Játék Linux alatt!

Sziasztok!

Egy kicsit megdöbbentem, hogy a Wine konfigurálásában mennyi program segíti a felhasználókat. Az
Assassin's Creed Unity-t szeretném játszani - ha most ingyenes, akkor - Linux alatt. Futottam pár kört, és a Ubisoft Uplay programján keresztüli futtathatósághoz az általam eddig nem ismert Lutris neve többször is felmerült.
Én pedig azon kezdtem el morfondírozni, miközben az alig 50 gigányi játékot telepíti az imént említett Lutris, hogy milyen ingyenes megoldások vannak még a Wine előkonfigurálásához?
Örülök, hogy egyre több játékot lehet a Wine segítségével futtatni, még ha natív is teljesen a játék.
Pár évvel ezelőtt "kézzel" konfiguráltam össze a Wine-t, hogy a Worlds Of Tankkal tudjak játszani, ami egészen a játék következő frissítésig érvényben is volt. Nem túl gyakori Wine-felhasználónak annyi elég is volt a szenvedésből. Aztán még tudtam játszani PlayOnLinux-szal, egyszer csak már azzal sem, aztán PortWine-al tudtam legutóbb elindítani.
A Steam alatt eddig még nem volt gondom a Protonnal, és most úgy tűnik a Ubisoftos gyűjteményhez jó konfiot gyárt a Lutris.
Összefoglalva, ezeket ismererem/használom/használtam:

- PlayOnLinux
- PortWine/PortSteam
- Proton
- Lutris

Esetleg van-e még ilyesmi Wine-konfiguráló program, amit használtok?
Egyáltalán melyik játékhoz melyiket használjátok?

Hozzászólások

Szia !

Még van a crossover ami ha jól tudom, fizetős. Jómagam is szeretek játszani linux-on. Személy szerint, wine és proton-t használok.
Régebben, a playonlinux-ot használtam és készítettem is pár telepítő srcipt-et hozzá.
A steam által fejlesztett Proton szerintem nagyon jó lenne, ha mondjuk az olyan játékokhoz hozzádobná a plusz programokat, amikhez nem elég az alapból telepített plusz csomagok. Ha jól emlékszem, a directx-et és visual c++ -t telepítik a játékoknál.
Sajnos, jelenleg nagyon kell figyelni milyen játékot veszünk steam-en.

A crossover egy hozzáadott értékekkel bíró wine disztribúciónak fogható fel. A központi része ugyanaz a wine, amit ingyen felrakhatsz, viszont a crossovernél az egyes alkalmazások telepítésének és paraméterezésének automatizálásával foglalkoznak. Például támogatják az xyz verziójú microsoft office-t, amihez ezt meg ezt meg azt kell telepíteni, ilyen és ilyen beállításokkal hogy működjön. Ezeket összeguglizhatod és megcsinálhatod magadnak is, de gyorsabb és jobb eredmény jön létre ha rábízod. Én megvettem és nem bántam meg, kellett a szakdogaíráshoz az office. Az egészet persze grafikus kattintós felületen lehet elintézni.
Ráadásul amennyire tudom, a crossoveres fejlesztők a wine -ba is contributálnak, sőt talán ők a legfontosabb fejlesztői.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene