Immunerősítő javaslat

 ( pehsa | 2019. január 30., szerda - 13:08 )

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy milyen immunerősítőt érdemes venni, vagy milyen házi praktikákat ismertek, amik jók lehetnek.

Tömegközlekedéssel utazom és iskolában dolgozom, így sajnos majdnem minden betegséget elkapok és ez nem jó se nekem, se a családomnak és a munkáltatómnak sem.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szállj le a buszról/villamosról 2 megállóval hamarabb, mint kellene, és sétálj. A testmozgás segít az immunrendszernek, illetve kevesebb ideig vagy egy légtérben a potenciális betegség-forrásokkal.

A szmogos városban amennyit használ, annyit árt.

--
robyboy

igen, mert a buszba a friss kristalytiszta palackozott hegyilevegot fujjak be.

Egyébként ahány kutatás annyi vélemény, de mivel úgyis ugyanazt a levegőt fogja szívni, akkor már legalább mozog is egy keveset.

A tobblet mozgas tobblet levegoigennyel jar, igy sokkal karosabb, mintha maradna a seggen a buszon.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

ja, ez szokott lenni az altalanos erv, miert ne mozogjunk varosban. pont ugyanaz, mint a bringasok takarodjanak le az utrol, mert az az autosok penzebol epul.

Mondom, ahany oldal, annyi velemeny, itt egy ami ellene mond a tiednek:
https://momentummag.com/urban-cycling-health-benefits-2018/
meg egy a varosi gyaloglasrol is:
https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/aug/21/urban-walking-save-humanity-understand-cities

A masik, hogy ha olyan helyen gyalogol, ami mondjuk par meterrel messzeb van a 2-3 savos uttol, akkor mar messze mas minosegu levegot sziv be.

Nekem nem kell erolkodnod, hivatasos asztmas vagyok. Egyszeruen mar tapasztalatbol is tudom, hogy mi hogyan art. A szallo por (2.5-10u kozotti reszecskek) a tudo legaljara is eljut, az ez okozta szilikozis, copd pedig a nagyvarosi ember nepbetegsege, idehaza hatvanyozottan igaz a helyzet az illegalis szemettel valo futes es a diesel jarmuvek miatt. Menjel csak, gyalogolj annyit amrnnyi jol esik, csak ne terjeszd a hulyeseget!

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ez nem csak varosra igaz. Videken is rengeteg hely elhetetlen lett a tuzeles miatt sajnos. Mi Budapest kertvarosaban vettunk hazat es elozo tulaj lignittel futott. Nem kicsit orultek a kornyeken, hogy en csak gazt hasznalok. A vegyes tuzelesu kazan belulrol olyan mintha 10 cm szurokkal vontak volna be..

Hallottam olyat a kornyeken, ahol asztalost mar tobbszor feljelentettek, mert elegeti a lakkos fatormeleket es fekete az utca olyankor.

Igy van. Gyalogoljon a poros levegon az, akinek ket anyja es duplan kihasznalatlan tudokapacitasa van! A szomszedomban egy asztalos ugykodik, erosen gondolkodom, hogy feljelentem mostmar a picsaba a katasztrofavedelemnel!

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ha nagy a fust, akkor hivd a tuzoltokat :)
"Hat azt hittem, hogy eg a haz, nem lattam a fusttol."

Az nem jo, mert konnyen raverik az emberre a hamis riasztast. A teendokre konkretan rakerdeztem, amikor nalam jart a katasztrofavwdelmis (kemeny ellenorzes). Be kell jelenteni, rakurnak egy szondat a kemenyere (addig biztosan nem fog szemetet egetni), de ha a kemeny fala szennyezoanyagot tartalmaz, mar megy a tobb szazezres birsag. Volt eset a varosban, hogy valaki ronggyal egetett es egy ido utan begyulladt a kemenye, kijott a katasztrofavedelem es roppent a felmillas birsag.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ezt jo tudni!

Vitaminok (D3, K2, B komplex, C), mozgás, egészséges táplálkozás (paleolit), hidegterápia (pl: https://www.wimhofmethod.com/ )

Ezek amik működnek.

+10

:-)

Ja szegeny ember, o is egy lepesre volt a halaltol es nem ezek miatt.
"March 9, 2018, I was diagnosed with rectal cancer. I went through surery June 27. I will shit in a bag on my stomach for the rest of my life."
apetor

A paleolit az miért olyan jó? Számomra tele van kérdőjelekkel. Pl az egész kapásból feltevéseken (hogy táplálkoztak a paleolitikumban az ősemberek) és féligazságokon (nem emésztjük meg a keményítőt és a laktózt, mert ezekhez nem alkalmazkodtunk) alapul. Azt sem értem, hogy miért domináns a hús, miért feltételezzük, hogy primitív közösségekben élő őseberek primitív eszközökkel olyan hatékonyan vadásztak, hogy a táplálkozásuk jelentős részét hús tette volna ki? A másik ami az egészből valahogy kimaradt, az maga a táplálék megszerzése, a befektetett energia vs az ezzel elért tápanyag bevitel: a gyűjtögető/vadászó életmódhoz az is hozzátartozott, hogy sokat mozogtak, nem a futár hozta a barlangba a paleo tálat, amit 8-12 óra ücsörgés közben megettek :) Persze ettől még lehet ez az étrend egészséges (mert kb minden egészségesebb, mint a hambi/pizza kóla), csak nekem sántítanak az alapjai.

Azért, mert a húsban kevés a kalória, és abból szinte annyit zabálhatsz, amennyit jólesik. Persze, most sovány húsról, és halról beszélek. Ellentétben a tésztával, ami olcsó, de legalább jól hizlal.

> sovány hús

A paleónak pont lényeges eleme, hogy zsírt is kell enni.

„Ellentétben a tésztával, ami olcsó, de legalább jól hizlal.”

Az élet bonyolult. Néhány éve volt egy kutatás Olaszországban. Megállapították, hogy
- Kevesebb tésztát fogyasztanak az olaszok, mint korábban (a kutatás előtt 30 évvel).
- Jelentősen megnőtt az elhízottak száma.

Persze az igazsághoz az is hozzátartozik, azt is kimutatták, hogy a kieső tészta mennyiséget gyorséttermi kajával pótolták. Azonban azt is megállapították, hogy amikor több tésztát ettek az olaszok, akkor még sokan igyekeztek olyan munkahelyet találni, ahonnan délbe haza tudtak sétálni, és otthon ebédeltek. Aztán ebéd után visszasétáltak. Most viszont átmennek a munkahelyhez legközelebbi gyorsétterembe, tehát a mozgás mértéke is jelentősen csökkent.

Másik példa: Kisétált reggel a paraszt a földjére (vagy más földjére), Egész nap a magával vitt füstölt szalonnát és kenyeret ette. Mégsem volt akkor népbetegség az elhízás. Azért mert le is dolgozta a kalóriákat.

Tehát nem csak az a kérdés, hogy ki mit eszik, hanem az is, hogy milyenek a külső körülmények.

Az olaszok masfajta lisztbol (durum) keszult tesztakat es knyeret esznek, ennek pedig sokkal kedvezobb elettani hatasai vannak.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Van abban igazság, amit írsz. Csak a pontosítás miatt:

Az olasz tészták többsége durumlisztből készül*. De van néhány tésztafajta, amit a „mi” búzalisztünkből készítenek. Illetve a házi készítésű tésztáknál is ez utóbbit részesítik előnybe, illetve néha a két lisztet keverve gyúrnak házitésztát.

Kenyér: Ugyan van néhány kenyérféléjük amit csak durumlisztből készítenek, illetve olyan is amiben a két lisztet keverik, de a kenyerek többsége az általunk is használt lisztféléből készül. Azzal az eltéréssel, hogy náluk a sikértartalom szempontjából sokkal nagyobb a választék. A durumliszttel az a baj, hogy nagyon alacsony a sikértartalma, így egy viszonylag sűrű, de puha kenyér lesz belőle. Nem olyan kemény, mint a németek vagy az oroszok kenyere, de sűrű.

*: Arra tippelek, hogy nem az élettani hatásai miatt, hanem azért, mert a durumlisztből tojás nélkül lehet tésztát készíteni, amit ráadásul nagyon nehéz szétfőzni.

Korrekt, emellett viszont igenis mashogy dolgozza fel a szervezet, mint a feherlisztes keszitmenyeket (a feherlisztet, cukrot szoktak feher halalnak is hivni)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Azért nem kell túlmisztifikálni. A durum tésztának jobb a glikémiás indexe, mint a "sima" tésztának, ennyi. És nálunk is van durum tészta (a leg alapabb pl Gyermelyi tésztákból is van durum verzió, mindenhol kapni), meg más teljes kiőrlésű tészták is, tehát az nem az olaszok kiváltsága, csak rajtad múlik melyiket veszed le a polcról.

„Gyermelyi tésztákból is van durum verzió, mindenhol kapni), meg más teljes kiőrlésű tészták is”

Szintén csak a pontosítás miatt: A durumliszt és a teljes kiőrlésű liszt két teljesen más „történet”. Annyira, hogy durumlisztből is van teljes kiőrlésű változat. A durumbúza és a búza ugyan egy családba tartozik, de más növények. Nehezítés, hogy nálunk korábban nem volt durumbúza, így a „másik” búza neve simán búza. Például az olaszoknál egyértelmű a megkülönböztetés: grano duro, grano tenero.

Még egy kis kiegészítés: mind a durum, mind a "sima" búza jelentős gluténtartalommal (a.k.a. sikértartalommal) bír. A kettő közül a durumbúzában van valamivel több, ezért lehet ebből tojás nélkül is összeálló tésztát készíteni. (https://hu.wikipedia.org/wiki/Durumb%C3%BAza)
:wq

Nincs "tulmisztifikakva", a felesegemnek feherliszt erzekenysege van, durum es tonkoly -es teljes kiorlesu lisztekb keszult keszitmenyektol pedig semmi baja.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Az érzékenység más kérdés. Nyilván aki érzékeny rá, annak nagy különbség, hogy ez egyiktől beteg a másiktól meg nem. Ettől még a fehér liszt sem halálos méreg, egyszerűen bizonyos szempontból valamivel rosszabb minőségű táplálék, mint a teljes kiőrlésűek. De a teljes kiőrlésű sem a szent grál az egészséges táplálkozáshoz: a sok pékáru, tészta, stb akkro is sok szénhidrát, ha teljes kiőrlésűből viszed be. (erre céloztam pl azzal, hogy nem kell túlmisztifikálni)

De ezt senki nem is allitotta.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ez egyrészt nem válasz a fenti kérdésekre (honnan tudjuk, hogy sok húst ettek?), másrészt én sehol nem említettem tésztát (miért ehhez hasonlítod?), harmadrészt attól, hogy valamiben kevés a kalória, attól még nem biztos hogy egészséges.

A paleo pl kizárja a gabonaféléket, pedig 100g főtt(!) rizs (vagy akár 100g főtt(!) tészta) kalória értéke kevesebb, mint 100g sült csirkemellé. Akkor ezekszerint a főtt rizs egészségesebb? :)

FYI: a fehérjék (~4,2 kcal/g) és a szénhidrátok (~4,1 kcal/g) kalória értékem majdnem pontosan egyforma (a zsíroké sokkal magasabb, ~9,3 kcal/g).

Elhízásnál nem csak a kalóriaérték számít, egy bonyolult biokémiai folyamat eredménye, még a szénhidrát fajtája sem mindegy. Röviden, a vércukor és inzulin szint befolyásolja a zsírraktározást, ezért könnyebb finomított szénhidrátoktól elhízni, mint akár zsírtól.

Csak egy kérdés.
Tfh. hogy a testem 2000 kalóriát használ fel egy nap.
Ha 2000 kalóriát valamilyen egészségesnek mondott étrend szerint viszek be, akkor nem hízok el?
Ha 2000 kalóriát egészségtelennek mondott finomított szénhidrátokból viszek be akkor viszont igen?

----
FreeBSD, Solaris, blackPanther

Elhízáshoz energiatöbblet kell.

De tfh sportolsz, ezért úgy gondolod, hogy megengedheted magadnak az egészségtelen kajákat. Betolsz sok finomított szénhidrátot, ami hamar felszívódik, megdobja az inzulinszintet, ez első körben feltölti az izmok glikogénraktárait, a maradék viszont a májba kerül, ahol zsirrá alakul. Elmész intenzíven futni, miközben kiürülnek az izmok glikogénraktárai. Mi történik, felhasználod az elraktározott zsírt? Nem, mert azt lassú visszaalakítani, a szervezeted viszont arra rendezkedett be, hogy vagy ragadozó elől, vagy zsákmány után futsz, ezért azonnal energiát akar szerezni, ehhez pedig a leggyorsabb út az izmok lebontása: üres glikogénraktárakkal felzabálja saját magát az izom. Szóval hízni nem fogsz, csak épp izomból zsírt sikerült gyártanod. Itt persze nem önmagában a finomított szénhidrát a gond, hanem a fölös mennyiség: sok sportoló edzés előtt, után vagy akár közben is grammra kiszámolt mennyiséget visz be szőlőcukor formájában, hogy ne az izmokat bontsa a szervezet.

