Power conditioner - mi ez?

 ( zitev | 2019. augusztus 4., vasárnap - 10:43 )

A tárgyban szereplő eszközcsoport pontos funkciójára lennék kíváncsi (az általános marketing blablán kívül) - ez valójában nem több mint egy felpimpelt zavarszűrős elosztó, vagy ténylegesen van érdemi szerepe mondjuk egy hangrendszerben, az esetleges ultragyors válaszidejű túlfeszültség védelmen kívül? Szedett már szét valaki ilyesmit az olcsó (30e Ft körüli)és a drágább (milliós) árkategóriából? Nekem is van ilyen a rack-ben, csak így utólag már nem vagyok teljesen meggyőződve a létjogosultságáról.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A tiszta szinuszos áramforrás jótékony hatással van a hangzásra, de ezek a kondícionálók pont nem ezt csinálják. Nagyjából ugyanaz a kapcsolás van az 1000, a 80 ezer és a 200 ezresben is annyi különbséggel, hogy a drágábban jobb minőségű alkatrészek vannak és a kimenetei egyenként zavarszűrtek.
Ha egy fázison van a hangrendszer a hűtővel, mikróval, egyebekkel és hallhatóan belezavar, akkor van valamennyi értelme az ilyeneknek. Ha nincs, akkor jobban jársz egy minőségi tápkábellel, ami végig árnyékolt.
Tv, pc és egyéb berendezéseknél felesleges, mert nagy valószínűséggel a tápjaikban van már ilyen beépítve.
Próbáltam ilyeneket, építettem sajátot is. Hangzásra gyakorolt hatását kb. úgy tudnám leírni, hogy kicsit részletesebb és visszafogottam lesz tőle a hang és valahogy kivész belőle a zeneiség. Tehát saját véleményem szerint inkább kerülendő. Ami ennél jobb megoldás az a confitioner helyett a regenerator.

Az árnyékolt tápkábelre kiváncsi lennék. Az erőműtől a dugaljig (de mondjuk csak vellanyóráig) minden kutyafülét összeszed, az utolsó néhány méteren az RF árkényolás, pláne ha a hűtő "termel" vissza a helyi hálózaton, mennyire számít?

Paksig kéne aranyvezeték! :)
Viccet félretéve, a magasfrekveciás zavarok (wifi, egyéb) pár centi alatt kioltódnak, az alacsonyabbak pár méter alatt. Bazi nagy zaj 100 méter alatt, de ott inkább ne akarj hifizni. Itt jön képbe az árnyékolás, mert ugyan pl. 1 centi alatt kioltódik, de ugyanúgy összeszedné egy árnyékolatlan kábel újra. Hűtőt írtam fentebb. Ideális esetben a hangrendszer külön fázison van, minél zavarmentesebb környezetben. Akár a villanyóráig, elvetemült kábellel (1.5 helyett 10-es, meg 6-os, stb.), amit a szaknyelv ösvényként említ.
Továbbra is azt mondom, hogy ezek felesleges dolgok otthonra, ha valaki meg van elégedve a rendszere hangzásával és a hűtő sem pukkan bele a zenébe, amikor bekapcsol. Viszont ha valaki javítani szeretne rajta, akkor elég sok lehetősége van a hangzás javítására, vagy épp rontására.

Nah, ezt a vastag kábel előnyt magyarázd meg. Komolyan érdekelne.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Gondolom egy vadabb erősítőnél lehet jelentősége, hogy szaladhatnak az amperek. Nem egy komolyabb darab van, ami 50-150A (vagy akár többet...) körül tud kitolni a hangsugárzók felé és ez csatornánként is előfordulhat. Az más kérdés, hogy már 2,5-4mm2-es vezetőkeresztmetszetnél se egyszerű elhelyezni a tömör fali kábelt, nemhogy a 6-osat vagy a 10-eset. :)

de ezek az aramok nem 230 volton mennek hanem max nehany 10, tehat a villanyora fele nem kell 100 ampereket elbiro vezetek akkor sem. na meg egy erositoben eleve van egy tapegyseg ami elvileg szurt stabilizalt DC-t allit elo... a szuronek az utan lenen jelentosege, nem elotte.

Persze. Ráadásul ezek árban is extrém cuccok, simán lesz zseton külön fázisra és méretezett kábelezésre. :)

A szolgáltató kábelénél vastagabbnak azért sok értelme nincs. És az messze nem 10-es. Sőt, még tán csak nem is réz, hanem alu.

hozzam eleg tekintelyes meretu rez foldkabellel jottek.

Egyebkent 1+1% feszultsegeses az iranyado.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ősidőkben volt 10 négyzetmiliméter tömör alu (16A). Annak kicsit több, mint 3,5 mm az átmérője.
Manapság a minimális bekötés 32A, amihez 10 mm2 sodrott réz érvéghüvellyel tartozik.
Valamit benéztél. ;)

Az lehetséges, megmondom őszintén, régen néztem a vellany órát. A lényeg, h annál vastagabb, mint ami a kecóba jön, kb értelmetlen lehet. Legalábbis nehezen lehet megindokolni.

De valószínűleg valamit te is, mert a szolgáltató, az óràig min. 16mm^2 alu vezetéket húz. Utána pedig a tulaj, és szerelöje felelőssége.

A szolgàltató, az órából kiáll neked 10-essel, ha kéred vastagabbal is, de azt már te fizeted.

Persze, majd pont MO-n fognak neked rezet húzni az utcán/ról...

Igazad is van. ;)
A méretlen fővezeték keresztmetszete, rézvezető esetén legalább 10 mm 2 alumíniumvezető esetén legalább 16 mm 2 legyen. – A fogyasztásmérő berendezések bekötéséhez használt vezető, rézvezető legyen. (Mértékadó szabvány: MSZ 447:2019 Kisfeszültségű, közcélú elosztóhálózatra való csatlakozás)

Egyértelműen az óra "túloldalára" gondoltam. Szerintem ma már nem nagyon húznak - elosztás esetén - alut. Mentségemre szolgáljon, hogy társasházban/ELMŰ igaz, amit írtam.
Utcáról meg bármit behúzhatnak: rezet, alut, kábelt (szigetelt, földben, levegőben).

A szabványt meg "mértékadó szabványnak" hívják. Tehát egy adott szolgátató ettől valamennyire eltérhet.

Egyébként semmi baj az aluval, ha szakszerűen szerelik. Manapság a tűzhely kivételével nagymértékben csökkent a fogyasztás, ezért felesleges rézbányát csinálni a lakásból. Még a hifi kedvéért sem. ;)

No, igen.
Meg a csökkenő fogyasztásból adódóan csökken a bevételük, ami további okot ad a spórolásra.
Ugyanakkor én sem hiszem, hogy egy átlagos lakásba beférne annyi hangfal, aminek a meghajtásához ne lenne elég a 10-es bekötővezeték KiF szinten. Nem is beszélve a szomszédokról.

Nem is tudom. Nekem azt állította a villanyszerelő, hogy azért emelték 16->32A-re a minimumot, mert az userek csípik a hatalmas tűzhelyeket. Vagy kifordítva: sokan azért nem lépik meg a bővítést, - és így alacsony marad a fogyasztásuk, - mert macera.

Hifinél meg nem a bekötés, hanem a hifi kompatibilis kismegszakító a sztár. :-D (zöld filc, stb.)

"nagymértékben csökkent a fogyasztás" wtf? :)
lehet hogy a led-es ego kevesebbet fogyaszt, de regen nem volt ennyi legkondi, infrapanel, szaritogep, elektromos mindenfelek. evente dol meg az aramfogyasztasi rekord, en ezt nem neveznem csokkenesnek...

Én kérek bocsánatot, mert magamból indultam ki!

Mottó: Akinek a Jóisten klímát adott, nem biztos, hogy észt is adott hozzá.
Dolgoztam kisebb 3 emeletes irodaházban. Egyszer 98-ig jutottunk el kívül a klímák számlálásában. Meg láttam 80 klímát is 4 kültéri egységgel.
Az is mindennapos dolog, hogy a paraszt 18 fokban is hűti a lakását. Mert joga van hozzá!

A rekord ellenére nem biztos, hogy a magánzók fogyasztása nő. Viszont egy szupermarketben (estbé) a hűtők magukat fűtik. De egy kocsmában is. Ha nyáron kifújnák a meleget, akkor tetemesen csökkenne a fogyasztás is.

Nekünk pl. 10500Ft a havi fogyasztásunk. (2 fő, közel egész nap otthon) Vannak olyan szgépek, kütyük, világítás, amik éjjel nappal fogyasztanak. Aztán van olyan is, akinek 40-50000 a fogyasztása, pedig csak 3 fő és ebből 2 fő dolgozik.

