[Pol] Ilyen kutatói állást szeretnék...

Távmunka.
Havi br. 800.000 HUF.
Nincs teljesítési kötelezettség.
2 évente szerződésújítás.

Hogy nem létezik ilyen? Pedig az MTA-nál már megvalósult ez az álom!
És még egyesek úgy érzik, hogy nem kellene beszántani és besózni az egészet?

Hozzászólások

Annó remélték ennyivel megússzák hogy piszkálják őket. Ezek szerint nem jött be.

Ez egy tipikus esete az úgynevezett összeférhetetlenségnek, kb tankönyvbe illő példa.

A cikk szerint 2006-óta levelező, 2013-óta rendes tag, utóljára publikált 2014-ben. Tehát legalábbis vélelmezhető, hogy nem eleve léhűtő/politikai pozícióba került oda. Valószínűleg eredetileg volt tényleges tartalom (értsd: feladat, kötelezettség) is amögött a munkakör mögött.

A probléma akkor állt elő, amikor az akadémia egésze fölötti döntő pozícióba _is_ került. A cikk alapján ez nagyjából szintén 2014-re tehető, amikor a területért felelős államtitkár lett.

Innentől egyszerre van "beosztotti" viszonyban a szervezeten belűl és az egész szervezet fölött is áll. Nyilvánvaló, hogy az akadémia innentől nem nagyon tud számonkérni semmit rajta, mert "nem garantálható, hogy az akadémiát érintő objektív döntéseiben nem fognak szerepet játszani az akadémián belüli számonkérés szubjektív elemei" - pestiesen fogalmazva félő, hogy fentről visszaüt. Vagy mégrosszabb, médiában azt a látszatot kelti, hogy az akadémia valamiféle kicsinyes bosszút áll rajta az egyébként teljesen objektív döntései miatt.

Ez egy csapdahelyzet. Normálisan működő világot feltételezve - mindkét féltől elvárható, hogy aktívan lépéseket tegyen ennek a felszámolására. Egy ilyen ideális környzetben teljesen normális - senki által nem vitatott - lépés lenne, ha az akadémia azonnal felfüggeszti a pozíciójából, sőt valószínűleg valamilyen szervezteti-működési szabályzat alapján ez automatikus lépés kellene, hogy legyen. DE! Egyúttal Palkovics-nak is ugyanúgy felelőssége, hogy saját maga is kezdeményezze a jogviszony megszűntetését (vagy legalábbis a felfüggesztését, amíg a fölérendelt pozíciója érvényes).

Természetesen lehet ekézni az MTA-t, hogy miért nem tette meg, amit meg kellett volna. De ne feledkezzünk el a másik félről sem, ő legalább annyira sáros ebben a helyzetben.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Az is megerne egy kis nezelodest, hogy ez vajon miert nem szerepel emberunk vagyonnyilatkozataban.

A jelek szerint ismét a leghitelesebb ember végzi a beszántást.

<3 openSUSE, Ubuntu, KDE <3

Lelkiismeret mintapéldája, hogy őt tömték, de egy idő után elege lett, és nem bírta tovább elnyomni az etikáját, fellázadt a korrupció ellen!

Biztosíthatlak afelől, hogy az MTA-s kutatóhálózatban lévő ~3000 kutató elsöprő többsége messze nem keres havi 800k-t, illetve elvárják tőlük, hogy folyamatosan teljesítsenek. Időnkénti távmunka valóban elő szokott fordulni, mert aki nem kísérleteket végez, vagy tanít, az gyakran otthonról is el tudja végezni a munkáját, ha eléri az intézet belső hálózatát (így eléri a cikkeket is).

Hogy Palkovics még mindig tag, az számomra is érthetetlen. Gesztusból vagy félelemből nem vágták ki még egy fegyelmivel. Egyébként akiben van egy kis gerinc, az le szokott mondani a tiszteletdíjáról, ha pl. elmegy külföldre és onnan származik a fő jövedelme. Ezt Palkovics is megtehette volna, amikor politikussá vált.

De ez így egy nagyon gyenge trollkodó próbálkozás volt az MTA lejáratására. Többre számítottam. Legalább kerestél volna valami 90 éves akadémikus bácsit, aki nem nagyon publikált az elmúlt időszakban. Nade hogy pont őt? Ez így nevetséges. :D

Ugyan, ugyan ... Még be sem készítettem a popcornt. Ez még csak az első ici-pici csontoska ami kiesett a recsegő-ropogó szekrényből. Kíváncsian várom, hogy mi lesz ebből. Mert, a magyaros válasz, most 3-4 balos kutatónak a "furcsa" alkalmazásának a firtatása lesz. Válaszul pár jobbos ember szerződése is meg lesz említve, és a 3000-ből maradtok 300-an. Ilyen ez a popszakma...
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Why so butthurt? Fáj, hogy élvezem azoknak a vergődését, akik az én adóforintjaimból élnek? Ez a legkevesebb, amit adhatnak azért a havi magyar átlagfizetésért cserébe, amit adóként levonnak tőlem.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Itt nem a számok a lényegesek, hanem az, hogy nincs tiszta, ártatlan közintézmény. Ahol közpénz van, ott van politika, ahol van politika ott a mocsok. Pont. Így volt, így van, így lesz. Nálunk, nyugaton, keleten, mindenhol
Tudod, kíváncsi lennék, hogy vajon hányan és milyen formában érintettek a 3000-ből, és hányan vannak, akik csak csendben asszisztáltak, nehogy a PhD-jük kerüljön veszélybe? Hány kis ártatlan, professzorjelölt gründolt cikkeket, publikációkat, "szívességből" politika közeli neveknek??
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

+1 De ha azt hiszed, hogy majd ez a kormány fog rendet tenni, mert mindez az ő tudtuk és beleegyezésük nélkül történt, akkor te is naiv vagy -> nem értem miért hiszed, hogy bárkinek is érdeke, hogy "rend legyen", abban nem lehet halászni, csak a zavarosban, az alapján amit írtál _minden_ közpénzből gazdálkodó intézményt be lehetne szántani és sóval behinteni... csak rendesen meg kéne nézni őket...

Itt az elkövetkezendő 100 évben nem lesz olyan kormány, amelyik rendet tesz. Minden magyar politikus ugyanannak a kutyának a kölyke. Egytől-egyik ugyanazok a célok és érdekek hajtja mindegyiket.
Itt csak a földig rombolás, nulláról való újjáépítés segítene, de ahhoz nincs tégla és malter, mert az átlagemberek is ugyanolyanok, mint a politikusaink.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

- nem hiszem, hogy ez más országokban máshogy menne, csak a különbség az, hogy általában nem 1989-ben dördült el a startpisztoly a javak újraelosztására, ezért a rendszer kifinomultabb, kevésbé buknak ki azok a dolgok amiben hazai politikusaink bénáznak, másrészt a tőkésedés nyugaton sokkal korábban játszódott le, nálunk most, ergo ott már beállt egyfajta egyensúly, ami nálunk még csak kialakulóban van. Én nem hiszem, hogy a kapitalizmus kezdeti lépései nyugaton tisztábbak lettek volna ld vadnyugat & co
- ezeknek a folyamatoknak egyszerűen le kell zajlaniuk, a jó hír, hogy csak vissza kell olvasni a nyugati országok történelmét korábbról és látható, hogy mi várható (csak sajnos más szemszögből, ld poszt vége)
- nem osztom azt az idealizmusodat, hogy akár a te szcenáriód végeredménye is "rend" lenne, szerintem meglehetősen idealistán nézed a világot, egyszerűen a társadalmi rendszereknek és az embereknek hibatűrőbbnek kell lenniük, hozzá nem értés, korrupcó, miegymás ellen, ezeket be kell kalkulálni, hogy a rendszer így is élhető és működőképes legyen, s önjavító. A kérdés csak az, hogy ezeknek a kijavítandó rendszerhibáknak az aránya mennyi és az mennyire látszik.
- hidd el én is szívesebben látnék kis hazánkban egy fejlett kapitalista afféle Norvég rendszert ahol ugyan van államkapitalizmus de az transzparens és valóban minden állampolgár érdekét szolgálja, de számomra érthető, hogy mi a törzsfejlődésben attól a rendszertől nagyon messze vagyunk, mert az emberek nagy része azt sem érti, hogy az miért lenne jó, elég nekik ha a rezsiszámlájukon rajta van a rezsicsökkentés és nyomják a szavazógombot, az, hogy ki hogy lopja szét az országot másnapra elfelejtik, illetve nem érzi, hogy ő ebben érintett lenne. Amíg az átlagválasztópolgárt nem sikerül nívóra hozni, nem lesz semmiféle változás, akármilyen drákói szigor vagy tisztogatás történik
- kis hazánk per pill ott art, hogy a gazdálkodást ellenőrzendő, a hazai FOIA (freedom of information act) átültetést meglehetősen kiherélték, míg tűlünk nyugatabbra a lakosság nyomására pont az ellenkező irányba léptek, az államot kötelezik bizonyos információk automatikus közzétételére, ami én szememben a következő evolúciós lépcső (higgyük el az állam a mi érdekünket képviseli -> kérhetünk infót, hogy meggyőződjünk erről -> az állam kérés nélkül köteles közzétenni a nem indokoltan titkosított információkat)
- sokan Kádár nosztalgiáznak, vagy Horthy nosztalgiáznak, hogy bezzeg akkor rend volt, hát akkor sem volt rend, csak ügyesen söpörték a szőnyeg alá a dolgokat, meg akkor még nem volt mindenki kezében mobiltelefon kamerával, hogy megörökítse a korabeli Nokiásdobozt.

