Biztonsági kamera kezelése Linux serveren

Fórumok

Sziasztok,

szeretném a segítségeteket kérni abban, hogy milyen alternatívái vannak a biztonsági kamera szoftvereknek Linux rendszeren.
A nagy kérdésem, hogy pl: Synlogic minőségű rendszer - https://www.synology.com/hu-hu/surveillance - elérhetőe-e Linuxon, azaz ha készítek egy NAS szerver-t, akkor pl: ilyen szoftvert tudok-e valahol találni rá? Ami hasonló módon és képeségekkel megbírkozik a feladattal, vagy inkább válasszak inkább egy "kész" NAS szervert, mert nem lesz ilyen jellegű megoldás sehol...

Köszönöm előre is!

Kalmi

Hozzászólások

Inkább vettem egy dvr-t, mert a Zonemindernek nagy volt a proci igénye több kameránál és feleslegesen foglalta el a laposomon az erőt.

"Mert értek a kutyákhoz."

ingyen, biztosan nem kapsz semmilyen "rendszert".
A Synology esetében is a NAS vételárán kívül eléggé borsos összegeket kell "kamera licenc"-ként kifizetned, ha ilyet szeretnél.

Az opensorurce megoldások előnye abban van, hogy Te magad hegesztheted össze, ahogy csak szeretnéd.
És ez a hátránya is ;)

Ha csak "használni" szeretnéd, vegyél egy NVR-t.

szerintem.
--
zrubi.hu

Ezt a mondatodat nem teljesen értem:
"A Synology esetében is a NAS vételárán kívül eléggé borsos összegeket kell "kamera licenc"-ként kifizetned, ha ilyet szeretnél."

pl: ez a típus https://www.synology.com/hu-hu/products/DS418j - ez nem tudja a kamerákat kezelni, itt külön fizetni kell?

Az általad linkelt oldalon, ha átlépsz a specifikációk fülre
https://www.synology.com/hu-hu/products/DS418j#specs
akkor a "Maximális IP kameraszám" mező alatt irja, hogy 16-ot tud kezelni, 2 van az árban.

Nem tudom más fizetős szoftverekhez képest mennyire drága ez, de az opensource megoldások nekem nagyon fapadosnak tűnnek a surveillance station-höz képest.

Hát igen, azért megkérik az árát 60.000 FT + 4 kamera. Itt már megint az jön elő, hogy érdemes-e vele vacakolni, mert egy jobb NVR- az Alibabán többet tud. - https://www.aliexpress.com/wholesale?catId=301103&initiative_id=AS_2019…
Szóval nem egyszerű egy olyan megoldást találni, ami olcsó és jóminőségű.

Szerkesztve: 2022. 01. 01., szo – 19:18

Kicsit felhoznám a topikot, mert pontosan ez a bajom nekem is. Synology kamerás megoldása nagyon tetszik. A telefonos app-ban tudok ugrálni az eseményeken. Fals riasztásokat (mozgás alapú felvételeket) gyorsan át tudom pörgetni a "következő esemény" gombbal. egy kattintásra le tudom tölteni, mentés előtt megvágni.
Több kameránál viszont drága a licensz.

Dahua, Hikvision NVR-eket néztem. Böngészőből nem találtam mentés, applikációból szintén. Egy windowsos saját programmal lehet menteni, mintha nagyon féltené a videós anyagot.
A Dahua NVR böngészőben és applikációban is késleltetve mutatja a képet, egyedül az NVR-t monitorra kötve 100% real time.
Olyan nyögvenyelősnek tűnnek.
Én találtam pár gagyi modelt vagy tényleg itt tartunk 2021-ben?

Ezt a rögzítőt nyüstölöm most: Dahua NVR4108HS-4KS2/L
https://www.riasztobolt.info/vv7250.dahua-nvr4108hs-4ks2l-halozati-nvr-…
8db 8Mpixeles csatornát tud felvenni. Úgy véleményezem ennek egy jó középkategóriásnak kell lennnie. Lehet csak app vonalon szarok ezek, de az pont lerontja a felhasználói élményt.

Szóval bármilyen alternatívát vagy iránymutatást keresek kb 2 beltéri és 6 kültéri kamera mozgásalapú rögzítésére. A mozgást jelzik a kamerák, a Synology ezt értelmezi és indítja a felvételt. A kamerákban van vonal átlépés és egyéb minimal analitika, bár falevélre darázs buzerálásra bejeleznek :(

Szia, pedig van benne mentés opció, böngészőben cserébe csak internet explorerrel működik normálisan.

Alap, hogy kamerát és nvr-t csak azonos gyártótól szabad venni különböző kompatibilitási problémák miatt, onvif 35.0-val talán már a videoanalitika is menni fog

Dahua eszközökhöz jó alternatíva a Milestone CMS de az windows only vagy az Intellio ami szintén windows pkusz eszement drága.

> késleltetve mutatja a képet

sokat foglalkoztam a temaval. kb az a lenyeg, hogy a bongeszobe 2 fele modon tovabbithatod a videot: vagy kepkockankent kepkent, vagy video streamkent.

elobbi esetben eleg nagy a savszel igeny (problema, ha mondjuk remote, esetleg mobilnetrol nezned), es nem lesz szep folyamatos a mozgas, kicsi es nem stabil az fps is, de realtime. a Zoneminder igy mukodik linuxon, folyamatosan atkodolja a kepeket mjpg-be (a legujabb verzio legalabb mar csak akkora felbontasura amit epp megjelenitesz, nem kuld folyamatosan fullhd kepeket hogy aztan a bongeszoben 400x300-ba skalazva nezzed).  a bongeszo folyamatosan refresheli a kepeket, es a ZM szerver mindig a kamerarol legutoljara rtsp-n fogadott kepkockat kodolja at .jpg-be es kuldi el. ezert nincs kesleltetes.

a video streames megoldas savszel takarekos, ha ugyes akkor ujra kodolni sem kell, jo a kamerarol erkezo stream, cserebe a bufferelesek miatt lesz valamennyi kesleltetes. ez mar regen az ubiquiti kameraknal is ilyen volt, appban is, bongeszoben is kesett, nem is keveset (10-20 sec erzesre).  sajnos ezt nagyon nem trivialis leprogramozni, a bongeszok nem egysegesen kezelik a h264/h265 streameket, a mobil os-ekrol nem is beszelve, van sokfele protokoll, extension, nem szabvanyos trukkozesek... pedig elvileg nem kene nagy kunszt legyen az rtsp-n erkezo video streamet megjeleniteni egy bongeszoben, de megis. valoszinu ezert nem is nagyon tudjak a kamerak/dvrek webes feluleten sem megoldani, max IE pluginnel az rtsp megjeleniteset.

en is elkezdtem fejleszteni egy sajat dvr szoftvert, az rtsp resze kesz (azzal is lehet rengeteget szivni, kb 1 kamera se volt tokeletesen szabvanyos protokollu), de a bongeszos megjelenitesnel feladtam, a html5/js nem az en vilagom. pedig en a tomoritett video streamet analizaltam volna, dekodolas nelkul, a motion vektorok alapjan, ami cpu kimelo megoldas lenne, es a zajra sem erzekeny annyira...

> A mozgást jelzik a kamerák

azert az nagyon erdekelne, hogy ez az info hogy jut el (ha egyaltalan) a rogzitohoz. az rtsp protokollban nincs ilyesmi, csak az audio es video stream megy interleaved. nekem is a kamerak tobbsegeben van mozgas erzekeles, de a zoneminder nem tud rola, es ezert folyamatosan analizalja az osszes kepet a szerveren, zabalva a cpu-t. anno az unifi-video azert volt utos, mert alig terhelte a cpu-t, mindent a kamera csinalt, a rogzito szoftver csak a streamet irta ki diskre vagy tovabbitotta ahogy volt a bongeszobe/appba.  egy kameranal lattam olyat hogy van valami sajat api-ja, azzal lehet talan ezt figyelni... nyilvan a gyarto sajat dvr-je is ugy csinalja.

amugy a legtobb dvr app fizetos, meg a linuxosak is (a zoneminderen kivul az osszes amit probaltam max SD felbontast tud ingyen, es/vagy nagyon limitalt szamu kamerat, a normalis hasznalatert mar fizetni kell). de pl. a mobil app a zonemindernel is fizetos...

A'rpi

koszi.  pedig par eve beleastam magam az onvif-be is a ptz miatt, de ezzel nem talalkoztam akkor

raadasul van zoneminder es motion interface is, ki is fogom probalni:

https://github.com/nickw444/zmonvif-events

https://github.com/rostislavzz/motion-onvif-events

h264-el megoldott a (szinte) valosideju kep megjelenites bongeszoben. En Home Assistant ala ezzel integraltam a h264-es sub stream-em: https://github.com/AlexxIT/WebRTC/

https://i.ibb.co/JRsR0Vq/image.png

Nem lesz csuszas az ido elorehaladtaval sem.

 

Sajnos ez a modszer H265-el nem megy... De nekem HA ala a sub stream is eleg, hogy neha rapillantsak...

Nem tökörésznék linuxxal. Out of box megoldások vannak. POE-s 8 kamerás rögzítőt kapsz már normális áron, 2 diszkeset. Ha meg nem ezt veszed, kell POE a kamerának, plusz mire beállítod, idő és szívás, míg a a rögzítőhöz van gyári támogatás frissítés.

Nekem egy par eves 5-6 megapixeles 8 db kamerat kezelo poe-s hikvision rogzitom van, emailben riaszt, meg lehet nezni mobilrol, 2 diszkes. 
Leszereltem, a regi helyrol ahol laktam, most dobozban pihen.

A kamera meg 50 plusz afa volt, eleg jo keppel, a kulteri felvett egy autorongalast, meg balesetet is.

Tarhelybecsleshez: 7x24 oras rogzites 4 kamera 10TB diszk 2 hetet orzott meg.

Tarhelybecsleshez: 7x24 oras rogzites 4 kamera 10TB diszk 2 hetet orzott meg.

Jézusom, nálunk egy kamera napi adatmennyisége átlagosan 10 giga körül van (4 és 40 GB között változik, képtartalomtól függően). Jelenleg 30 kamerát rögzítünk 5 TiB tárhelyre, kb. két hétre visszamenőleg van meg a felvétel.

(Ezek 4-5 megapixeles H.264 és H.265 Vivotek kamerák)

Nalunk 1 telephely (3 epulet) 2 intellio Server VM (Clusterben) visz el 170 kamerat. Plusz a masik telephelyen van 1 server, ott 89 van. 99%-a Dahua. (full HD, vagy nagyobb)

A storage egy synology NAS mindket telephelyen. Egy-egy RS3617xs+ (50/50 TB) 

 

Atlagban 2 hetig orizzuk meg a felveteleket.

ugyan a kerdes nem nekem szolt, de...

- lattam mar hatalmas elektronikai gyarat fullra dahua kamerakkal telerakva, szoval annyira szar nem lehet

- nekem van hikvision es dahua is, nalam ar/ertekben az utobbi nyert, bar a hik-nek tobb beallitasi lehetosege van

- lattam osszel egy eloadast a dahua forgalmazotol, eleg jo a termekpaletta es a moge pakolt szoftverkornyezet, van ott AI, hokamera, rendszam, arcfelismeres, integracio biztonsagi rendszerekkel, kaputelefon etc. szoval eleg komplex megoldast szallitanak, ugy tudom mas gyartonak nemigen van ilyen kiterjedt portfolioja. talan meg az AXIS-nak de az arban kicsit durvan dragabb.

IE alatt megy csak a Hikvision kameráim képes beállításai. Csak abban van olyan "modul", ami megjeleníti azt az RTSP (?) kimenetet.

