Pénzbüntetést kapott a szécsényi polgármester, mert lekapcsolta a helyi internetet

Hali!

A metrón ez jött szembe:

https://index.hu/belfold/2019/04/26/penzbuntetest_szecsenyi_polgarmeste…

Az mind1, hogy mennyire valós, bár kevés dolgon lepődök meg.

Ami érdekelne, hogy mi akadályozza meg a következő hasonló balfaszt hogy ártson? Van
vmi közismert szokás/törvény, aminek az emlegetése visszavonulásra készteti a suttyót? (A cikkben említett közüzem megzavarásán kívül?)

Amit esetleg ki lehet plakátolni feltételes módban a szerverszobára? (Mint pl a BSA plakátok voltak. Mert tapasztalatom szerint a suttyót a józan ész nem állítja meg, csak a félelem. :) )

Naív vagyok, tudom. :)

Vélemény?

Szerk:
Elkezdte piszkálni a csőröm, gugliztam egyet:

https://balassagyarmatitorvenyszek.birosag.hu/targyalasi-jegyzek/201710…

Ez alapján emberünk teljesen tudatában volt annak, hogy a net el fog menni, ez volt a célja.

Ilyenkor mi van?

Hozzászólások

Általános tapasztalat: a balfaszokat csak a betonfal állítja meg.

Jelen esetben, egy próbát megérhet még a megfelelő beléptetőrendszer a szerverszoba ajtaján. (Nekem a főkapcsolók forgató gombjait kellett leszerelnem az irodaházban.)

Több okból.

Amikor a ház villanyszerelését tervezték, akkor még nem voltak tucatszámra elektromos kütyük az irodahelyiségekben, illetve, munkaidő után teljesen kiürült a ház, a fenének sem kellett az, hogy áram alatt legyen a főnök titkárnőjének villanyírógépe, vagy az íróasztal-lámpája. Direkt úgy lett tervezve a rendszer, hogy munkaidő után az adott helyiséget/épületrészt le lehessen áramtalanítani - és mindig minden le is volt áramtalanítva.

Másrészt: ha van a házban egy 2 másodpercnél hosszabb áramkimaradás, akkor az összes konzumer fogyasztó (PC, fénymásoló, stb.) mind leáll, majd egyszerre újraindul. Ilyenkor gyakorlatilag minden második helyiségben lemegy valahány kismegszakító, amit a júzernek vissza kell tudnia kapcsolni. Eredetileg zártuk az elosztó-szekrényeket, majd gyorsan leszoktunk róla. Ilyen kisebb áramkimaradások heti rendszerességgel vannak itt a belvárosban.

Más: valódi sztori kb. három hónappal ezelőttről:

Jöttek a villanyászok javítani a vészvilágítást a lépcsőházban. Tudod, azok az akkumulátorról (kondenzátorról?) áramszünet esetén is halvány zölddel világító EXIT piktogramok, amik arra szolgálnak, hogy vészhelyzetben megtaláld a kijáratot.

Miután végeztek a szereléssel, ki akarták próbálni, hogy betáp hiányában is világítanak-e? Kérdezték az új épületgondnokot, hogy hogyan kell ezeket áramtalanítani. (Logikusan következtetve, ezek szerint magát a szerelést rendes betáplálás mellett végezhették.)

Mivel az új gondnok nem tudta, ezért felhívta telefonon a régi gondnokot. Valahogy így tette fel a kérdést: "Laci, mi kell ahhoz, hogy a vészvilágítás világítson?" Laci erre elkezdte sorolni a telefonba: "Áramszünet, lenyomott tűzvédelmi főkapcsoló, ...", mire új gondnokunk azonnal fellelkesedett, és visszakézből lenyomta a tűzvédelmi főkapcsolót... Az egész, 4 emeletes irodaházét! :)

A hab a tortán az volt, hogy az egyik relé megakadt valahol félúton, így majdnem egy órába telt, mire sikerült újra áramot varázsolni a házba... azt pedig már akkumulátorral sem tudtuk áthidalni a szerverszobában, le kellett állítani mindent. (Nem, még nincs generátorunk az irodaházban.)

Miért Laciék hibája az, ha a kivitelezők elköltségoptimalizálták, elspúrkodták minőségi kapcsolórelé beszerelését?

Miért nem volt hivatalos gyakorlat a vészvilágítás-rendszer tesztjére? Vagy legalább egy hivatalosan bejelentett áramszünet? Mondjuk éjszakára, amikor kevesebb ember van ott és a jelzőfények is jobban láthatók.

Tűzvédelmi riadókat lehet tartani teljesen hivatalos módon és mindeközben a tűzvédelmet támogató infrastruktúrát is lehet tesztelni.

olcson meguszta. Ha csak a szervert nyomja ki, a kutya nem veszi eszre :D

majd 9 óra 35 perc körüli időben a fenti, lezárt helyiségbe kulccsal bement és az ott elhelyezett, működő szerver áramellátását ellátó három darab kismegszakítót szándékosan lekapcsolta.

9 óra 35 perctől 18 óra 45 percig – a vádlott általi visszakapcsolásáig – megszűnt a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat távközlési adatforgalma Szécsényben

Oks, nem segített volna, de _semmi_ UPS nincs ott?

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

de _semmi_ UPS nincs ott?

Vélhetően nincs. Ki lett költségoptimalizálva™. Csak ennyire volt fontos az a gerinchálózat. Mindeközben a jóval értelmetlenebb és szükségtelenebb Internetes szolgáltatásokat biztosító szervereknél ez kezdetektől fogva megoldott probléma.

Mert az ennel ertelmetlenebb es szuksegtelenebb internetes szolgaltatasokat biztosito cegeknek erdeke, hogy menjen a szolgaltatas, mert ha nem megy, atmesz a konkurenciahoz, es nem lesz bevetele.
Allaminal meg ugyis behajtjak rajtad ado formajaban, azt meg nem tudsz nem fizetni. (legalabbis legalisan)

Ugyanemiatt teheti meg az allami ceg/onkormanyzat, hogy mindenfele hulye beruhazast csinaljon, aminek a fele a vej zsebebe megy. Magancegnel egy hasonlonal repulne a vezer a kovetkezo befektetoi/reszvenyesi talalkozon. Egy ceg sokkal konnyebben elszamoltathato (kiveve, ha annyira nagy, hogy mar monopoliuma van, akkor meg ugyanamiatt nem: mert megint nem tudsz atmenni a konkurenciahoz).

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Egy ceg sokkal konnyebben elszamoltathato (kiveve, ha annyira nagy, hogy mar monopoliuma van, akkor meg ugyanamiatt nem

Az eszmefuttatásoddal alapvetően egyetértek és szomorúnak tartom, hogy így van. Ugyanakkor, ott hibáztad el, hogy az Internetszolgáltató multik gyakorlatilag monopóliumokként működnek, bár több van belőlük, így inkább oligopóliumok. Viszont valódi verseny köztük sincs, gigavállalatok, amik egyre nagyobbra híznak. Az elszámoltathatóságukban sem lennék annyira biztos, a lobbierőnek és a korrupciónak köszönhetően. Egy dolog, hogy az anyavállalat és a profitéhes befektető elszámoltathatja őket, de ettől még azok, akikből élnek, ugyanúgy nem (a szolgáltatás használói). Az anyavállalatnak pedig annyi kell, hogy dőljön a lé. Ha ez undorító, etikátlan, korrupt módon dől, de nem derül ki és nem veszélyezteti a profitot, akkor úgy is jól™ van.

Csak egy jo ugyesz kell, es akkor ez terrorizmus.

Szerintem sokan elsiklottak afelett, hogy nem az otthoni internetet tette tönkre, hanem a bírósági link szerint


A Vidékháló Kft. 2015. évben szerződéses kapcsolatban volt a Nemzeti Távközlési Gerinchálózat szolgáltatója, a Nemzeti Információs Szolgálat Zrt-vel, mely szerződés szerint a Vidékháló Kft. a Nemzeti Távközlési Gerinchálózaton szolgáltatást nyújtott a MVM-Net Zrt-nek, így végpontot adott a Nógrád Megyei Kormányhivatal Szécsényi Járási Hivatalának, a Klebersberg Intézményfenntartó Központnak, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnak, a Városi Rendőrkapitányságnak, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak, a Foglalkoztatási Hivatalnak és az Országos Mentőszolgálatnak.

Márpedig, ha valaki szándékosan, kifejezetten az állami kommunikációs hálózatot teszi tönkre, ami kifejezetten a állami hivatalok, szervek számára nyújt kapcsolatot, többek között a rendőrség, katasztrófavédelem és mentőszolgálat kapcsolatát teszi tönkre, akkor a közérdekű üzem megzavarása szerintem nem állhat fenn. Ez kifejezetten rendszer elleni támadás.

2 dolog jutott az eszembe:

1) De miért?
2) az internetet (és az arpanetet) úgy alkották meg, hogy ha itt-ott beüt a mennykő (vagy az atom), akkor a kiesett részeket megkerülve is menjen a maradék.

Ha egy kismegszakító lekapcsolásával 9 órára internet nélkül maradt a város, a rendőrség, katasztrófavédelem, satöbbi info rendszere nem működött, akkor nekem nagyon úgy tűnik, hogy itt bizony nincs meg a lehetőség a megkerülésre.
Tanulság: ki kell építeni legalább egy másik szélessávú kapcsolatot, más telephelyen más gépeken keresztül, más infrastruktúrával.

Így ha legközelebb a polgármester úr ismét a kismegszakítóval akar játszani a saját pöcse helyett, akkor nem áll le minden, legfeljebb az elérhető sávszélesség lecsökken.

Nem tudom, miért nincs igazam (kifejthetnéd, érdekelne).

De még 10 fős kis cégekben is láttam olyan megoldást, hogy a céges ADSL mellett volt hiba esetére valami más. Az egyik cégnél egy sima modem, a másiknál meg ISDN kapcsolat. OK, a sebességekből is látszik, hogy ezek régen voltak, na de pl. a rendőrség vagy katasztrófavédelem vagy mentők folyamatos kapcsolata számomra tűnik annyira fontosnak, hogy szerintem meg kellett volna oldani egy második kapcsolatot. És teljesen mindegy számomra, hogy egyszerűen egy 4G dongle-t bedugnak valami kallódó régi gépbe, és kinevezik azt vész átjárónak, vagy kihúznak valahonnan egy második bérelt vonalat. A lényeg az, hogy van számos lehetőség, ha végiggondolták volna, tudtak volna olyan rendszert építeni, ahol egy gép kiesése nem jár ilyen hatással.

Mert mi van, ha nem a polgármester kapcsolja le az áramot ismeretlen okból, hanem a gépben valami alkatrész tönkremegy, és aztán egy hétig nem sikerül újat beszerezni helyette? Akkor addig a Rendőrség meg a Mentők majd megkérik a lakosságot, hogy hangosan kiabáljanak segítségért, ha baj van? :-D (Igen, tudom, kaptak rádión riasztást. Csak túlzok egy kicsit, hogy jobban átjöjjön, hogy mit akarok mondani)

Jobb helyeken van a polcon tartalék router, még jobbakon VRRP vagy valami hibatürő rendszeren futó VM router. De lehet szerződést kötni külsőssel, aki vállalja a gyors intézkedés, valamint drágább bérelt vonali szolgáltatásnál a szolgáltató biztosít gyors beavatkozást.

Amúgy egy kábellopásos PPT-ben, amit a HUP-on is posztoltak, azt írták a cocializmusban ilyen cselekményért kötél járt, persze a nagyobb elvtársaknak lehet, hogy nem :)

OK, ez jó érvnek hangzik. De ahogy feljebb írtam a másik válaszra: versenyszférában több helyen láttam ilyen backup megoldást. Kicsi cégnél is és sokezres multi magyar irodájában is. Az egyik kis cégnél volt egy viszonylag olcsó internet előfizetés egy modemmel, ami ott állt készen, és valójában sose használták. Másik szolgáltatóhoz ment, mint a fő kapcsolat, hogy ha a szolgáltatónál van gond, azt is el lehessen kerülni.

Már nem emlékszem, hogyan volt kialakítva, milyen és mennyi számítógép fogadta a netet, nem csodálkoznék, ha kiderülne, hogy valójában csak egy telefon kábel volt pl. és ha azt elvágta volna a markoló, akkor se az ADSL se a backup dialup nem ment volna.

A multinál meg kb. mindenből kettő volt. Két tűzfal funkciót betöltő gép, különböző hardverrel és különböző szoftverrel, mindkét gépbe mindkét routerről be volt dugva 1-1 kábel. Akinek ez volt a feladata, bizonyára a kapcsolatokat is ügyesen redundánsan tervezte meg.

A lényeg: a kis cég kis pénzből, a nagyobb cég nagyobb pénzből létrehozott egy olyan redundáns vészmegoldást, amit általában nem kellett használni, viszont senki nem akarta azt kockáztatni, hogy valami hiba miatt kiessen a termelés.

Lehet, hogy egy kormányablak vagy mi volt az egyik, ami kiesett, esetén nem kell ilyesmi, mert majd visszajönnek az állampolgárok másnap, az ügyintézőknek meg lesz egy laza napja. De az ilyen rendőrség, katasztrófavédelem, mentők, stb. szervezetek esetén _szerintem_ nagyon is ki kellene építeni redundanciát. Valami olcsó de nem feltétlen szar dolgot. Majd olyankor szólnak az embereknek, hogy állítsák le a torrentet, mert a 3G-s modemen az már nem fér el a hivatalos dolgok mellett (persze, tudom, ilyen helyeken mindenhol alapból tilos a magáncélú felhasználás. Facebookozni se lehet, meg emailben az unokák fényképét átküldeni se. Elméletileg).

feltételezem, hogy ez valamilyen pályázat volt, amiben a település együttműködött valamely ISP-vel, nyertek egy zsák pénz az infrastruktúra (bizonyos részének) kiépítésére.
Ha már kiépült ez az infrastruktúra, akkor miért is ne adnának el belőle NKG hálózatba?

Redundancia: ha valaki adott telephelyen SZÁNDÉKOSAN akar megbénítani egy szolgáltatást annak jó eséllyel fog menni.

Ps: ugye nem gondolod komolyan, hogy egy iskolának (vagy akár egy városi RFK-nak KÉT, egymástól független 99.5%-os internet kapcsolatra van szüksége? Ott az NKG a saját specifikációjával, oszt' jó'van)

Talán egy kicsit árnyalja a képet, ha nem egyedül az index alapján tájékozódunk, hanem átfutjuk a linkelt tárgyalási jegyzéket is.

vádlottnak hivatalosan is tudomására jutott, hogy az önkormányzat tulajdonában álló és Szécsény, Rákóczi út 41. szám alatt elhelyezett fejállomás (szerver) üzembe helyezése megtörtént, és használatba vételi engedély nélkül üzemelteti azt a Vidékháló Kft

Nem tudom, mi lett volna a helyes lépés a polgármester részéről, talán a feljelentés (vagy hasonló) jogszerűbb lett volna, mint az önbíráskodás.

Általában az a helyzet, hogy a kormányon lévő párt tagjai jobban elengedik magukat. Amikor az MSZP volt kormányon, akkor a helyi kiskirályok MSZP-sek voltak.

A többi azért nem jön képbe, mert még nem volt kormányon, de valószínűleg egy részük elkiskirályosodna a szemétdombján. Ez van amúgy súlyosbítva azzal, hogy például a Fidesz belső struktúrája már réges-rég nem demokratikus (annak ~94 körül vége lett), hanem feudális-autokratikus, ami már rég átütötte a párt külső burkát és már kezd sérvként kitüremkedni az ország állapotán is.

--
https://iotguru.live

Ezt én értem, de szerintem a cselekedetének a meg- vagy elítélése független kellene, hogy legyen a pártállásától - mint attól is, hogy férfi vagy nő, alacsony vagy magas, vallásos vagy ateista, stb.

Off:
Amikor az MSZP volt kormányon, akkor a helyi kiskirályok MSZP-sek voltak.
Viszont nem akkora arányban, mint most a Fidesz - nagyon kevés az olyan hely, ahol ne fideszes lenne a polgármester illetve a parlamenti képviselő.

"Ezt én értem, de szerintem a cselekedetének a meg- vagy elítélése független kellene, hogy legyen a pártállásától - mint attól is, hogy férfi vagy nő, alacsony vagy magas, vallásos vagy ateista, stb."

Igen. Viszont könnyebb elkövetni visszaéléseket, ha tudja az illető, hogy az aktuális hatalom a háta mögött van. Lásd hátszél és ellenszél.

"Viszont nem akkora arányban, mint most a Fidesz - nagyon kevés az olyan hely, ahol ne fideszes lenne a polgármester illetve a parlamenti képviselő."

El is kanászodtak rendesen, felépítve egy feudális hierarchiát, amit megkövetel a párt és ha a polgármester szállítja az elvárt eredményeket, akkor fedezni fogják, bármennyire is törvénysértő, amit csinál.

--
https://iotguru.live

Lehet, hogy nem egyértelműen ragadtam ki a részletet abból, amire reagálni akartam (bár nem tudom, mi fájt volna, ha az egész mondatot idéztem volna).
Szóval arra gondoltam, amit írtál is, hogy az emberek (politikusok) könnyebben követnek el csúnya dolgokat, ha tudják, hogy a hatalom mögöttük áll - és ez a "kísértés" az, ami pártfüggetlen.

Ah, értem, mire gondoltál :)
Tehát nem az a lényeg, hogy Fidesz, hanem az, hogy kormánypárti-e vagy se - ebben esetleg valóban lehet valami, sőt, értelme is lehet.
Viszont azt a véleményemet továbbra is fenntartom, hogy a kormánypártisága illetve kormánynempártisága nem kellene, hogy a tettének megítélését befolyásolja.

nem tudom, ki gondolt ilyesmire
"mit várhatunk a fideszes suttyó tahóktól" - ezt nem értettem, hogy hogy került ide.

(naivitás bekapcsolva)
Igazából nem értem, hogy miért fontos ilyen esetekben a párthovatartozás - ahogy a rádióban is hangsúlyozták a hírekben, hogy a patkányozó képviselő(nő?) mszp-s.

Nem derült ki, hogy miért tette.

Az derült ki, hogy használatba vételi engedély nélkül ment a cucc.
Az is kiderült, hogy erről tudomást szerzett a polgármester (most nem nézem meg, de december rémlik)
Az is kiderült, hogy valami üzemeltetési szerződés volt egy másik céggel (feltételezem, két cég kétféle szoláltatást nyújtott egy infrastruktúrán). A szerződést nem sikerült megújítani, nem tudtak megállapodni (megint, csak emlékezetből, talán januárban).

Ezután hónapok elteltek, és júliusban egyszercsak felkerekedett a csóka, lekapcsolta az áramot.

Számomra akkor derült volna ki, hogy miért tette, ha megtud valamit és utána kapcsol:
december x-én megtudja, hogy nincs használatbavételi engedély, és december x vagy x+1-én kikapcsolja a cuccot.
januárban n-én lejár a szerződés, nincs megegyezés, n+pár nappal lekapcsolja az infrát, hogy ha nem fizet a kis köcsög, akkor ne használja, vagy B) megoldásként majd ha látja, hogy nincs rendszer, akkor majd szépen aláírja a szerződést és leadja a nokiás dobozokat is.

De az, hogy 7-8 hónappal később lekapcsolja, annak semmi értelme nincs.

Valami más lehetett az ok, valami bizonyára történt előző nap vagy aznap reggel, amin felbaszta az agyát.

Nem annyira egyszerű a sztori, mert ha megnézed, két cég van. Az Opticon Kft-vel "hivatalosan" levelezett, így jutott a tudomására 2014. december 8-án, hogy ott a cucc a pincében, és be van üzemelve - de az egyeztetések 2015. január 28-án kudarcba fulladtak (az iratban a kronológiai sorrend nincs tartva).
Utána valahogy ugrunk a Vidékháló Kft-hez (aki üzembe helyezte az opticonos cuccot?), és hogy neki 2015(!)-ben szerződése volt/lett sok hivatallal. Innen már szó nem esik az Opticonról, valamint időpontok és egyéb történések nincsenek (tehát január 28. és július közötti történésekről nincs semmi infó a tárgyalási jegyzékben).
Szóval elég sok dolgot nem tudunk - de még mindig többet, mint ami az indexről kiderült.

/Off: megnéztem, hogy a hivatkozott 24.hu mit ír:

A bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy ... a bűncselekmény elkövetése óta hosszabb idő eltelt. De enyhítő körülmény volt az is, hogy a férfi kiskorú gyermekei eltartásáról gondoskodik.

Miért enyhítő körülmény, hogy "régen" történt a dolog, és az, hogy kiskorú gyerekei vannak (ha esetleg bébiételt lopott volna)?

Az idő múlása enyhítő, bár ez attól függ, hogy milyen súlyú a bűncselekmény. A lényege elvielg ,hogyha bíróság elé állsz mert a kocsmában összeverekedtél a janival (amit amúgy kettőtük között elrendeztetek és jólvan, de a rendőrség hivatalból garázdaság miatt előszed mert javítja a statisztikáját), de közbe eltelt 5 év (mert az ügyészség, a bíróság tökörészik) és közbe nem csináltál semmit, azért látszik, hogy nem vagy te alapvetően rossz ember, csak egyszer megbicsaklottál.

Az utóbbi pedig azért, mert ha ő tartja el a gyereket, akkor ha lecsuknák azzal a gyerek is rosszul járna.

idő múlása enyhítő
Ó, értem. Tehát nem maga az idő múlása az enyhítő, hanem az, hogy azóta nem rosszalkodtál :)

gyerek
Viszont ha esetleg valakinek kárára követett el bűncselekményt, pl. megrongálta a kerítését, akkor nem kell a teljes javíttatást kifizetnie, hanem csak a felét, mert akkor a gyereknek kevesebb jutna?
Értem azt a részét, hogy a gyereket védjük (meg természetesen meg is értem), de sok esetben visszásnak érzem.

Nos, jó kérdés, hogy mért nem volt használati engedélyük.

Főleg azért, mert az az állami gerinchálózat végpontja volt. A nyomi polgi a saját hivatalának netjét is kinyomta ezzel.

Ha jól sejtem az NMHH felé kellett volna az engedélykérésnek megtörténni / az NMHH-nak kellett volna kiadnia 8 napon belül az engedélyt
http://nmhh.hu/cikk/742/Utmutato_elektronikus_hirkozlesi_epitmenyek_eng…

Könnyen meglehet, hogy a szokásos magyar bürokrácia miatt elakadt valahol valami hónapokra. Az sem tiszta, hogy a két kft milyen kapcsolatban van. Az egyik mintha az infrastruktúráért lenne felelős. A másik meg a nemzeti gerinchálózatos szolgáltatásért. Szóval teljes homály, hogy különböző állami szervezetek, s azok alvállalkozói miért szopatják egymást.

Azt sem értem, hogy mi tartott ezen az ügyön két évig.

Pár további érdekes link

a becsődölt Széchenyi Bank és Optikon + Vidékfejlesztés
https://nepszava.hu/1101026_eladok-a-becsodolt-szechenyi-bank-hitelei

Talán hasonló kapcsolat lehetett az önkormányzat és a cég közt
https://opticon.hu/2018/12/05/kozlemeny/

Az opticon és vidékháló kapcsolatai, letöltendő büntetés
https://www.hirosveny.hu/hirek/nyuszi-helyett-nav-lepte-meg-az-opticon-…

tán csak nem valami belső harc pillanatképe

nem figyelsz. Fideszes polgármester.

Ő a helyi kiskirály.

A rendőrség helyi vezetőjének is pár áttéten át a fideszes minisztérium a főnöke.

Az ilyenektől kérnek az emberek, mert nem akarják azt, hogy figyelmen kívül hagyják, és másnap át legyenek helyezve radarállomás őrnek Alaszkába

Inkább Tapicskoló Tamásnál kellett volna kikapcsolnia az Internetet. Akkor még büszke is lennék rá.

Ami érdekelne, hogy mi akadályozza meg a következő hasonló balfaszt hogy ártson?

Például az, hogy közfeladatot ellátó állami szervek nem polgári Internetszolgáltatást használnak a kommunikációhoz, egy magáncégnek előfizetve. Rég saját hálózaton kéne lennie mindegyiknek, ami teljesen független a mobilhálózattól, vagy a lakossági Internettől.