>az államot kötelezik bizonyos információk automatikus közzétételére, ami én szememben a következő evolúciós lépcső

+1

Ilyen, pártfüggetlen változásokért kéne tüntetni, nem azért, hogy épp melyik banda takarodjon. Csak hát ugye ezzel az a baj, hogy a politikai erőknek nem céljük, hogy átláthatóbban működjenek, így senki nem fogja ezt megszervezni. Maradnának a civil szervezetek, de ugye mint azt tudjuk azok meg sajnos migrássimogató, keresztélyellenes sorosisták!

Meg talán az is segítene, ha nem olyanok lennének a miniszterek, akik egész életükben egy percet nem töltöttek el a politikusi léten kívül.

Azzal együtt, hogy a nagy részével egyetértek:

- nem hiszem, hogy ez más országokban máshogy menne, csak a különbség az, hogy általában nem 1989-ben dördült el a startpisztoly a javak újraelosztására, ezért a rendszer kifinomultabb

Igen, mindenhol van korrupció. A mi rendszerünk pedig igenis kifinomult: az elmúlt 8-10 évben rendszerszintűvé tették a korrupciót, úgy alakították a törvényeket (!), hogy maximalizálni tudják a közpénz jellegét elvesztett pénzeket.

egyszerűen a társadalmi rendszereknek és az embereknek hibatűrőbbnek kell lenniük

Voltak ilyen hibatűrő technikák a rendszerben: a fékek és ellensúlyok rendszere, hogy pl. független ügyészség (btw, lófaszt független, 2000 és 2010 között ellenzéki, 2010 óta kormánypárti, végig Fidesz-barát legfőbb ügyészünk volt... azt pl. mondjuk kifejezetten pártolnám, hogy _kötelezően_ ellenzéki legyen a legfőbb ügyész), független bíróságok (helló, házi zsebbíróságok, ahova a kínos ügyeket lehet vinni), bármi érdemlegeset tenni képes ellenzék (értsd: még egy 2/3-addal szemben is fel lehet lépni bírós... ja, hupsz. Na igen, méltatlan embereknek nem kéne 2/3-ot adni, mert az első adandó alkalommal át fogják írni a választási törvényt, hogy előnybe kerüljenek...), korrekt közmédia (legutóbb az MTI-nek sikerült az MTA ülésén elfogadott nyilatkozatot úgy lehozni, hogy azt az "apróságot" kihagyták belőle, hogy Lovász _csak_ akkor küldheti tovább a pályázatokat, ha írásos garanciákat kap a finanszírozásra - így olyan értelmezést adva a szövegnek, mintha ellenállás nélkül, Palkó győztesen jött volna ki ebbből), civil szervezetek (ja, igen, azokat kinyírtuk mert soros...)

Ne a társadalmon kérd számon azt, hogy egy beteg állat a saját kapzsiságát kielégítendő leépíti a hibatűrő rendszereket. _Mindegyik_ fentinél szép nagy tüntetések voltak (néhányról még az MTI is megemlékezett, ami azért már szint, meg persze indult a listázás). Ez van, ha 49%-os kétharmaddal irányít egy arra alkalmatlan párt és nem tetszik neki a demokratikus berendezkedés.

