vagy az icloud photo sharing, hogy pusholja hogy vegyen icloud tarhelyet, mert betelt. Aztan mindig jonnek az arcok a 80%-bol hogy "de bena szarok vagytok, kurvara csak egyszer kell kikapcsolni". A data scientistek szemeben ti vagytok a hasznos idiotak.

"A hozzad hasonlo gyokerek"

Mondd, mivel érdemeltem ki, hogy személyeskedsz és sértő megjegyzéseket teszel rám?

"nem lehet semmit rabizonyitani multikra"

Lehet. Fog egy assemblert, nézd meg a forráskódot és elemezd. Majd térj vissza konkrét bizonyítékokkal. Én elmondtam a feature működését. Ennyi történt, semmi más.

"Aztan mindig jonnek az arcok a 80%-bol hogy "de bena szarok vagytok, kurvara csak egyszer kell kikapcsolni". A data scientistek szemeben ti vagytok a hasznos idiotak"

Ez lehetne a HUP alcime is de akkor mit csinalna Trey a #worksforme commentjeivel a buguntu upgradekkel a oneplus topicokkal es egyeb dolgaival?

A Nokia 520-am azzal kezdte, hogy telefonkártyán lévő névjegyeket kérdezés nélkül kiszinkronizálta az outlook fiókomba. Azóta valahogy nem bízok meg a telefonokban.
Hasonlóképp a null kilóméteres Morolám is fullra élesített szinkronizálással indult, csak volt annyi eszem, hogy mielőtt elkezdtem a migrálni a névjegyeket, letiltottam a névjegyek hálózati jogosultságát. Bónusz kör, hogy a Névjegyek szinkronizálása, nem a névjegyek beállításai között vannak, hanem a Fiókokban, de ott sem Névjegyekként, hanem automatikus adatszinkronizálásként.
És hiába beállítás kérdése, ha a funkció időről, időre "bekapcsolódik".

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Én meg olyan spam-et kaptam, hogy az illető milliókat örökölt, de az örökhagyó bankszámláját zárolták. Küldjek pénzt ügyvédi költségre, az örökségen osztozunk. Ezzel a spammelők eddig is sejtett pénzügyi orientációja megerősítést nyert.

Én a fake google fiók helyett azt javaslom hogy egyáltalán ne vegyél fel a telefonon google fiókot. Appokat telepíts az Aurora Store -al anonim módban ( https://f-droid.org/en/packages/com.aurora.store/ )
Egyébként meg a google szarjon kecskét, egyre komolyabban kell a gapps -ot zabolázni, és ahogy fejlesztik a safetynet -et is, előbb utóbb az összes app besír majd, hogy
- nem a play store-ból telepítetted fel (hiába tölti le onnan az aurora store, valami mágiát csinál a google telepítéskor, ami sima apk telepítéskor nem történik meg), már töröltem amiatt appot, hogy kiírta ezt és elköszönt, majd bezárt
- nyitott a bootloader-ed, nem gyári ROM-od van fent, nincs fent a google zene/videók/játékok/anyámf.sza
- rootoltál
- egyéb...

Nálam érik az iphone, mert kvázi ott is el tudom érni hogy ne töltsön fel mindenfélét az icloud -ba (de nincsenek illúzióim, ettől még nagyon is követve leszek), de kivárom a Librem5-öt.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead