Játékok időszakos korlátozása android telefonon

Sziasztok,

Pár napja merült fel bennem, hogy kislányom (12éves) telefonján a játékokra szánt időt korlátoznom kellene. Itt a fórumon kértem is segítséget.

A Google Family-t és az ESET Parental Control-t ajánlották. Mivel a Google programjáról már hallottam/olvastam olyat, hogy sok embernek megnehezítette a későbbiekben a gyermeke online életét, ezért első körben az ESET programja került fel a telefonjainkra.

Maga a program magyar nyelvű, könnyen kezelhető. Az én telefonomra feltettem, regisztráltam, beállítottam magamat szülőnek. Este otthon kislányom telefonjára is feltelepítettem, korábban megadott e-mail címemmel és jelszavammal bejelentkeztem az Ő telefonján is, majd kiválaszottam a Gyermek kategóriát. Telepítés, regisztrálás nagyságrendileg maximum 5percet vett el az életemből. Ez szerda este történt, magán a programon semmit nem állítottam, vártam milyen fogadtatásra talál lányom részéről.

Csütörtök dél környékén, jött egy értesítés, hogy kislányom engedélyt kér egy játék használatára. "Jófej" szülőként (ha már egyszer korlátozok) rá is nyomtam az engedélyezésre. Aztán tegnap este otthon számítógépről belépve az ESET oldalára, rájöttem a beállítások mikéntjére (természetesen jó szokásomhoz híven, semmit nem olvastam el ezzel kapcsolatban).

A program múködését mindezek után így látom:
ESET belistázza a gyermek telefonjáról az összes telepített alkalmazást, melyek mindegyikét lehet kategrizálni 3 féle módon (engedélyezés, tiltás, időkorlát). Engedélyezett alkalmazásokat annyit használja, amennyit nem szégyenli. A tiltottakat abszolút nem tudja használni. Az időkorlátosakat pedig a programban beállított össz napi időkereten belül használhatja. Alapból ez a napi keret 1.5óra, ami módosítható.
Ezen kívül találtam egy olyan beállítási lehetőséget, hogy hétfőtől vasárnapig, napon belül pedig órákra lebontva meg lehet szabni, hogy az időkorlátos alkalmazásokkal mikor tevékenykedhet.

A program ingyenes verzióban "korlátozottan" működik (nekünk is ez került fel). A prémium verzó az első telefonra jelenleg cirka 6000 forint egy évre, amivel pluszban helymeghatározást és webes aktivitást is kapunk.

Összességében meg vagyok vele elégedve. Időkorlátosnak beállított alkalmazásokat napi két óra használatra maximalizáltam (jelenleg). Látok statisztikákat, hogy melyik programot mennyi ideig használta.

Remélem emészthetőre sikerült életem első blogbejegyzése.

Üdv.:
jacem

Disclaimer: Nem vagyok sem az ESET alkalmazottja, sem viszonteladója, nem állok velük üzleti kapcsolatban

Hozzászólások

Tökéletes blogbejegyzés.

Disclaimer-ként annyit legközelebb majd írj mellé légy szíves, hogy "Nem vagyok sem az ESET alkalmazottja, sem viszonteladója, nem állok velük üzleti kapcsolatban".

Csak azért, hogy nehogy reklámnak nézzem és töröljem.

Ugye, semmilyen kapcsolatban sem vagy a nevezett gyártóval?

--
trey @ gépház

Mi anno a ScreenTime nevű megoldást használtuk, több kevesebb sikerrel. Előfizettem a prémium verzióra is, de az egyik gyermekem rájött, hogy hogyan lehet megkerülni az egészet. (A telefonon OS szinten létrehozott egy új user-t, azzal meg azt csinált, amit akart. Igen, ehhez kellett admin jelszó, de azt is megszerezték valahogy.) Én ott hagytam abba a szoftveres korlátozást, nem láttam értelmét. Alapvetően elvesztett játszmának érzem az ügyet sajnos.
--
Csaba

"de az egyik gyermekem rájött, hogy hogyan lehet megkerülni az egészet. (A telefonon OS szinten létrehozott egy új user-t, azzal meg azt csinált, amit akart. Igen, ehhez kellett admin jelszó, de azt is megszerezték valahogy"

Mondjuk en itt csereltem volna le a telefonjat egy 3210-es Nokiara...

Gyerek 16 körül volt, a jelszó kifejezetten nehéz, kisbetű, nagybetű, közte számok, nem volt leírva. Gyerek most már 18, itt ül mellettem, és jól szórakozunk a történeten. (Pythonban egész jó dolgokat tud már alkotni, de a digitális biztonság nem annyira érdekli.)
--
Csaba

Tehat akkor nem egy negyeves geniusrol beszelunk mint amit gelei alapjan sokan vizionalnak :D

Szoval akkor megvarta mig lesz egy exploit az adott androidhoz es azzal nyomta fel ----> hacker?
Vagy vigyazatlan voltal es ellopta a jelszavad?

Mondjuk egy mai 16 evestol siman elvarom ,hogy exploitokra keressen ra a Google-ben vagy akar XDA-n de nalam ez meg mindig a power user kategoria.

Hogy ki mit vizionalt, azt inkabb az erintettektol kene megkerdezni, de az atlag 16 eves messze nem gondolkodik olyanon, hogy lehet ellopni egy admin jelszot. Tolem 18-20 eves koruli __informatikus__ hallgato kerdezte meg egy egyetemi gyakorlaton, hogy melyik az enter gomb.

Tulbecsulitek az embereket. :)

más platformokon azért ez elég alap funkció. érdekes, hogy itt mindenféle szart fel kell telepíteni hozzá.

Szerintem a leszoktatás sikeréhez az tesz hozzá legjobban, ha valami alternatívát próbálsz a játék helyett kitalálni. Valami közös programot, vagy ilyesmit. Én legalábbis idült játékfüggőként így vagyok vele: ha éppen nincs semmi dolgom, éppen nem motivál semmi, akkor kezdek játszani.

Köszi, feliratkozom a témára.
Még néhány év, és valszeg nálunk is szükség lesz ilyesmire. Nem árt, ha addig is tájékozódom a témában.

---
| Dropbox |