Tehát igazad van. A fogyasztás nő.
De sok esetben feleslegesen és ésszerűtlenül.

Tv, PC esetén sem elvetendő, mert a minőségi Power conditioner nem csak a zajt veszi ki a szinuszból, de igen komoly védelmet nyújt túlfeszültség ellen. pl. A lejjebb lévő hozzászólásomban szereplő készülék is képes volt az " élete árán" megfogni egy közeli villámcsapásból keletkező feszültséglökést, megvédve a rackbe tett többi felszerelést.

"kb. úgy tudnám leírni, hogy kicsit részletesebb és visszafogottam lesz tőle a hang és valahogy kivész belőle a zeneiség."
Nah, ez az a megfogalmazás ami lendületből agyonbassza egy hozzászólás hitelességét.

Mer, mit is takar ez?
a, kókányolt hangrenszerből ha kiszűröd a tápzajt szarul kezd szólni.
b, kókányólt power conditioner agyoncsapja a bejövő táp minőségét és újabb földhurkot és miegymást hoz létre.
c, egy darab mérés nem készült a power conditioner megfelelő vagy nem megfelelő működéséről.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Zavart szűr, flat toppingot helyrehozni nem tud. Kipróbáltam, ezt tapasztaltam, leírtam, hátha hasznos infó másnak is, aki szeret zenét hallgatni.
Mérésekkel és egyebekkel nem tudom alátámasztani. Elhinni nem muszáj.

"Ha egy fázison van a hangrendszer a hűtővel, mikróval, egyebekkel és hallhatóan belezavar"
Ez mar eleve broken by design. Normalis es igenyes hangrendszer az osvennyel kezdodik es azon a koron semmi mas nem lehet.

Neked van ösvényed? Ha igen, milyen?

Most nincs (bereljuk a hazat) Sajatban majd lesz meg akkor majd lesz egy dedikalt szoba is :)

Jelenleg a fo problemam inkabb az akusztika. Be kellene merni a nappalit es javitani amit lehet de hat a nagy baszom uveg toloajto meg a foldtol a plafonig ablakok sem tul idealisak.

A technikaval jelenleg nincs gondom az mar meguti azt a szintet amit hifinek lehet nevezni.

Üveg ellen vastag, nehéz kárpitok.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Power conditioner gyakorlatilag egy felszentelt hálózati zavarszűrő. Hogy mi van a belsejében az erősen gyártó, típus és átbaszásfaktortól függ. Amit szereltem már, abban 8 suszpresszor, két tekercs, és fél marék kondenzátor volt, egy ledes VU mérő társaságában. Az utóbbi a szűrőn átfolyó áramot volt hivatott monitorozni.

Az olcsóbbaknál, általában 5-6 túlfeszültségvédő, kondenzátor, és egy bifilárisan tekercselt folytótekercs van a dobozban.
A drágábbakban, mikrokonrolleres feszültségfigyelő, túlfesz esetén kapcsolt terhelőellenállás, és lekapcsolás. Komplett hálózatminőségi monitorozás.

Van értelme? Mikor ismeretlen hálózatra van dugva a rack, rossz minőségű, zajos a hálózat akkor mindenképpen. Különösen, ha a hálózaton vannak olyan fogyasztók, amelyek feszültség impulzusokkal szórják azt meg akkor nélkülönözhetetlen tud lenni.
Hasonlóképp, mikor változó összeállításban, pl. ismeretlen összetevőkből összekókányolt rendszert kel összerakni csökkenti az egységek egymásrahatását, mert a Power Conditioner oda-vissza dolgozik. pL. megfogja egy rackbe összerakott erősítők hálózat felé történő visszarúgásait.

Mi alapján érdemes választani? Szigorúan mérési adatokkal alátámasztott adatlap alapján. Az XY is ezt használja jellegű duma, beszopása súlyos ezresekben fáj. Messzire kell kerülni az audiofil változatokat, azokban általában az van amit megkasz cca. 30k-ért, miközben 10x-es az ár.
Nem mindegy, hogy mekkora teljesítményt tud elnyelni a conditioner és ajánlatos impedanciásan illeszteni, ezért is fontos, hogy legyen adatlap. Az okos Power conditioner ez utóbbit automatikusan megteszi, de ez nem a filléres kategória.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"folytótekercs"
Ezt gondold át majd egyszer.

így, hogy rákommenteltél, már kijavítani se tudja a helyesírási hibát. köszi.

Ha 20:07 - 22:34 között nem javította, akkor vélhetően később sem akarta.

jó, hát mindent nem lehet xd

kb annyi haszna lehet, mint az erosito ala rakott fakockaknak vagy a tobb 100 ezer ft-os utp kabelnek -> parasztvakitas vastagon

Mindig elképedek azon, hogy egy egyébként könnyen mérhető kérdésben miért működik még mindig a himi-humi kígyóolajozás. Az vita kérdése lehet, hogy jobb vagy rosszabb az egyik hang a másikhoz képest (bár azt is lehet mérni, hogy sikerült-e leadni azt a hullámot, amit akartunk), de azt azért elég objektíven el lehetne dönteni, hogy izével és nélküle van-e a jelben különbség. Vagy nem?

A fenti berendezés és annak működése elég könnyen, és jól mérhető.
Viszont ezel a kígyóolajozással, egy komplett iparág működését kérdőjelezed meg. Teljesen jgosan. Az audiofilség lényege, hogy alapból nem hisznek a méréseknek, mert azok mindig hibásak.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Alapvetően nagyon laikus vagyok a témában, addig másztam csak bele, hogy keresgéltem fejhallgatót, megértettem alapvetően mi a referencia füles, mit lehet kimérni egy fülesen (mennyire adja vissza azt a frekvenciát, amit akartunk általa leadni), miért szeretheti mégis valaki a nem referenciát ("pocsék stúdiózású" anyagok, "direkt sterilen master-elt" anyagok, ...), és még azt is értem, hogy valaki egy-egy hangzást módosító elemet jobbnak tart, az ő zenéihez, igényeihez, DE ez ettől még mérhető, nem? Kb. 0 anyagot találtam a burn-in méréséről, és sok vita erről kifutott oda, hogy de hát nem mérhető, mert nem helyezhető el a mikrofon úgy, ahogy a fülünk, stb., mikor csak azt kéne mérni, hogy a jelenség VAN-E. Ezt azért nem nehéz. Azt elfogadom, hogy az szubjektív, hogy tetszik-e a módosított hang, de azt, hogy módosul-e nem lehet vitatni nagyon, vagy mégis?

(Mindemellett elfogadom, hogy pont azt mérni egy fej formájú bábun, amit én is hallok elég vitathatóan lehet, csak arról írok, amikor még a kábelben érkező jel különbségéről beszélünk.)

... de azt, hogy módosul-e nem lehet vitatni nagyon, vagy mégis?
Is-is.

Képzelj el két hangrendszert, amit rögzítünk egy - elméleti - idális hangrögzítővel.
Összevetve a forrást - legyen az is ideális - a két felvétellel, lesznek eltérések.
De nincs győzelem! Lehet a vizsgált két rendszer hasonló csúcsminőségű, mégis lesz különbség. És erről a különbségről, ha nincs durva hiba, nem lehet megmondani milyennek fogod hallani.

Ennek egyszerű oka van: Nem tartunk ott fiziológiában, hogy a mért eltérések hatását le tudjuk fordítani. És még szó sem volt a szubjektív megítélésről. Ráadásul az emberek túlnyomó többségenek sem igénye, sem gyakorlata nincs az igényes zenehallgatáshoz.

A mai hangsugárzók sem sokat segítenek. Azt, hogy a meghallgatott zene hasonlít az eredetihez, inkább az emberi agy csodájának nevezném, mint a műszaki megoldás tökéletességének. Elég csak tanulmányozni a hangsugárzók matematikai modellezését az elmúlt 50 évben. Hiába hatalmas a fejlődés, azonnal felfogod, hogy még mindig gyerekcipőben jár. A megvalósított hangsugárzóket meg csak ennek a függvényében lehet méricskélni.

Tehát a hifiseknek igazuk van.
Is.

Aki meg jobbnak hallja a zenét a hifi-kompatibilis kismegszakítóval, az gyorsan dobja el a milliós erősítőjét, mert igen szar tápja lehet. Utána gyógykezeltetném... ;)

A szubjektum tárgyát én az eredeti felvetésemben kidobtam, nem ember által hallott különbségről írok, hanem mérhetőről, a jelben. Van-e burn-in, nincs-e burn-in. Van-e a spéci kábelnek/tápnak/talapzatnak/... hatása a hangra, vagy nincs. Ha van, onnantól tényleg szubjektív, bár ezen is lehet szerintem legalább részben objektivizálni, de elfogadom, hogy a legtöbben azt se veszik észre, hogy a fülük majdnem elzáródik már a kohó porától.