az államot kötelezik bizonyos információk automatikus közzétételére

Ne aggódj, erre is meg van a szokásos menetrend: ha már nem lesz elég az, hogy mindent egy a nyolcvanas évekből ránk maradt (és azóta új szallagot nem kapott) mátrix nyomtatón kinyomtatva, majd egy érzékelőhibás és törött üvegű scanneren visszascannelt feleslegesen hosszú (mert hát az üres hátlapokat is be kell scannelni...) doksit adnak ki (jó drágán, miután több körben bíróság kötelezte őket), majd megint megoldják erőből: jaj-nemzetbiztonsági-érdek, jaj-hát-a-tahó-pénz-az-focipénz-és-soha-nem-volt-közpénz, elvesztette-közpénz-jellegét-nem-kérhetsz-rá-foia-t stb. Azon se lennék meglepve, hogy ha valamilyen feltűnően kínos ügyben előbb-utóbb találkoznánk azzal, hogy előbb jelentik fel magukat valami más miatt és mondják, hogy folyamatban levő nyomozás érdekei, minthogy kiadjanak egy bitnyi értelmes információt.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

"_kötelezően_ ellenzéki legyen a legfőbb ügyész)"

Amikor valaki akkora demokrata, hogy a valasztas veszteseinek adna egy ilyen fontos poziciot :P

Odaig oke, hogy nem kene ennyire narancskatonanak lennie, meg kene legyen a nepnek utja eltavolittatni elfogultsag miatt egy ilyen fontos szereplot, de a "kotelezoen ellenzeki" az egy szelsoseges idealista baromsag.

Igen, ha úriemberek lennének a kormányon, akkor ez fel se merülne. Vagy ha a politikai elit nem akarna mindent átpolizitálni. Vagy...

Sajnos nem azok vannak, át akarják stb. Innentől viszont (_különösen_ ebben a közegben) kellenének ilyen garanciák a visszaélések elkerülésére. (függetlenül attól, hogy a kedvencem van kormányon vagy nem)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Köszönöm jól. De ellentétben másokkal, én a saját szekrényemben turkálok. Abból most szedtem ki 25 kg elektronikai hulladékot, 10 kg lemezhulladékot, egy zacskó gyengén sugárzó PVC maradékot. Csontvázat nem találtam, az már korábban elvitték a hadisír gondozók.
Hogy az MTA felől mi hullik ki, azt csak méla popcorn ropogtatással szemlélem.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

akkor mar miert nem a tuggyukinek a lanyat veszed el?

"nem kellene beszántani és besózni az egészet?"

Beszántani. Az MTA -t és a kutatóhálózatot. Menjél már haza, primitív vagy.
szerk.: az egész hiszti arról szól hogy az EU következő költségvetési ciklusában sok K+F pénzt lehet leakasztani. Ezt pedig nem akarják elengedni az MTA felé, hanem majd ők megmondják mire kell költeni, és kiknek. Ne gondold, hogy ez egy rendrakás.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

az egész hiszti arról szól hogy az EU következő költségvetési ciklusában sok K+F pénzt lehet leakasztani
Pontosan. Ha az MTA es tarsai beleszolnanak akkor kiderulne hogy a műholdépites vagy az orvosi kutatasok lennenek az innovativ dolgok, es nem a benzinkut vagy a buzafeldolgozo.

Hát igen, bátor dolog lett volna az igazgatótól egy kormánytaggal szerződést bontani.

És ez nem az Akadémiáról mond valamit, hanem az ország történelméről, hogy kormánytaggal ujjat húzni sokszor volt kockázatos.

Lovász Laci Lehetne tökösebb, bezzeg azt tudta mondani a fiatalságnak, hogy ne töltsünk le mp3-at illegálisan (internettel kapcsolatban tartott elöadást egy Hálózatok órán, mint vendég) , de most ekkora disznóság láttán csak hebeg-habog. Laci bá tessék kiállni, most már úgy is mindegy, legalább a vége ne legyen meghunyászkodás.
De, ha szerinte jól van ez így....

btw kissé eltérve a témától, Hiéna "urat" nem zavarja az Elios ügy? Hogy OLAF vizsgálat, igaz senki nem talált semmit ami rossz lett volna az itthoni hatóságoknál, de azért lemondtak az ELIOS EU támogatásról. Ami == Te / Mi fizetjük ki az ELIOS* vállalkozásokat. Közpénzből, az adódból...

Szóval a TE közpénz/adóforintjaidból kifizetjük ezt a sz.rt amit építettek jó pár városba. :/ De ez csak mellékszál / offtopic.

Ez az, amit sosem értettem, hogy miből gondolja valaki, hogy azért, mert egyvalamiben egyetért valaki a kormány érvelésével, azáltal már egyből nem zavarja az sem, amikor elbasznak valamit, szétlopnak valamit, hazudnak, stb.?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Mert kretén proli, aki kettőig se tud számolni. Azért mert számára csak két pólus létezik és most ő épp a vesztesben hiszi magát. A rossz hír, az ilyen plebs mindig is vesztes lesz, mert a kisember mindig vesztes. Bármilyen politikai rendszer volt, az átlagembernek csak a lófasz rosszabbik vége járt. Az eszmék, ideológiák csak maszlagok, amik elhitetik a köznéppel, hogy lehetnek nyertesek. Pedig nem, a politikusoknak, "vezetőknek" csak erőforrásnak, ágyútölteléknek, rabszolgának kell az átlag. Legyen, akitől el lehet venni a pénzét, vagyonát, családját, életét és utána egyszerű számként túllépni rajtuk.
A nyugati világ álságossága csak cukormáz a felett, hogy egy kapsz egy kis mozgásteret, de az első kríziskor mész a darálóba.
Az aki abban reménykedik, hogy valamely politikai csoportosulás majd segíteni fog neki, kikaparja a gesztenyét helyette, az mindig is csalódni fog.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ahogy az előttem szóló is írta. Felnőttség jele, hogy a tündérekben, koboldokban, manókban, Mikulásban való hit elvesztéseután a felnőttség jele, a politikában és a politikusokban való hit elvesztése.
Őszintén, hogyan kontrollálsz valakit anélkül, hogy beleszólnál, belepofáznál, beleavatkoznál az életébe? Sehogy. Az ilyen ember nem fog félni tőled, nem lesz függőségi viszonyban veled. Enélkül a politika nem működik.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

És a löszbe fúrt alagút az M6-nál? Könyörgöm, minden kormány ugyanúgy lopja a közpénzt. Nincs jó kormány, nincs jó politikus. Ezt kell megérteni. Mivel mindegyik ugyanúgy lop, ugyanúgy hazudik, ugyanúgy csal, legalább a drámát élvezhessem. Nem érdekel a pártállás, mert kisemberként ebben csak vesztes vagy, voltál, leszel. És javítani sem tudsz rajta, mert mindig lesznek idióta, hőbörgő, agyatlan kretének, akiket valamelyik csoport két kockacukorért meg tud venni.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nem. Akkor azt írtam volna, hogy ugyanakkorát, ugyanannyit lop. az ugyanúgy azt jelenti, hogy ugyanaz a viselkedése, ugyanaz a módszere. Nem kell itt a fehérítés, nem kell itt a szerecsenmosdatás. Aki jogtalanul elvesz pénzt az lop, függetlenül, hogy keveset vagy sokat. Valaki 80 éves mamától viszi el az dédunokának csokira félretett 200-ast, van aki egy teljes techszektortól az éves adóbevételt, de ettől még mindkettő tolvaj lesz.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Ne polírozd a szart. A lopàs, az lopàs, akár megteremtik a törvényesség látszatát, akár nem. Szakadj le a nagyságrendekről. Ugyanazt érdemli, aki egy zsemlét és aki egy vagon pénzt lop.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Hát most őszintén, le lehet valakinek csak kicsit vágni a kezét? Nalátod.

Nanehogymá a több száz éves jogi berendezkedésnek megfelelően különbséget tegyünk dolgok között, az túl mainstream meg ilyen liberál-bolsi marhaság...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Na, csak összejön mindjárt az új BTK:
* kifli: bal kéz három ujjperc [visszaesőknél a jobbal majd a lábakkal folytatható, 8. alkalommal fejnél fejezendő be]
* zsemle: bal kéz három ujjperc, de lassan [visszaesőknél a jobbal majd a lábakkal folytatható, 8. alkalommal fejnél fejezendő be]
* túró rudi: öt ujjperc, bal, majd jobb kéz, majd bal, majd jobb láb
* Nokiás doboz (gyanúsítás esetén): tárgyalás nélküli, azonnali halálbüntetés
* Nagyobb érték: azonnali halálbkitüntetés

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Látom a szövegértés még mindig nem megy. Azt írtam, hogy ugyanazt, de nem ugyanannyit, és at sem írtam, hogy mit.
Kaphatna, mondjuk annyi zsemlét, amennyit értékben ellopott. Annyi kikőtéssel, hogy helyben meg kell ennie.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "