Monitoring

Sziasztok!

Tudnátok nekem olyan monitoring programot mondani windows platformra ami ezeket az igényeket kiszolgálja?

-a gépek ki-be kapcsolását

-programok aktív használati idejének mérése (pl. x mellett nyitva van a böngésző de az y aktív mert azt használják akkor azt az időt mérné és amikor átvált böngészőre akkor azt az időt mérné)

-üresjárat mérése

Előre is köszönöm.

Hozzászólások

Nem világos számomra, hogy szervert vagy emberek tevékenységét akarod-e inkább "mérni". Ha utóbbi, akkor talán a https://www.timedoctor.com/ jó lehet, bár inaktív app mérést sose láttam vele.

#define "nem használják" - Mi van, ha pl. doksit olvas a felhasználó? Mi van, ha a képernyő pici szeletében a munkához rendelt "jó" szoftver ablaka látszik, a többi részen meg a böngésző, amiben a tartalmaz úgy olvassa/nézi a felhasználó, hogy közben a "jó" program ablaka az aktív? Mi van, ha valami sokáig futó, "nem kell nézni, majd végez, és akkor lesz vele interakció" alkalmazás a "jó" program, és közben a user mást csinál?
Szerintem próbáld magadnak is pontosabban megfogalmazni, hogy mi a cél, és utána újraalkotni a kérdést.

Erről nekem az ötvenes évek duplakáder (munkás szülők paraszt gyereke) főelvtárnak a márnökségen tett látogatása ugrik be... Szóval ez a főelvtárs megérkezik, látja, hogy a rajzasztalnál ül valaki, és csak bámul kifelé az ablakon, úgyhogy rá is kérdez gyorsan, hogy:
-A mérnök elvtárs mit csinál?
-Gondolkodom
-Nem gondolkodni, dolgozni!

Na szóval az emberek _nem_ gépek, a számítógép előtti tevékenység nem így mérendő. Vagy ha igen, ott krva nagy baj van - és nem azzal, akit mérni akarnak.

hm, pedig nem egy ismerősöm van nagyobb cégeknél akiket "így monitoroznak", hogy mit is csinál a gép előtt. És egyik ismerős sem panaszkodott rá hogy ez gond lenne. Mondjuk a munkaadó külföld* , de nem egy ördögtől való történet ez, csak jól kell alkalmazni / bevezetni / használni az adott cégnek.

Itthoni cégek esetében egyet értek a fentebbi hozzászólásokkal, hogy csak kihasználásra / munkavállaló szabályozására használják ... de ez nem a rendszer baja, hanem az adott cégé.

Kérdés, hogy mit dolgozik az ember. Gimnazistaként pl. nyáron diákmunkásként elmentem adatrögzítőnek.

Azt a feladatot simán lehetett volna így mérni.

Amikor nem gépeltem, akkor nem termeltem. Mindegy, hogy azért, mert a szintén adatrögzítő diáklányokkal flörtöltünk egymással, vagy azért mert valami más programot futtattam volna (akkoriban nem volt még facebook mondjuk, maradtak a csajok)

Kreatív tevékenység persze más tészta.

Fontos azt tudni, hogy a mérés megváltoztatja az emberek viselkedését. Ezért azt érdemes mérni, amiből többet akarsz. Jellemzően azok a dolgok, amiket egyszerű mérni, mint pl. mennyit ül valaki a gép előtt, mozog-e a pointer vagy áll, gépel-e az ember vagy nem, melyik ablak az aktív, azok nem azok a dolgok, amitől egy gépnek jól megy a szekere. Ami tényleg előreviszi a céget, azt nehéz mérni.

Számomra nagyon rémisztő és nemtetsző igényt szeretnél vagy kell megvalósítanod. Nem tudom, hogy mennyire legális, de én nem tartom etikusnak.

Nem nekem van rá személy szerint szükségem. Feladatként lett rám kiszabva. Én sem tartom etikusnak, es nem is folgalkoztam még ilyen programokkal, ezért gondoltam hogy megkérdezem itt.

a lényegen nem változtat:
- nem etikus
- az illető munkaszerződésében valószínűleg rögzíteni kell, hogy ilyen irányú megfigyelés történik/történhet
- ha piros gomb nyomogatásnál komolyabb munkát végez, kb lehetetlen megfelelően lemérni

nem lenne jobb megoldás,ha valamilyen ticketing rendszerben saját kezűleg rögzítené a kolléga, hogy mivel mennyi időt foglalkozott?

Volt egyszer, még nagyon pályakezdőként, amikor egy állami cégnél dolgoztam, hogy valami miatt a gépeinken futó rendszerek nem mentek. Betöltöttem floppyról egy szövegszerkesztőt (valami Norton Edit vagy hasonló dologra gondoljatok), és dolgoztam vele, kb. írtam azt, amit a közvetlen felettesem diktált.

Aztán jött egy-két óra múlva valaki (gondolom osztályvezető vagy ilyesmi, egy kinyomtatott képernyőmentéssel, hogy ez milyen szoftver. Mondtam, hogy NE. Honnan futtatom? Hát, erről a floppyról. Jó, akkor ezt most hagyjuk abba, floppyt elviszi az IT-re, hogy megnézzék, nem vírusos-e, és egyébként a jövőben ilyesmit ne csináljunk.

Csodálkoztam. Egyáltalán nem számítottam arra, hogy valakik nézik a képernyőmet, miközben dolgozom.
Azon is csodálkoztam, hogy inkább üldögéljünk semmit se csinálva, de ne dolgozzunk.
Persze azóta már értem, hogy miért ne hozzunk be külső programot a céges hálózatra.
De nem hiszem, hogy bárhol máshol rutinszerűen belekukucskáltak volna távolról a gépembe, hogy mi van épp a képernyőmön.

És azt hogy a búbánatos lophacban méri a futó alkalmazások, illetev az aktív ablakhoz tartozó alkalmazások monitorozásával, hogy a wordexceloutlook szentháromság mellett futó böngésző inaktív ablakát bámulja?
Egyébként ha ilyen paranoid a cég, akkor fogjanak egy terminálszervert, rakjanak elé egy SCB-t, a desktop-ra meg csak és kizárólag egy darab rdp-klienst tudó totál lebutított környezetet, aztán aki ezt a monitorpzást kiagyalta, az kapjon nézegetésre jogot az scb-n, és élvezze a "mozit".

Az a baj, hogy lehet, hogy a lógást* akarja mérni, de ezek a számok nem azt mutatják meg, mennyit lóg az ember.

* lógás: kreatív munkánál nehéz a lógást definiálni. Amikor az ember gondolkozik, akkor ránézésre lehet, hogy éppen semmit nem csinál. Vagy beszélget. Vagy cigizik. Vagy csocsózik, beszélget, facebookozik, hogy kiürítse az agyát, és az 5 perc ürítés után újra neki tudjon friss fejjel állni a dolognak.

Nekem pl. nem rég, amikor egy konkrét technikai elemzést tanítottak, azt mondták, hogy amikor analizálok, analizálok, és találtam egy konkrét valamit, megjelöltem, akkor álljak fel, csináljak 5 percig valami teljesen mást, és utána üljek oda megint, és nézzem át azt a konkrét dolgot.

Ez az 5 perc lógás? A posztoló rendszere megmérné, hogy lógok, igen.

Arra nincs ötletem. Amikor anno gondolkodtam témán arra jutottam, hogy az egér mozgását kell figyelnem. Ha két egér mozgás között nagyobb idő telt el, mint "t", akkor az értékelhető úgy, hogy _GÉPEN_ nem dolgozottt. Viszont még ekkor is:
- telefonálhatott
- wc-re mehetett
- cigizhetett
- főnöknél volt
- etc
- ügyfél kapta el

Szóval ez nem jó megoldás. Jobb megoldás, ha a munkát mérjük és nem az eltöltött időt.

A rossz mérés is aranyat ér. Csak meg kell róla tudni állapítani, hogy rossz és más módszerre van szükség. Ragaszkodni a hibához na az nettó gyökérség.

A jó vezető a lúzer beosztottaknak kell és nem a cégnek. Ismerem azt a mém képet ami erről győzi meg azokat akik ehhez nem értenek.
Soha nem alkalmaznék vezetőket, mert az csak egy beosztott sztahanovista attitűddel és alkalmatlan igazi főnöknek. A főnök nálam nem brigádvezető.

https://player.hu/uploads/2015/06/8679088925_b871874258_z.jpg

Két kategóriára szétszedni ezt full faszság. Hiszen 2^n-en féle mix lehet (ahol az n a sorok száma).
https://player.hu/uploads/2015/06/Screen-Shot-2015-06-07-at-1.51.36-PM…

Be akarják adni, hogy főnök rossz, vezető jó. Csak egyetlen ellenpélda a cáfolathoz: OTP-s Csányi

ps.: amire jó startégia lehet ez a vezető mítosz:
1. Két fős csapatokat csinálsz és az egyiket kijelölöd vezetőnek.
2. A vezető kettő helyet dolgozik
3a. Ha lelép a vezető akkor a másik lesz az és felveszel mellé valakit.
3b. Ha lelép a melós akkor felveszel helyette valakit

+bónusz a vezetői ranggal kompenzálhatsz fizetésemelés elmaradását / alulfizetést (kb 20% fizetést lehet megspórolni a névjegykártyán lévő titulussal)

Ennyire leegyszerűsíteni és egy boss-leader különbségre levinni tényleg marhaság, de azért (akár kimenetben, akár egyéb soft dolgokban [pl. fluktuáció] mérhető) különbségek lehetnek felettes és felettes (hogy szándékosan kerüljem mindkét kifejezést) között - simán a felettes szemléletmódja miatt.

Két sztereotip példa, aztán találd ki, hogy melyik melyik lehet a fenti összehasonlításban:
* Józsi 1960-ban született, kiváló katona volt, mert mindig pontosan követte a felettesei utasításait (és még ha időnként meg is merte magában kérdőjelezni őket, nem szólt). A hadsereg után kitanult egy szakmát, majd pár év után alapított egy vállalkozást, ami bejött neki, ma már 20 embernek ad munkát. Ad _munkát_. Megmondja, hogy pontosan mit és hogyan csináljanak, ahogy annak idején neki is megmondták, hogy mit és hogyan csináljanak. És ha bármi rosszul sül el, akkor - ahogy azt ő anno is látta - az mindig a beosztott hibája, mert valószínűleg nem követte pontosan az utasításokat, olyan nincs, hogy egy utasítás volt rossz (urambocsá, hogy nem kellett volna utasítást adni).

* Géza 1985-ben született, pont megúszta a kötelező sorkatonaságot, helyette elvégzett egy menedzser-képző egyetemi szakot. Megtanulta, hogy nem kell mindenhez értenie (mert nem is érthet mindenhez), neki azt kell tudnia, hogy ki mihez ért. Géza nem mikromenedzseli a beosztottjait, nem mondja meg nekik, hogy ma ebbe az Excel táblába kell kétszáz sort felvinned, Géza ehelyett a cége elé stratégiai célokat jelöl ki, megbeszéli a beosztottakkal, hogy milyen utakon lehet azokat a célokat elérni (mert Géza majdnem biztos, hogy _nem jól_ tudja) - így Gézának többnyire nem kell utasításokat adnia, mert a munkatársai pontosan tudják, hogy nekik mit kell tenniük a célok eléréséhez, és - ha Géza jól csinálja és a beosztott jól motivált - meg is fogják tenni azt. Ha pedig valami egyértelműen rossz, a beosztottak szólni fognak Gézának, hogy hát ez el van b..., nem felmondanak (megelőzendő a kirúgást, amivel Józsi honorálja, ha szarul megy valami)...

Pénzügyileg lehet mindkét cég sikeres? Persze. Lehet, hogy mindkettőnek lesznek lojális munkatársai? Persze. Gyanúsan sok az összecsengő rész az általad linkelt "táblázat" és Józsi és Géza eléggé tipikus személyiségei között? Yup.

(én egyébként egy Józsival kb. két napot bírnék ki egy munkahelyen...)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

A háborúkat a Józsik élik túl, a Gézákat lelövik (esetenként a saját emberei). Háborúban a legtöbb ember Józsit kérné felettesnek.

ps.: Egyik sem vagyok. De inkább Józsi azzal a kitétellel, hogy hülye alkalmazott nincs, max egy hülye aki felvette és nem tud neki normális neki való munkát adni.

Mert azt a Józsit, aki egyértelműen láthatóan a halálukba küldi a saját embereit és ezt nem hajlandó belátni, nem lövik le?

Egyébként a katonasággal az a baj, hogy nem nagyon voltak alternatív vezetési megoldások tesztelve (talán egy-két nagyon speciális alakulatot, amiknek a tagjai nagyobb szabadságot kapnak). Ill. ha ennyire egyértelmű, hogy a Gézákat lelövik, akkor miért tart az összes háborúban az ellenállás (ami tipikusan a Gézák köré csoportosult emberek) leverése (már ahol sikerül, ott is többnyire a tiszta erőfölény miatt, nem a szervezeti felépítés miatt). Ebben a példában egyébként a Guerilla Géza által vázolt stratégiai cél az "Ország Szabadsága!!!négy!", a másik oldalon viszont annyi van, hogy a Honvéd Ferinek mondta az Őrvezető Béla hogy az Ezredes Gábor azt parancsolta, mert az Elnök Úr maga azt, hogy...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Akkor már csak az a kérdés, hogy mivel nem értesz egyet: hogy létezik a fenti két sztereotípus, hogy létezik köztük a (több-dimenziós) spektrumon minden lehetséges vegyítésük, hogy ezek többé-kevésbé megfeleltethetők az általad lesajnált főnök-vezető összevetésnek, hogy a megfelelő emberekkel mindkettő lehet nagyon sikeres vagy hogy rossz emberekkel mindkettő lehet katasztrofális? :)

Voltál gerilla?

[btw., Géza sztorijából kihagytam, hogy egyébként repülés-fanatikus és tetszik neki az ottani hibáztatás-nélküli kultúra, gond esetén inkább először a megoldásra, utána a későbbi elkerülésre teszi a hangsúlyt]

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Nem értek azzal egyet, hogy két csoportra osztunk n számú tulajdonságot és az alapján ítélkezünk. Ettől függetlenül:
- hierarchikus szervezetépítés több ezer éves
- XX. és a XXI. századi találmányok ezen a téren inkább csak kísérletezések

Hiszek a felelősségben, hiszek abban, hogy anélkül nincs minőség. Nem kívánnék olyan csapatban sem benne lenni, sem vezetni, ahol az egyén szintjén nincs felelősségvállalás. Ragaszkodom hozzá, hogy munkatársaim felnőtt személyek legyenek, akik tisztában vannak képességeikkel. Nem arra van szükség, hogy mindenki kurvára vágjon mindent. Elég az, hogy szól, ha nem tudja megcsinálni, vagy ha mer segítséget kérni.

Ha emberekről van szó, akkor ebben hiszek:
https://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A9rm%C3%A9rs%C3%A9klet
(Nincs ilyen vagy olyan ember, a négy csoport mixei mindenki a teória szerint)

Azt gondolom, hogy a legtöbb (gazdasági, állami) szervezetnek kolerikus vezetők kellenek.

> Ebben a példában egyébként a Guerilla Géza által vázolt stratégiai cél az "Ország Szabadsága!!!négy!"

Ez nyilvanvaloan nem fog mukodni.

> a másik oldalon viszont annyi van, hogy a Honvéd Ferinek mondta az Őrvezető Béla hogy az Ezredes Gábor azt parancsolta, mert az Elnök Úr maga azt, hogy...

Ez pedig a legritkabb esetben tortenik igy.

Van nemi belelatasom rendfenntarto szervek mukodesebe, nem igy mukodnek a dolgok. Persze emberek dolgoznak ott (is), azok meg szoktak hibazni, de a honved kozkatona civil megfeleloje is kb. akkora onallosagot kap, mint a seregben. Csereld ki ezt a tonert, telepitsd ujra azt a gepet, stb. Tiszteket nem sok ertelme van szorakoztatni ilyen szintu mikromenedzsmenttel, de nyilvan ahogy lepkedsz lefele a lancban, ugy lesznek a strategiai celokbol egyre konkretabb vezetoi utasitasok. Ahogy civilben.

Nekem az a tapasztalatom, hogy különféle embereknek (és munkaköröknek) különféle vezető kell.

Pl. a self-organising team-ről a következőket láttam:
- egy helyen egy Agile előadáson az előadó azt mondta, hogy hiába nincs projekt manager szerepkör scrum-ban, meg self-organising team meg miegymás, de szerinte kell valaki, aki megmondja, ki mit csináljon. Az ő cégénél is így van, és így működik jól.
- Ezzel szemben van pl. a Spotify, ahol a management egy víziót ismertet az emberekkel, aztán rájuk van bízva, hogy találják ki, hogyan lehet megoldani és csinálják is meg.
- Láttam már olyan scrum team-et, akik úgy gondolták, hogy a self-organising team az mítosz.
- Láttam olyan csapatot, ahol felmondtak mindent, látszólag értették, csak éppen kellemetlenül érezték magukat, ha senki nem mondta meg nekik, mit kell tenni, ezért az egyetlen self-organising tevékenység az volt, hogy megkérték a rangidős fejlesztőt, hogy vezesse a csapatot. Onnantól ez az egy ember döntött mindenben, és amíg nem döntött, a többiek csak vártak.

Nekem az a tapasztalatom, hogy különféle embereknek (és munkaköröknek) különféle vezető kell.

+1, és fordítva, különféle vezetőknek különféle emberek (és ugyanez a munkatárs irányban is). Mindhárom irányban _nagyon_ gyorsan szét tudnak csúszni a dolgok :)

Nálam vannak olyan emberek, akikkel 2-es kategóriában együtt tudunk dolgozni, és van olyan csapat, aminek nagyon nem akar menni az önszerveződés (a tipikus mindenki tudja, hogy mindenki másnak mi lenne a dolga :) ), úgyhogy csak hátradőlök és várom, hogy a képzeletbeli vonat mikor rohan végre neki a képzeletbeli betonfalnak :)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

egerentyu.exe - szépen mozgatta szükséges időközönként az egeret, hogy vpn-en bent töltött idő legyen az is (mert az alapján fizetett a cég), amíg a hosszanfutoparancs kimenetére vár, ne pedig "valamikor" visszajelentgkezve konstatálja, hogy még nincs kész (ez a kevésbé gáz), vagy pedig már régen kész, és folytathatta volna a munkát jóval előbb.

Javaslok egy olyan munkahelyet ami nem fog börtönbe juttatni. Én tudok egyet és szívesen küldök egy pozíció listát ahol a magyar jogszabályok 100%-át kötelező betartani egy nagy rakat azon felüli csakis etikus és korrekt előírással egyetemben.

Az ilyen főnököt azonnal fel kell jelenteni és szarrá perelni az ilyen céget majd kutyaszarral bekenni, de a legfontosabb, az összes ezzel és ilyenekkel kapcsolatos utasításokat nyomtasd ki, küld el külső és független szolgáltatóhoz mert egy munkaügyi vagy büntetőügyi per esetén perdöntő lehet és tisztázhat. Nyugodj meg, az a féreg aki ilyet kér az azonnal letagadja, rádkeni és elhúzz a fenébe.

Nem a meressel van a baj szerintem.

Ha szalagmunkasokat foglalkoztatsz, akkor valoban a megfelelo valasztas ez a jellegu monitoring. En azert el tudok kepzelni olyan szamitogep elott vegezheto tevekenyseget, ahol az elvegzett munka erteke nem aranyos a gep bekapcsolasa es kikapcsolasa kozott eltelt idovel, es hasonlo talalekony "metrikakkal".

Hali!

