Halott projektek (ötletelés)

Sziasztok!

A mai nap olvastam, hogy a Bzip2 projekt 2010-es utolsó kiadása óta nem kapott javításokat, ám Federico Mena-Quintero most felvette a stafétabotot és megkapta az engedélyt a kód karbantartására, amelybe már el is kezdte a disztribúciók által készített patch-ek (amelyek nem kerültek bele a master-be) beleillesztését a kódbázisba, illetve elkezdte portolni a kódot Rust-ra.

Ennek, meg a tavalyi SysVInit felélesztésnek (melyet Jesse Smith visz tovább) hatására fogalmazódott meg bennem egy ötlet:

Ismertek olyan nyílt forrású projektet, amelynek fejlesztése elhalt, viszont jó lenne ha kapna frissítéseket?

Saját ötletelésnek szántam, de ha valaki fejlesztéssel foglalkozik és szeretne beszállni ilyen projektekbe, vagy akár kezdő programozók, akik szeretnének egy kis portfóliót kiépíteni, annak hasznos lehet egy ilyen lista, hogy találjon olyan kódbázist, amit szárnyai alá vehet és ezáltal a nyílt forrású közösségnek is adhat vissza belőle.

Hozzászólások

A Trojitá fejlesztése ugyan nem halt el, de több IMAP account kezelése baromira hiányzik belőle a usereknek. Jan, a karbantartó nagyon segítőkész, minden code review-ja egy lecke, sok információval, általános bölcselettel. Elég jó beszálló project. Én is hozzájárultam pár patch-csel amikor erre váltottam Gmailről, de a multi-account támogatásra sajnos nem vagyok elég motivált, pedig megérdemelné a project. C++.

Közben szembejött velem a Mari0 játék (Portal és Super Mario szerelemgyereke). Löve2D 0.8.0-ra írták 2012-ben de újabb verziókkal már nem megy. Szerintem ezt lopom :D

Szerk.: Közben megtaláltam GitHub-on is a projektet, ahol már átdolgozták a legújabb Löve2D-re, csak Release nincs se GH-n se a hivatalos oldalon.

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Ma a bzip2-be energiát fektetni miért jó? Amikor megjelent, ügyes újítás volt. Ma viszont:
- gzip sokkal gyorsabban dolgozik, cserébe kb. 20%-kal rosszabbul tömörít szöveget
- xz csomagolása lassú mint a bzip2, kicsomagolása gyors és jobban tömörít a bzip2-nél

- A jelenleg használt implementációk javítása. A már bzip2-vel tömörített állományok későbbi használata korrupció nélkül.
- Egyes esetekben jobb a bzip2 kimenete, mint a többi algoritmusé. Például log fájlok tömörítésénél lehet, hogy lassabb, viszont ha a méret számít, akkor a bzip2 hozza a legjobb eredményt.

Plusz ez kb olyan, mintha azt mondanád minek energiát fektetni a C nyelvbe (C18-as sztandard), amikor vannak már más programozási nyelvek, amik jobbak...

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

xz tömörítést zstd-re cserélnék a Fedora csomagokhoz, állítólag hasonlóan jól vagy jobban tömörít de a kitömörítés villámgyors.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Fedora-31-Zstd-RPM-…
https://fedoraproject.org/wiki/Changes/Switch_RPMs_to_zstd_compression

FBreader kódját már 2015-ben bezárták. Az akkori állapotában levő forráskód azóta is elérhető. Eddig senki nem forkolta.