Persze nem ennyi a történet, mert éjszaka a szervezet kijavítja az izmokon keletkezett sérüléseket illetve visszaépíti, és ekkor a zsírraktárakat használja fel, és a végén még fogyni is fogsz. Gond akkor van, ha valamiért nem alszol eleget, nem regenerálódnak az izmok, aminek eredményeként egyik nap elszakad valamelyik, aztán pár hónap rehabilitáció után 20 kilóval nehezebben vakargatod a fejed, hogy miért nem bírják az izületeid tovább a sportot.

Így rendben... köszi.

----
FreeBSD, Solaris, blackPanther

Ha az egyik 2000kCal tiszta cukor, az 100%-ban felszívódik.

Ha a másik zsír, annak egy része nem szívódik fel:

"A székletben található zsírok normál értéke napi 6 gramm alatt van."

Forrás: https://www.hazipatika.com/szakkifejezesek/zsirszeklet/1181

Ha 2000kCal tiszta zsírt eszünk, akkor tuti legalább 6g-t kiszékelünk belőle, nyugodtan becsülhetünk ezzel :-)

6 gramm zsír, az 45kCal, ami évi 16425kCal. Ha egy évig csinálnánk, akkor év végén több mint két kiló testzsírt jelentene. 20 év alatt 40 kiló túlsúlyt.

Pedig ugyanannyi kalória.

Illetve még annyi, hogy nem minden zsír kerül felhasználásra az energiatermelésben. Oké, fogalmam sincs ez mekkora mennyiség, de hormonok, a sejtfal felépítésében is részt vesznek.

Igen pont ezért írtam, hogy nincs értelme csak a kalóriát nézni. Ennyi erővel be lehetne vinni a napi kalória igényt fél kiló cukorral is, aztán le van tudva.

Nem mindegy, milyen gyorsan szívódik fel, és mennyire b@ssza fel az inzulin szinted.

"és abból szinte annyit zabálhatsz, amennyit jólesik" cserebe agyon vannak gyogyszerezve meg tapszerezve az allatok.

-
First impressions of the new Cloud Native programming language Ballerina

És reszketve zokognak nagy, könnyes szemekkel a vágóhídon, mert pontosan tudják, mi következik.

--
"You can't convince a believer of anything;
for their belief is not based on evidence,
it's based on a deep seated need to believe."
Carl Sagan

Ezt pedig szivesen mutogatjuk a gyerekeinknek lefekves elott.

-
First impressions of the new Cloud Native programming language Ballerina

tévedsz. 100g grillezet csirkemell ~120kcal, 100g fott durum spagetti ~130kcal.

oops..votmá

Amiket írsz, azok nem a paleolit állításai, hanem azok, amit a paleolit csaló kritikusai a paleolit szájába próbálnak adni. A csalót úgy értem, hogy nem a paleolit állításaival vitatkoznak, hanem valamivel amit annak gondolnak, de úgy tűnik sosem olvasták a teoretikusok könyveit.

Hogy táplálkoztak az ősemberek: a paleo konkért javaslatai mai kutatásokra épülnek, illetve a még élő természeti népekre, akiket meg lehet figyelni. Az egész ősemberesdi csak egy elméleti megalapozás, miszerint a civilizáció gyorsabban változik, minthogy azt a testünk felépítése követni tudná, és emiatt egy össze nem illés van a mai ember és a környezete között.

nem emésztjük meg a keményítőt: ezt a paleo nem állította, egyértelmű, hogy megemésztjük, és kb 100%-ban felszívódik. Amit állít a paleo, hogy a legtöbb keményítőtartalmú étel annyira gyorsan felszívódik, hogy a hatása hasonló a cukoréhoz, és ezért egészségtelen.

Nem emésztjük a laktózt: ezt sem állítja ilyenformán a paleo. Vannak akik megemésztik a laktózt, vannak akik nem (főként genetikus, részben hozzászokás kérdése). Ebben a paleo nem mond mást, mint a mainstream orvoslás.

Amiről valóban erőseket állít a paleo, azok a tejfehérjék, és a glutén: ezek valóban a kerülendő kategóriában vannak.

miért domináns a hús: nem feltétlenül az. A húsmentességet kizárja, de 20%-tól 90%-ig is lehet az állati eredetű táplálék. A legtöbb szerző nem írja elő az arányokat.

A másik ami az egészből valahogy kimaradt, ... a befektetett energia: nem maradt ki, csak az nem az étrend kérdése. Az összes paleo szerző fontosnak tartja a rendszeres mozgást. Abban van vita, hogy mi az ideális mennyisége és minősége. Az igaz, hogy nem az energiaegyensúly miatt fontos a mozgás, hanem minden egyéb miatt.

Ha valóban érdekelnek az alapjai, akkor ne az őszintétlen kritikusait olvasd, hanem például Szendi Gábort, vagy valamelyik amerikait.

Szendi Gábor? lol

----
FreeBSD, Solaris, blackPanther

"Az egész ősemberesdi csak egy elméleti megalapozás, miszerint a civilizáció gyorsabban változik, minthogy azt a testünk felépítése követni tudná, és emiatt egy össze nem illés van a mai ember és a környezete között."

De ez csak feltételezés. A tudomány ezt nem igazolja. Sőt, pl pont az említett laktóz intolerancia mutatja, hogy bizony alkalmazkodunk (egyre kevesebb embernek jelent gondot a laktóz emésztése).

"Amit állít a paleo, hogy a legtöbb keményítőtartalmú étel annyira gyorsan felszívódik, hogy a hatása hasonló a cukoréhoz, és ezért egészségtelen."
Vannak lassúbb felszívódású keményítők is, másrészt semmit nem önmagában eszünk, a felszívódás lassítható (pont a paleoban pl zsír, rost).

A gabonafélék kizárása is egy érdekes dolog, mert a gabona termesztés -vagy akár korábban a vadon termő gabona félék fogyasztása- szinte egyidős az emberiséggel. Miért olyan problémásak ezek? Pl egy vadrizs, vagy barnarizs miért nem fér bele?

"miért domináns a hús: nem feltétlenül az. A húsmentességet kizárja, de 20%-tól 90%-ig is lehet az állati eredetű táplálék. A legtöbb szerző nem írja elő az arányokat."
És 90% állati eredetű táplálékot (hús, zsír) enni egészséges? Tudom szélsőséges, de ezekszerint ezt állítja a paleo. Ez azért is érdekes, mert egyébként a mértéktelen hús fogyasztás is civilizációs "betegség", soha nem evett ennyi húst az ember, mint manapság. Ehhez hogy tudtunk alkalmazkodni?

Szerintem a kiegyensúlyozottság fontosabb, és abba beleférhet több minden.

"Ha valóban érdekelnek az alapjai, akkor ne az őszintétlen kritikusait olvasd, hanem például Szendi Gábort, vagy valamelyik amerikait."
Eddig sem csak kritikát olvastam (sőt), de kapásból sok kérdés merült fel bennem. Mondjuk nyilván ha paleo hittérítő könyveket olvasnék, akkor eloszlana a köd ;) Most ránéztem erre a Szendi Gáborra, de a víz kivert mikor a könyve bevezetőjében már kapásból a nyugati orvoslást szidja és összeesküvés elméletet gyárt: "A napjainkban járványos méreteket öltő 2-es típusú cukorbetegség a nyugati orvoslás által mesterségesen fenntartott betegség". Aztán megnéztem a facebook oldalát is. Nem akarok egyből ítélkezni, de elsőre mindenhez IS értő észosztónak tűnik, aki a gyerekneveléstől az orvostudományig, rákkutatásig mindenhez jobban ért.

> pl pont az említett laktóz intolerancia mutatja, hogy bizony alkalmazkodunk (egyre kevesebb embernek jelent gondot a laktóz emésztése).

Ez megint szalmabáb, mert nem állítja a paleo, hogy ne lenne alkalmazkodás, hanem azt, hogy még nem ment teljesen végbe. Ahogy ebben a példában is: van aki bírja a laktózt, és van aki nem. Ebből következik, hogy a kiválasztódás a mai napig tart. Belegondoltál már, hogy a természetes kiválasztódás mit is jelent az egyénre nézve? Aki nem választódik ki, annak annyira nem kellemes :-P

> Vannak lassúbb felszívódású keményítők is

Vannak. Pont ezt mondtam én is.

> A gabonafélék kizárása is egy érdekes dolog ... Miért ... ?

Ebbe már nem megyek bele, olvassd el a csirkés Paleo for dummies könyvet, ha érdekel: https://www.tenyek-tevhitek.hu/paleo-kezdoknek.htm

> És 90% állati eredetű táplálékot (hús, zsír) enni egészséges?

A paleo csak kereteket ad, azon belül mindenki kísérletezhet. Van aki szerint egészséges. Az inuitok állítólag így kajálnak (kajáltak), és sok civilizációs betegség elkerüli őket.

> kapásból a nyugati orvoslást szidja és összeesküvés elméletet gyárt: "A napjainkban járványos méreteket öltő 2-es típusú cukorbetegség a nyugati orvoslás által mesterségesen fenntartott betegség"

Ha egyszer ez az igazság? Sajnálatos, szörnyű meg minden. De attól még ez az igazság.

> mindenhez IS értő észosztónak tűnik, aki a gyerekneveléstől az orvostudományig, rákkutatásig mindenhez jobban ért.

A gyereknevelési meg pszichológiai téziseiben én sem értek egyet mindennel amit mond. De még így sem rosszabb, mint a pszihomókusok 90%-a :-)

"> kapásból a nyugati orvoslást szidja és összeesküvés elméletet gyárt: "A napjainkban járványos méreteket öltő 2-es típusú cukorbetegség a nyugati orvoslás által mesterségesen fenntartott betegség"

Ha egyszer ez az igazság? Sajnálatos, szörnyű meg minden. De attól még ez az igazság."

Az orvostársadalom folyamatosan szajkózza, hogy az egészségtelen életmód kikövezett út a cukorbetegség felé.
Megtanítanak együtt élni vele és milliók életét menti meg.

Pont a diabetes kezelés a XX. századi orvos innováció egyik kiemelkedő sikere.

"Ha egyszer ez az igazság? Sajnálatos, szörnyű meg minden. De attól még ez az igazság."

Remélem nem vagy oltásellenes is, mert innen már az is csak egy lépés.

Légy szíves, hagyd meg őket a hitükben, már így is marha nehéz marha májhoz jutni. ;)

:wq

Most volt vérvételem, és a ferritin szintem nagyon magas, 450 μg/L.
Szerintem a csirkemájtól lehet (amit kb. minden másnap eszek), vagy esetleg genetikai okokból.
A ferritin a vas raktára ha jól tudom, és azért a májra gyanakszom, mert messze az adja legtöbb vasat az étrendemben.

Neked nem magas a ferritinted?

De, nekem is, majdnem 300. Sokmindentől lehet magas, pl. bőséges vasbevitel, májfunkció zavar, gyulladás, oxidatív stressz, daganat. Az összlakosság halmazán van normáleloszlással benormálva, ergo ha az átlag májfogyasztás többszörösét eszed, az is okozhatja.

:wq

Megint én. Te tudod, hogy mennyi réz van a magyar vagy bármilyen elérhető marhamájban? Csak azért kérdezem, mert eléggé eltérő adatok vannak az interneten, és a réz-cink egyensúly felborítása miatt nem merek enni.

Nem tudom.

:wq

Ez egy nagyon jó könyv:
http://perfecthealthdiet.com/buy-our-book/
Egy paleó-szerú étrendről szól, és szerintem lefedi a kérdéseket elég jól amiket felvetettél, de azt bevallom, hogy minden egyes részletnek nem számoltam utána amit ír.
Ez a változat nem magasabb fehérje tartalmú, mint amit az ember ösztönösen eszik.

Rendszeresen mozogj. Került a feldolgozott, előre elkészített ipari kajákat, főzz magadnak egészséges, jó minőségű alapanyagokból. Sok zöldség. Kerüld az egyszerű szénhidrátokat, került a zsíros kajákat. Ne dohányozz, ne igyál alkoholt (egyátalán). Aludj eleget.

Honnan tudod, hogy jo minosegu az alapanyag? En (fagyasztott) halakat sutok normal sutoben (foleg alaszkait), melle fagyasztott zoldsegeket szoktam parolni, de a higanytol es a rengeteg novenyvedoszertol igy is felek. Szerintem a rakos megbetegedesek eleg nagy resze az etel miatt van.

Tiszta levegö, testmozgás, egészséges étkezés, stresszmentesség.
Szerintem ma általában egyik sem tartható be.

Sajnos a legt0bb a genetikán múlik.

Èn pl. szennyezett levegöt szívok, nem sportolok semmit, ülök egész nap, rendszertelenül étkezem, sok szart is beviszek, és stresszelek mindenen.

Ettöl függetlenül már azt sem tudom megmondani, hogy mikor voltam beteg utoljára. Ja, de. Pár hete pénteken rámjött a láz, szombatra begyulladt a bal fülem, mire dokihoz mentem vele már semmi bajom nem volt, pár napra rá. Àltalában hétvégére "gyengülök" el 1-2 napra, mire dolgozni kell menni, már semmi bajom.

Busszal járok dolgozni, és a mnukahelyemen mindenki beteg egyfolytában.

Ezzel csak azt akartam mondani, hogy a tanácsaim igazából helytelenek.
Abban viszont végképp nem hiszek, hogy szeded a sok szintetikus szart, és majd attól nem betegedsz meg.

--
robyboy

A levegőt csak költözéssel tudod megoldani, a többi sima ügy, csak az egyénen múlik. Ha valaki gyerekkorától úgy nőtt fel, h rendszeresen sportol, az felnőttként sem hagyja abba, aki meg nem, az nem érti, h a másiknak miért megy. Kaja, pláne az it területen szintén simán megoldható. A stresszmentesség pedig embertől is függ, nálam mindig van egy halom XXL-es "lesz*rom" tabletta, így tényleg konkrétan belesz*rok mindenbe. Munkahelyi baromságok miatt nem fogom idegesíteni magam.

Kisvárosban lakok, nagyvárosba járok dolgozni. Nagyváros az egyik legszennyezetteb télen országos szinten, a kisvárosban meg gumival fütenek, egyébként ott tisztának mondható a levegö, országos viszonylatban is. Napom nagy részét nem otthon töltöm...
Kaja megvan, asszony jól föz, és egészségesen is. Munkahelyen meg rászoktam az automatás szarra, mint pótcselekvés. Mindenki függö, ki így, ki úgy. Kurvanehéz lejönni a szarról.

Szerintem aki azt mondja, hogy leszarja, az sem szarja le. Ha meg igen, akkor valójában rossz munkavállaló, mert egyik munkáltató se a leszaromért fizet.

Aki bérböl és fizetésböl él, abban van némi feszkó, még ha nem is ismeri el. Persze nem kell az embernek agyonstresszelnie magát, ez tény.

--
robyboy

A leszaromban benne van az is, h azért kész van a dolog. :)

Mozgás.
Tiszta levegő.
NoKávé, NoMűkaja.
Jóga.
NéhaCsaládKikapcs.
HáziTejföl.
ZöldTea.
FeleTisztálkodás.

> Sol omnibus lucet.

FeleTisztálkodás: Ezmi?

Gondolom ez olyasmi lehet, hogy ha kicsit koszos a gyerek akkor erősödik az immunrendszere. Aztán felnőtt korára már megszokja a saját szagát. :-)

Ezért élnek a romák is sokáig... oh wait

--
robyboy

Azt hiszem ez typo:
„NoKávé, NoMűkaja.”

Helyesen:
Nő, Kávé, Nő, Műkaja.

Egyrészt én a műkajával nem értek egyet. Másrészt ez már idősebb korban nem fog mindennap menni. :-)

Egyáltalán mi az isten az a műkaja?

A kávé, mértékkel fogyasztva egészséges.

Mielőtt bármilyen életmód váltásba kezdenél: keress egy belgyógyászt, ő ki fogja vizsgáltatni, hogy nincs-e bármilyen szervi oka és ajánlani fog megoldást rá.

Hasonló cipőben járunk, én is betegesebb vagyok az átlagnál, hiába vagyok hosszútávfutó és megfelelően táplálkozok, valamint jópár környezeti változáson átmenetem (munka és lakóhely).
Idővel egyre kevésbé betegedek meg, talán a tanult immunitásom erősödik, a veleszületett pedig gyenge.

Neked talált valami használhatót a belgyógyász?

A hosszútávfutás biztosan egészséges? Mi a megfelelő táplálkozás?

35 éves vagyok, most voltam egy teljeskörű kivizsgáláson, olyan betegeketet találtak meg, amiről foglalmam sem volt, pl. epekő (ami okozhat tartós gyulladást és ez pedig befolyásolhatja az immunválaszt).

A sport egészséges, most már régóta futok, ezért nem érzem sokkhatásnak.

Nekem az orvosok egyöntetűen azt mondták, hogy egy átlag magyarnak szinte kizárt, hogy a táplálkozásból hiánybetegsége alakuljon ki, így a vitaminok is leginkább placebo-k.

Egy olyan hiányt nem lehet kimutatni amivel a lakosság 98%-a rendelkezik...
Ez olyan, hogy oda rakom a lécet ahol a fejem teteje van.

Ami például a magnéziumra se igaz.

És a szelenre, cinkre, d-vitaminra se...

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Tömegközlekedés után kézmosás.

Meg ugy altalaban mindig. Szerintem a legtobb betegseget cseppfertozessel szedjuk ossze. Foleg gyerekeknel fontos ez, akik mondjuk szopnak vagy felnotteknel is gyakori peldaul a szem erintese. Tudom hulyeseg, de en minden ivas elott kioblitem a poharamat is. A gyereknek szokasa volt a vizet "lecsapkodni" a csapban, errol is lebeszeltem mert kezmosas utan ki tudja mit szed ossze a csapbol. Torulkozobe nem torlom kezem, ha van papirtorlo akkor azt hasznalom, ha nincs akkor majd megszarad magatol.

Ja es nem vagyok beteg egyaltalan. Korulottem mindenki kidol es en apolhatom oket :)

Persze ehhez az is segit, hogy evente kb 2x ha kezdem erezni a legkisebb jelet is annak, hogy rosszabbul vagyok, akkor azonnal antibiotikum kurat kezdek (tudok gyogyszert szerezni). Igy nem jon ki rajtam semmi.

az megvan, hogy az antibiotikum kura min 14 nap?

Ezt honnan veszed? En ugy tudom, hogy a minimum 5 nap, az ajanlott 7 nap. Tobb (felnott)orvos is ezt mondta. Termeszetesen ha van meg tuneted, akkor nem hagyod abba ekkor sem es indokolt esetben akar egy honapig is szedheted (de 1 het utan ugyis hatoanyagot valtanak a visitnel, mert ami addig nem hatott az valoszinuleg utana sem fog). En 7 napig szedek szeles spektrumut, ha betegseg gyanum van.

"En 7 napig szedek szeles spektrumut"

Az nem zavar, hogy kinyírod így a bélflórádat? probiotikumot szedsz legalább mellé?

----------------------------
Az emberiség valaha volt legnagyobb tévedése a dízel személyautó...

Semmi, de az ég világon semmi bizonyíték nincs arra, hogy az a probiotikum, amit beszedsz, bármilyen formában hatni fog a beleidben és pont ezekre van ott szükség.

Ami élelmiszer formában jön, ott beszélni sincs értelme róla, mert a gyomorban már elpusztulnak.

Ha biztosra akarsz menni, akkor erre van már bizonyított terápia:

https://m.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/22847/szekletatultetes

Miből gondolod hogy a gyomorban minden baci elpusztul? Ez kapasbol nem igaz. Másrészt gondolod, hogy akik ezeket fejlesztik, azok nem gondoltak a gyomorsavra?

Egyébként meg egyértelműen működik. Amikor a gyerekeknek pár nap AB után jön a hasmenés (bélflóra kampec), akkor ezek elég egyértelműen szoktak segíteni.

Volt-e A/B teszt, hogy egyik gyerek szedte a probiotikumot, a másik nem? :)

En nem igazan, nem szokott bajom lenni tole. Gyermek kap mindig, de nem tudom jobb-e, mint a placebo.

Hosszú távon semmi jóval nem jár az AB overkill bélflóra-diverzitást csökkentő hatása. A kb. fél tucatnyi törzset tartalmazó probiotikum kultúra kevés lesz az "eredeti" változatosság visszaállításához.

:wq

Ha egyáltalán bármi hatása is van neki. Én nem látom, hogy miért befolyásolná negatívabban a bélflórámat 2x7 nap antobiotikum szedés 1 évben, mint másoknak akik hagyják magukat ledögölni, majd szednek mondjuk 2x egy évben TÖBB mint 1 hétig (gyakran 2 hétig is/alkalom) antibiotikumot, hiszen akkor már biztosan többre lesz szükségük. Valahogy pont ellenkező képet látok kirajzolódni. Nem beszélve arról, hogy nagy eséllyel a környezetből is megbetegítenek közben valakit és hozzájárulnak a betegségek terjesztéséhez -> még több globális antibiotikum használathoz. Gyakorlatilag korai antibiotikumszedéssel meg lehetne előzni a bakteriális betegségek terjedését (és féltve említem meg, de még a vírusos megbetegedésekét is, mert nem tudna úgy terjedni például, ha nem köhögnének annyit az emberek). Ez olyan mértékű változást is előidézhetne, ami akár az összes antibiotikum használat csökkenését eredményezi.

Én így látom. Bizonyítani nem tudom, ehhez kutatásokra lenne szükség.

De ne feledjük vannak olyan védőoltások, amelyek az emberek nagy százalékában jól gyógyuló vagy ma már gyógyítható betegségekre vannak és mégis adjuk őket. Miért? Miért nem hagyjuk megbetegedni az embereket? Hiszen elég lenne, akkor gyógyítani, ha már elkapta. Ez olyan mintha már akkor szedném a gyógyszert, mikor még nem is érzek semmit. Ezzel nincs problémája a mai orvosoknak? Csak az antibiotikummal + az antivirális szerekkel? A vírusos, bakteriális járvány az jó?

"Én így látom. Bizonyítani nem tudom, ehhez kutatásokra lenne szükség."

Van rá "kutatás", az eddigi AB gyakorlat. Ugyanis a bajt -a rezisztens bacik megjelenését- pont az okozza, hogy eddig az volt a gyakorlat amit te is jónak tartasz: korai AB adagolás. Egyből mindenre AB-t adtak, ha kellett ha nem. Aztán rájöttek hogy ez így nem jó, mert a végén nem lesz olyan AB, ami hatna (mert kialakul a rezisztencia). Ezért most próbálják visszaszorítani.

A védőoltás teljesen más téma. Máshogy is működik ugye, a szervezet immunrendszerét készíti fel, hogy az tudjon védekezni az adott vírus ellen. Általában egyszer kell beadni és egy életre védelmet ad, és nincs olyan "mellékhatása" a világra nézve, mint az antibiotikumoknak. A védőoltásoknak köszönhetően komplett betegségek szűntek meg 100%-osan, olyanok, amikbe korábban évente több ezer gyerek halt bele Magyarországon is. És senki ne mondta, hogy az antibiotikum nem jó. Ha indokolt, akkor azt kell adni. Csak nem mindig és mindenre, pláne nem megelőzésre. Chemoterápiát sem adunk rák megelőzésre, pedig a logikád szerint az is jó lenne, mert ugye sosem tudhatjuk mikor van már bennünk kezdődő daganat -amit még nem is diagnosztizáltak-, de évi 2 chemoval megoldható, hogy ne is jussunk odáig.

A védőoltásnál persze sarkítottam. De te is, mert minden védőoltásnak van kockázata. Továbbá a kemoterápia eléggé rombolja a szervezetet, annyira hogy sok esetben már megkérdőjelezték a hatékonyságát is. Szóval nem csoda, hogy nem lehet megelőzésre használni.

"Van rá "kutatás", az eddigi AB gyakorlat. Ugyanis a bajt -a rezisztens bacik megjelenését- pont az okozza,"
Erről semmit sem állítottam, nem értem miért jössz a rezisztens baktériumokkal. Ha jól tudom a rezisztenciát főleg a korábban abbahagyott antibiotikum kúrák és a sok beteg összezárása (kórház) okozzák (ahol különféle antibiotikumokat adnak és számos betegség keveredik). Én azt állítottam, hogy lehetséges hogy a korai antibiotikum adása globálisan kevesebb antibiokikum használatot eredményezne és csökkentené a bakteriális (és ezen keresztül a vírusos) megbetegedéseket.

Az én időmben nem emlékszem, hogy:
- ennyi tüdőgyulladás lett volna
- ennyi ember hiányzott volna mondjuk az óvodából (mindez úgy, hogy régen sokkal könnyebb volt otthon maradni a gyerekkel, nem vágtak ki a cégtől)
- ennyi agyhártyagyulladás lett volna

De persze ez szubjektív dolog, ezeknek a számoknak utána kellene nézni.

"Persze ehhez az is segit, hogy evente kb 2x ha kezdem erezni a legkisebb jelet is annak, hogy rosszabbul vagyok, akkor azonnal antibiotikum kurat kezdek (tudok gyogyszert szerezni). Igy nem jon ki rajtam semmi."

Ez komoly? Ha kell ha nem, egyből tolsz egy AB kúrát? Miért jó ez? Honnan tudod, pláne a legelső legkisebb tünetekből, hogy bakteriális fertőzés és hogy nem győzné le mondjuk 1 nap alatt különösebb probléma nélkül az immunrendszered?

Ahogy most kinéz a helyzet, az emberiség az antibiotikum-rezisztens baktériumokba fog beledögleni.

"Ahogy most kinéz a helyzet, az emberiség az antibiotikum-rezisztens baktériumokba fog beledögleni."
Es ennek mi koze van ahhoz, amit irtam? Ez pont, hogy a korhazak hibaja, ott alakul ki a rezisztens bakteriumok nagy resze. Mindez gazdasagi okokbol persze, hogy ugy kell osszezarni a beteg embereket, mint a heringek.

A másik kérdésre miért nem válaszolsz?
"Honnan tudod, pláne a legelső legkisebb tünetekből, hogy bakteriális fertőzés és hogy nem győzné le mondjuk 1 nap alatt különösebb probléma nélkül az immunrendszered?"