Pár napja én is próbálkoztam: motioneye + 4 kamera + mozgásérzékelés

RPi-n gyatra volt, HP T620-on jobb volt, de a 1080p-s felbontást vissza kellett vennek 1024x5..-ra, hogy a 4 CPU mag ne legyen 90%-on kihajtva. Elengedtem a témát, marad a Hikvision kamerák saját SD kártyával, saját progival helyi hálón. Okosház rendszerben csak a távoli static kép nézegetést vezettem ki. Komplett gamerpc-t nem szeretnék beállítani csak emiatt.

passthrough úgy érted h a kamerától már a tömörített stream jön?
na, ha mozgásérzékelni akarsz (a gépen és nem a kamerán) akkor azt ki kell bontani, akkor megint csak az jön h van-e cpu-ban támogatás (és a szoftverben bekapcsolva) ehhez. Különben izomból kell kibontani ami megeszi a cpu-t.

Ha a kamera összetömöríti és a mozgásjelet is leadja onvif-en, akkor tényleg csak tárolni kell, ahhoz alig kell cpu.
Azt nem tudom, hogy a kamerás mozgásérzékelő implementációkat mennyire/hogyan lehet paraméterezni.

Gábriel Ákos

igen az ip kamerak altalaban h264 streamet kuldenek.

a tomorites (encode) es a megjelenites (decode) kozott azert van egy nagysagrendi kulonbseg cpu hasznaltban. raadasul ma mar a  legalapabb cpu-k/gpu-k is mind tudnak dekodolni hw-bol, de encodehoz altalaban komolyabb gpu (cuda) kell.

mozgast elvileg lehetne dekodolas nelkul is detektalni, mert eleg ha csak a motion vektorokat nezi, ehhez nem kell a kepet osszerakni, csak a bitstreamet parsolni, ami azert par mbit/s eseten nem veszes. anno az unifi video is igy csinalta. sajnos se a zoneminder se a motion nem tud ilyet.

masreszt lehet olyat is, hogy a substreamet (kb vga felbontasu kis bitrataju) dekodolod/analizalod, de a main streamet (fullhd+) rogzited. a motion ugy latom tud ilyet is.  zonemindernel en ugy csinalom, hogy fele felbontasra (negyed annyi pixel) dekodolom es azt analizalom, de a h264 streamet rogzitem, igy visszajatszaskor a teljes felbontas ott van. ez a dekodolason nem segit, de a mozgaserzekeles cpu igenye a negyede lesz, es a downscale a zajt is szuri kicsit, nem zavar be 1-1 pixel annyira a mozgasba.

Szerkesztve: 2022. 01. 02., v – 13:32

Ha Vivotek kamerat vasarol az ember, ahhoz van egesz utos free cucc, talan 32 kameraig, Windows-os a rogzito szoftverrel. Regen hasznaltam elesben megelegedessel, ugy tudom az utobbi evekben komoly rancfelvarrason esett at, meg kell nezni. Szerintem szarabb nem lett ;)

Obseron szerintem kivalo, meg akar nagyobb elvarasok esetere is. Cserebe licenc ehhez is kell

Szerkesztve: 2022. 01. 03., h – 02:32

Én Axxon Next-et  használok otthonra. Linuxra kb a legjobb alternatíva sztm. 4 kameraig ingyenes, aztán kamerankent megy a licensz. (Viszont ha 5-ot akarsz, meg kell venni az elozo 4-et is...) A felülete ne tévesszen meg, régimódinak tunik, de nem az!

 

Ami nagyon jo, hogy kepes ertelmezni a kamerak metaadatait (irtozat sokat ismer) Ezert nem szerver oldalon kell pl vonalatlepest, vagy mozgaserzekelest szamolni. (Persze ha a kamerad tudja) Linux ala lehet localba es Docker-el is telepiteni. Kliensnek lehet Linux(Deb alapu rendszer kell), Win, Android vagy akarmi. (Megy böngeszöben is, h265 csak Edge-ben Win-en, vagy "mókolt" chromium-al Linuxon/windowson)

Teljes fonkcionalitasu API-ja van, illetve lehet az adott esemenyekre (pl mozgas) web requestet is beallitani, igy lenyegeben barmivel ossze lehet kotni (en Node-RED-el drotoztam ossze)