Full lemez backup eszköz

Fórumok

A laptopom wincsesztere (1TB) kezd elhalni. Jelenleg két nem olvasható szektora van.
Bár mentés van az adatokról, jó lenne az egészet átmásolni egy új merevlemezre, és egyszerűen csak kicserélni.
Ehhez keresek Debian alól használható eszközt.
Amit tudnia kellene:
- A teljes lemez másolása, boot információkkal együtt. Bár a lemez a Debianban csak adatpartíciókat tartalmaz, van rajta egy Win10, amiről be lehet bootolni. Szeretném, ha ez a másolattal is működne.
- Elég sok üres hely van a lemezen, ezt jó lenne nem másolni.
- A hibás szektor a másolaton ne legyen hibás szektor.
- A két lemez nem tökéletesen egyforma, az újabb nagyobb picivel.
Ha még grafikus felülete is lenne, az szép lenne.
Ismertek ilyen direkt mentő programot linuxra?

Hozzászólások

clonezilla
az összes általad írt kritériumnak megfelel

Sajnos, ez nem sikerült.
Nagyon szépen menne, de valami miatt másolás előtt automatikusan becsatolja a forrás lemez adat partícióit, majd közli, hogy ezek be vannak csatolva, emiatt nem tud másolni.
Már kitöröltem az /etc/fstab fájlból ezeket a hivatkozásokat. Próbáltam init 2 és init 1 után is másolni. Mégis, következetesen becsatolja ezeket.
Először leellenőrzi, hogy nincs csatolt mappa, majd valahogy mégis lesz.
Van valami trükk, amivel az adatpartícióimat lecsatolhatom úgy, hogy ne csatolja vissza? Valahova elmentette első alkalommal, azóta onnan olvassa?
Tippem sincs, hogyan tudnám elindítani a másolást.

+2

Na ja, nem tudom mit / hogy sikerült letölteni és vagy elindítani és hol.. a kérdezőnek. De konkrétan kell egy USB pendrive, vagy CD-re kiírni image-et.

Arról bootolni akár a laptopon, akár máshol, mind a két winyó legyen rádugva a gépre, disk-to-disk és ott hozza magával a többi lehetőséget.

(Ha nagyon grafikusat szeretne a kérdező akkor acronis true image bootable kulcsszavakat javaslom "megfelelő" oldalakon ... :) )

Köszönöm a válaszokat, a clonezilla live működött.
Egyetlen probléma, hogy a Windows 10 adatpartíciója (87GB) szerinte mérhetetlenül sérült volt, olyannyira, hogy egyáltalán nem tudta átmásolni. (Érdekes, hogy csak 1 partíció, de az teljesen.)
A lényeg, hogy most van egy teljes másolatom a lemezemről, de a Windows 10 nem indul.
Értékes adat nincs rajta, így elég lenne, ha újra tudnám telepíteni a Recovery partícióból, de egyelőre nem megy.
Elinduláskor helyre akarja rakni a rendszert, majd jelzi, hogy nem megy, és innentől egy csomó lehetőséget ad, de egyikkel sem sikerült újratelepíttetnem.
Van esélyem, hogy valahogy a Recovery partícióról csak a windows 10-et újratelepítsem, anélkül, hogy a linuxos adatpartícióimat legyalulja az install?

Pontosabban? Most egy teljesen új, 100%-osan jó HDD-re van átmásolva már minden. A sérült meghajtó még megvan, ha valami miatt kellene, de már nem azt használom.
Ezen az új meghajtón kellene újratelepíteni a Windows 10 adatpartícióját, ami jelenleg sérült adatokkal van tele.

Azét nem akartam az egész meghajtót dd-zni, mert nem pont azonos a mérete, és mert a hibás szektorok bejelölését sem akartam átvinni.

Sajnos a dd sem viszi át a windows adatpartíciót, mert hibásnak találja.

Továbbra is az újratelepítés tűnik a legjobb megoldásnak, ha lehetséges.

a dd után akármilyen particiókezelővel meg tudod növelni az utolsó partíció méretét az új diszken.
a dd nem viszi át a hibás szektorok jelölését.
ha felparaméterezed a dd-t hogy a hibás sectorokat kihagyja, akkor windows alól egy checkdisk jó esélyjel megjavítja, vagy minimális adatvesztésed lesz abban a két fileban amire a hibás rész esett.
Ha reinstallni akarsz, reinstallj, nem tartalak vissza, viszont ha _adat_partícióról van szó, akkor nem értem hogy miért jó a reinstall. Reinstallal a rendszerpartíció teljes összeborulását lehet javítani. Adatpartíciónál még akár a windows alóli "f5" másolás is a várt eredményt hozhatja.

Nem akarok én reinstallni, csak azt, hogy menjen a windows.
Biztos a dd-vel is el lehetett volna játszani, a clonezilla egyszerűbbnek tűnt, én meg hamar túl akartam lenni a dolgon.
A dd-nek nem találtam még meg azt a paraméterezését, amivel a hibás forráspartíciót is át tudná másolni, még, ha adatvesztéssel is.

ddrescue a barátod. Közben én is megtaláltam. Annyi szépséghibával, hogy sikerült felcserélnem a forrás és a cél partíciókat :O , így már csak az újratelepítés jöhet számításba.
A rescue partícióról továbbra sem hajlandó sem újratelepíteni, sem alapállapotba hozni.

a dd nem viszi át a hibás szektorok jelölését.

De, átviszi. NTFS-nél van egy speciális fájl ($BadClus) amibe felvési a hibás clustereket (ill. hogy hova lettek mappelve) és egy bitmap a clusterek foglaltságáról (a hibás clusterhez tartozó bitet beböki egyre), amiket a dd simán áthoz.

Szerk.: És hogy a témához is hozzászóljak: https://hup.hu/node/141243?comments_per_page=9999

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Ez alapvetően nem baj. Egy chkdsk c: /x /r /b újból ellenőrzi a hibás szektorokat és ha nem hibás, akkor ki is veszi a $badclus-ból.

Vizsgára felkészülés végett keresek "kidobásra" szánt menedzselhető Cisco switch-eket és routereket, leginkább Pest és Bács-Kiskun megye területén.

System rescue CD-vel próbálkoznék (bár az utóbbi verziók már System rescue DVD-nek hívhatók). A másoláshoz pedig ddrescue-t vagy dd_rescue-t futtatnék (-A kapcsolóval) a sérült partíció esetén.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."