Microsfot lincencelési gurut keresünk

 ( Fisher | 2019. január 28., hétfő - 13:47 )

Keresünk olyan embert, aki eljön hozzánk, jól meghallgatja hogy mink van (MS licencek), és ismervén a MS licencelési és egyéb lehetőségeit, jól megszakérti, hogy egyrészt mennyire csináljuk rosszul, másrészt mi a legolcsóbb módja pl. egy új SQL szerver licenc beszerzésének.

Helyileg Budapesten vagyunk, az Örs mellett, de tulajdonképpen az online egyeztetés sem kizárt (skype, effélék). Valószínűleg a jelen helyzetben a viszonylag személyes, élőszavas egyeztetés még nem megkerülhető.

Díjazás megegyezés szerint.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Igen, és sikerült nem észrevenni az elírást...

Az semmi. Én Microsoft lincselési gurut olvastam elsőre... :-)

Szia,

Microsoft infrastruktúra területen konzulenskedem (bár most nem feltétlenül ez a csapásirany), viszonylag régóta foglalkoztam license managementet-el, illetve általánosságban SAM-al.
Szükség esetén a Microsoft-on belüli eszkalációban tudok segíteni.

Privátban el tudsz érni.

Buta naív kérdés: nem lehet h. elöször magától a sátántól kéne tanácsot kérni (azaz megkeresni a MSFT Mo. kft-t)?
Hátha náluk még van talán 1 értelmes licenszelési specialista. Mondjuk az egyértelműen az ő bűnük (nem idehaza, hanem az anyacégnél leginkább) h. házon belül se látják át a saját cuccaikat hogyan kéne licenszelnie az ügyfeleiknek.
--

+1

Majd küldik az Accordo-t a SAM check excel táblával. :D
How do we do SAM at MS?

Haha :D Kipróbáltam. A project elbukott mert az MS licence többszöröse lett a végén a célszoftver árának..., de végig szenvedtem árajánlatig. Innen is segítettek MS kapcsolatot szerezni, de az MS sem értette a saját licencelését. Végén nekik lett igazuk: http://www.proficomp.hu/elerhetoseg.htm

Ha többszöröse lett volna akkor valószínűleg az volt a helyes licencelés. ;)

Persze, a végére helyre tettünk mindent. :) RDP, SQL, Win Server... Totál egyszerű dologból indult, de mire végig vettük, hogy a szervezet saját dolgozója, külsős stb. ott már volt pislogás. Ők segítettek és ahogy ők tudták az volt a helyes.

Nincs valahol egy kalkulátor, ahol be lehet kattintani, hogy nekem mi kell, aztán a végén kiköp egy számot?!

Haha, szerintem te még nem láttál licenszszámításos szeánszt! Talán csak csirkevéreztetés nem történik közben, annyira kamuvudumágia az egész.
--

> Talán csak csirkevéreztetés nem történik közben

I'm not entirely sure :D

Valahogy igy?

https://www.youtube.com/watch?v=wz-PtEJEaqY

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Ez egy olyan feladat ami alá a még nincs megfelelő kvantumszámítógép. XD

te az amazonra gondolsz, de ez egy microsfot topic :D

Nem az Amazonra gondol. Felhőre a Microsoftnak is van (percdíj)*(percekSzáma)=(fizetendő) bonyolultságú képlete. A Microsoft-féle vudu akkor kezdődik, ha onprem szeretnél valamit, de akkor nagyon.

Kellene egy windows server, mondjuk 2016 jó, erre kellene egy sql, mindez 5 kliens-t szolgálna ki, plussz egy gép, amivel igazgatom. Ehhez miből mennyit kell venni? Ilyenre gondoltam.

Alulhatározott a kérdésed. MS-nél is van számtalan licencekonstrukció, meg kell nézni, hogy NEKED melyik éri meg. Súlyos pénzeket spórolhatsz ezen.
Néhány befolyásoló kérdés: Oktatási intézmény vagy? Induló startup? Fejlesztő cég? Van leányvállalat? Költségként vagy beruházásként akarod elszámolni? Mennyire változik a cég IT-ben? Vannak korábbi verzióid? A kliensek céges dolgozók vagy külsősök? stb.

Amúgy meg pontatlan a kérdésed, hiszen ott van előtte a válasz. :) 1 Windows Server, 1 MSSQL, 5 MSSQL kliens licence. :)

De akkor vissza ide. Erre nincs egy táblázat, vagy bármi összefoglaló, hogy erre a felállásra miből mennyi kell? Az ok, hogy én leírtam miből mennyi kell, de lehet nem is annyi kell. Pl. hogy van a CAL? Vagy távoli asztalhoz milyen licenc kell? Kell-e egyáltalán?

Ilyen így nincs. Nem is lesz. Ennek oka a számtalan licencekonstrukció.

Csináltam már számtalan MS licenceszámítást. Volt, amikor elmentünk nagyon perverz irányba: bizonyos szoftvereket OEM-ben érte megvenni (erre találsz árat könnyen), másokat OVS-ben, másokat sima Openben, megint másokat Azure Openben. Majd erre az egészre kapott árajánlat miatt megint variálni kellett kicsit.
Ez egy rendszeroptimalizálási probléma, nem úszod meg 5 perc alatt.

Egyébként segítséget jelenthet - csak ha szeretsz sokat olvasni:
- https://www.microsoft.com/en-us/licensing/learn-more/document-library
- https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=11091

Képzeld el, amikor bejön a többi IT cég licencelése is (Oracle, IBM, Dell EMC, SAP - fúúúj, stb.). A licencekezelés is egy külön szakma.

This.

Valószínűleg alapvetően jól csinálunk (majdnem) mindent, de lehet hogy lehetne jobban is. Igaz, a mi léptékünkben nem túl sok mozgástér van, de biztos van, aki nálam jobban ért ehhez.

Na ennyire azért nem érdekel :-) Onnan jött az ötlet, hogy van egy rendszerünk, ami jelenleg Windows 10 Pro OEM-re van felrakva, és egy SQL Express 2014 van alatta. Ez így ugye elég occó, na most ha ezt ki akarnám váltani, akkor erősen zsebbe nyúlós a sztori.

Van?

A tapasztalat az, hogy drágán mindenki tud mindent.

Olcsón - de továbbra is legálisan - már nem annyira egyszerű a helyzet, de pár százmillió alatt nem szívesen foglalkoznak effélével.

Nullával való osztáson általában minden elhasal. :)

Értem én, hogy ez komoly, de aki a humorban nem ismeri a tréfát, az ezen azt se tudja hirtelen, hogy sírjon-e vagy röhögjön.

ipr.hu esetleg? azt tudom, hogy MS licencelés oktatással foglalkoznak, lehet tudnak segíteni, vagy, ha nem, akkor ajánlani valakit.

"Aki tudja, csinálja, aki nem, az tanítja." :D

és ha nem az tanítja,mint aki csinálja? :)