Mennyire kell komolyan venni a webtemplate licenszeket?

 ( dotnetlinux | 2019. február 6., szerda - 12:58 )

Sziasztok!

Nagy dilemmában vagyok. Tele van a világ olcsó/ingyenes keretrendszerekkel, gondolok itt a wordpress, magento, joomla és társaira. Ennek marketplace-ein és themeforest-en csomó kiegészítő van hozzá, természetesen fizetősek. Az elmúlt években - amikor más helyen dolgoztam még - $99 volt egyenként (per oldal), csomagban (korlátlan oldal, nyilván max. 5-8 helyre tud elmenni ugyanaz a "skin") $999 vagy $1299. Természetesen vállalható, pláne ha aktív frissítés érkezik 6-12 hónapig.

Most körbenézve $99-os dolgok vannak, amelyek nem adhatók el (! https://themeforest.net/licenses/standard), a végtermékért nem fizethet az ügyfél. A nagyobb csomag, amely továbbra is csak 1 helyre telepíthető (!) $3000-4800.

Kérdésem:
- Mennyire kell komolyan venni a licensz kérdést (senkit nem csábítok bűnbe), mennyire lehe a szürke zónában mozogni?
- Mit jelent az egy site? Aldomain alatt miként értelmezi ezt a brüsszeli bíróság? :)
- Mit jelent, hogy az ügyfél nem fizethet érte? Nem a skin-ért fizet, akár megveheti ő is, a mögöttes csomagért fizet, ami meg valamilyen alapon nyugszik. Vagy nem is a termékért fizet, hanem a hozzá adott SEO-ért.

Mi erről a véleményetek?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Az, hogy keress egy ügyvédet, aki a témában mozog.

-

Szerk.: Egyébként ránézve a linkelt oldalra nekem az jön le, hogy ha egy eladásra szánt termékben használod a templatet, akkor extended licenc kell neked. "An Extended License is required if the end user must pay to use the end product." Ha ingyen adod a cumót, akkor elég a standard licenc, viszont neked elég egyszer eladni, több usernek is eladhatod ugyanazt a terméket. De ha két külön termékben is használod, akkor két extended licenc kell. A részletes licencfeltételeket nem olvastam el, az összefoglalón ez viszont elég egyértelműen le van írva.

Egyébként meg ügyvéd, azért vannak.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"a végtermékért nem fizethet az ügyfél"
Ez hol van a licenc szövegében?

"Use in an end product that's sold": false

"Use, by you or one client, in a single end product which end users are not charged for"

Szó szerint értem, de ennek jelentése is van.

A licenc szövegét olvasd el, ne próbáld meg kitalálni, hogy mit jelenthet! A linkelt táblázat _nem a licenc_.

Arról van szó, hogy az End Product az, amit te létrehozol az ügyfél számára, ezért te az ügyféltől kérhetsz pénzt, gyakorlatilag a licenc transzferálásra kerül. Az ügyfeled (ha nem adod el, akkor saját magad ügyfele vagy) nem kérhet pénzt az End Product használatáért (az end usertől).

Regular License: Maga a template nem adható tovább, de felhasználható egy konkrét munka során amelyet egy ügyfélnek adsz el tetszőleges összegért.

"...Things you can do with the Item:
...You can create one End Product for a client, and you can transfer that single End Product to your client for any fee. This license is then transferred to your client.

...For an Item that is a template, the End Product is a customised implementation of the Item...

------
Λ4И∤)4

" - Mennyire kell komolyan venni a licensz kérdést (senkit nem csábítok bűnbe), mennyire lehe a szürke zónában mozogni?"
Mennyire akarsz a nyakadba kapni egy több tízezer dolláros pert?

Igen, pont ez a kérdés. Ez már olyan méretű pálya, ami elvisz/megöl egy komplett üzletágat. Ha nem az egész céget :(