Látszólag még az objektív részekben sincs megegyezés, ezért tartom tényleg himi-humizásra alkalmasnak a területet.

Hát izé. Pont azt magyaráztam, hogy a különbség mérhető. Csak a mért különbségről nem tudjuk mit hallasz belőle.

De azért vannak alapinformációk, szabályok, amiket tankönyvekben is elolvashatsz.

Először essünk túl a burn-in fogalmán. Magyarul bejáratásnak hívják. Minden mechanikus kopó vagy rugalmas ojjektumnál van értelme. Sőt, egyes elektronikai alkatrészeknél is előfordulhat egy bejáratás-üzem-elhasználodás görbe esetén az, hogy a bejáratásnak lehet értelme. (pl. elkók) És igen, ha az entitás változtatja a paramétereit bejáratás közben, akkor lesz mérhető különbség. Esetleg a kellő bejáratás hiányában csökkenhet az élettartam. Ezen kívül a bejáratási időszak alatt hullhatnak ki a korán meghibásodó alkatrészek is.

Még jóval a hifisták előtt márvány tappancsokra állították a zongorákat is. A szerkezet rezgései el fognak térni a megálmodottól, ha vastag perzsaszőnyegen rezeg, vagy sem. Egy hangfal is zongora, csak nincsenek benne húrok. ;) Itt sem árt gondolkodni! Vajon mi a hihetőbb? A 10cm oldalhosszúságú kocka alakú 30Hz-es basszussugárzó, vagy a 21kg-os 125cm magas, de csak 44Hz-es hangfal szólaltatja meg inkább a 8m hosszú orgonasíp hangját. Ha csak diszkózenét hallgatssz, ezen akkor is érdemes elgondolkozni! ;)
Sajnos a hangsugárzók objektív mérése szerintem nem megoldott.

Ha egy hangfal nem túl merev és stabil, akkor lengedezik a basszus hatására. Az meg modulálni fogja a magassugárzó jelét azzal, hogy hol közelebb, hol meg távolabb lesz tőled. Mérhető. Szubjektív megítélés szerint ilyenkor mondjuk "nem szól tisztán" a szerkezet.

Mégegyszer a csillapításról. Van olyan. Az esztergák talapzata pl. gömbgrafitos szürkevas öntvény - mert az jobban csillapít. Meg a gránit is. Meg ugyanaz a gránit 30x akkora áron is, csak az már drága. :-D Érdemes az ésszel is élni. Gondolom, a szokolrádió nem fog tisztábban szólni egy félmilliós gránittömbön.

Egy kábelnek vannak paraméterei. A 100-1000x drágább kábelnek is, de legfeljebb 2x jobbak, mint az olcsóbbé. Ez mérhető, hallható. Esetleg nem tudod milyen olcsóbb kábelt kell vásárolnod, meg hol.

A tápegység szintén egy paraméterekkel bíró eszköz. Ha nem vagy szakember, akkor nem tudsz két táp között különbséget tenni. Ha borzasztó drága tápot (egyebet) veszel, akkor meg végképp nem, hiszen azoknak néha meg sem adják a lényeges paramétereit. Minél drágább egy hifi cucc, annál inkább hivatkoznak a sajtóra, referenciákra és összehasonlításokra. Persze ettől még lehet jó, gondosan, minőségi alkatrészekből építve, de brutális árért.

Sajnos azt lehet mondani, hogy a tömegtermék sokszor a még éppen eladható kategóriába esik, ugyanakkor a hifi meg aránytalanul drága.

A bejáratás... sajnos erről nagyon kevés értékelhető dolgot találtam, tapasztaltam az évek során. Alapvetően két félét:

- Kell, mert anélkül hitványan szól a *kívánt cikk ide behelyettesítendő*, de ez nekem inkább hitnek tűnik.
- Felesleges, mert vettek két *kívánt cikk ide behelyettesítendő*, az egyik a polcra került, a másikat bejáratták, és semmi különbség.

Részemről az utóbbira hajlok inkább, azzal, hogy idővel a hallás (fizika, fiziológia, pszichológia együtt) megszokja az eszközt, és ennyi.

"[Sajnos] a hangsugárzók objektív mérése szerintem nem megoldott."
Na ez az, amivel minden körülmények között egyet tudok érteni. Részben mert a frekvenciaátvitel az egy dolog, részben mert ugyanaz a hangfal (vagy akár az egész rendszer) másképp szól nálam mint bárhol máshol. És sokra megyek a kiváló (akár mért) eredményekkel, ha nálam, itthon idegölő a hangja, ami meg már (legalább részben) szubjektív dolog.

"Még jóval a hifisták előtt márvány tappancsokra állították a zongorákat is."

Háttőőő... megkockáztatom hogy ez inkább azért van, hogy ne tegye tönkre a padlót. Vagy csak hogy ne guruljon ide-oda a műszer :) Az viszont tuti, hogy ha mikrofonozza az ember, akkor állatira nem mindegy hogy milyen a padló és hogy van-e szőnyeg vagy nincs. Meg úgy általában minden :D

Hangszóró, fejhallgató bejáratással kapcsolatban nekem van pozitív tapasztalatom, biztosan nem "megszokás" van mögötte, hanem az eszköz tulajdonságának változása.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

A hangszórót még csak-csak el tudom képzelni, merthogy mondjuk a gumi(hab) vagy végül is bármilyen peremezés változhat a rezgés hatására. A fejhallgató az, amivel szemben szkeptikus vagyok (azaz én vesszek meg, de nem hallok érdemi különbséget). De igen, itt vannak érdekes dolgok: https://www.rtings.com/headphones/learn/break-in De kb. ezt vallom: 'I’m absolutely convinced that, while break-in effects do exist, most people’s expressions of headphones “changing dramatically” as a result is mostly their head adjusting and getting used to the sound.' https://www.jabra.com/blog/headphone-burn-in-fact-or-fiction/

Inkább ide írom a végére.

A bejáratás nem egy vélemény, hanem gyártói előírás lehet. ;) Hangszóróknál.

Elektronikánál - pl. pc összeszerelésnél - egy szolgáltatás. Így nem kell szívnod a 3 napos garanciával, stb. Félvezetőknél elektronikánál meg lehet valamilyen MIL Std. szerinti gyártási folyamat része, nem is beszélve az űrhajózásnál használatos cuccoknál. No, meg a hifi-űrhajónál. :-D

A zongoráról meg ezt találtam:
BME Híradástechnikai Tanszék: Zongoraláb alátét rezgéscsillapításának mérése
Vizsgálati jegyzőkönyv. Budapest, 1999.

Biztosan van szőnyegvédő is, de azt csak lakótelepen használják. ;)

Najó, de mi lett a mérés eredménye? :)

Annyit találtam gyorsan, hogy sokszor azért veszik, hogy az alsó szomszéd kevesebbet halljon, szóval valamennyit biztos csillapít. Bár ha márványból van, akkor nem sokat.

Biztosan szubjektív lett. :-D
Hangfalnál is van olyan, hogy nincs láb, gumiláb, tüskeláb, tuskóláb. ;)
Józan paraszti ésszel módosítja/egyérteművé teszi a rezonáló doboz csatlakozását a külvilághoz és/vagy a hangzás tisztaságát.

Azt nem kétlem hogy módosítja, csak a mértékével kapcsolatban vannak fenntartásaim. De mivel ez nyilván elsősorban a padlótól függ, nem vitázni akarok, csak leírtam a véleményemet.

Az enyemek egy gazrugos allvanyon csucsulnek pl.

Tehát be mernél vállalni egy kettős vaktesztet a témában jelentős mennyiségű pénzt kockáztatva?

--
https://iotguru.live

Ezt hogyan vaktesztelnéd le? :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

6-10 füles ugyanattól a gyártótól és bejáratjuk egy részét, illetve egy részének csak a bal vagy a jobb oldalát. Aztán megmondod, hogy melyik volt bejáratva. Na?

--
https://iotguru.live

Nem ez a vakteszt, hanem ha ugyanazt a berendezést (annak összes egyedi sajátosságával, jellemzőjével együtt) A, vagy B állapotba kapcsolsz. Amit te mondasz, az már az a kérdés, hogy adott cég azonos típusú gyártmányai között lehet-e hangzásbeli különbséget felmutatni csupán belehallgatás alapján (egyébként jó eséllyel lehet, de abból nem csinálsz vaktesztet).

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

De, ez vakteszt. Főleg, ha csak a bal vagy a jobb oldalt érintette a bejáratás. De felőlem mindegyiket meghallgathatod a bejáratás előtt és után, aztán megmondod, hogy melyik füles melyik oldala volt bejáratva. Na?

--
https://iotguru.live

Az neked jó, vagy rossz, ha eltalálom, vagy nem találom el? :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nekem mindegy, csak ezek a dolgok eddig nem állták ki a kettős vaktesztet...

--
https://iotguru.live

Nálam? Vagy másnál? :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ha csináltál már kettős vaktesztet, akkor nálad se állta ki. De gondolom nem csináltál ilyet, akkor meg miért kérdezed?

--
https://iotguru.live

Nyilván nem csináltam ilyen, hiszen magamat nem kell vakteszttel meggyőznöm. :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

"Nyilván nem csináltam ilyen, hiszen magamat nem kell vakteszttel meggyőznöm. :)"

Aham. Gondolom tudsz már arról, hogy mennyire szubjektív tud lenni az emberi érzékelés, mivel a nagy része idegrendszeri feladat és mennyire függ attól, hogy vannak-e prekoncepcióid arról, hogy mit kellene érzékelni? Na, ezért vannak kettős vaktesztek, amin ezek a "magamat meggyőztem, hogy egyértelműen hallom és/vagy látom" típusú kijelentések rendre csúfosan elvéreznek.

--
https://iotguru.live

De most ez téged miért zavar? :)
Egyébként speciel a gyártócég is felhívja a figyelmet a burn-in fontosságára, még javaslatot is ad a módjára. Talán beszélgess velük erről.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ezoterikus faszságokat is kapni boltban, meg mindenféle áltudományos hülyeséget, mitől érv az, hogy a gyártó is hülye és/vagy egyszerűen csak kiszolgálja a fogyasztói igényeket?

--
https://iotguru.live

Nem gondolnám, hogy a fogyasztót befolyásolná bármiben is, ha a gyártó leírja a felhasználási, kezelési javaslatokat. Nyilván ezt azért ő jobban tudja nálad, márcsak a kompetencia okán is. :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Hogyne. Lehet kapni például vízkereső ingát is, gyártó által leírt részletes felhasználási és kezelési javaslatokkal. Vannak bőven, akik szerint működik, dacára annak, hogy kettős vakteszten még nem sikerült bizonyítani a működését. Ha kicseréled a "vízkereső ingát" a hangszóró bejáratására, akkor ugyanez lesz a helyzet, függetlenül attól, hogy a gyártó mennyire tekinthető kompetensnek a témában.

--
https://iotguru.live

A kettő között nem látom a párhuzamot (bár a vízkereső inga pontos hatásmechanizmusát sem ismerem, de ettől még nem állítom teljes bizonyossággal, hogy nem működik). Kb. körtét az almával. A gyártó vélhetően jobban ért hozzá, mint te aki még nem bizonyított saját termékkel a témában. :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Miért bízol jobban a vízkereső inga gyártójában (ami egyszerűen csak el akarja adni a termékét), mint azokban, akik kipróbálták és kiderült, hogy egyáltalán nem működik? Ugyanez igaz a fülhallgató bejáratására is...

Értem én, hogy vonzóbb a misztikum, mint egy tudományos igényességgel elvégzett teszt, de miből gondolod, hogy a fülhallgatód bejáratása erősebb tudományos alapokon nyugszik, mint a vízkereső ingáé? Mind a kettő ugyanúgy elbukott eddig a kettős vakteszteken, annak ellenére, hogy a gyártók szerint működik és vannak bőven, akik hisznek a dologban, de amúgy a véletlen találgatáson nem jutnak túl, ha nincs előzetes információjuk, hogy mit kellene tapasztalniuk.

--
https://iotguru.live

Asattunk kutat vagy husz eve, es ott bizony a kutaso 2 ilyen rezdrottal jelent meg.
Korbejarta a telket, es a vegen azt mondta, hogy itt vagy itt lehet asni (2 ponton).
Asott es lett viz.

Szerinted kamu?
---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Igen, kamu, elég sokszor tesztelték már ezt a dolgot: https://en.wikipedia.org/wiki/Dowsing

- Dowsing studies from the early 20th century were examined by geologist John Walter Gregory in a report for the Smithsonian Institution. Gregory concluded that the results were a matter of chance or explained by observations from ground surface clues.[50][51]
- Geologist W. A. MacFadyen tested three dowsers during 1943-1944 in Algeria. The results were entirely negative.[52]
- A 1948 study in New Zealand by P. A. Ongley tested 75 dowsers' ability to detect water. None of them was more reliable than chance. According to Ongley "not one showed the slightest accuracy."[53]
- Archaeometrist Martin Aitken tested British dowser P. A. Raine in 1959. Raine failed to dowse the location of a buried kiln that had been identified by a magnetometer.[54][55]
- In 1971, dowsing experiments were organized by British engineer R. A. Foulkes on behalf of the Ministry of Defence. The results were "no more reliable than a series of guesses".[56]
- Physicists John Taylor and Eduardo Balanovski reported in 1978 a series of experiments they conducted that searched for unusual electromagnetic fields emitted by dowsing subjects, they did not detect any.[57]
- A 1979 review by Evon Z. Vogt and Ray Hyman examined many controlled studies of dowsing for water, and found that none of them showed better than chance results.[2]
- Three British academics Richard N Bailey, Eric Cambridge and H. Denis Briggs carried out dowsing experiments at the grounds of various churches. They reported successful results in their book Dowsing and Church Archaeology (1988).[58] Their experiments were critically examined by archaeologist Martijn Van Leusen who suggested they were badly designed and the authors had redefined the test parameters on what was classified as a "hit" or "miss" to obtain positive results.[58]
- A 2006 study of grave dowsing in Iowa reviewed 14 published studies and determined that none of them correctly predicted the location of human burials, and simple scientific experiments demonstrated that the fundamental principles commonly used to explain grave dowsing were incorrect.[59]
- A randomized double-blind trial in 2012 was carried out to determine whether homeopaths were able to distinguish between Bryonia and placebo by use of a dowsing method. The results were negative.[60]

Fúrhattál vagy áshattál volna akárhol a telken, valószínűleg ugyanúgy lett volna ott víz, vannak talajvíz és rétegvíz térképek, elég azt megnézni, amit lehet, hogy megtett a kútásód is, aztán kiment téblábolni, hogy többet akasszon le rólad, mint a konkurencia, mert ad műsort is.

--
https://iotguru.live

lol. ha x helyen van viz, akkor attol pl. 20m-re barhol ugyanugy lesz viz, mivel a viz vizszintesen terjed :) a kutnal amugy se az az erdekes hogy hol a talajviz, hanem le kell menni par reteggel melyebbre ahol forrasviz minosegu ivoviz talalhato, ehhez meg nem 2 rezdrot kell hanem inkabb foldtani dokumentacio.

Ezt némiképp cáfolja az a tény, hogy az alföldön tudok neked olyan telket mutatni, ahol a szomszédban van működő fúrt kút, az adott telken pedig van két, igen drágán fúrt kezdemény, ami mélyebb mint a szomszédé és nincs benne víz. Most akkor ezt így hogy? :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ez elő tud fordulni, ha van egy vízzáró vetődés vagy bármi egyéb, ami akadályozza a talajvíz áramlását. Ettől még kimehetnek vízkereső ingával vagy varázsvesszővel keresni, de pont olyan találati arányuk lesz, mintha bekötött szemmel forogva köpnél egyet és ott fúrsz, ahol földet ér a köpés...

--
https://iotguru.live

Biztos így van, neked mindent elhiszünk mi laposfold-hívok! :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

"mint azokban, akik kipróbálták és kiderült, hogy egyáltalán nem működik? ... Ugyanez igaz a fülhallgató bejáratására is... "
- kizárólag feltételezésen alapuló végkövetkeztetés - téves. :)
-mint egy tudományos igényességgel elvégzett teszt"
- mint a két különálló eszköz egyként való vaktesztelése? :)
- a gyártók szerint működik"
- szerinted meg nem. Ennyi és nem több. Csakhogy ők nálad sokkal nagyobb rálátással birnak a témában.:)
A tudomány már csak ilyen, egy laposföld-hivőt se kell mindenáron meggyőzni, a hangfal gyártója sem fog tudományos alaposságú disszertációt az orrod alá tolni, csak közli: be kell járatni a teljes élmény érdekében. :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

"- kizárólag feltételezésen alapuló végkövetkeztetés - téves. :)"

Nem feltételezés.

