23andme

 ( fejesjoco | 2019. február 17., vasárnap - 0:13 )

Miért pont ez, és nem valami más? Mert szimpatikusak, állítólag az eredményeik relatíve pontosak, alapszintű YDNA és mtDNA is van benne, és szerintem jobban passzol a céljaimhoz.

Mit szeretnék tudni? Lehet, hogy meg fogja találni a világban élő 1000+ unokatestvéremet (én csak az 1. és 2. unokatestvéreimet ismerem), de ez annyira nem érdekel (aztán lehet, hogy majd meggondolom magam, ha kijön valami érdekes találat). Kiszámolja, hogy a bolygó mely területéről származnak az őseim pár generációra visszamenőleg, ez maximum fun fact lesz, amúgy azt gondolom, hogy 100% magyar, vagy hasonló lesz az eredmény. Ami érdekel, az az, hogy milyen egészségügyi kockázataim vannak, és esetleg milyen érdekességeket rejtenek a génjeim. Ez úgy jön majd ki, hogy a 23andme-ről letöltöm a nyersadatokat, és feltöltöm a promethease.com-ra.

A szállítás és a mintavétel gond nélkül ment. Itt Svájcban 150$ volt az egész, Fedex hozta-vitte, vámmal nem volt gond. Magyarországra is szállítanak, de nem tudom, hogy a hírhedt postának köze lesz-e hozzá.

Pár fun fact, amit mostanában tudtam meg:
* https://index.hu/tudomany/til/2019/02/02/a_koreaiaknak_genetikailag_nem_kell_dezodor/
* YDNA csak apai ágon öröklődik (belegondolva ez nem is olyan meglepő, hiszen anyukába nem jutott Y kromoszóma). Ez alapján rengeteg generációra visszavezethető.
* A mitokondriális DNS elkülönül a kromoszómáktól, és csak anyai ágon öröklődik. Ez is rengeteg generációra visszavezethető.
* A Fedex Express a világ egyik legnagyobb légitársasága, durván néz ki Memphis környéke csúcsidőben: https://flightaware.com/live/fleet/FDX
* Így működik az elemzés, mérnöki szemmel nagyon menő: https://youtu.be/U3EEmVfbKNs?t=530

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Érdekesnek tűnik, kár, hogy nálunk nincs benne a Health report, link.

A 23andme erősen korlátozott riportja 100$. A Promethease teljes riportja 12$.

de ha nincs benne health report...? :) 300 korul mar van masik, amiben benne van svajcra is (ne kerdezd, hogy az egyiknek miert "lehet", a masiknak meg miert nem?)

Rosszul fogalmaztam. A 23andme alapból (health report nélkül) 100$. Ebben benne van a raw data download, ami megy fel promethease-ra, +12$, és megvan a teljes health report. Ez az, ami nekem kell.

Evvel szemben a 23andme saját korlátozott health reportja +100$ lenne, ami nem érné meg. (Plusz országra is korlátozott, de azt ki lehet játszani, a génekből úgysem derül ki az állampolgárságod és a tartózkodási helyed.)

áá, így már értem és még jobban érdekel, köszi.

a listan Svajc sincs rajta

Hogyan számolják ki, hogy a bolygó mely területéről származnak az őseid? Talán tömegével vannak DNS mintáik történelmi korokból lakcímmel ellátva, vagy talán feltételezik, hogy az elvándorlás és keveredés ritka és kivételes esemény, és az emberek többnyire genetikailag homogén tömbökben éltek és élnek a mai napig? A YouTube-on láttam pár videót, hogy emberek ledöbbennek, hogy például, úristen, azt hittem 100% német vagyok és közben kiderült, hogy 32%-ban orosz, 25% százalékban meg amerikai! Ez inkább ilyen szemléletformáló propagandának tűnik, hogy pl. látod skinhead barátom, nem is vagy te 100% angol, mint hitted, mert 1/3 francia és 1/3 német vagy, ír beütéssel. Mintha lenne olyan, hogy valaki 100% genetikailag angol... Szóval ez a része zavaros nekem.

"Talán tömegével vannak DNS mintáik történelmi korokból lakcímmel ellátva"

Gondolom igen, kivakarnak pár DNS töredéket a feltárt régi sírokból pl. Még a neandervölgyiekről is vannak DNS adatok. Illetve van egy csomó olyan mutáció, ami egy adott területen koncentráltan jelen van napjainkban, abból lehet tudni, hogy az a mutáció valószínűleg azon a helyen jelent meg és még nem terjedt el máshol. Biztos megvan ennek a tudománya.

meg egyébként a szélsőséges arcokon kívül van bárkinek jelentősége, hogy 100% vagy csak 60%? :)

tök jó ez a tudományos fejlődés, viszont ijesztő is mennyire közel került Gattaca: első randi után kielemzed, hogy mire számíthatsz, munkáltató felvételin leteszteli mennyi veszélyt rejt stb

Nekem jobb ötletem van: genetikailag célzott reklám :D.

A google-nal dolgozol?:)

Nem talalom, de van egy video, ahol megkerdezik Linus-t, hogy megkornyekezte-e az NSA, o meg valaszol, hogy NO es kozben YES-t bologat:)

Ezt lattam, de en egy masikra emlekszem. Allt a szinpadon egyedul es ott mutatta sejtelmesen. De lehet, rosszul emlekszem.

Lehet, hogy 50%-ban bolgár :-)

Na, a celzott reklamok hamarosan erkeznek majd neked is! :P

(forras)

--
|8]

Lehet kérni, hogy töröljék az adataim. Nekem ez így belefér.

Es szerinted torlik, mielott eladnak? :D

--
|8]

FYI: Uj info es kutatas szerint ezen alaptetelek kozul amit felsoroltal az egyik jelenleg ugy tunik megdolt.

En biztos nem adom ki es meg en fizessek ?
Elmeletileg unikalis, vagyis ha akarjak akkor vegyek meg, elmeletileg ezt van jogod eladni, es venni, nem minosul elidegenithetetlen es lemondhatatlan jognak.

„Uj info es kutatas szerint ezen alaptetelek kozul amit felsoroltal az egyik jelenleg ugy tunik megdolt.”

Konkrétan melyik? (Csak kíváncsi vagyok.)

Olyat hallottam, hogy a mitokondrium át tud menni a spermiummal is, tehát apai ágon is örökölhető. Habár ritka, de előfordul.

Bezony.
Megy is a nagy samantanc, mert ha tenylegesen igy van, akkor a jelenlegi genetikai ismeretek 80% mehet kukaba es ujrairando.

Köszi a tippet! Átraktam promethease a raw 23andme adatot, de azért ezt a reportot elég bonyolult értelmezni és sokat kell utána olvasgatni, hogy mi-mit jelent.

Na,végigment már a folyamat, megvan a raw data?

szerk: neked mennyi idő telt el regisztrálás/feladás és a lab-ba érkezés között?

Regisztráció után kb. 10 nappal ért ide hozzám. Állt majdnem egy hetet. Aztán visszaküldés után már másnap ott volt. Aztán 8 nappal később megvolt az eredmény (pedig 5 hétre ígérték). Összesen kb. 1 hónap volt.

köszi, az biztató, nekem még úton van vissza a laborba, remélem nem fog sokat állni a posta központban.

Posta, ajjajj... Nekem a Fedex vitte, azok megbízhatóak :).

igen, tudom. de sajnos csak ez van.

.