Milyen gyakran cserélitek az x86-os - Dell PowerEdge, HPE ProLiant, Lenovo (IBM) System x, stb.. - szervereiteket?

Fórumok

Ahány ház, annyi szokás - tartja a szólás, engem az érdekelne, hogy ki milyen gyakran frissíti az x86-os szervereit?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Hozzászólások

Évek óta nincs x86 a házban... Szóval sehogy.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

x64 only van már elég régóta.

HP DL380 g9/10

De nem vagyok biztos abban, hogy egy dolgot értünk x86 alatt... 32-bit OS-ből az utolsó amit használtunk az Server 2003 volt meg talán Debian 5.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Amint lejár a helyszíni gari, így jellemzően 5 év.

# RHE, CentOS, NethServer, Fedora 29 (KDE)

Ez szerintem részben igaz, de azért nem minden esetben van büdzsé lecserélni, illetve sokszor elmennek még azok a gépek néhány évig és kielégítik az üzleti igényeket, nekik szánt feladatokat. :)

De abban teljesen igazad van, hogy ahol megtehetik és megköveteli az infrastruktúra, jó 5 évente lecserélni.

HP-nál emlékeim szerint 3 lesz az az 5év. A garanciakiterjesztés ára pedig szerintem összemérhető azzal, hogy valakitől veszel egy 3-4 évet futott gépet.

Én a régi gépeket akkor szoktam "kidobni" ha már nem éri meg fizetni utánuk az áramot. (értsd baromira rossz a teljesítmény/fogyasztás arány).

Simán használok HP gen6/gen7 gépeket, ezek jellemzően 100W körül fogyasztanak idle (amíg egy új olyan 80W körül).
Cserébe igen olcsók (bőven 100e alatt) - az a lényeg, h legyen a polcon cold-standby server.

Természetesen minden attól függ, h mennyi kiesés megengedett a szolgáltatásban, de szerintem sokat nem tudsz tévedni, ha van egy cluster-ed, plusz ehhez legalább 1 cold standby géped.
Gyakorlatilag ezt a konfigurációt pedig sok esetben össze tudod rakni olcsóbban, az előző generációs modellből mintha vennél egy újat.

Értsd: az aktuális HP modell ára egy "alap" CPU esetén mondjuk 1 millió. Ezen az áron jó esetben tudsz venni 2db ~4éves gépet az előző modellből, hasonló kiépítéssel, plusz egy "üres" chassie-t, alaplappal esetleg tápokkal.

Szerintem a CarePack-et is lehet 5 évre venni, van olyan csomag is (bár nem vagyok teljesen biztos benne).

Az áramfogyasztás tényleg fontos tényező, viszont a cold-standby gép helyett egy NBD-s support-szerződés nem érné meg jobban (anyagilag, biztonság, illetve felelőség szempontjából)?

venni bármit lehet. egy normálisabb vas a HP-től 3yr NBD-vel jön. Ez nem NBD megoldást jelent(!) hanem azt, hogy NBD van alkatrész.
Aztán vagy az kellett, vagy nem...

1 gépnél összemérhető az ára, hogy 4-8 órás supportot veszel, vagy másik gépet. Ha a cégnél van, aki ki át tudja tenni A gépből B-be a vinyókat, esetleg RAMot és CPU-t. (meg átírni a MAC címeket ha kell).

1nél több gép esetén már simán olcsóbb a cold spare. Persze, ha azért akarsz fizetni, h másra kenhesd a sz.rt - arra van mindíg ember :-)

Bocs, h belepofázok, mi egy 3 fős cég vagyunk, épp szerver csere elött. Érdemes ilyen esetben 5 év körüli használt szervert venni? Lemezek nélkül, csak gép+procik+memória. Újat az ára miatt nem szeretnénk, újból max valami pc-t legózok össze. Megint.

Na és melyiknél magasabb a meghibásodás kockázat, használt szerver, vagy új összerakott gép? Tegyük fel hogy utóbbi azért rendesen tesztelt darab.
Gondolom az se mindegy hogy az a szerver hol üzemel. Összerakott gépek elmennek 10 évig folyamatos klíma nélküli irodai helyiségekben is. Szerver gépek hogy állnak ezen a téren? Azoknak mindenképpen javasolt a klímás szerver szoba?

> Na és melyiknél magasabb a meghibásodás kockázat, használt szerver, vagy új összerakott gép?
Nem ismerek errol statisztikat. Nalunk pl. vallalhatatlan kockazat mindketto.

> Tegyük fel hogy utóbbi azért rendesen tesztelt darab.
Lehet. Attol meg dzsunka PC.

> Gondolom az se mindegy hogy az a szerver hol üzemel.
Nagyon nem mindegy, igy van.

> Összerakott gépek elmennek 10 évig folyamatos klíma nélküli irodai helyiségekben is.
Define felhasznalas modja :) Nekem is volt 10+ eves P3 torrent masinam a szobaban 24/7-ben, azt' megse server :)

> Szerver gépek hogy állnak ezen a téren? Azoknak mindenképpen javasolt a klímás szerver szoba?
Igen.
____________________
echo crash > /dev/kmem

" Összerakott gépek elmennek 10 évig folyamatos klíma nélküli irodai helyiségekben is. "

Ja, a tápegységükben a kondenzárotok gyártó szerinti élettartama pedig 2-3000 üzemóra. Ettől persze működik még tovább, csak már a tűréshatáron kívül. 18 gépből kb mindben kellett 2-3 évente tápot javítani / cserélni, mert a kiszáradt kondik szó szerint eldurrantak. Az a 10 év gondolom napi 8 óra, úgyhogy ott is esélyes a dögvész közöttük. Más kérdés hogy napi 8 órában lehet 6-10 évig elmennek, míg valóban folyamatosan bekapcsolva és akár terhelve (fejlesztői gépek szabad kapacitása egyúttal elosztott buildbe segít - icecc) 2 év körül már nagy a kockázata.

Ettől persze lehet, hogy más eszközben, szerverben tartósabb alkatrészeket használnak.

És milyen tápokról van szó? Be Quiet és hasonló szinteknél én ilyennel még nem találkoztam hogy 2-3 évente cserélni, javítani kellene. Sőt éppen Be Quiet-ből kb. 30 darab megy, némelyik 6-7 éve és egyetlen egy darab se hibásodott még meg. Persze a 4-6000 Ft-os tápokból lehet ilyen és azok kondi élettartama is lehet gyenge, de azokból meg nem vennék összerakott gépekbe.

a kondenzárotok gyártó szerinti élettartama pedig 2-3000 üzemóra.

Csak 105 fokon, 40 C-on már sokkal több.
Saját tapasztalat, ATX táp: 7/24-ben legolcsóbb táp 2-3 év után púposodnak a kondik, középkategória 6 év vagy több, ha szerencséd van, Seasonic és hasonlóknál inkább elavul a gép.

Szerver táp: kicsit talán szellősebb és jobban hűtik, nem számít a ventillátor zaja.

Az a szitu, h használt dell szerverre kapok 24hó garit, plusz erre még 12 hót tudok venni. Kompletten, az egészre, egy helyről véve, ami nem rossz deal.
Egy legózott gép esetén ilyen nincs, illetve magam szaladgálhatok az egyes, hibás alkatrésszel, illetve elötte még találhatom ki, h plö a memória a hibás.

Pusztán arra lennék kíváncsi, h aki vásárolt már használt szervert, annak mi a tapasztalata. A mai alaplapokon már elektrolit kondi sincs, ami ki tudna pukkanni. A jelenlegi legózott gépeink is kb 7 éve futhatnak. Plusz ez részben egy ilyen fedezem a seggem projekt, mailben elküldöm a főnöknek, h amikor megáll, akkor tudjam mondani, h én szóltam.

En epitettem mar hasznalt gepekbol (pl DL360/DL380 G7) infrat tobbszor, nem egy nagy dolog. (~10-20 gepes rendszerek, nem tul nagy)
Nyilvan le kell tesztelni a gepeket, mielott hasznalni kezded, volt 1-2 gep, amit visszakuldtunk (terheleses teszt kozben lekapcsolta magat), de igazabol ennyi, ezutan siman mentek problema nelkul; kompatibilitasi gond sem volt kb soha.

Azert clusterelve volt az egesz, amennyire lehetett, meg volt hidegtartalek, de nem volt HW problema vegulis soha. Kicsit tobb kapacitast kell beletervezni, elvegre ezek nem a legujabb processzorok, stbstb... De hat meg igy is toredek ara volt az egesz pakknak egy uj gephez kepest. (konkretan 4-500 euroert kapsz DL380-at 2CPU+memoriaval, ujonnan meg 3k korul)

Diszket nyilvan ujat kell venni, ott nincs mese. (caddyt meg Kinabol)

Mi fel ev garival kaptuk, de ha 24 honapot kapnek, nem sokat hezitalnek...

Presztizs? Miről beszélsz? Azt nem lehet forintosítani.
Lásd Tsystems-BKK e-jegy webshop. Annál nagyobb arcvesztést nehéz ma Mo.-n összehozni. Mégis él és virul a T. Olcsón megvolt a gyakornokok által összehányt webshop, a nagy lóvét meg zsebre rakták. A presztizst leszarja az egész IT szakma, az a múlt évezred jellemzője volt.

Facebook, Google, Microsoft, Apple. Hónapról hónapra derül ki valami nem-túl-presztizsnövelő disznóság róluk, mégis elpusztíthatatlanul nőnek tovább rendületlenül a csillagokig.
Aki ma presztizsből vállal be extra költséget vagy költ valamire az IT-ben, az kidobott pénzt művelt.

De lehet menni messzebb is. Presztízs kocsimárka? Mercedes, volvo? A márkakereskedő/gyártó is csak addig nyalja a segged, amíg ki nem duruzsolta a zsebedből a 27 milliót, utána azonnal elhajt a picsába a gyári hibás szar kocsiddal.

https://totalcar.hu/magazin/kozelet/2018/10/25/volvo_xc90_selejt_27_mil…

Jah, presztízs... ;)

Ha jót veszel (Pl. DELL), igen.
Pl. serverelite, interbolt jó áron ad használt szervereket jellemzően 2 év nbd garanciával.
Az első használt szerver 2009-ben lett beszerezve, épp a múlt hónapban állt meg. 10+ évet ment :)
De van vaterázott használt DELL T610 valamikor 2011-ból, még mindig megy.
Nekem jó tapasztalatom van ezekkel ár-minőségben.

Van ahol ennél régebbi szervereket használok probléma nélkül, mindegyiket használtan vettem, egy új szerver árának kevesebb mint feléből vettem 3 használtat, 2 fizikai szerver fut szerverteremben (plusz egy quorum VM a szolgáltatótól). Hosting költség ugyan duplája, de így mégis HA a hardver, és van egy hideg tartalék is amin tesztelni is lehet, illetve hardver hiba esetén azonnal cserélhető az alkatrész, és nem gond ha pár hét múlva érkezik a következő tartalék alkatrész a harmadik gépbe ebayről.
Lemezeket viszont újakat használtam korábban, tavaly álltam át használt szerver SSD-re, write intensive lemezeket vettem, amelyeken 1-3% írási kapacítás fogyott még csak el. Gyorsabb mint a forgótányér (4-6-8 lemezes raid10-ek lettek kiváltva raid1 ssd-vel), és korábbi tapasztalatok alapján jóval kisebb a meghibásodási aránya a szerver SSD lemezeknek, és az elavulásuk is jobban tervezhető szerintem.

Hogyan lehet a felhasznalasi mod ismerete nelkul megmondani, hogy milyen infra kell egy tokmindegy hany fos cegnek?
PL Nekem van egy cegem 50 alkamazottal. Ide mar megeri sajat szerver? Hany kell?
Az, hogy most a ceg asztalt gyart es kell neki egy webshop, vagy muhold kepeket analizal es konvertal 5TB-ot naponta, az nyilvan mindegy.
Csak kerdezem...

Hat ja, az alapjan a budzse nagyjabol beloheto, ami meg arulkodhat a ceg IT koltsegveteserol, ami meg kizarhat egyes szektorokat. De ez szerintem meg edes keves.
Pl mi van, ha viszonylag nagy savszelessegre van szukseguk a szerver meg munkaallomasok kozott, de a ceg Mucsarocsogen leledzik es csak 30MBit-es internet kapcsolatuk van? Hajukra kenhetik az olcso berelt szervert.

Vagy amugy van 10 sajat szerveruk, tenyleg muhold kepeket analizalnak, viszont a tavalyi evuk szarul sikerult ezert most a keret is szuk uj cuccra. Egyszeruen nem lehet tudni. Talalgatni persze lehet, de azt inkabb a lottozoba tegyuk szerintem.

Nem opció a sávszél miatt, simán előfordul, h 10-20 gépet kell imageből visszarántani. Amúgy az árkategória kb 500eft a gép, plusz 250-300e a lemezek. Ez 3 emberre már így is kissé overkill, de használunk elég sok virtuális gépet tesztelésre, plusz van 5-6T adatunk. Plusz ügyfelek üzleti adatai is vannak nálunk gyakran, ami kizárttá teszi, h házon kívül kerüljön a vas/adat.
Én eröltetném a használt szerót, de valószinű legó lesz belőle. Tulaj szerint jelenleg is van használt gépünk, amiben van némi igazság is. :)

Táp téma: eddig csak brand gépben halt meg tápunk (valami dell szeróban), legózott gépben egy sem. Plusz ugye hp microserverekben rendszeresen hullanak. Lehet, h jobb minőségű volt a legó gép tápja, de azon nem szokott értelmes ember spórolni.

Vegyél Dell R720XD vagy R730XD-t használtan, azzal ellesztek egy darabig és van 12+2 HDD helyed, jó procid. R720-ba szemtelenül olcsó a RAM (1000Ft/1GB).

Táp téma: szerintem kevés a mintád, így rossz a statisztikád.
Az, hogy nem hal meg a tápja egy dzsunga PC-nek még nem építenék rá. Az épített gépednek ECC-s RAM-ja lesz és DUAL tápja?
Rendes szervernek 2 tápja van, nem zavar ha meghal, de az elmúlt 15 évben nekem 2 táp állt meg. Az egyik supermicro szerverben, a másik épített szerverben (ECC RAM!). Az összes többi 5-10+ éve megy 0-24, darabra mondjuk 20-30 db. Nem jellemző a táp meghalás, de ha mégis, kettő van belőle. Használt szerverbe olcsón találsz tápot. Ha nem, amikorra meghal (sok év), veszel ugyanolyan szervert fillérekért, tápot kiveszed, többi alkatrész meg jó lesz donornak. Erre a táp kérdésre nem görcsölnék ennyire rá.

Kis PC webszerver BIX, Victor Hugo 2013 óta, múlt hónapban kellet tápot cserélni, addig ment folyamatosan:
ASUS alaplap, i5-3570 , 32 GB ddr3, 2 x samsung 830 PRO, 2 x 1TB HDD

Használt 1U Quanta server 2x E5-2640 v1 Xeon angliából, interboltból hozzá 128 GB DDR3 ECC hynix RAM, alapjáraton kb 100 watt,
2 éve megy, irodában zajos lenne. Ár összemérhető egy jobb új PC-vel.