"- mint a két különálló eszköz egyként való vaktesztelése? :)"

Hogyne lehetne vaktesztet kitalálni a bejáratás mérésére. Volt is néhány és nem is sikerült meghallani a különbséget a legjobb fülűnek sem... két lehetőség van: vagy csodaszámba megy a hallásod vagy egyszerűen csak hiszel a dologban és a negatív eredményű kísérletek ellenére is kitartasz a hited mellett, mint a laposföldesek.

"A tudomány már csak ilyen, egy laposföld-hivőt se kell mindenáron meggyőzni, a hangfal gyártója sem fog tudományos alaposságú disszertációt az orrod alá tolni, csak közli: be kell járatni a teljes élmény érdekében. :)"

Így van, a tudomány már csak ilyen, a laposföld-hívő meg épp te vagy ebben a példában, akinek laposföld-játékokat gyártanak részletes laposföld útmutatókkal.

--
https://iotguru.live

"Nem feltételezés."
- Mi más lenne? Tudományos tény? :)

"kitartasz a hited mellett, mint a laposföldesek."
- te sem bizonyítottad az ellenkezőjét, és az én teszteredmenyemet sem láttad, úgyhogy csak feltételezel és az alapján vonsz le ennek megfelelően téves vegkovetkezteteseket! :)
"a laposföld-hívő meg épp te vagy "
- nem én nyilatkoztatok ki éppen pusztán előítéletektől vezérelve, hanem te! :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Látom, teljesen szakmaiba fordult a vita. :-D
Pedig a dolog borzasztóan egyszerű.

A fejhallgató (a hangszóró) gyártójának fejlesztőmérnöke pontosan tudja, hogy milyen anyagból és milyen technológiával készült a membrán. Ha olyan, akkor előírja a bejáratást.

Következő lépésként ez vagy belekerül a dokumentációba, vagy nem. Esetleg már értelme sincs a bejáratásnak, mert megvátoztatták a terméket, de véletlenül bennmaradt. És ez biztos. ;)

A hangszóró bejáratás elsősorban az ősi, (valódi)gumimembrános hangszóróknál kezdődött. Bejáratni valószínűleg csak a nagy kitérésű (tehát basszus) membránokat kell. Ott is a méret a lényeg. Tehát a 12Hz-től kezdődő frekvenciamenetű fülesemet nem kellett.

Következő lépésként a hit erejénél fogva elterjedt, hogy még a kötőtűket is be kell jártni. Aztán úgy maradt, mint a zöld filctoll a CD szélén. :-D

Ennek a kettősségnek a sokasága azt eredményzi, hogy a bejáratás hívőknek is, meg az antibejáratás hívőknek is igaza lehet. Néha, és ez biztos. Talán.

Szakmáról csak véresen komolyan! Sőt, pl, a bemelegítés fontosságáról szót még sem ejtettünk! :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Mesélj!
Mit melegítünk?

Mit melegítsünk? :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

"te sem bizonyítottad az ellenkezőjét"

Felcsapod a keresőt és keresel kettős vakteszteket a témában.

"és az én teszteredmenyemet sem láttad"

Nincs teszteredményed, ami van, az nagyjából ezotéria szintű.

--
https://iotguru.live

Mégegyszer: az nem vakteszt, ha két külön eszköz hallgatásával akarod demonstrálni az egyik eszközön előidézett mesterséges öregítés okozta változást.
"Nincs teszteredményed, ami van, az nagyjából ezotéria szintű."
- ja, ha te ezt így el tudod dönteni, akkor nincs is miről beszélgetni, ugyanis pont ez az ezotéria. :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Lépjünk vissza egy lépést: leveszünk a polcról két egyforma fejhallgatót, kettős vakteszt során meg tudod mondani az esetek szignifikánsan nagyobb részében hallás alapján azt, hogy melyik van a fejeden?

--
https://iotguru.live

Ha van közötte hangzásbéli különbség, akkor igen. Mert te nem? :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

"Ha van közötte hangzásbéli különbség, akkor igen. Mert te nem? :)"

Oké, elmegyünk boltba, megveszünk kettő fülest abból, mint amit bejárattál, meg tudod mondani bejáratás előtt kettős vakteszten, hogy a kettő egyforma füles közül melyiket hallgatod? Mekkora pénzben mersz fogadni erre a mutatványra?

--
https://iotguru.live

Százmilliárd dollárt! :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Oké, szóval ezek szerint te is tudod, hogy az ezotéria területére tartozik a bejáratás és messze nem olyan jó a füled, mint hiszed.

--
https://iotguru.live

Nem, ezt te állítod. :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nem, te állítod, de nem tudod bizonyítani. Amikor meg arról értekezünk, hogy tudnád bizonyítani, akkor próbálsz kibújni a bizonyítás elől, mint a legtöbb ezoterikus.

Van például különbség az általad megvett füles bal és jobb oldala között hangzásban?

--
https://iotguru.live

Te állítod hogy ez nem így van, így ezt neked kell bizonyítanod! :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Onnan indultunk, hogy tettél egy állítást: "Hangszóró, fejhallgató bejáratással kapcsolatban nekem van pozitív tapasztalatom, biztosan nem "megszokás" van mögötte, hanem az eszköz tulajdonságának változása."

Erre én megkérdeztem, hogy "Tehát be mernél vállalni egy kettős vaktesztet a témában jelentős mennyiségű pénzt kockáztatva?"

Azóta tulajdonképpen arról megy a polémia, hogy szerinted ezen állításodat miért nem lehet kettős vakteszten ellenőrizni, közben folyamatosan próbálsz kibújni a bizonyítás terhe alól, aztán meg rám fogod, hogy én állítottam valamit, amit bizonyítanom kellene... nem gondolod, hogy ez egy kicsit erős így?

--
https://iotguru.live

Semmiképpen sem, hiszen még fel is ajánlottam egy jelentősebb összeget! :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Oké, akkor mehet a teszt? Leveszünk a polcról kettő azonos típusú fejhallgatót, ha nem tudsz különbséget tenni közöttük kettős vakteszten, akkor az egyiket bejáratjuk és kettős vakteszt során megmondod, hogy melyik volt bejáratva. Na?

--
https://iotguru.live

Milyen teszt? :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Oké, szóval színtiszta ezotéria az egész hóbortod, nem tudod bizonyítani, ahogy mások sem tudták.

--
https://iotguru.live

Legalább is ezt gondolod... :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nézd, amíg nem tudod bizonyítani az állításod, addig ez ezotéria. És ott tartunk, hogy nem tudod bizonyítani.

--
https://iotguru.live

De hiszen te állítod folyton, hogy jobban tudod nálam, hogy én mit hallok - mindezt úgy, hogy folyamatosan feltételezel és magadból indulsz ki!.. :O :P

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ez nem arról szól, hogy én jobban tudom-e, én egyszerűen kérdéseket tettem fel és még mindig ott tartunk, hogy állítottál valamit, amit nem tudsz bizonyítani, sőt, úgy néz ki, hogy nem is akarsz objektív körülmények között bizonyítani, ami pont olyan hozzáállás, mint az ezotéria hozzáállása az objektív körülményekhez.

--
https://iotguru.live

Ha minden tudós úgy gondolkodna mint te, akkor most nem lenne ligo-detektor, részecskegyorsító, sötét anyag kutatás. Szerencsére a tudósok bölcsebbek. :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Könnyítsétek meg annak a dolgát, aki csak röhögni jár ide!
Úgy 500 levelenként húzzátok ki az elejére!
(Tudom, van más beállítás is...)

"Ha minden tudós úgy gondolkodna mint te, akkor most nem lenne ligo-detektor, részecskegyorsító, sötét anyag kutatás."

Miért, hogy gondolkodnak?

Elhiszik hozomra, ha valaki azt állítja, hogy látja az aurát vagy tud keresni egy pálcával vízeret?

Vagy megkérdezik, hogy vállal-e a kettős vaktesztet a témában és megtervezik a tudományos alapokon nyugvó kísérletet?

Én úgy tudtam eddig, hogy a tudomány az egymástól függetlenül reprodukálható kísérletekről szól, ezért kérdeztem vissza a szál elején, hogy vállalod-e a kijelentésedet kettős vakteszten is, de azóta pont úgy hárítasz, mint az ezoterikusok.

Ezen túl rövid időn belül már másodszor vádolsz azzal, amit amúgy te magad csinálsz, mert én egy kérdést tettem fel: vállalod-e a tudományos normák szerinti kísérletet a kijelentésed kapcsán?

--
https://iotguru.live

Mégegyszer: ezt csak te állítod! :) Szerinted pl. isten létezik, vagy nem létezik? :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nem, én nem állítottam semmit, te tettél egy állítást és én pusztán én kétségbe vonom az állításod, mert az égadta világon semmivel nem támasztottad alá.

Ha nem tudod visszakeresni, akkor segítek, tettél egy kijelentést: "Hangszóró, fejhallgató bejáratással kapcsolatban nekem van pozitív tapasztalatom, biztosan nem "megszokás" van mögötte, hanem az eszköz tulajdonságának változása."

Én pedig felvetettem, hogy ezt esetleg alá kellene támasztanod: "Tehát be mernél vállalni egy kettős vaktesztet a témában jelentős mennyiségű pénzt kockáztatva?"

Azóta azon rugózol, hogy miért nem lehet ellenőrizni az állításodat, terelsz és olyannal vádolsz meg, amit te követtél el.

--
https://iotguru.live

Tehát még egyszer: Én nem "követtem el" semmit, amit mondtam, arra te állítod, hogy "ezotéria", akkor ezt nyilván bizonyítani is tudod. Vagy amit nem tudsz bizonyítani, az rögtön "ezoterikus"? :)
Szerinted isten létezik, vagy sem? :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Hogyne tudnám bizonyítani, hogy ezoterikus a viselkedésed: tettél egy állítást, hogy meg tudod állapítani azt, amit emberi érzékszervekkel eddig objektív körülmények között nem sikerült és te sem vagy hajlandó bizonyítani objektív körülmények között... ez Q.E.D.

Mintha azt mondanád, hogy könnyedén fel tudsz emelni puszta kézzel egy csuklós buszt, ha meg valaki kétségbe vonja az állításaid, akkor jössz azzal, hogy bizonyítsa be, hogy lehetetlen, illetve feltennéd a kérdést, hogy "Szerinted isten létezik, vagy sem?".

Szóval továbbra is várom, hogy tudod-e bizonyítani objektív körülmények között az állításod, egyelőre ott tartunk, hogy nem tudod. Nem nekem kell bizonyítani, hogy nem vagy képes arra, amit állítottál, hanem neked kell bizonyítanod, hogy képes vagy rá. Ez így működik, ha bármi mást teszel, az szimpla terelés és ezoterikus viselkedés.

--
https://iotguru.live

Véleményed szerint minden ezoretikus, amit nem tudsz bizonyítani. Szóval akkor szerinted isten létezik, vagy sem? Továbbra is várom a válaszod!.. :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

A hozzáállásod ezoterikus: kijelentesz valamit, hogy például tudsz vizet keresni egy szál dróttal, aztán amikor ebben kételkednek, akkor nem vagy hajlandó objektív körülmények között bizonyítani, hogy tudsz vizet keresni egy szál dróttal. Bármit behelyettesíthetsz a "vizet keresni egy szál dróttal" kifejezés helyére. Ez ezoterikus hozzáállás.

És továbbra is várom, hogy bizonyítsd az állításod. Ha tényleg annyira egyértelmű lenne, mint ahogy állítod, akkor már rég kaptál volna az alkalmon, mert könnyen megszerezhető pénz lenne, de ebből a napok óta tartó kelletésből szerintem még neked is lejött, hogy magad is kételkedsz a dologban, egyáltalán nem vagy biztos abban, hogy létezik az, amit hallani vélsz.

"Szóval akkor szerinted isten létezik, vagy sem?"

Mi köze ennek ahhoz, hogy tettél egy objektív körülmények között is könnyedén ellenőrizhető állítást de nem vagy hajlandó objektív körülmények között ellenőrizni?

Egy ilyen párbeszédnél tartunk:
- Fel tudok emelni egy csuklós buszt!
- Tényleg? Nem hiszem el. Mutasd!
- Nem mutatom, mondd, szerinted isten létezik?
- ???

--
https://iotguru.live

Ha kijelentem, hogy isten létezik, az is lehet "ezoterikus" kijelentés, de cáfold meg, ha tudod! Az az álláspont, hogy minden, amit nem tudsz megmérni, bizonyítani, az nem is létezik, egyszerűen hibás. Az még aztán külön funny, hogy te mindig jobban tudod másoknál, hogy ők mit hallanak, látnak. Na ez az ezoterikus! :)
Szóval akkor: szerinted isten létezik, vagy nem?

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

"Ha kijelentem, hogy isten létezik, az is lehet "ezoterikus" kijelentés, de cáfold meg, ha tudod!"

Ennek semmi köze ahhoz, hogy tettél egy könnyen ellenőrizhető kijelentést arról, hogy meg tudod különböztetni a bejáratott és a be nem járatott hangszóró hangját.

"Az az álláspont, hogy minden, amit nem tudsz megmérni, bizonyítani, az nem is létezik, egyszerűen hibás."

Oké, akkor én tudok a vízen járni, bizonyítsd be kérlek, hogy ez nem igaz.

"Az még aztán külön funny, hogy te mindig jobban tudod másoknál, hogy ők mit hallanak, látnak."

Nem, én nem tudom jobban másoknál, hogy mit hallanak, annyit kérdeztem, hogy vállalod-e a kettős vaktesztet a témában. Ha valóban hallod a különbséget, akkor könnyedén kiállod a kettős vakteszt próbáját. Ha nem hallod a különbséget, csak azt hiszed, hogy hallod, akkor nem állod ki a próbát. A tudomány világa ennyire egyszerű. Amit viszont te épp képviselsz, az az ezotéria világa.

--
https://iotguru.live

Ne terelj, sokadjára kérlek válaszolj, szerinted van isten, vagy nincs? Nem egy bonyolult kérdés, Nem kell bonyolult válasz se! A többi csak maszlag. :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Oké, definiáld kérlek tudományos igényességgel, hogy mit értesz azon fogalom alatt, hogy "isten" és megválaszolom a kérdésed.

És térjünk vissza erről a kibaszott terelésedről arra a témára, ahonnan indultunk, szóval vállalod-e objektív körülmények között kettős vakteszten, hogy meghallod-e a bejáratott és a be nem járatott hangszóró hangja közötti különbséget:
1, Ha valóban hallod a különbséget, akkor könnyedén kiállod a kettős vakteszt próbáját.
2, Ha nem hallod a különbséget, csak azt hiszed, hogy hallod, akkor nem állod ki a próbát.

A tudomány világa ennyire egyszerű, nem kell hozzá semmi magyarázat és elmélet, vagy tudod bizonyítani az állításod vagy nem.

Minden másra ott az ezotéria világa, amiben úgy látom nagyon jól érzed magad.

--
https://iotguru.live

Lol, rém egyszerű a kérdés, kérlek ne add a hülyét, így is kínos, amit tolsz! :)
Szerinted van isten, vagy nincs? :D :P

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Tudod, ami nagyon kínos, az az, amit épp csinálsz, az, hogy napok óta folyamatosan terelsz, holott egy triviálisan egyszerű objektív kísérleten kellene bizonyítanod az állításod.

Szóval én továbbra sem értem, hogy mi köze a hangszóró bejáródását ellenőrző kettős vaktesztnek ehhez a kérdésedhez. És ha választ vársz, akkor továbbra is várom a definíciót, hogy mit értesz egészen pontosan az "isten" fogalom alatt.

--
https://iotguru.live

Az a kínos, hogy egy ilyen egyszerű kérdésre napok óta képtelen vagy egyenes választ adni, és még te hivatkozol objektivitásra... :) kettős vakteszt omfg, hiszen még azt sem tudod eldönteni, hogy a saját értékítéletedbe isten léte belefér-e, vagy sem.. :D

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Oké, akkor leírom a saját értékítéletemet: a különféle vallások szent szövegeiben leírt isten abban a formában nem létezett és nem is létezik. Ha esetleg leszel szíves definiálni ennél pontosabban, hogy mit értesz "isten" alatt, akkor esetleg pontosítani tudom a válaszomat.

No, most te jössz a válaszokkal, vissza tudunk térni arra, ahonnan indultunk? Vagy kitalálsz további tereléseket, aminek semmi köze ahhoz, hogy objektív körülmények között is hallod-e, hogy egy hangszóró be van-e járatva? Ez ugyanis egy triviálisan egyszerűen ellenőrizhető dolog bináris kimenettel, nem kell hozzá semmi ezoterikus mellébeszélés.

--
https://iotguru.live

Ezt viszont te teljes bizonyossággal nem tudhatod, csak feltetelezel. Kb. ennyit ér a te tudományos objektivitásod. :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nagyszerű, akkor most visszatérhetünk oda végre, hogy állításod szerint a fizikai valóságban hallod egy fizikai változás eredményét és ezt képesek vagyunk triviálisan egyszerű módszerekkel eldönteni?

Annyi a dolgunk mindössze, hogy objektív körülmények között ki kell választanod a bejáratott hangszórókat. Ha tényleg hallod a bejáratás eredményét, akkor ez számodra egy triviálisan egyszerű feladat. Ha nem tudod kiválasztani a bejáratott hangszórókat, akkor meg hülyeséget beszéltél.

Ez semmi másról nem szól, ez egy érzékszervi teszt, te próbálod elterelni mindenfelé a témát.

--
https://iotguru.live

Egyelőre ott tartunk, hogy úgy akarsz cáfolni valamit, hogy nem tudod bizonyítani, cáfolni a létét. Most akkor milyen alapon kérdőjelezel meg bármit is? :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nem, fordítva ülsz a lovon: én ellenőrizni szeretném az állításodat, hogy meg tudod különböztetni a bejáratott és a be nem járatott hangszórót egymástól.

Létezik a be nem járatott és a bejáratott hangszóró is, létezel te is, aki az állítást tette. Egyszerűen ez egy kutyaközönséges érzékszervi teszt, hogy képes vagy-e arra, amit állítasz magadról.

A sporteseményeken se arra adnak érmet, hogy ki tud nagyobbat mondani, hanem objektív körülmények között be kell bizonyítani, hogy képes-e az illető arra, amit állított magáról.

A folyamatos ezoterikus mellébeszélést te hoztad be terelésképpen már az elején.

--
https://iotguru.live

Ez mindig nézőpont kérdése, nekem meg ügyünk, hogy te ülsz fordítva a lovon. Az hogy én mit tudok, mit hallok és mit nem, te nem tudhatod, mert nincs az összes információ a birtokodban ennek eldöntéséhez. Istennel mint altalanos, közismert fogalommal kapcsolatban szinten nincs, de ez téged nem zavar, kinyilatkoztatsz! Vicces vagy, várom a további tévedhetetlen hozzászólásaidat is! :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

"Az hogy én mit tudok, mit hallok és mit nem, te nem tudhatod, mert nincs az összes információ a birtokodban ennek eldöntéséhez."

Erre szolgál a kettős vakteszt, amihez nem kell az összes információ, csak az, hogy hallod-e objektív körülmények között, amit hallani vélsz.

Ha azt állítod, hogy fel tudsz emelni fél kézzel száz kilót, akkor ehhez ennyi szükséges, hogy megfogsz egy hitelesített száz kilós súlyt fél kézzel és felemeled.

Ha azt állítod, hogy látod a kezeden a bőröddel a fényt, akkor ehhez annyi szükséges, hogy beleteszed a kezed egy fényzáró dobozba és megmondod, hogy mikor van a dobozban sötét és mikor van világos.

Ha azt állítod, hogy hallod egy bejáratott hangszórón, hogy be van járatva, akkor ehhez annyi szükséges, hogy bejáratott és be nem járatott hangszórók közül megmondod, hogy melyik van bejáratva.

Ezek triviálisan egyszerű objektív tesztek az állítások igazolására. Ha biztos vagy az állításodban, akkor könnyen tudsz pénzt szerezni.

--
https://iotguru.live

Isten létét pedig szerinted az dönti el, hogy lepacsizol-e vele, vagy sem... Amit látsz, nem hallasz, az nincs is. Bátor.. :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

"Isten létét pedig szerinted az dönti el, hogy lepacsizol-e vele, vagy sem..."

Még mindig az ezotériával jössz egy kutyaközönséges érzékszervi teszt kapcsán.

"Amit látsz, nem hallasz, az nincs is."

Nem arról van szó, hogy én mit látok vagy hallok. Arról van szó, hogy tudod-e bizonyítani objektív körülmények között, hogy _te_ látsz vagy hallasz valamit, amiről azt állítod, hogy látod vagy hallod.

Ha teszel egy állítást, hogy például fel tudsz emelni fél kézzel száz kilót, akkor nem nekem kell bebizonyítanom, hogy erre nem vagy képes, hanem neked, hogy képes vagy rá... legalábbis a súlyemelés objektív körülmények között erről szól és nem szoktak a súlyemelők filozófiai vitába keveredni, hogy létezik-e isten vagy sem.

Te mivel tudod bizonyítani, hogy hallod a különbséget a bejáratott és a be nem járatott hangszóró hangja között?

--
https://iotguru.live

Nincs ebben semmi ezoteria, isten léte inkább filozófiai kérdés. Objektívitasra hivatkozva kijelented, hogy isten nem létezik - mert nem tudod megmérni. Ezt a szemleletet már joparan vitattak nálad okosabb emberek is. :)
Nekem egyébként nem kell az erzekelesem eredményét bizonyítanom neked, ha te nem hallod, látod, érzed, az már nem az én problémám, hanem a tiéd. :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

"Nincs ebben semmi ezoteria, isten léte inkább filozófiai kérdés."

Hogyne lenne ezotéria ebben, olvass kicsit utána, hogy mit is jelent az ezotéria.

"Objektívitasra hivatkozva kijelented, hogy isten nem létezik - mert nem tudod megmérni."

Semmi ilyen nem mondtam. Ez a te szalmabábod, ráadásul te hoztad be ezt a témakört.

Még mindig ott tartunk, hogy tudod-e bizonyítani bármilyen módon, hogy meghallod, ha egy hangszórót bejárattak. Nincs ebben semmi misztikum, nem kell belekeverni filozófiát, erre triviálisan egyszerű felépíteni egy kísérletet, aminek az eredménye az, hogy tényleg hallod vagy az, hogy nem hallod.

Szerintem te is nagyon jól tudod, hogy mennyire egyszerű lenne ezt bizonyítani, de egyáltalán nem vagy biztos benne, hogy meghallanád, sőt. Az ember nagyon könnyen át tudja verni magát, ezernyi kísérlet volt erre, lásd például az optikai illúziókat és a kognitív disszonancia kísérleteket.

"Nekem egyébként nem kell az erzekelesem eredményét bizonyítanom neked, ha te nem hallod, látod, érzed, az már nem az én problémám, hanem a tiéd. :)"

Ezt a gondolkodásmódot hívják ezotériának... semmiben sem különbözik ez attól, mintha azt mondanád, hogy látod az aurát, de mindenféle objektív körülmények között végzett bizonyítástól elzárkózol.

--
https://iotguru.live

Jelen kérdés inkább filozófiai, mintsem ezoterikus megközelítésű, de neked valszeg kar magyarázni, bizonygatnom meg pláne nem kell, nyilván te is azt hiszel, azt gondolsz a világ dolgairól amit akarsz, ettől még más mást fog, és a világ ettől még ugyanúgy megy tovább. :)
.. Én pedig továbbra is élvezem a jól bejáratott fejhallgatóm hangját.. ;) :D

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

"Jelen kérdés inkább filozófiai"

Hogy lenne filozófiai kérdés? A súlyemelés filozófiai kérdés?

Miben más annak az eldöntése, hogy meg tudod különböztetni hallás alapján a bejáratott hangszórót a be nem járatott hangszórótól, minthogy fel tudsz-e emelni egy súlyt vagy sem? Hol itt a filozófiai kérdés?

"Én pedig továbbra is élvezem a jól bejáratott fejhallgatóm hangját."

Élvezd. Valószínűleg ugyanúgy élveznéd, ha valaki a tudtod nélkül kicserélné benne a hangszórókat.

--
https://iotguru.live

...De ezt csak te gondolod így... ;)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Na, próbáljuk ki, hogy észreveszed-e, erről meg az egész szál. Benne vagy? Vagy folytatod a terelést?

--
https://iotguru.live

Probald csak nyugodtan, ez egy szabad ország. :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nem én állítottam, hogy meg tudom különböztetni a bejáratott hangszórót a be nem járatott hangszórótól, szóval itt még mindig arról van szó, hogy akarsz-e pénzt keresni a produkcióddal. Mivel ennyire kerülöd a témát, valószínűleg magad is tudod, hogy nem sikerülne meghallanod, csak a pofád nagy.

--
https://iotguru.live

Nem, én állítottam. Pofád pedig max. neked van, meg a lónak. :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Mivel a másik szál elment az ezotéria világába, hogy létezik-e isten, kerüljünk ide vissza.

A teszt abból állna, hogy levennénk a bolt polcáról néhány fejhallgatót, amivel állításod szerint "a bejáratással kapcsolatban van pozitív tapasztalatod".

Kiválasztanánk azokat, amelyek között kettős vakteszten nem tudsz különbséget tenni. Vélhetően ilyen lesz az összes, mert azonos típusúak.

A kiválasztottak közül bejáratunk néhányat azzal a módszerrel, amivel bejáratod a fejhallgatókat, akár csak az egyik oldalát.

Ezek közül kettős vakteszten meg kell mondjad, hogy melyik fejhallgató melyik oldala volt bejáratva.

