GSM modem, idő frissítése SMS-ben küldött paranccsal?

Fórumok

Sziasztok!

Van egy távmérlegünk ami egy előre beállított időpontban elküldi a mért súlyt.

Sajnos úgy néz ki, hogy elállítódott az órája, a készítője azt írta, hogy a mérlegen lehúzva a tápot, benyomva a gombot, visszaadva a tápot elindul az automatikus időszinkronizáció. Ez szép és jó, de a mérleg 160 km-re van jelenleg.

A GSM Modem nagy valószínűséggel egy SIM800L.

Van-e olyan univerzális parancs amit SMS-ben elküldve a modem leszinkronizálja az időt.

A válaszokat köszönöm.

Üdv

Hozzászólások

A GSM modem le tudja kérni az időt a szolgáltatótól (lásd régi nokiak mobil net nélkül). De erre a modem gyártója tud válaszolni.

Mi lenne ha a fogadó oldal rakná el az időt. Amikor jön sms akkor tudjuk hogy most jött, nem? Ha az sms idejön, akkor 20:27 van, ha Londonba megy akkor 19:27-tel rakjatok el.

A sim800l egy 3 dollaros cucc, ha nem programoztak ra amit szeretnel, nem fog menni sajnos szerintem...

---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

regebbi topik, de ha mar itt jartam legyen meg: ahogy a kollega is irta, a GSM halozattol le tudod kerdezni az idot (ha a szolgaltato tamogatja). SIM800L-hez:

AT+CCLK?
+CCLK: "19/09/18,19:57:16-00"

ha szeretnel kerdezes nelkul ertesitest kapni (Unsolicited Result Code) amikor a halozat frissiti a halozati nevet/datumot/idozonat:

AT+CLTS=1
OK

a modul AT command set leirasa: https://simcom.ee/documents/SIM800/SIM800%20Series_AT%20Command%20Manua…

szerk: "nyilvan" a merleg keszitojenek kell implementalni, hogy idonkent lekerdezi az idot a modemtol a CCLK paranccsal. a modem oraja valoszinuleg jol jar, azon nincs mit frissiteni, csak a kutya se (meg a merleg sem) kerdezni tole, hogy mennyi az ido.

OFF:
Az SMS kommunikáció nem túl hatékony és az utolsó információim szerint drága is.
"Real time" közeli kommunikációra nagyon nem ajánlanám. A kis adatmennyiséghez sokkal jobb a GPRS. (Több szolgáltató is ajánl olcsó előfizetést kimondottan objektum védelem céljára - utolsó infóm ck. havi 500 HUF és pár száz kilobájtos korlát)
Akár SMS akár GPRS értelmesebb a lekérdezés - te küldesz (valahogy) egy üzenetet ő válaszol. Így a lokális idő beállítás nem játszik. (Persze az SMS késhet akár egy napot is)
Nem dolgoztam a SIM800 modullal (jobbára Vawecom, még régebben GM360) mindegyik megbízhatatlan. Érdemes napjában akár többször hard resetelni - azaz elvenni a tápot és vissza - ilyenkor szinkronizálódik is.

* Én egy indián vagyok. Minden indián hazudik.

Ez egy megvásárolható termék, a GPRS nem működik azt majd egy későbbi frissítéssel fog működni, ha fog.
Igazából nincs rá szükségünk, édesapám kapja az SMS-t és ez neki bőven elég.

A napi hard reset nem megoldható, de az eddigi tapasztalatok alapján nincs is rá szükség, jelenleg 3 hónapja működik folyamatosan, hiba nélkül.

a kollega aki epitette ezt a tavados merleget szerintem beletette a tap elvetelet: mar csak a telepes taplalas miatt is, szerintem nincs folyamatosan a fent a halozaton a cucc.
a celkozonsegnek (OP papaja) lehet erthetobb es elhetobb az SMS, mint az egesz beregisztralsz / mobil appon nezed / couldban keszul a grafikon a percenkent behordott mezrol.
+ nem kell hozza az egesz infra sem, ami a GPRS utan jon. szoval lehet ide jobb megoldas az SMS.

de igazad van, halozatrol taplalt, folyamatosan elerheto interaktiv kapcsolatnak valszeg olcsobb a GPRS, es hasznosabb is. ebbol a mezmerlegbol is tobbet ki lehet hozni vele
(akar mar burstban elkuldott 10 percenkenti meresi adatokkal is). nyilvan az tobb fejleszto munka, szoval azt is megertem, ha azt egy kesobbi verziora hagytak.

na mindegy, de azert erdekes.

/OFF:

A méhész szempontjából az a lényeg, hogy mennyi a kaptár hajnali súlya, mert az mutatja, hogy mennyi a behordott és beérlelt méz erre bőven elég egy SMS, viszont az ide évet figyelembe véve amikor kétszer mérgezték le a családokat, értsd gyakorlatilag az összes család elvesztette a kijáró bogarát (nem bogár, de mindenki annak mondja) akkor lehet, hogy lenne értelme a folyamatos mérésnek, mert így nagyon szépen kirajzolódna, hogy mikor történt az elhullás, mert nem csak a behordott méz hiányozna, hanem legalább két-három kiló kijáró bogár is.

nem szép és elegáns, de hasonló helyzetben mi egy időzítős dugaljal oldottuk meg a problémát, ami naponta többször hard-resetel, így egyébként a gyagyin megírt szoftverek miatti fagyásokat is ki lehet küszöbölni.