Monitor mozaikosodás - driver, kártya, monitor hiba?

Van nekem egy ASUS VG279 (IPS) monitorom, DisplayPorton keresztül hajtja meg egy nVidia GeForce GTX 960. (Driver a latest, de korábbiakkal is jelentkezett.) Arra lettem figyelmes, hogy ha olyan tartalom van a képernyőn, ami pixelről pixelre erős kontraszttal változik (pl.: http://oscomp.hu/depot/fwm_mosaic.png), akkor a monitornak az azzal egy vízszíntes sávban lévő tartalmai "bemozaikosodnak". Ha mozgatom, akkor az egész monitor vibrál, "csíkozódik", "kockásodik"...Példák:

Lehet (valamennyire) látni, hogy ahol a jobboldali kép felső széle van, a bal oldali szürke területen abban a magasságban keződik el a "kockásodás". Csak a natív (1920x1080) felbontásban jelentkezik a jelenség.

Mi okozhatja ezt? A driver? A kártya rossz? A monitor? A kábelt cseréltük, nincs változás. HDMI-n is ugyanez van. Valami ötlet a kiderítésére? (Azon túl, hogy dugjak rá valami mást, ami natívban is meg tudja hajtani, ami most nem nagyon van kéznél.) Próbáltam kikuglizni, hogy mi lehet ez, de nem tudom mire kellene konkrétan keresni, hogy érdemlegeset is csinálhassak.

Ötlet valakinek?

Hozzászólások

Talán inkább a monitor a gyanús. Próbálj meg benne kikapcsolni feature-öket (pl: dinamikus kontraszt), hátha lehet. Egy próbát persze megér Nouveau driverrel is, hogy úgyis jelentkezik-e. Illetve eltérő képfrissítési frekvenciákat kirpróbálni, YCbCr444 colorspace-el meghajtani...