Hülyék az ürben

Egy 1957-es scifit olvasok amiben van egy jelenet, amiben egy űrhajó landol egy idegen bolygón. Elemzik a levegőt ami alkalmas lenne a belélegzésre, de DE DE még is csak szkafanderben mennek ki, mert az egyik biológus szerint talán-talán előfordulhatnak olyan vírusok, spórák amik ártalmasak lehetnek az űrhajósra.
Itt jutott eszembe az alien prometheus ahol a legénység bemegy egy barlang szerű képződménybe ahol a műszerek megfelelőnek találták a levegő összetételét. Az egyik szereplő a többiek tiltakozása ellenére hm.. leveszi a sisakot. Akkor is azt gondoltam, hogy hát izé ezek az emberiség egyik legnagyobb felfedezését teszik és a leghülyébb embereket küldik? Nem lehetne ilyen fasza scifi-horrorokat készíteni? Tudom, hogy fantázia az egész. Az apróságokat el tudom fogadni, hogy lézerkard, hibernálás meg teleportálás. Ezek nélkül is menne a történet. De ez bmg, hogy egy csapat idiótát küldenek Colombusnak? Mindegy a könyvekben nagyobb a választék.

Hozzászólások

Na jó, de az emlegetett "mű" egy dramaturgiai/történetvezetési hulladék, kár vele foglalkozni.
"- Váljunk szét!" - aha, persze. Ekkora szar filmet ritkán készítenek.

A Prometheus attól egy hihetetlen megosztó film, hogy rengeteg hiába, kifejtetlen szála, egyértelműen hülye döntése, fordulata van, de közben rémesen jó a hangulata, a látványvilága, szerintem a rejtélyek benne jók, a mitológia érdekes, a színészek többségében jól alakítanak. Én imádom, de azért, mert nem vagyunk elkényeztetve scifikell mennyiségileg, és egyáltalán nem mozgatott az Alien filmek sorozata, nem űr horrort vártam, hanem mystery thrillert, azt kaptam. Meg frászt a hülye biológustól, a "váljunk külön" beszólástól, de ezeket helyben hagyva van ott azért érték.

A Covenant-ot viszont nem tudom megmenteni. Azt lehetetlen.

A Covenant-nál már láttam a review-kat amikorra meg tudtam nézni, és elég rossznak tartottam én is (menthetetlenül unalmas klisék voltak számomra az AI, a rohangálás a lények elől, ...), de fel se merült bennem, hogy ha lesz egy "~ prometheus 3", amit Ridley Scott a prometheus folytatásának mond, akkor ne nézzem meg. Én pont az ellenpiaca vagyok, nem vágyom a xenomorph slasher horror-ra, a covenant elvileg annak készült, a prometheus sokak szerint téves iránya után, úgyhogy reménykedek egy dupla csavarban.

Szerintem egy igazan jo Alien film ugy nezne ki, hogy a foszereplon/mellekszereplon egy sulyos sebet ejtene a leny a legelejen. Mondjuk leharapja az egyik kezet, vagy a hasabol kiharap egy jokora darabot, es a ficko NEM HAL MEG. Vegignyomja a tortenetet, valahogy tuleli, huzza a belet. Es a vegen vagy meghal vagy nem, ezt mar a rendezore bizom:)
Vagy tudjuk, hogy halalos sebe van, vegigremenykedjuk a filmet aztan a vegen csak beadja a kulcsot.

Mert a mostani ilyen stilusu filmek mindig ugy nez ki, hogy elindul 10 kicsi indian, hopsz meghalt az egyik, 9 kicsi indian folytatja utjat....

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A folytatás se volt sokkal okosabb, meg elég kiábrándító is volt. Az egész Alien történetet a földi robot indította el? Meg a szuperfejlett teremtők űrhajókkal és géntechnológiával kb. középkori szinten éltek az egyetlen városukban? Többezer ember életét veszélyeztetik, hogy a kolonizáló űrhajót eltérítik egy felfedezőútra?

ahol a műszerek megfelelőnek találták a levegő összetételét. Az egyik szereplő a többiek tiltakozása ellenére hm.. leveszi a sisakot.
Vállalom, hogy hülyének leszek tartva. Itt szerinted mi a kézenfekvően logikus és támadhatatlan verzió?

Mivel a levegő összetétel csak a kémiai megfelelőséget jelenti (a biológiai közegről semmit nem árul el), ezért nem levenni a sisakot. Ha többször is visszatérnek, akkor biológiai védőruhában visszajöhetnek (hiszen teljes értékű űrruhára már nincs szükségük). Ha csak egyszeri felmérés (így nem éri meg a váltást), akkor marad az űrruha.
Igazából gyaníthatóan aktív közegben itt a földön is védő felszerelésben mászkálnak az iparosok, ezért nem is igazán értem, hogy honnan jönne bármilyen olyan gondolat, hogy egy teljesen idegen környezetben ne lenne szükség rá.

Mondjuk a film dramaturgiájához is teljesen felesleges volt, mivel a valóban fontos fertőzést David (az android) intézte. Mondjuk az teljesen más kérdés, hogy az ő viselkedése volt a filmben a leghülyébb, mivel az első felderítés alkalmával egyértelműen kiderült, hogy bármikor megölné a teljes csapatot (egyedül az nem derül ki azon a ponton, hogy azért, mert tényleg ennyire idióta, vagy azért mert a csapattól független céljai vannak).

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn.

Mostanában derült ki, hogy az Apollo expedíció során lehozott holdpor halálosan veszélyes. Olyasmi, mint az azbeszt, csak rosszabb. Borotvaéles porszemcsék, belélegezve szétvagdalják a tüdőszövetet. És azt olvastátok, hogy egy belső fickó a NASA-ból ellopott egy nagy talicska holdkövet, hazavitte, hogy azon szexeljen a barátnőjével?

csodálkozol?

hát hülyékkel vagyunk körülvéve! mindenütt ott vannak! most pont az űrben ne lenne, ahol legalább a fejekben sem okoz gondot a nyomáskülönbség? :Đ

Mondjuk ez (is) zseniális a Galaxy Questben, ahol leszáll az űrkomp, egyik nyitja a zsilipet, többbi visít hogy te hülye azt se tudjuk belélegezhető-e a légkör, az kiáll az ajtóba, beleszagol: "seems fine."

Prometheus kvázi existencialista művészfilm számomra, nem sci-fi.