"Es ennek mi koze van ahhoz, amit irtam?"
Már hogyne lenne hozzá köze?! Az AB rezisztens bacik kialakulásának oka az emberiség túlzott és sokszor felesleges AB használata. Ez egy tény. Nyilván ebben benne vannak a kórházak is, meg a "lakossági" felhasználás is, meg az állattenyésztés is. Sokáig sajnos az volt az orvosi gyakorlat is amit te csinálsz: inkább adjunk egyből AB-t, biztosamibiztos alapon _mindenre_. Szerencsére ez a gyakorlat változik. De te azzal szintet lépsz -és szvsz magadnak csak ártasz vele-, hogy teljesen indokolatlanul minden jelre AB-t szedsz (orvos nélkül, "szerzett" gyógyszerrel).

"Honnan tudod, pláne a legelső legkisebb tünetekből, hogy bakteriális fertőzés és hogy nem győzné le mondjuk 1 nap alatt különösebb probléma nélkül az immunrendszered?"
Sehonnan sem, de nem is érdekel. Ezt már másik kommentben leírtam.

"Már hogyne lenne hozzá köze?! Az AB rezisztens bacik kialakulásának oka az emberiség túlzott és sokszor felesleges AB használata"
Ezt melyik tanulmányban láttad? Egy másik kommentben szintén leírtam, hogy szerintem (és egyes szaklapok szerint) mi okozza a rezisztenciát.

rosszabbul vagyok, akkor azonnal antibiotikum kurat kezdek

ez eleg nagy ostobasag...

--
O1G = orbanegygeci

Az egyik legfontosabb, hogy a D3 vitamin szinted rendben legyen. Napi legalább 4000NE-vel nem nagyon lehet mellé lőni, ha tablettában szeded. Érdemes olajos, zsíros étkezéssel együtt fogyasztani. De még jobb ha rendszeresen, hetente egyszer-kétszer elfogyasztasz egy tőkehalmáj konzervet. tele van D3, A, K2 (és egyéb )vitaminokkal, Omega 3 zsírsavakkal.

Érdemes nátha, influenza esetén fekete bodzából készült teát vagy bodzaszörpöt fogyasztani. Időben elkezdve a fogyasztását jó esélyünk van arra, hogy elkerüljön minket a nátha. Ha pedig a nátha vagy influenza jelentkezése után kezdjük el fogyasztani napi 2-3 csészével, akkor jelentősen, akár 4 nappal is lerövidítheti a betegség idejét. Ezt magamon is tapasztaltam, de tudományosan is bizonyított:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4848651/
https://www.pharmacytimes.com/contributor/cate-sibley-pharmd/2017/10/elderberries-a-potent-cold-and-flu-remedy

Van még pár gyógynövény, van akinek beválnak, van akinek nem, lehet bátran kísérletezni.A teljesség igénye nélkül: Olíva fa levél, Ginseng, gyömbér, Kurkuma, gránátalma, kasvirág, máriatövis stb ...

Nagyon fontos a pihenés és talán a legfontosabb az -megfelelő egészségi állapot esetén, tehát ha nincsen krónikus betegséged -, hogy ne csillapítsd a lázad. Ne gátold már a szervezeted az öngyógyító munkája során. Nyugodtan lehet 39-40 fokos lázad is, ne foglalkozz vele, ha szarul vagy feküdj le, pihenj. Azt, hogy feleslegesen a náthára meg az influenzára ne szedjél antibiotikumot talán már meg sem említem, mert triviális.

+1 bónusz tipp: Ha érzed, hogy ki fog jönni a herpeszed. Még nem jött ki, de már érzed, hogy valami lesz, akkor amilyen gyorsan tudod dobjál be egy aszpirint (kalmopyrin még jobb), meglátod az esetek nagy részében nem fog kijönni a herpeszed.

----------------------------
Az emberiség valaha volt legnagyobb tévedése a dízel személyautó...

Ezek kivétel nélkül mind placebo-k.

Nem placebók, mert hatnak. Viszont totál feleslegesek. Különösen a zsírban oldódokkal (ADEK) kell vigyázni, mert felhalmozódhatnak és emiatt túladagolás léphet föl.

D vitamin helyett inkább dió_rágicsálás.

> Sol omnibus lucet.

Túladagolás tüneteit akkor mutatja a D-vitamin, ha nem eszel mellé K2-t és A-t. Egyensúlyban kell tartani a hármat.

Létezik objektív túladagolás is, de az előbb tűnik fel a pénztárca oldalon, és jóval magasabban van, mint 4000NE. Ettől függetlenül nem árt az elővigyázatosság, és ha egy ideig szedte, akkor érdemes vérszintet méretni.

Létezik túladagolás, persze, ha egy havi adagot szedsz be egyszerre, kb. akkor.

Felnőtteknek napi 10000NE D3 biztonsággal szedhető. Ezt több tudományos vizsgálat is alátámasztotta már.
Az A vitamin bevitelt valóban figyelni kell.

----------------------------
Az emberiség valaha volt legnagyobb tévedése a dízel személyautó...

Vagy egyaltalan szedni sem kell A vitamint, ha eszel sarga paroltzoldsegeket (ß-karotin). A tuladagolas pedig eleg latvanyos elvaltozast okoz..

Lehet hasznosabb lett volna mielőtt kommentálsz ide, hogy veszed a fáradtságot és legalább az első linkelt anyag címét elolvasod. Tudod mit, segítek:

Elderberry Supplementation Reduces Cold Duration and Symptoms in Air-Travellers: A Randomized, Double-Blind Placebo-Controlled Clinical Trial

----------------------------
Az emberiség valaha volt legnagyobb tévedése a dízel személyautó...

Az orvosod állítása alá nem tartodik a d-vitamin, mert azt nem ételből viszi be az ember javarészt, hanem napozással.

"Nyugodtan lehet 39-40 fokos lázad is, ne foglalkozz vele, "

Ez marhasag! 39 fok felett barmikor lehet lazgorcsod, hosszabb tavon karosodhat a szervezeted, akar epilepszias rohamot is okozhat az arra fogekonyaknal. Ez a modern idiotasag, hogy hagyjuk csak a lazat noni mar tobb gyerek halalat okozta. 39.5 felett mar gyerek idegrendszere es agya is maskepp viselkedik, elofordul hogy felrebeszelnek, sokszor nem tudnak magukrol.

Ugyanigy az antibiotikum visszaszoritasa ("majd meggyogyulsz magadtol") miatt tobb (tobbszor halallal vegzodo) nem idoben felismert agyhartyagyulladas van es ne is beszeljunk a rengeteg tudogyulladasrol (ami maradando karosodassal jar). Evente tobbszor fel csoport sincsen ovodaban a normalatlan gyermekorvos miatt, aki hagyja a gyermekeket tudogyulladast kapni, mert nem ir ki antibiotikumot. Heim Palban a lanyom masodik tudogyulladasakor osszefutottunk az ugyeleten masik gyerekkel. Kerdeztek ki az orvosa, ja ugyanaz. Magamnak barmikor szerzek gyogyszert, de gyermeknek nem merek en magamtol adni, ugyhogy legkozelebbi betegseg kezdetekor volt egy osszeveszes a gyermekorvossal aki mellesleg infektologus. Hogy "o nem osztja a Heim Pal nezeteit", en meg nagy ivben lesz*rom mit oszt, adjon gyogyszert. Pofakat vagva kiirta, gyerek talan 2 napig volt lazas (39 fokra csillapitva) es semmi mas baja nem lett, a csoportjanak nagy resze vagy 2 hetig beteg volt es tobben tudogyulladast kaptak.

(Arrol ne is beszeljunk, hogy meg komolyabb esetnel is csesznek kitenyeszteni a bakteriumokat, hogy celzottan megfelelo antibiotikummal lehessen kezelni, ezert folyton szeles spektrumu antibiotikumokat irnak ki. Volt olyan rokonomnal, hogy megkerdeztem orvost, hogy most megis sporol vagy mi van? Mennyit tegyek le az asztalra, hogy vegre tipizaljak a korokozot, amire mar 3 hete nem tudtak normalis gyogyszert felirni, nem javult a beteg allapota. Hebegett, habogott majd levette a mintat. Magatol persze sose tette volna. A magyar orvoslas egy vicc, ha nem vagy eroszakos, nincs penzed, akkor hagynak akar meghalni is.

Ugyanigy virus. Leteznek mar antiviralis szerek, de csesznek adni. Anyukamnak a nyelven azt hittek rak van (de mintavetel kizarta), rengeteg orvosnal jart, egy rakas halapenzt/maganban hivatalos dijat fizetett. Nem tudtak vele mit kezdeni kb masfel even at, azt mondtak nem tudjak mi, nem tudjak gyogyitani. Felesegem a neten keresgelt kepeket nyelv betegsegekrol es talalt egy virusos kepet, ami nagyon hasonlitott ra. Utana keresett egy eros antiviralis szert, amit beszereztunk es meggyogyult tole a nyelve. Na hanyszor hallotta barki is orvostol, hogy erre a betegsegre most felirok egy antiviralis szert?)

Ha a gyermek vidám, jó a közérzete, akkor teljesen felesleges, sőt káros lázat csillapítani.

Az ilyen járványos téli megbetegedések legalább 90%-át vírusok okozzák, teljesen felesleges, sőt káros már a kezdetektől antibiotikumot szedni. ha a tünetek 2-3 nap után nem javulnak, vagy netalán rosszabbodnak akkor érdemes orvosnak is ránézni a gyerekre, de antibiotikum még akkor sem feltétlenül indokolt.

----------------------------
Az emberiség valaha volt legnagyobb tévedése a dízel személyautó...

Ez az amivel mindenki ervel, aki nem ismeri a bakterialis felulfertozest, ami az esetek tobbsegeben megtortenik (ha nem szedsz antibiotikumot).

Tudogyulladast sem a virustol kapsz, hanem a masodlagos bakterialis fertozes okozza, aminek nagyon magas az eselye. Ezert van ma ennyi eset, mert lerazzak az embert azzal, hogy virus..

Az esetek többségében a nátha szövődmények nélkül magától meggyógyul. Influenza esetén lehetnek szövődmények, ha ezeket baktérium okozza akkor kellhet az antibiotikum. (Kapaszkodj meg, van egyébként olyan is, hogy vírusos tüdőgyulladás, ha jól tudom, akkor a most sláger H1N1-nek is ez az egyik fő szövődménye.)

Egyébként te is felülfertőződésről írsz. Áruld már el, ha a tünetek kezdetekor beveszed az antibigyót, akkor hol beszélünk egyáltalán még felülfertőződésről?

Arra is kíváncsi vagyok, ha a tünetek kezdetekor nyomja az ember az antibigyót esélyt sem hagyva a szervezetnek arra, hogy magától is kezdjen valamit a kórokozóval, akkor mi lesz ha az emberünkkel egyszer csak szembejön mondjuk egy multi-rezisztens szuperbaktérium? Mit fog azzal kezdeni az immunrendszere?

----------------------------
Az emberiség valaha volt legnagyobb tévedése a dízel személyautó...

o jobban tudja az orvosok helyett...

--
O1G = orbanegygeci

Hat ha az idiota orvosokon mult volna, akkor mar:
- nem elne egy rokonom (nem jottek ra egy gyogyszer allergiara)
- apam labujjat is amputaltak volna ("ugysincs szuksege a kozepso labujjara", amit napi 4 Dalacinnal sikerult meggyogyitani).
- anyam jelenleg is szenvedne az nyelvetol ("nem tudjuk mi a baj", "nem tudjuk gyogyitani")
- felesegem rossz labat gipszeltek volna be, jarni se tudott volna, mert masik labara hibasan gyartottak le a jarast segito szerkezetet (es megprobaltak beadni, hogy ez igy jo)
- gyermekem tudejet mar tonkreb*sztak volna, igy is 2x hallgattam a marha orvosra sajnos

De szerencsere ismerem a "nagy" tudasukat.

Felesegem baratnojenek apukaja nem jart ilyen jol, fajt a laba, bement a korhazba kivizsgalasra, ott elkapott az osztalyon egy eros rezisztens bakteriumot, levagtak a labat, elrontottak a mutetet es vermergezest kapott, masnap mar halott volt. Volt vagy 45-50 eves. Mondtak menjenek perre, de tobb ugyved is azt mondta nem erdemes, mert vedik a munder becsuletet.

Az orvosok sem tökéletesek. Vannak hibák. Ettől még óriási hülyeség amit csinálsz, hogy mindenre egyből tolsz egy AB kúrát.

"ott elkapott az osztalyon egy eros rezisztens bakteriumot,"

Ennek fényében pláne.

"ott elkapott az osztalyon egy eros rezisztens bakteriumot,"
"Ennek fényében pláne."

Meg mindig nem ertem, mi kozom van a rezisztens bakteriumokhoz?

"- gyermekem tudejet mar tonkreb*sztak volna, igy is 2x hallgattam a marha orvosra sajnos"

Legalább a gyerek esetén ne harcolj a tudománnyal. :/

Én nem a tudománnyal harcolok, hanem az idióta orvosokkal. Én magam is kutató vagyok (más szakterületen, bár mostanában agykutatást is érinteni kellett) és jól tudom milyen cikkek születnek (én is írtam egy rakást, nemzetközi lapokba is), szóval ezt az orvosi túlmisztifikációt jobb minél előbb elfelejteni. Vannak persze jó orvosok, de sajnos nagyon kevés.

Nem tudom, hogy milyen túlmisztikálásra gondolsz.

Az biztos, hogy a kutatás és az alkalmazott orvoslás (klinikai gyakorlat) között szakadék van, de ennek ellenére is az utóbbira bízom az életem / egészségem és nem egy (jobb esetben) tudományos minőségű publikáció alapján építem fel a saját világképem.

En meg emlekszem a kalcium vs antihisztamin vitara. Ezekre az orvosokra kell az embernek bizni magat (sajnos). Tisztelet a kivetelnek!

"Áruld már el, ha a tünetek kezdetekor beveszed az antibigyót, akkor hol beszélünk egyáltalán még felülfertőződésről?"
Sehol sem, mert eselye sincsen kialakulni.

"Arra is kíváncsi vagyok, ha a tünetek kezdetekor nyomja az ember az antibigyót esélyt sem hagyva a szervezetnek arra, hogy magától is kezdjen valamit a kórokozóval, akkor mi lesz ha az emberünkkel egyszer csak szembejön mondjuk egy multi-rezisztens szuperbaktérium? Mit fog azzal kezdeni az immunrendszere?"
Ugyanazt mint barmely mas ember immunrendszere.

"Ez az amivel mindenki ervel, aki nem ismeri a bakterialis felulfertozest, ami az esetek tobbsegeben megtortenik (ha nem szedsz antibiotikumot)."

Honnan tudod, hogy ez többségében megtörténik? Azért van az immunrendszerünk, hogy leküzdje a fertőzéseket. Másrészt az orvosok sem hülyék. Felülfertőződés gyanúja esetén -tehát ha szükséges- adnak AB-t. Nálunk pl most voltak betegek a gyerekek. AB nélkül átvészelték simán (láz is volt). December közepén is volt egy betegség, akkor más volt a helyzet, a nagyobbik kapott AB-t, mert kellett.

Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus:
...
"Vírusos tüdőgyulladásban nagy a másodlagos bakteriális tüdőgyulladás kialakulásának kockázata is."
"
...
Rengeteg szaklapban is szerepel.

Tüdőgyulladásra minden orvos antibiotikumot fog felírni (függetlenül az eredetétől), de ez jó esetben életedben egyszer vagy egyszer sem fog érinteni.
Nátha meg évente.

Engem nem is erintett, de a mai gyerekeket igen, mert legtobb esetben keson kapjak meg az antibiotikumot az uj trend miatt. Elkepzelhetetlen lett volna az en idomben, hogy egy ovodas csoportban egyszerre ennyi tudogyulladas tortenik egyszerre vagy hogy egy orvos nem ir ki antibiotikumot es emiatt ketszer kell korhazba kerulni a gyereknek. Az meg foleg hogy harmadik alkalommal sem akar semmit irni, mert majd meggyogyul magatol. Ahogy az addig kuldozgetjuk a korhazak/orvosok kozott a beteget, amig meg nem hal is (mert szinten meggogyul, minek a lazat csillapitani annak a kisgyereknek is ugye)

"Engem nem is erintett, de a mai gyerekeket igen, mert legtobb esetben keson kapjak meg az antibiotikumot az uj trend miatt. Elkepzelhetetlen lett volna az en idomben, hogy egy ovodas csoportban egyszerre ennyi tudogyulladas tortenik egyszerre.."

Ez a te prekoncepciód az egészről. De mi az, hogy a "legtöbb esetben" és mi az, hogy "későn"? (Mihez képest későn? Ahhoz képest későn, amikor még nem is lehet tudni, hogy kell-e?)
Volt egy-két rossz tapasztalatod, általánosítasz, aztán ezzel magyarázod a megoldásodat, miszerint antibiotikumot kell szedni egyből mindenre "megelőzésnek".

Én is kisgyerekes apuka vagyok. Saját gyerekeim példáján is azt látom, hogy a trend valóban az, hogy ha nem muszáj, akkor _egyből_ ne adjunk AB-t (pl sima megfázásos tünetekre minek?), ezzel én egyet is értek, a mi orvosunk is így csinálja, DE:

- ennek ellenére ha kellett _egyből_ kaptak AB-t (az orvos sem hülye, pl volt olyan torokgyulladás, fülgyulladás, amire egyből kellett)
- ha nem kapnak egyből, akkor is elmondja a doki, hogy ha bármi gond van -nem javul, rosszabbul van- egyből szóljunk, megnézi (ésakkor lehet, hogy mégis kap AB-t)
- és igen, volt olyan is, hogy nem kapott ab-t, úgy nézett ki hogy meggyógyul, aztán visszaesett és mégis kellett AB

A legutóbbi 2 alkalommal (december közepe, január vége) pl egyik alkalommal egyből kaptak AB-t, másik alkalommal nem kellett gyógyszer. Én úgy látom, hogy az orvos nagyon jól felméri és eltalálja, hogy mikor mi kell, szükség esetén pedig újragondolja a helyzetet, de feleslegesen nem tömi a gyerekeket gyógyszerrel. Én nem akarok okosabb lenni. A gyerekemnek pedig nem akarok rosszat. A betegség eleve rossz, de a szükségtelenül beszedett AB is rossz. Az arany középút pedig az, hogy -nyilván a kezdeti állapottól függően- megvárjuk, hogy a szervezet megbirkózik-e a betegséggel maga, és az AB nehéztüzérséget csak akkor vetjük be, ha elkerülhetetlen. Ebből a megközelítésből még nem volt problémánk. Szükség esetén mindig időben kapnak AB-t. De a szükség esetén nem azt jelenti, hogy minden apróság első tünetére, az "időben" pedig nem azt jelenti, hogy egyből.

nyilván a kezdeti állapottól függően- megvárjuk, hogy a szervezet megbirkózik-e a betegséggel

Igen, az orvos aki először lát, nyilvánvalóan így fog gondolkodni.
Aztán vannak olyanok, akik kifejezetten érzékenyek, így az "egyszerű megfázás" azonnal szövődményeket okoz. Éppen most agyaltuk ki anyámmal, hogy nála a 30 év alatt kialakult kb. 10 tüdőgyulladásnak volt egy kiiduló eseménye: Az elsőt 30 éve kapta, amikor egy teljesen indifferens műtét miatt kórházban volt. Utána meg hiába a többféle védőoltás.
Ehhez még hozzájön az is, hogy ezt az érzékenységet háromból két fia is örökölte. A másnál néhány napig tartó megfázás nekünk néha másfél hónapig tart. A legjobb diagnózist egy gégész doktornéni állította fel. Jedi intés: Maga szuperérzékeny. :-DDD

Büszke vagyok anyámra! Volt arcüreg és homloküreg műtétje, ami szart se ért. Most már 27 féle gyógyszert szed. Bivalyerős szervezete van, mert még mindig él! Igaz, a villanyszámlája alacsony, mert a májával világít. :-D

Engem is műteni akartak, de a jó példát alapul véve beintettem. Sőt, az elmúlt 5 évben már antibiotikumot sem szedtem, hanem alternatív gyógymódokat találtam ki. És működik!
Ugyan orvost sem akarok látni, de a párom elcipelt egy értelmes tüdőgyógyászhoz, aki szélesebb körű alapos diagnózis felállításával nyerte meg a tetszését. És tényleg értelmes volt, mert felfogta az általam alkalmazott kezelést.

Ennek az egésznek az a hátulütője, hogy olyannal kellett foglalkoznom, amit eddig a magasztosnak tartott orvosi szakma művelőire bíztam. De kénytelen voltam megtenni, mert egy 30 menetből álló vizsgálatsorozatot már-már alig éltem túl. Közben az állapotom természetesen csak romlott.

Itt megemlíteném a dolog jogi vonatkozását is, de csak tömörítve. Az orvos nem köteles dokumentálni amit mondok, sem azt amit ő mond. Én meg visszautasíthatom a terápiát. Konklúzió: Mi a rossebbnek menjünk orvoshoz?

"keson kapjak meg az antibiotikumot az uj trend miatt" tegnap voltam egy talkon, es epp arrol volt szo, hogy gyakorlatilag a sotet orvosok tehetnek joreszt arrol, hogy ellenallnak a bacik, mert azonnal felirjak a szeles spektrumut, mindenkinek. Mert az a trend, ami persze egy ongerjeszto folyamat, hiszen minel hamarabb irjak ki a szeles spektrumut (egyszrusegbol) annal jobban ellenallnak a korokozok. Aztan van egy masik para is. Az allatokat is antibiotikumozzak, raadasul oket is szeles spektrumuval. 30-60 nap az urulesi ido. Namost az a sok (embereken nem is tesztelt) gyogyszer kimutathato az allatok husaban. Innentol gyakorlatilag folyamatos AB kuranak teszi ki magata, aki nagyipari hustermelesbol fogyaszt (vagy mondjuk issza a tejet). Talan most jon egy uj trend es megint elkezdik a regi egyszerubb AB-ket adni. Maskulonben felkerul az elhalalozasi toplistara a sok nyavaja, ami ellenall mar a gyogyszereknek. Szoval kb oltari nagy ostobasag ennyi AB-t szedni, megelozesre meg foleg.

A gyermekeim 4.5 meg 6 evesek _soha semmilyen_ AB-t nem szedtek meg, es ez jol van igy. Leven ~vegan etrendet folytatnak (haztaji tojast esznek), meg masodlagos AB terheles sem erte meg oket. Igaz korhazba sem jarunk, igazabol egyszer voltak egy hetig kicsit orrfolyosok, ezert nem mentek oviba. Nem kell azonnal a legdurvabb gyogymodhoz nyulni. Van annak a gyereknek (es felnottnek) immun rendszere.

-
First impressions of the new Cloud Native programming language Ballerina

Kezdetben ue. volt nálam is, (a főnök is már szólt, hogy sokat hiányzok) majd a háziorvos végső megoldásként javasolt esténként 1 kupica házipáleszt.
Tizensok éve nem voltam ilyen fertőző szutyik miatt táppénzen, sőt még lázas se voltam azóta, pedig hasonló helyen dolgozunk.

Cserébe alkoholista lettél.

"ha valaki naponta csak 60 gramm alkoholt (1 dl pálinka, 2 korsó sör vagy 3 dl bor) iszik meg, akkor még a biztonságos sávon belül marad, és nem lesz alkoholbeteg"
Ontario Research Foundation

tudni kell tartani a mértéket.
Amúgy meg olcsóbb, finomabb és kevésbé kártékony, mint a gyógyszer (legyen az turbósított vitamin vagy antibiotikum)

-1

a biztonsagos sav urban legend...

--
O1G = orbanegygeci

Azert ennek olvass utana: peldaul a bort mertekkel fogyaszto embereknek kisebb az eselye a sziv- es errendszeri es egyes agyi megbetegedesekre. Ennek ellenere en nem fogyasztok alkoholt, de ezek tenyek.

Azért, mert a gazdagabbak isznak bort. A csóróbbak szeszesitalt és sört isznak.

Illetve akik nem isznak semmit, azoknak a többsége exalkoholista, akinek már eléggé szét van rombolva a szervezete.

Így ebből a csapatból a mértékkel borozó jómódúaknak a legjobbak az életkilátásai.

"A csóróbbak szeszesitalt és sört isznak."

Ihatnának ők is bort, csak nekik a napi 1 deci (ami még talán használna is) gyenge szesz nem elég. Árban ugyanott lennének, csak a mennyiség nem butítana annyira.

--
trey @ gépház

+1

Egy boltban álltam sorba, előttem egy szegény nő csak néhány dolgot vásárolt. Fizetésnél rájött, hogy nincs elég pénz nála kifizetni, gondoltam majd visszarakja a cigit, erre vissza akarta rakni az egyetlen egészséges élelmiszert - a sajtot - a szalagról. Inkább kifizettem neki azt kb 200 Ft különbözetet, de megjegyeztem, hogy én inkább a cigarettát raktam volna vissza. Erre ő azt mondta, hogy de "azt sajnos nem lehet". Ugyanígy hajléktalannak akartam segíteni (kiírta, hogy ételre gyűjt), mondom veszek neki valamilyen élelmiszert, erre de hogy neki pénz kell!

És ezek sírnak, hogy nincs mit enni. Sok ostoba fasz a monitor mögül meg még párolja is őket. Az összes megdögölhetne miattam. Amelyik képes volt egy életen át egészségkárosítást csinálni, majd akkor sem abbahagyni, amikor nincs mit ennie, az forduljon föl.

Jelzem, az egészségkárosító életmódja és a tróger helyzete a legtöbbször ok-okozati összefüggésben van. Csak annyira ostoba az ilyen, hogy nem fogja fel.

--
trey @ gépház

Ez olyan szep volt, olyan... Emberi.. :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Mi? Hogy ostoba fasznak nézem, aki alapvető élelmiszer helyett a drogfüggőségét választja?

--
trey @ gépház

- "Ne ítélj, hogy ne ítéltess"

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Üdvözöllek a NER szép, (már nem is olyan) új világában.

Nem tudom, hogy NER vagy sem, ezek az emberek már akkor is taszítottak, amikor még Kádár János volt a rendszergazda. De, NER-ezzél fogalom nélkül.

--
trey @ gépház

még párolja is őket
Az finom lesz :)

Ez a klasszikus esete annak, amikor összetévesztik a korrelációt a közvetlen ok-okozati összefüggéssel.

:wq

És ki(k) tévesztette(k) össze?

Te, ezért a te kommentedre válaszoltam.
Itt pont arról van szó, hogy a borfogyasztás csak korrelál egy X dologgal, ez az X dolog pedig okozza a kardiovaszkuláris szarságok csökkent bekövetkezési valószínűségét. Ez az X dolog itt bármi lehet, a szociális/anyagi helyzettől kezdve az életmódbeli dolgokig bármi, és nem, vagy legalábbis a fentiekből következően nem feltétlenül a borfogyasztás érdeme az alacsonyabb kardiovaszkuláris rizikó.

:wq

Akkor értelmezd újra a mondatomat: "a bort mertekkel fogyaszto embereknek kisebb az eselye a sziv- es errendszeri es egyes agyi megbetegedesekre"

Vagyis van az embereknek egy kiemelt csoportja, amit a többi emberhez képest vizsgáltak: "a bort mertekkel fogyaszto emberek"
Volt egy megállapítás erre a kiemelt csoportra vonatkozóan: "kisebb esely a sziv- es errendszeri es egyes agyi megbetegedesekre"

Most kösd össze a két mondatot! Mi nem igaz ebből?

Senki sem tett állítást arról, hogy ez mi miatt van. Ha tettem volna, akkor is maximum úgy mondhattam volna, hogy "Szerintem a bor mértékkel való fogyasztása csökkenti az esélyét a szív- és érrendszeri és egyes agyi megbetegedéseknek", ami csak egy feltételezés. Egyébként ha biztosan tudnám, hogy a bor okozza, akkor én is fogyasztanék bort, de ugye mint írtam nem fogyasztok semmilyen alkoholt. Azért hívtam fel erre a figyelmet, hogy nem biztos, hogy nem létezik biztonságos/pozitív hatású sáv (ugyanis sj urban legend-nek titulálta).

Ha viszont nem azért írtad, mert szerinted ok-okozati összefüggés van, hanem te is pontosan jól sejted, hogy csak egy közvetett korreláció állhat fenn, akkor mégis mi értelme volt eleve odaírni, hogy "a bort mertekkel fogyaszto embereknek kisebb az eselye a sziv- es errendszeri es egyes agyi megbetegedesekre" sj kommentjére válaszul, egy "azért ennek olvass utána" felütéssel? Nem érzed, hogy ez így illogikus?

:wq

a hatoanyag ami a vorosborban van (rezveratrol) olyan keves, hogy ahhoz hogy elegendo mennyiseg legyen literszam kellene innod.
ez a 1pohar bor a boraszatok pr hazugsaga.
egyebkent a hatoanyag a sima szolo hejaban es a daralt magjaban is megtalalhato. akkor inkabb egyel sok szolot, attol valoban egeszseges leszel.

Ettől függetlenül a családi felmenőket végignézve, akik napi szinten itták a vörösbort (mert medence helyett szőlő volt az udvaron), azok hosszú életük végén végelgyengülésben mentek el; akikről tudtam, hogy nem isznak kivétel nélkül valamilyen betegségben, jellemzően rákban..
Ebből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, kevés a vizsgálati minta.

Gondolom, a borosok és a nem borosok között semmi más különbség nem volt (ugyanabban a házban éltek, ugyanaz, ugyanott, egyidőben volt a munkájuk, minden nap ugyanazt és ugyanannyit ettek, stb.), hiszen különben nem tudnánk kizárólag a borra kenni a hosszú életet.

Szerk.: ld. dohányzási paradoxon, azaz a dohányosok nagyobb eséllyel élik túl a szívinfarktust, mint a nem dohányzók. Következtetés: cigizni kell.

Végülis igazad van. Szerintem is létezik egy nagyjából biztonságos sáv. Valami olyasmi, ami nem teszi tönkre az ember társadalmi életét, élvezhető is és nem is nagyon árt. Aztán vagy kiad pár évet pluszmínuszba, vagy nem. Én nagyjából ezt a sávot célzom, mert néha iszok ezt-azt :-)

Az édesség, csoki, chips, energiaital függőség is legalább annyira veszélyes, mint az alkoholizmus.
Mértéktartással semmi sem ártalmas, amit az ember megkíván. A szervezet tudja, hogy mikor mire van szüksége, csak hallgatni kell rá.

--
robyboy

jah, rengeteg csokifüggőről hallhattunk a hírekben, hogy megverték a családjukat, agresszívak, meg ámokfutnak az utakon....

--
"You can't convince a believer of anything;
for their belief is not based on evidence,
it's based on a deep seated need to believe."
Carl Sagan

ámokfutnak az utakon....

A balesetek kb. 10%-ért felelősek az ittas vezetők.
90%-át a józan sofőrök okozzák!

Elnézést, ez hülye vicc volt :)

Pár sörtől kenyérre lehet kenni, de ne kerülj az utamba, ha leesett a vércukrom..

Sok évvel ezelőtt volt egy kollégám, aki mindennap megívott 1 (egy) liter vodkát. Azt hittem, hogy alkoholista, pedig nem kizárt, hogy csak kivételesen gyenge volt az immunrendszere.

Annyit nem lehet meginni, ez csak mende-monda.
Amennyiben tényleg vodkáról beszélünk, és nem a coop/tesco/noname vodka ízű cukros vízről.

Akkor még szesztilalom volt 9 óráig. Munkaidő végén, hazafelé menet bement az ABC-be, és vett 2 félliteres vodkát. Mindennap. A feleségét ismertük, és ő nem ívott. Reggelente józan volt, de dél körül már látszott rajta, hogy valamit ivott. Ebből arra tippeltünk, hogy az egyik üveggel otthon, este végzett, a másikat pedig reggel behozta, és bent fogyasztotta el. Nem élt nagy társasági életet, így biztosan nem baráti körben itta meg. Aztán 26-27 évesen leszázalékolták a májával. Néhány évre rá meghalt. Pedig ő mindent megtett az immunrendszere erősítése érdekében.

Gyerekorvos szerint probiotikum ("az immunrendszer a bélben van").
Eddig bevált mindenkinek.

Licium gyümölcs (goji bogyó), kúraszerűen ginzeng ampulla, d3, c vitamin.
===============================================================================
// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

Amit senki nem mondott itt, - ha még eddig nem tetted volna, - oltasd be magad őszönként az aktuális infleunza vakcinával. Sokat segíthet. (Ha van szauna, uszoda lehetőség, illetve a napi 5 km séta-gyaloglás, esetleg futás ha bírják az izületeid, leginkább jobb levegőn mint ahol egyébként sokat "időeltöltessz".

Sajnos az esetek egy részében allergia is okozhat immunrendszernek betudott problémákat. (Ill. ez a tojás és a tyúk esete...)

Táplákozás gyökeres átalakítása is segíthet szabadulni. Pl. ha eddig tejivó voltál, akkor válts teára. De visszafelé is kísérletezhetsz. Ha vegáról indulsz akkor több hús vagy több zöldség ha nem. Sokat segíthet otthon naponta kifacsart zöldség v. gyümölcslé. (Természetesen mind kevesebb vegyszerrel vásárolva azokat.) Lényeg hogy az előzőhöz képest gyökeres váltásnak tűnjön és ne ad-hoc jelleggel történjen. Az egészséged védelme következetes viselkedési forma, kizárva a tulajdon szervezetedre előnytelen dolgokat, (folyamatos monitorozás!) és behozva a mindennapjaidba azokat amelyekkel jobban érzed magad.

(Ha már úgy érzed semmi nem működik, és az életed múlik rajta, akkor jöhet egy reboot, majd ismét a folytatás...) - munkahely, lakhely, autó-közlekedési eszköz, asszonyváltás(!), mittudomén, pl. Ausztrália, stb.

A vegyszerekkel csak óvatosan, mert én szinte mindent tesztelek ami kicsit is ígéretes, de magamon pl. nem tudom igazolni a multivitaminok jótékony hatását, pedig sokfélét kipróbáltam már. A C 500-1000 jólehet a legkevesebb hátránnyal jár a vitaminok között, de az aszkorbinra is lehet érzékeny a gyomor. A D-re kifejezetten nemet mondok. Így vagyok a B-kkel is. Nyáron napozni kell a szabadban futva, kerékpározva. Probiotikum akkor kell, ha állandó hasmenésed van. És így tovább. (Persze minden biológiai létforma más, sajátos hiányfélékkel és többeletekkel. Mindenkinek magának kell a sajátját kitapasztalni.)

HUMET-R szirup a fentiekkel kombinálva, vagy önmagában.

Tudtommal ezek segíthetnek: D-vitamin hiány kezelése/szintjének optimalizálása (a nyálkahártyákon lévő antimikrobális peptidekhez kell), egyéb vitaminok és tápanyagok (pl. a csirkemáj egy jó forrás sokféle vitaminra), mozgás (de a sűrű, erős mozgás már inkább immundepresszív tud lenni), jó alvás.

Vitamincsomag (Multi-Pro vagy Vitaking Multi Prof Plus), glutamin, echinacea. Nem is emlékszem már, mikor voltam úgy igazán beteg.

Echinaceaval csak óvatosan, ha autoimmun lehetőség felmerül.
Persze, tolom én is..

Miért, hogy működik az "immunrendszer"? Csak nem úgy, hogy az arra felkészített sejtek beazonosítják a "kórokozót", és elintézik, amelyiket el kell intézni? Hogyan erősítheted ezt a felismerést? Vitaminokkal? Futással? :-)
Hatalmas mennyiségű vírussal, és bacival élünk együtt szimbiózisban. Nélkülük simán elpatkolnánk. Miért hiszi bárki, hogy az ellenségeink? Mert ezt nyomják a tévében?
Ha ennyire tartasz a fertőzéstől, a szájmaszk is egy megoldás lehet...

Hatalmas mennyiségű vírussal, és bacival élünk együtt szimbiózisban. Nélkülük simán elpatkolnánk. Miért hiszi bárki, hogy az ellenségeink? Mert ezt nyomják a tévében?
Akkor élj együtt egy HIV vírustenyészettel :D
Gomba is van ami finom, meg van ami megöl.

Nem először mondasz nagyon nemokosat.

--
"You can't convince a believer of anything;
for their belief is not based on evidence,
it's based on a deep seated need to believe."
Carl Sagan

Pálinka. Prevenciós jelleggel be is húzok egy fél szőlő páleszt.

Úgy érted szőlőcsuma pálinka? Vagyis törköly. Fertőtlenítő hatása régóta tartó népi megfigyelésen alapul.

Ez nem törköly, ez szőlő. Ebből nem bor készült, hanem pálinka. Ajánlom. Irsaiból. Nagyon jó illata van.

Ki fogom próbálni, hol kapható? Mellesleg Zwack vilmoskörte pálinkát kergetek egy ideje, de mindenütt csak vilmoskörte vodkát meg valami mézes vacakot találok. Gyártják még az eredetit? Szigorúan csak immunerősítés céljából alkalmaznám belsőleg.

Ritka mint a fehér holló. Általában ismerősökön keresztül jutok hozzá ezekhez az orvosságokhoz. Érdemes körbeszaglástni a környéken fellelhető főzdékben.

Nekem van forrásom bogyózott szőlőpálinkához, de itt az alföldön.
Diópálinkához is (nem diólikőr), csak az arany áron van.

C és D vitamin, cink, gyömbér.

ezeken kivul meg fokhagyma, kamillatea, joghurt, alvas, ill. bonusz: a gethasok elkerulese, de legalabb a testi kontaktus (nincs kezfogas sem) minimalizalasa...

--
O1G = orbanegygeci

A bónusz megoldást pont elősegíti az emelt mennyiségű fokhagyma bevitel, a kutya nem jön a közeledbe :)
+1 tipp: megfelelő higiénia, tehát kézmosások besűrítése, bkv-s kézzel nem piszkáljuk szemünket-szánkat, gyorskajáldában is kézmosással kezdeni, nem fogdosni meg a sültkrumplit kapaszkodós kézzel, stb.
Ja és óvodás gyerekek nagy ívben kerülése :)

--
"You can't convince a believer of anything;
for their belief is not based on evidence,
it's based on a deep seated need to believe."
Carl Sagan

A fokhagyma egy erdekes dolog, en is eszrevettem, hogy akik fokhagymat szoktak enni a kornyezetemben azok kevesbe betegek. Azt olvastam, hogy bizonyos raktipusok ritkabbak a fokhagymat fogyasztoknal, de pozitiv antibakterialis hatasrol emberben meg nem lattam tanulmanyt.

"de pozitiv antibakterialis hatasrol emberben meg nem lattam tanulmanyt."

Nem is fogsz látni, mert a gyógyszeripar maffia nem támogatja.

--
robyboy

Wiki:

"Erős antibakteriális és gombaellenes hatását Louis Pasteur már 1858-ban leírta. Később, 1920-ban a svájci Sandoz gyógyszergyár izolálta az antibakteriális hatóanyag vegyületeit, az alliint és az abból kialakuló allicint. [...]
A gyógyszeripar a fokhagyma hatóanyagait elsősorban antimikrobiális hatásai miatt alkalmazza, valamint vérhígító és vértisztító hatása miatt. "

Vannak róla tanulmányok is bőséggel.

De ez ha jol tudom csak in vitro volt eredmenyes (az antibakterialis hatas) vagy tevedek?

Szóval dönthetsz: vagy megveszed piacon a hagymát olcsón, vagy a gyógyszertárban a belöle készített terméket drágán. Ez ám a biznisz!

--
robyboy

Eléggé sarkítasz. Senki nem tart pisztolyt a fejedhez, hogy gyógyszert vegyél. Ehetsz fokhagymát, lázra rágcsálhatsz fűzfa kérget (vagy abból készült teát), ihatsz kamillát, stb.
A különbség a hatóanyag mennyiségben/koncentrációban (tehát hatékonyság) van meg a felhasználás módjában (kényelem, egyszerű beadhatóság pl gyereknek). Én kisebb betegséget (szerencsére ritkán van) átvészelek gyógyszer nélkül, esetleg gyógyteákkal. De mondjuk a gyerekeknek egy tüszős mandulagyulladásra nem adok fokhagymát, mert kb szart sem ér.

Ez fail, mert az immunrendszered annál erősebb lesz, minél többször és többféle vírussal és baktériummal találkozik.
Szóval nyalogassad csak a kapaszkodót a buszon. :D
--
"Sose a gép a hülye."

Hozzáteszem, gyerekkorban a legfontosabb. A kinyaltseggü antibakteriális faszságok korában ne lepödjünk meg azon, hogy a fiatalabb generációk mindenre allergiásak, stb...

--
robyboy

Ennek semmi koze az allergiahoz, azt ugye tudod? Nem bakteriumokra vagyunk allergiasak. Valoban talalkozni kellene azokkal az osszetevokkel, amelyek kesobb allergiat valthatnak ki, de ezert a mai gyermektapszerek a felelosek szerintem. Japanban gyakorlatilag ismeretlen a mogyoroallergia, mert van mogyoro a tapszerben. Ismert teny hogy csecsemokortol egyre fokozodik a mogyoroallergia, azonban kutatasok kimutattak, hogy ha egyre novekvo mennnyisegben adagoljak az allergent, akkor hozzaszoktathato a szervezet. Nem mindig sikerult teljesen megszuntetni, de a kesobbi halalos reakciot csak kellemetlenseg valtja fel.

+1
Mondjuk hozzáteszem, hogy eszméletlen sok a "divatallergiás" meg "divatgluténérzékeny" (vagy bármilyen más szar), mert ez a trendi..
--
"Sose a gép a hülye."

Nem szedtem semmit, télen évi 1-2 alkalommal minden télen beteg lettem tömegközlekedve.
Aztán szedtem mindenféle multivitamint meg csoda cseppet, de ugyanúgy elkaptam valamit a közlekedő tömegtől, semmit nem értek a vitaminok.

Kb. 5 éve nem tömegközlekedem, azóta viszont ha 2x voltam beteg összesen, akkor is csak 1-2 napot.

Szerintem nincs erre megoldás, ez természetes télen. Hacsak nem sárga hazmat ruhában tömegközlekedsz, rádragad valami. :)
Esetleg gyakori kézfertőtlenítéssel meg kesztyűvel lehet javítani kicsit a helyzeten, úgy legalább a fogdosástól kevésbé fertőződsz.
De ha letüsszög valaki, és fertőző a cucc, akkor édesmindegy.

Próbáld ki ezt: Biologika.

Nem mondok új dolgot, nem vagyok szakértő, sem orvos. A rendszeres testmozgás a szervezetnek és az immunrendszernek is jót tesz. Mielőtt bármit ajánlanék tudnom kell az illető életkorát és szokásait, állapotát. Ezek magán jellegű dolgok de fontosak. A kérdés egyébként nagyon jó, mert szerintem a minőségi munkavégzéshez a test és a lélek egészséges működése szükséges és ennek elengedhetetlen része a rendszeres testmozgás. Mellette a vitaminokban/rostokban és folyadékban! gazdag kiegyensúlyozoptt táplálkozás is nagy szerepet kap. Az illető dönti el mennyi időt szán rá hetente/naponta. Az első lépés szerintem az, hogy ezt valaki felismeri, a második, hogy tesz is valamit tudatosan. Jó úton jársz! Javaslom a konzultációt egy egészségügyi szakemberrel.

A minöségi munkavégzés legfontosabb alapelelme maga a minöségi munka(hely). A problémák már itt el is kezdödnek. Hányan dolgoznak muszájból, nem álmaik munkahelyén? Egyáltalán van olyan egyáltalán?
Innét kezdve kompromisszum így is úgy is, ami már kezdi is ki az ember immunrendszerét, egészségét. Stresszfaktor.

Miért dolgozunk? Hogy éljünk? Miért élünk? Hogy dolgozzunk?

--
robyboy

Es akkor megint eljutottunk a gazdasagi kerdesekhez, vajon mennyiben jarulnak hozza a mai sporolos open-plan irodak a betegsegek terjedesehez. Ugyanigy a vilagklasszis tomegkozlekedesunk.

Én szimplán a mozgást tartom, megfelelő étkezéssel. Nyilván ahogy tudom, kerülöm a magyar zöldséget, gyümölcsöt. Külön vitaminra nincs szükségem.

Az egyetlen hátránya, hogy nem tudok lógni se a munkából betegségre hivatkozva. :D

--
openSUSE 42.2 x86_64

Miért kerülöd a magyar zöldséget, gyümölcsöt?

--
robyboy

Mert drágább és silányabb, mint a nyugateurópai (a keleti még szarabb). Ráadásul nem egyszer volt már hír is fertőzött magyar cuccokról.

--
openSUSE 42.2 x86_64

"Hír"... Inkább hagyjuk.
Mondjuk ebben benne van az is, hogy a magyar-magyart simán le tudják követni, míg a külföldit sokkal nehezebb, főleg ha áthozzák direkt olyan országokon, ahol az ilyen élelmiszerek követésére lazább törvények vonatkoznak. Szóval, az se jobb, csak nem tudsz róla.
Én inkább szívesebben lemegyek és veszek az utcasarkon álló nénitől, amit a vödörből vagy a bicikliről árul.
--
"Sose a gép a hülye."

> Szóval, az se jobb, csak nem tudsz róla.
> amit a vödörből vagy a bicikliről árul.

Hááát... :)

Nem köztévét követek, úgyhogy hiteles a forrás. Ha meg az van, hogy egy EU-s országból származó cuccal gond van, az mindenütt előkerül minden hiteles hírcsatornán.

--
openSUSE 42.2 x86_64

És ha a magyarral van baj, az előkerül az angol csatornákon?

Gondolom nagyvárosban élsz. Itt a piacon rengeteg minőségi házi cuccot kapni, párjuk nincsen.

--
robyboy

Szoktam piacon vasarolni itt Pesten, de felet sem szabad elhinni annak amit mondanak. Peldaul idos no tanyasi tojaskent arult 3-as kodu tojast, mikor ezt felvetettem neki meg o esett nekem, hogy en ne oktassam ki es hogy o ostermelo, ez hazi tojas! Ugyanugy palantaval is atvertek, eskudtek ra hogy melynovesu.. aztan kitalalhatod mekkora karo kellett neki. En elkepzelem, hogy a tobbi elelmiszerrel is csalnak, volt piacos ismerosom (ma mar boltja van), aki meselt dolgokat. Abba is hagyta a piacozast.

Csalók mindenhol vannak. A boltban kapott cucc is egy nagy kamu, ha már itt tartunk. Soha nem tudhatod, mi, honnét, milyen körülmények között jut el hozzád. A sok tanúsítvány meg csak pénzkérdés.

Amúgy meg az ember sokkal többet kibír, mint gondolnánk :)

--
robyboy

Zöldéges ismerősömet eddig még csak magyar termelők baszták át, import áruval sosem volt baja (rekesz alján a rohadt áru takarva a frissel, ilyenek).

--
"You can't convince a believer of anything;
for their belief is not based on evidence,
it's based on a deep seated need to believe."
Carl Sagan

Zöldéges ismerősömet eddig még csak magyar termelők baszták át, import áruval sosem volt baja (rekesz alján a rohadt áru takarva a frissel, ilyenek).

--
"You can't convince a believer of anything;
for their belief is not based on evidence,
it's based on a deep seated need to believe."
Carl Sagan

Aha, házi cucc. Falun éltem, láttam azt a jó magyar gyakorlatot, hogy a pöcegödörből felszivattyúzott vízzel locsolta az ágyást, aztán a termést vitte a helyi piacra. Kihagyom a házit...

--
openSUSE 42.2 x86_64

anno a 80-90-es evekben mi is a pottyantos budibol tragyaztunk.
osszel vagy tavasszal, egyszer, ultetes elott, beforgatva a foldbe.
nem volt azzal semmi gond.

A "hivatalos", genetikai módosításokkal, permetezésekkel, nem megfelelő előállításokkal, "dúsítással", stb. készített műkaják bizony sokkal ártalmasabbak, amik szépen vannak becsomagolva, csak, hogy termeljük még pluszban a környezetet ezáltal.

Szoktam mosolyogni az ilyeneken pl. hogy a mézes puszedlire az van írva, hogy "mézes jellegű puszedli", ami azt jelenti kb. hogy méz az nincsen benne, és még sorolhatnám :)

--
robyboy

mez izu...

--
O1G = orbanegygeci

Termeljük = terheljük
-
-
robyboy

Konkrétan, mi ártalmas ezekben a 'szépen becsomagolt' ételekben?

Tudtommal egészségre ártalmas összetevőt (a zsírok, cukrok túlfogyasztását tegyük félre) nem tartalmazhat egy élelmiszer.

Vizet se igyál, mert kapásból 2 E-t is tartalmaz...

--
openSUSE 42.2 x86_64

Nem mondom, hogy az összes E ártalmas, de több az:

https://femina.hu/egeszseg/7_rakkelto_e_szam_amit_kerulnod_kell/

Mindezt úgy, hogy engedélyezve van a használatuk.

Nos, a jó kajába nem kell semmilyen tartósítószer, meg állagjavító, ebben azt hiszem megegyezhetünk.

--
robyboy

Kezeld azért ezeket a cikkeket fenntartásokkal, hacsak el nem olvasod az eredeti tanulmányokat is mellé. Ha ebbe beleásod magad, akkor a végén semmit nem fogsz majd enni. Nem kell ahhoz tartósító vagy más adalék, hogy valami akár rákkeltő lehessen (vagy elősegítse annak kialakulását).

"Mindezt úgy, hogy engedélyezve van a használatuk."

Ahogy az alkohol, a dohány, a cukor, fehér liszt meg még egy csomó ártalmas dolog is engedélyezve van és fogyasztjuk is tonnaszámra..

Ültettem krumplit poénból tavaly. Nem sokat. Semmit nem kapott, szépen kifejlödött. A krumplibogarakat összeszedtem kézzel folyamatosan, nem permeteztem. Az öregek is így csinálták.

A végén megettük.

Hiszem, hogy a bolti ennél csak rosszabb lehet.

Amúgy tényleg, enni muszáj, de a ma elérhetö ételek, alapanyagok egyre szintetikusabbak, mesterségesen elöálítottak. Ez nagyon nem jó így. A test elöbb-utóbb benyújtja a számlát.

Az utolsó mondatoddal egyetértek. Pont ez a baj. Mérgezzük magunkat, ill. mérgeznek minket.
Amíg valaki dohányzik úgy, hogy tudja, nagyobb az esélye, hogy idö elött pl. tüdörákban meghalhat, az az ö baja. Mindenki úgy öli meg magát, ahogy akarja.

Nekem az a bajom, hogy sok kaját úgy tolnak elém, hogy valójában [enyhe?] méreg, és még tájékoztatva sem vagyok róla rendesen.

--
robyboy

"Ültettem krumplit poénból tavaly. Nem sokat. Semmit nem kapott, szépen kifejlödött. A krumplibogarakat összeszedtem kézzel folyamatosan, nem permeteztem. Az öregek is így csinálták."

Ez is egy járható út, ha valakinek van hozzá kedve, ideje, meg földje. Mindent megtermelhetsz magadnak. Tarthatsz mellé állatot is ésakkor lesz a krumpli mellé hús is :) Én ezt nem tudnám csinálni, ezért a bolti cuccokkal kell beérnem. De úgy gondolom, hogy némi tudatossággal a bolti cuccokból is lehet egészségesen táplálkozni.

"Nekem az a bajom, hogy sok kaját úgy tolnak elém, hogy valójában [enyhe?] méreg, és még tájékoztatva sem vagyok róla rendesen."

Mindenre rá van, hogy mi van benne. A wikipédiát nem tudják rányomtatni, de -ismét a tudatosság- mindenki utána tud nézni és el tudja dönteni, hogy neki mi a jó.

"Mindenre rá van" a mindenre az egy eros kifejezes. Mondjuk ugy, hogy ami elore csomagolva van, azon rajta van. Viszont ami nincs rajta az az alapanyag minoseg. Pl hiaba nem tesznek az XY kecsopbe adalekanyagot, ember nincs aki megenne azt a nyers paradicsomot, amit beledaralnak (agastol, szarastol, bekastol).

-
First impressions of the new Cloud Native programming language Ballerina

Ha igazán trendi lennél, a krumplibogarakat meg megfőzted volna levesnek!

--
trey @ gépház

Ezzel azért nem kéne poénkodni!
Nem tudhatod, hogy a krumpliföldön korábban nem volt-e (atom)rakétasiló. A köcsög krumplibogár meg lenyalogatja az atomot...
Bár a DDT sem rossz (gyerekkoromban: matadoros krumpli). Ahhoz legalább nem kell krumplibogár, mert nemzedékeken át anyatejjel is "örökíthető".

Na de a kitinpáncéllal? Mondjuk a kagylót is héjában főzik :)

Franciadrazsé

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Forrást nélküli femina cikkel nem fogsz tudni meggyőzni. :)

Ezek között nincs olyan, ami bizonyíthatóan káros, abban a mennyiségben, ami az élelmiszerekben van.

Hogy mi elégséges bizonyíték, az szubjektív.

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ijc.21925

Ment bele anya fogamzásgátlója, meg az emésztetlen tartósítószerek, ízfokozók... nyami

--
"You can't convince a believer of anything;
for their belief is not based on evidence,
it's based on a deep seated need to believe."
Carl Sagan

haha...te ezeket kozvetlenul beteszed a szervezetedbe, de ha a szarban van belole toredek mennyiseg akkor vilagvege. :DDD

Nem világvége, csak ne társítsuk akkora pozitív életérzéssel a "háztáji" jellegű élelmiszereket. Az ilyen háztáji parasztkolbászokról is a nébih videók jutnak eszembe a dögkútba illő, légylepte húsfeldolgozó sufnikról.

--
"You can't convince a believer of anything;
for their belief is not based on evidence,
it's based on a deep seated need to believe."
Carl Sagan

Nem gond, mert a növények csak a lebontott cuccot veszik fel. Az összes kemikáliát szétbontják a talajban élő egysejtűek, mielőtt azt a növények felszívják.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Csak eszembe jutott: Mi néha emlegetjük a Szomszéd Pisikét, meg a Php Pistikét. Nem lennék meglepődve, ha lenne olyan portál, ahol az Orvos Pistikét, meg a Gyógyszerész Pistikét emlegetnék.

Beteg elott sosem, de dolgoztam korhazaknak, most patikaknak es a beutalo vagy a veny miatt szitkozodnak es elofordult, hogy felhivta a beutalo orvost a szakorvos vagy a patikus a haziorvost miutan elment a beteg. Nem vagyok biztos, hogy teljesen jogosan, en ugy velem inkabb utalja be ket felesleges vizsgalatra, mint egy eletmentore veletlenul nem.

Egyetek Oscillococcinum-ot! Sok homi (itt homeopátia bolond) szedi ezeket a mocskokat, meg marokszám a TV reklámok után a sok szart ész nélkül és a végén nem tudja, hogy mitől van baja. Hét ettől a sok szeméttől (ilyen "vitamin", olyan "kiegészítő") marokszám.

Az államnak is felelőssége van, mert az ilyen szemeteket nem gyógyszertárakban, hanem max. kuruzslóknál lenne szabad látni.

--
trey @ gépház

Business forevö. A fél világ az idiótákból él (ha nem az egész).

--
robyboy

Szerintem placebo helyett írják fel: aki nem tudja, hogy átverés, annál simán van placebo effektje. Meg a legtöbb ember nem tudná megemészteni, ha a doki azt mondaná neki: igen, beteg, de magától is meg fog gyógyulni. Nekik valami szer kell, különben elhanyagolva éreznék magukat. A doki meg nem akarna valami bikaerős cuccot felírni, mert többet ártanának a mellékhatások. Marad a placebo. Jó drágán, hogy jobban hasson - ez is bizonyított, hogy a drága placebo jobban hat.

Engem mindig megnyugtat, ha a doki homeopátiát javasol: akkor nincs nagy baj. Nem váltom ki, és úgy is meggyógyulok. Eddig bejött :-)

"fektessetek be bitcoinba, most olcso!" oh wait :DDDD

:D :D

Az egyiknél a fogyatékos az egészségével játszik, a másiknál meg a felesleges pénzével. Szerinted melyik nevet a végén?

--
trey @ gépház

a placebo miota jatek az egeszseggel?

Ne ragadj le egy témánál, én több dolgot említettem. Placebot zabálni csak szimpla ostobaság. "Vitamonikat" marokszám pedig már jóval több, mert egy vesekő vagy más, ebből származó kimutatható betegség már nem játék.

A Bitcoinra meg majd visszatérünk pár év múlva (nehogy én nevessek). Tudod, addig nincs veszteség, amíg nem realizálod. ;)

--
trey @ gépház

"Placebot zabálni csak szimpla ostobaság" akkor lenne ostobasag, ha a placebo hatas nem letezne, de mivel letezik, ezert nem ostobasag, sot gyorsitja a gyogyulast, aminek igen is sok ertelme van. Mindennyian sajat valosagunkat vetitjiuk a vilagra, es le merem fogadni van olyan dolog a vilagban, amiben te hiszel, es kozben nem az a valosag, de a te valosagodban megis letezik a dolog.

-
First impressions of the new Cloud Native programming language Ballerina

Ismerem a placebonak tulajdonított hatásokat, mindazonáltal a javulást nyilvánvalóan nem a hatóanyag nélküli tabletta okozza, hanem a belevetett hit. Tehát a tabletta el is hagyható, s lám, eljutottunk az agykontrollhoz és hasonlókhoz.

Vagyis, hatóanyag nélküli tablettáért pénzt adni ostobaság. De tőlem tarthatod annak, aminek akarod.

--
trey @ gépház

Egy olyannak, aki nem tudja kontrollalni. Egyszerubb hinni valamiben amit egy szakember mondd, mint felismerni, es megvaltoztatni dolgokat a fejunkben. Tehat rovid tavon egy gyenge ember nyerhet az ugyon tehat nem kategorizalhato abszolut ostobasagnak :) Relativ ostobasag.

-
First impressions of the new Cloud Native programming language Ballerina

vitaminokat marokszam...

azt ugye tudod, hogy tanulmanyok vannak arrol, hogy a mostani nagyiparilag eloallitott novenyeink vitamintartalma kisebb mint evtizedekkel ezelott?
persze a "vitaminzabalas" nem a legjobb megoldas, de tobb mint a semmi.

ha valoban szamitana neked a veseko, akkor pl. vegan lennel (hugysav, kalcium). :DD

Hogy micsoda?

--
trey @ gépház

ha szeretned befejezni a thread-et akkor ne egy dummy kerdessel tedd.
egyszeruen csak ne valaszolj. :)

Azt akartam jelezni, hogy nem nagyon értem, hogy mit hadoválsz. Gondoltam, majd egyértelműsíted. De nem. Igazából a felvetésemhez sem kellett volna hozzászólnod, mert sok értelem eddig nem volt a mondandódban. :D

--
trey @ gépház

magyarul irtam. ha nem erted, akkor rakerdezel.
mivel az elelmiszerekben kevesebb a vitamin a szuksegesnel valahogy potolni kell.
a veseko elsosorban az eletmod es a taplalkozas miatt alakul ki.
pl. a sok allati feherje vagy a voros husok miatt illetve a keves folyadek fogyasztas.

nem erted: teri megmondta, hogy aki vitamint szed, az hulye. Nincs itt semmi latnivalo. Nem is ertem, hogy akinek ennyi sok esze van, az miert ragad le ebben a pocsolyaban, ahelyett, hogy a vilaggal osztana meg az agyviharait...

--
O1G = orbanegygeci

Érdekes megfigyelés a környezetemből:

Olyan emberek akarják nekem elmagyarázni állandóan, hogy hogyan kellene egészségesen élni és elkerülni a betegségeket, akik rendszeresen táppénzen vannak. Göthös bohócok, akiket ha megfúj a szél, már kahulnak.

Ehhez képest és nem szoktam beteg lenni. Talán azért, mert van immunrendszerem. A rendszeres - heti 3 - edzés, a változatos táplálkozás valószínűleg jól hat.

A fél cég most is beteg (állítólag), én pedig köszönöm, jól vagyok és dolgozom.

Köszi azért a tippeket, majd felírom magamnak vén koromra!

--
trey @ gépház

Linkelsz egyet?

A kérdés egyébként eléggé összetett, mivel a vesekö kialakulását lelki okok is elöidézhetik, valamint örökölt genom, söt, kvázi egészséges táplálkozás is.

Továbbá volt már rá példa, nem is egy, hogy valaki placebó szedéstöl kigyógyult a betegségéböl.

Vitaminokat marokszám fogyasztani lehet káros is.
Egyik volt kollégámnak pl. a pezsgötablettától rendszeresen eleredt az orra vére.

--
robyboy

Nem véletlenül van ráírva a dobozokra, hogy "a kockázatok és mellékhatások tekintetében kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét".

Csak az ostoba ember gyógyszerezi (vitaminozza, mérgezi stb.) önmagát felügyelet nélkül.

--
trey @ gépház

Ez az unalomig ismert szöveg egyébként a gyógyszergyártók tipikus "nem vállalunk felelösséget semmiért" dumája.

Szerinted mit válaszol a kezelöorvosod, gyógyszerészed adott esetben?

Megtippelem: ne szedd, "A" szar helyett van "B" szar, költs arra, hátha nincs mellékhatása.

Kockázat meg lehet pl. szívinfarktus, meg stroke is, ebbe a szóba a halál is belefér, csak el kell olvasni az apróbetüs szövegeit a gyógyszereknek.

--
robyboy

Tehát, ahelyett, hogy az orvost vagy gyógyszerészt megkérdezzük, gyógyítsuk magunkat az internetes fórumokból :D

--
trey @ gépház

haha..
meg vagy fazva..elmesz az orvoshoz. ott ulsz a varoban 2 orat, melletted 5 influenzas kohog, trusszog, folyik es repul a baci es virus..radkerul a sor es az orvos azt mondja, hogy kalmopyrin + c-vitamin, ha nem javul gyere vissza 2 het mulva.
este mar a szadon-orrodon keresztul folyik a takony, mert bekaptad a varoban az influenzat mert annyira nyomi vagy hogy tudd hogy a nathara az orvos sem mond mast mint c-vitamint.

Van egy mondás, hogy az influenza orvosi segítséggel 1 hét alatt gyógyul, anélkül meg 7 nap alatt.

--
robyboy

+1

Ilyen faszságokkal nem megyünk orvoshoz. Ágynyugalom, sok folyadék.

--
trey @ gépház

Senki nem mondott ilyet. Mindenki azt eszik, amit akar.

--
robyboy

"Csak az ostoba ember gyógyszerezi (vitaminozza, mérgezi stb.) önmagát felügyelet nélkül."
Ezért is ne nagyon menj a napra, vagy ha mégis muszáj, akkor jól kend be magad valami sokfaktoros napvédőkrémmel, nehogy túl sok D vitamin termelődjön a bőrödön, kontrollálatlanul. Egyébként a D vitaminnak a bőrből a vérbe való felszívódásának a felezési ideje kb. 24 óra, tehát viszonylag lassú folyamat. Emiatt ha közvetlenül napozás után szappannal megfürdesz, a termelődött kolekalciferol nagy részét le tudod mosni (zsírban oldódó a D vitamin).

:wq

Nem kell túltolni a baromságot, bár valószínűleg annak is köszönhetem, hogy 46 felé haladva nem úgy nézek ki, mint egy mazsola, hogy használok UV ellenes készítményeket. Plusz a szememet minőségi napszemüveggel védem _télen is_.

--
trey @ gépház

Erről még csak most hallottam; kösz.
Olyanról olvastál már, hogy ha valaki D3-vitamint szed, akkor csökkent a bőrén a D2 termelődés?

Nem olvastam még, de érdekes gondolat. A bőrön a D-vitamin (kolekalciferol) a direkt e célból oda kiválasztott koleszterinből képződik UV-fény hatására. Mivel ez egy értékes nyersanyag a szervezet számára, valószínűleg visszafogja a kiválasztását, ha már elég nagy a vér D vitamin szintje. (A napvédős/fürdős tippet csak ennek a szerencsétlennek írtam, -gondolom, nyilvánvaló- nem kell komolyan venni :))
:wq

Ebből viszont az is következik, hogy nem csak utána kell kerülni a szappanos fürdést, de előtte is. Jól gondolom?

Szerintem is. Logikusan hangzik. Így már nem is meglepő, hogy a D-vitaminhiány mekkora közegészségügyi problémává nőtte ki magát mostanra...

Csak hivatkozásul, a fentiek az A. Helmer, C. Jansen 1937-es The absorption of vitamin D through the skin. c. cikkéből valók, illetve
https://pdfs.semanticscholar.org/8a98/7f4790de5ed097291a089e898f96c9b60212.pdf
továbbá Szendi G. is írt róla egy fejezetet az Új vitaminforradalom c. opuszában. (Meg aztán egy komplett könyvet is, Napfényvitamin címmel.)

:wq

1. Legalább a hétvége egyik napját töltsd városon kívül. Menj fel egy dombra, sétálj/biciklizz tóparton, erdőben, stb...
2. Amikor majd tavaszodik, szedj friss csalánlevelet, és idd a főzetét 2 héten keresztül, evés után egy 2dl-es pohárral. kb. ugyanúgy kell csinálni, mint a teát, csak áztatni kell, míg ki nem hűl. Friss és szárított levélből is lehet csinálni, a friss leveleket ne tartsd sokáig nejlonban. 2 hétnél tovább ne idd.
3. Alma. bármikor, amennyi jól esik.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Elég alvás + víz + mozgás + normális kaja + stresszmentes hozzáállás a dolgokhoz + örülés az élet kisebb nagyobb dolgainak, boldogság.

Én is ezen vagyok, nem is olyan egyszerű.