Mi a problémád ezzel a tesztelési módszertannal?

--
https://iotguru.live

Hangszórónál biztosan létezik, néhány órás alacsonyfrekis járatás után áll be a rezonanciafrekvenciája. Ez annyira objektív hogy otthon mérhető egy vonalzó és egy néhány dekás súly segítségével. Bejáratás után ugyanaz a súly nagyobb kilengést eredményez. Ja és van rá egy nagyobb összegem is :)

Szóval vállalsz egy vaktesztet arra, hogy ugyanazon gyártó azonos típusú fülesei közül megmondod, hogy melyik volt bejáratva?

--
https://iotguru.live

>> Hangszórónál biztosan létezik
> típusú fülesei

El nem tudom kepzelni, te milyen fulesekkel maszkalsz...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A fülesben hangszóró van, nem? :D

--
https://iotguru.live

> Ez annyira objektív hogy otthon mérhető egy vonalzó és egy néhány dekás súly segítségével.

Akkor nem semmi meretu lehet a tied ..:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Furcsa, de szinte szó szerint ezt akartam írni az egyik kommentre, döbbenet!..

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ezt a fakockat kifejthetned, nem tunik tul draga beruhazasnak, hatha hasznal.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Mikrofónia ellen szoktak bambuszt, parafát, egyéb puha anyagokat használni, ami nem túl nagy beruházás. A fakocka valami más trükk lehet. Engem is érdekelne.

valami hifi forumon egyszer horror aron arult valaki 4db fakockat valami nagyon egzotikus fabol, es sokan eskudoztek ott hogy ha az erosito(!) ala rakjak, akkor szebben szol. meg ha a hangfal ala rakna, de az erositonek minek??? oke, nem becsulom le a fakockak kepessegeit, ha mar a metrot is orakra le tudta 1db (!) fakocka(!) allitani, de akkor is, muszaki szemmel ez felfoghatatlan szamomra. nekem ezek kb egy szinten vannak az ezoterikus hulyesegekkel megitelesben...

Az még csak hagyján, de a Shakti-kő... :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Rákerestem, hogy mi a fene ez a shakti kő, amit emlegetsz. Hála neked, most legalább már ismerem a hitember kifejezést is! :)

Az ismeretségi körömben van egy ilyen tag, már sokszázezret költött kábelekre, kondikra, de a cucca hangképe számomra egyáltalán nem meggyőző, a saját, olcsó rendszerem sokkal életszerűbben szól. Hiába, a hit inkább a másik oldalt erősíti.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Tobbszor volt szerencsem High-End showkon ott lenni, mint az egyik kiallito csaladtagja. Rendszeresen korbementem, belehallgattam tobb kiallitonal a tortenetbe es rendszeresen fordult elo, hogy az elkepeszto arazashoz valami iszonyat fos hang tarsult. Oriasi kontraszt volt, amikor egy jol osszerakott "budzse" rendszer, messze jobb hangot produkalt, mint a 10 millios hiperextra formaju es fustolovel gerjesztett csodak. Jellemzoen "nalunk" es meg 1-2 helyen sikerult jo hangzast produkalni, pedig messze nem a "nagyvasakat" hoztak.

ez nagyon szubjektiv dolog, eleve zene-fuggo nagyon, es az se mindegy kinek milyen hangzas jon be.
amikor en vettem erositot es hangfalakat nekem is mutattak joval dragabb cuccokat es nem tetszett a hangjuk, tul steril es fako volt vagy mi. de biztos van, aki arra vagyik.

Termeszetesen, de beszelgettunk tobben es altalaban ez volt a velemeny.

Mindenkinek megvan a fülének kellemes torzítás, azt keresi... :)

--
https://iotguru.live

Esetemben nem erről van szó, inkább a durván sávhatárolt, beszűkült hangzás az, amit nem keresek :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

És ez abszolút nem is hülyeség!

Nem. Csak kicsit vicces, amikor ott van az úgynevezett audiofil ember, aki egy talicska pénzt rákölt a rendszerére aminél avatatlan fül is hallja, hogy rettenetesen torzít és az emberünk könnyes szemmel tördeli a kezét, hogy "ugye mennyire jól szól"? Lófaszt szól jól, legtöbbször a király meztelen.

--
https://iotguru.live

ez mar nalam ugyanaz a kategoria, mint a meregdraga borok vagy a mindent is gyogyito bioptron lampa es tarsai. aki ennyi penzt rakolt, az mar nem fogja beismerni hogy hulye volt, inkabb aradozik rola milyen jo...

Szerintem a hifi nem erről szól. Nem arról, hogy valaki árcédula és reklámok alapján válasszon valamit, hogy utána mindenkinek elmondhassa. Az ilyen ember valószínűleg be sem kapcsolja, csak ha vendégek jönnek hozzá.

Inkább arról szól, hogy mérésektől és egyebektől függetlenül, hangzás alapján válasszon magának valami neki tetszőt, amit anyagilag megengedhet és örömét leli benne. Utána esetleg másokkal megossza a tapasztalatait. Ezt-azt cserélget, próbálgat a rendszerében, hogy jobb legyen, de ha rosszabbá válik, akkor nem ragaszkodik hozzá görcsösen.

Kijelenteni, hogy az ő rendszere jobb, mint másé; méréseket követelni; infóknak utána nem nézni, de megkérdőjelezni; fakockákat gurigatni... szimpla rosszindulat.

Az elektronika jelenlegi szintje mellett nem túl nehéz jó hangzást olcsón előállítani, ezért a legtöbb drága hifi gyártó elment a retro és/vagy az ezotéria irányába, hogy valamivel igazolni tudja az árcédulát.

--
https://iotguru.live

Az elektronika mai szintje mellett is elég nehéz jó hangzást előállítani. Legfeljebb csak egy bizonyos jó szintet lehet megbízhatóan reprodukálni. Azt is inkább D osztályban.

(Válassz bármilyen "jó" kondenzátort, én meg keresek hozzá egy laboratóriumi mérést a keletkező torzításról. A tekercsek ennél is rosszabbak. Persze, ha pl. egy TI mérést elfogadsz hitelesnek. ;))

Hangsugárzók esetén meg fizikailag lehetetlen.

Persze igazad van, hogy a gondos tervezés és kivitelezés ugyan többet ér, de nem annyival, amennyiért adják. Az ezotéria meg egyszerűen a túlárazott piac bővítése, no meg az emberi tudatlanság vagy hiszékenység törvényes kiaknázása. ;)

A hifisták/hiend-esek nem pont a "D" osztályú erősítőtől félnek a legjobban? Mert az olyan "digitális"...

Nem, mert ők szeretik. A "digitális" egy másodfokú aluláteresztő szűrőtől egyből analóggá válik.
Amiről feljebb írtam, az pont a másodfokú szűrőben alkalmazott elemekről szól. Nagyon messze esnek az ideálistól, ezért komoly nemlineáris torzítást okoznak. Az meg nem a fül barátja. ;) Hallod a torzítást, de valami egészen más, szokatlan és kellemetlen. Hiába borzasztóan kicsi a torzítás, más hangszínt fogsz hallani.
És itt a különbség, mert ugyanannak az alkatrésznek a lineárishoz közelítő változata úgy a százszoros árnál kezdődik. (tekercs és kondenzátor)
És ezt nem hifistaként, hanem fejlesztőmérnökként mondom. :)

Megerősítem. - Minden évben ott vagyunk, mint érdeklődők a barátaimmal. Nálunk a "Rezső-bemutató" szent rítus, - ELSŐ BUDAPESTI HÁZIMOZI HI-FI SHOW 2000. NOVEMBER 3-5. - óta ki nem hagynánk. (Ezeken a hétvégeken Pesten iszunk.) - Bekerülésre tekintet nélkül borzasztó hangú rendszereket kellett minden évben, lábbal történő szavazással "elutasítani". Ha évente már egy vagy kettő szobát-berendezést találtunk, ami jobban szólt, akkor ujjongott az egész csapat. (Magunkban egy plusz korsóval honoráltuk!) :) Mondjuk az első 10 évben nagyobb volt a lelkesedés és az odafigyelés a kiállítók részéről. Ma már...,)

Ezeket valóban nem tudni honnan pattintották. Amiknek lehet fizikai alapja, azok a tömör gránit erősítő meg hangfal alátétek, illetve tüskék, amik persze egymásnak ellentmondanak...

Az nem a 3-as metró ellen jó?

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

de. igy amig nem jar a metro, addig nem rezonal az erosito es nem kapnak agyrazkodast a csovekben az elektronok. vagy ilyesmi.

Fakocka, a politikusok és a kisemberek csodafegyvere. :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Addig jó amíg nem tudod meg :)