e-Call segélyhívó és fedélzeti kommunikáció az újabb autókban

Fórumok

Egyelőre személyesen még nem érint, csak agyalok rajta, miután egyre több ismerős újabb autójában látom a beépített segély- és szervízhívó, illetve több esetben mobil adatkommunikációs (mobil wifi router) rendszert, de szinte senkinek sincsen hozzá működő szolgáltatás.

Úgy gondoltam, ezek a 2015-ben elfogadott törvény alapján 2018 óta kötelező e-Call segélyhívó rendszerek, amiknek a folyamatos működtetését, a - gondolom - SIM kártya előfizetését mondjuk ~10 évre előre beleépítik az autó árába, aztán mennek. De látszólag mégsem.

Technikai kérdés: Ezek valóban egy, vagy két egymástól független rendszer (az egyik kötelező biztonsági, a másik független, kényelmi)?
Illetve, ha nincsen hozzá szolgáltatás, Magyarországon lehet-e? Gondolom, valami integrált e-SIM van az autó kommunikációs rendszerében, de kiolvasható? Kiadható? Kérhető rá itthoni szolgáltatóktól bármilyen előfizetés? Élesztett már ilyet valaki?

Egyelőre csak tech. kíváncsiság, bár remélem, hamarosan a saját kocsimban is lesz - nem annyira a vész-/segélyfunkciók miatt, hanem mert manapság az autó kényelmi/kommunikációs rendszerének mobilnetre kapcsolása már elég általános igény és elég ciki, ha technikailag gyárilag beépített, de gyakorlatilag nem működtethető.

Hozzászólások

2 dolog:
A telefonok akar sim nelkul is kepesek segelyhivasra. Gondolom a szolgaltatok ezt lehetove teszik, esetleg torveny is kotelezi oket erre. Mindenesetre ha a telefon kepes ra, valoszinuleg az auto rendszere is.

A masik, par iGO-s kutyuhoz van mobilnet (forgalmi adatokra), ott a ceg valamelyik szolgaltatoval kotott olyan csomagot, ami roamingban is hasznalhato, gondolom meg van adva, hogy mennyi adatig, es direkt lekorlatozzak, hogy milyen gepeket erhet el. Valamelyik Amazonos ebook olvasonak is volt hasonlo, nemzetkozi flottaja, amin keresztul a megvasarolt konyveidet letolthetted a kutyure (meg talan webre is jo volt valamelyik verzio). Szoval leteznek ilyen specialis flottak, adott sim mennyiseg utan a szolgaltatok adnak valami megfelelo ajanlatot.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Igazad van, efölött elsiklottam, hogy a 112-höz SIM sem kell - de azért ezek a rendszerek picivel többet is tudnak. De az említett spec. flotta teljesen logikus és működőképes dolog, épp ezt furcsállom, hogy ez nincsen a rendszer mögött alapból, általában (eddigi tapasztalatok szerint)

----------------------------------^v--------------------------------------
"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

az újabb német autók egy részében (audi, opel) egy teljesen közönséges SIM kártya van, amit a kesztyűtartóban tudsz betenni a megfelelő slotba (szerszám nélkül). Az autó megvásárlásakor lehet kérni hozzá olyan flottás sim-et amin mobilnet is van és pl. az autó beépített navijában van google search.
Gondolom a segélyhívó is ugyan ezen a modemen keresztül működhet

Haver vett egy BMW X5-öt. Azt mondta, hogy az egyik extra az volt, hogy egyszeri fizetésért cserébe az autóban mindig lesz mobil internet, amit az utasok wifin keresztül érnek el. Valamint ha valami baja van, megnyom egy gombot, és az autó kapcsolatba lép a BMW ügyfélszolgálatával, elpanaszolhatja, mi a gondja, és majd Grabowski megmondja neki, hogy nyomja meg a piros gombot.

Persze bizonyára az egyszeri fizetés több, mint egy korlátlan beszélgetést és havi jópár giga forgalmat tudó sim előfizetés havi díja 10-20 év alatt.