Még valamikor 2000 környékén rendszergazdaként dolgoztam egy cégnél... egyszercsak megjelent ott egy "cégátszervező" ember... rögtön az első körben közölte, hogy itt aztán minden fixbér/órabér azonnal meszüntetésre kerül, mert csak és kizárólag a teljesítmény alapján fizetett embetek dolgoznak hatékonyan. Megkérdeztem tőle, hogy nekem mint rendszergazdának mi alapján lesz számítva a bérem... ha pl billentyű leütések alapján (a cég belső programjainak egy részét magam írtam), akkor azonnal írok egy progtamot ami a megfelelő mennyiségű bill.leútést generálja ahhoz, hogy qrva jól keressek. Eseleg az alapján kapom a zsetont, hogy mennyit rohangálok a munkaállomások között javítani? Mert akkor rengetegen nem tudnak majd dolgozni, a mocsok sok meghibásodás miatt, hogy qrva jól leressek. Mikor ezt előadtam neki ledöbbent pofával lesett rám egy darabig, majd közölte, hogy akkor ezt majd még átbeszéljük. Az lett a vége, hogy az egész cégnél Én voltam az egyetlen fixbéres ember. Még a könyvelő is valami eszement/idióta képletek alapján számolt jutalékos rendszerben volt fizetve. Ezt onnan tudom, hogy velem csináltatták azt az excel munkafüzetet ami a komplett cég bérelszámolását csinálta... volt néhány pozíció a cégnél ahol sírva röhögtem amikor felvittem a "képletet"... (régi "szép" idők... tonnányi vbscript volt, mire kielégítette annak a dilettáns baromnak az elvárásait). A sok birka meg szó nélkül tűrte ezt a fajta agymenést... amikor a bolti eladó alapbér nélküli jutalékos renszerben kap zsetont az biztos yoo poén... ha nem jön vásárló a boltba akkor majd a jövő hónapban éhen döglik... vagy mi? Eseleg kiáll bolt elé és karikás ostorral beterel embereket vásárolni...

Nem kell mindent mérni... nekem is voltak irigyeim. Amikor az egyik raktáros megkérdezte: miért van az, hogy a rendszergazda 9-kor karikás szemmel esik be a céghez? A vezérigazgató annyit válaszolt: mert reggel 3 után végzett a szerver karbantartással, hogy Te ma reggel is gond nélkül elkezdhess dolgozni 6-kor...

Üdv:
Feri

Ha megvan csinákolva a meló, nem mindegy, mit csinál a fennmaradó időben az user?

Nem mindenhol.

A franciákról pl. az maradt meg bennem, hogy azt értékelik, ha az ember vért izzad.

Dolgoztunk valamin. Én, meg a lengyel srác kb. 9-től 6-ig dolgozva befejeztük a saját részünket. Leteszteltük, jó volt. Aztán mi nekiláttunk a rendszerintegrációs teszteknek, közben a franciák még fejlesztettek. Aztán egymás után mindenki elkészült, csak egy csóka maradt, aki még nem. Ez a francia srác reggel nyolctól este nyolcig tolta. Aztán a PM betett 18 órára minden napra projekt státusz meetinget, amit toltunk kb. 1 hétig, aztán a többi francia fellázadt. A PM meg magyarázkodott, hogy hát azért akkorra tette, mert nem tetszett neki, hogy azon az egy srácon kívül mindenki hazamegy már 17 órakor. Egy kis bazdmegelés után aztán végül kiderült, hogy lehet az a megbeszélés reggel is.

Na, aztán nagy nehezen Thibault is elkészült a saját részével. Nekiláttunk tesztelni, kiderült, hogy hibásan működik. Jó, hát akkor javítsd ki, lelkem. Hát OK, csak nem tudja, hol a hiba. Mondtuk neki, hogy nosza, nézd meg a logban, hiszen az az előírás, hogy minden egyes rendszerhívás előtt ki kell logolni a paraméterstruktúrát és állapotot, meg a hívások után is, így hipp-hopp kiderül, hogy hol kúródik el.
Igen ám, de kiderült, hogy Thibault kartárs úgy írt meg egy kb. 5000 soros függvényt, hogy egy fia visszatérő érték ellenőrzést, logolást, meg más ilyen hülyeséget nem tett bele.
Szóval a logból annyi látszott, hogy A bemenő paraméter listával valaki meghívta az 5000 soros monster függvényt, az meg egy rendszer hibastátusszal és használhatatlan paraméterlistával tér vissza.

Lényeg a lényeg, hogy míg mindnki utálta ezt a srácot, mint a szart, a PM őt tekintette egyedül jó munkaerőnek, mert lám, ő nem lazsál, este nyolcig bent ül és írja a programot.

Elvileg 8 orara szerzodik a tobbseg es nem elvegzett feladatra. Ez viszont azt jelenti h ha az aznapra kituzott feladattal vegez a furga, akkor emelje a kezet es kerje a kovetkezot. (Huh... jo sz×rul hangzik ez) Ha pedig nincs elvegezve a munka, de lejart a 8 ora akkor azert alapesetben hazamegyunk, ugye? "Holnap is munkanap - megvar az!" Ha meg ido elott vegez a munkas akkor meg van egy opcioja: elhuzza az idot 5ig, nehogy meg valami naaaaagyon surgos meg-ma-kene feladat hirtelen legyen. Persze lehet a munkaero motivalt is, de hiaba termel tobbet abbol o semmit se fog latni. Es meg meg sem penditettuk hogy mindenki az atlagnal (de tenyleg) jobbnak gondolja magat (rosszabbnak semmikeppen).

Vagy szerzodjunk elvegzett feladatra? Mikor van elvegezve valami? Ki donti el? Ertem en hogy DoD meg story pontok meg egyebek... csak a vita menne. Meg rengeteg ido a pontos definicioval. Sajnos a legtobb ITs munka osszetettebb, mint egy 100as szog eloallitasa.

Az ido merese pedig viszonylag egyszeru - legalabbis egyszerubb mint a fenti problemak megoldasa - igy ez kepezi az elszamolas alapjat.

Ha pedig ezzel nem ert valaki egyet akkor alapitson sajat ceget es mutassa meg hogy o hogy csinalna. :-)

Van olyan munkakör, ahol nem releváns, hogy adott pillanatban mit csinál valaki(!), főleg IT-s környezetben azért bőven lehet ilyen példákat találni: megy a build, bootol a szerver, települ a szoftver, fut az sql query, renderel a gép, és a többi. De más esetben is bőven lehet olyan, hogy "üres a queue", és nem kell/nem lehet új feladatot beletolni. Ezek jellemzően olyan munkakörök, ahol az adott dolgozó tudását veszik meg, aminek heti 168 órában kell a munkáltató rendelkezésére állni, és szükség esetén a tudását használva tolni a cég szekerét. Ha épp nincs a tudására szükség, akkor alibiből azért nyisson meg egy word/excel/akármi doksit, miközben például szakmai weboldalakon önképzéssel is foglalkozhatna - ami viszont a mérés szempontjából vagy "jó" vagy "rossz" tevékenység? A konkrét esetről nem tudunk részleteket, de esélyes, hogy rossz az irány.

Hat ez az egesz a munkaltatotol fugg. Ha pedig nem jon be akkor lehet nyomni a next gombot. Vagy megismerni a jatekteret es ott kompenzalni ahol lehet. (= ugyeskedes)

Amugy meg fut a build, a query valami: valasszon a tennivalolistarol egy masikat, kontext switch es daralja azt amig a prio1 feladatban blokkolva van.

Nyilvan a nagy lopikulat... De dolgoztam olyan helyen ahol ez volt a hozzaallas. :-)

Ha lenne erre a problemakorre jo valaszunk akkor maris megszuletett volna egy szuper objektiv meres - es nagyon sokat keresnenk vele.

Hali!

Sajnos anno lesegettem sok órán keresztül a saját programom forrását (mert lefordult hiba nélkül, csak nem azt csinálta) egy tetves, rossz helyre tett pontovessző miatt... másnap reggel 10 másodperc alatt megtaláltam a hibát, amikor csak azzal foglalkoztam... nem tartom magam retardáltnak, de jobb egy dologra fókuszálni...

Üdv:
Feri