Milyen projektort vegyek?

Szükségünk lenne egy projektorra előadásokhoz.
Van pár szempont, amit már most tudok, de ha venni kell, érdemes lenne egy használhatót venni, ami később is jó lesz még.
Amit tudok:
- Minél inkább hordozható, kompakt doboz, mivel az előadások változatos helyeken lesznek.
- Nem tudom, van-e állítható objektíves, de van ahol csak 1.5m-ről kellene minél nagyobb képet vetíteni, van ahol van rá 3-4m is.
- Trapézkorrekció, gondolom alap.
- Full Hd, minél nagyobb fényerő és minél nagyobb kontraszt
- Lehetőleg minél több eszközcsatlakozó, hogy bármilyen gépről lehessen használni. HDMI, D-sub alap, de ha van még valami, az csak jó.
- Legyen terméktámogatás, 3 év múlva is lehessen hozzá égőt kapni, legyen szervize, ha kell.
- Tartós, gazdaságos üzembentartás (égők?)
- Nem házimozi, tehát 3D és egyéb mozis tulajdonság nem cél.

És innentől jön, amit nem is értek: wifi és lan. Minek egy projektornak wifi meg lan? Azon keresztül is ki lehet rá küldeni a képernyőképet?
Nem a legolcsóbb megszerzése a cél, de nem is a legdrágábbat céloznánk meg. Egy használható darabra lenne szükség.
Van még amire nem gondoltam? Tudtok gyakorlati tanáccsal segíteni, netán konkrét típust ajánlani?

Hozzászólások

Mi Panasonic projektorokat használunk a cégnél immáron hatodik éve, konkrétan PT-VZ570, PT-VW340 és PT-VW345 modelleket és mindegyikkel maximálisan meg vagyunk elégedve, bátran tudom ajánlani bármelyiket.

Téged szerintem a VZ570 széria érdekelhet, azon belül is a wireless funkciós PT-VZ575N:

https://panasonic.net/cns/projector/products/vz570/specifications.html

Ez mindent tud, amire szükségetek van, az egyetlen hiányossága az lehet, hogy ez fix rögzítésre lett tervezve (5 kg körüli súlya van és a fizikai méretei miatt sem túl praktikus válltáskában hurcolászni), de ha mondjuk épületen belül kell csak termek között hordozni, az simán vállalható szerintem.

A 16:10 képarány és a WUXGA felbontás ne zavarjon meg, természetesen ki lehet tolni rá normál 16:9-es FullHD jelet is a képminőség romlása nélkül.

Az remélem evidens, hogy a FullHD-s projektorok aranyárban vannak, így sajnos mindenképp hosszú távú befektetésként kell tekinteni rájuk (vagyis, ahogy írtad is nagyon bölcsen, ne a legolcsóbb modellt keressétek, mert az is túl drága lesz ahhoz, hogy 1-2 éven belül cserélni vagy javítani kelljen).

A VZ-570-esnél kb. havonta egyszer előfordult, hogy menet közben váratlanul kikapcsolt, és csak teljes áramtalanítás után lehetett visszakapcsolni. Ezt a problémát egy szimpla firmware frissítés megoldotta még valamikor novemberben. Pontos diagnózist nem tudok, de valami olyasmi lehetett, hogy (tévesen) izzóhibát jelzett az elektronika, és ezért a biztonság kedvéért lekapcsolta magát.

A frissítés elvégzéséhez kiküldtek egy szervizmérnököt a Panasonic márkaszervízből, aki nagyon segítőkész volt, és a már nem garanciális, régebben vásárolt projektorok firmware frissítésében is segített (letöltötte nekünk a legfrissebb firmware csomagokat a Panasonic belső intranet oldaláról).

Ha jól emlékszem, mindegyik modell tudja az Eco módot két fokozatban, ezzel meg lehet hosszabbítani az izzó élettartamát, illetve ilyenkor a ventilátor is sokkal halkabban zúg, ami kisebb, zárt helyiségekben fontos lehet.

A LAN leginkább a távvezérlés miatt érdekes (PJLink protokollon keresztüli ki/bekapcs, forrásválasztás, hangerőszabályzás), de pl. a firmware frissítés is általában hálózaton keresztül történik egyes modelleken (a régieken DB-9 csatlakozós soros interfész van erre a célra). A wifi támogatás a Miracast vetítéshez kell, ami a Win10 és az Android natív screencasting protokollja. Ha Mac-ekhez is kell ilyen feature, akkor sajnos egy AppleTV-t is vásárolni kell a projektor mellé (létezik nyílt forrású Receiver az AirPlay protokollhoz, de DRM-es tartalmakat kizárólag AppleTV-n keresztül lehet lejátszani).

Korábban Dell 1610HD projektorokat használtunk, ezekkel is meg voltunk elégedve, de egyfelől ez a modell már kifutott, másfelől pedig csak sima HD (720p) felbontást tud, úgyhogy kevésbé lehet érdekes számodra.

Még néhány gondolat a téma kapcsán:

  • A HDMI kábelek (és általában a legtöbb kábel) érzékeny a gyakori ki-be dugdosásra, elkopnak a csatlakozók egy idő után. Ha van rá lehetőség, érdemes valamilyen wireless megoldást használni a kivetítésre (Miracast/Chromecast/AirPlay). Fix (csőbe behúzott) kábelezés esetén célszerű egy 2-3 méteres HDMI toldót betenni a kábel végére, hogy kontakthiba esetén ne kelljen a teljes, behúzott kábelt kicserélni.
  • Ma már elég sok wireless megoldás közül lehet választani, de nekem az a tapasztalatom, hogy ezek nem mindig működnek megbízhatóan. Tavaly járt nálunk tesztelésre egy ilyen eszköz. Alapvetően egész tűrhetően működött PC-vel és Mac-kel is, viszont a gyártó által fejlesztett "fullextrás" szoftvercsomag telepítése nélkül csak clone üzemmódban tudta kitolni a képet, ami egy 1366x768-as natív felbontású laptopról nagy méretben vetítve nem túl szép, illetve sok esetben nem is praktikus így vetíteni (prezentálásnál sok előadónak elvárása, hogy a jegyzeteit és az időt láthassa a laptop képernyőjén, miközben a projektoron csak a slide-ok jelennek meg). A másik komoly hiányosság, hogy YouTube videó lejátszásakor a hangot kizárólag AAC kódolással tudta átvinni, ha bármi más kodeket használt a videó (pl. a mostanában elterjedt opus-t), akkor nem szólt a hang... A harmadik probléma, amibe belefutottunk, hogy a "fullextrás" szoftvert nem tudtuk letölteni, mivel egy placeholder oldal volt kint a letöltési oldal helyén, valami olyan szöveggel hogy "gyere vissza később, most épp továbbfejlesztjük a szoftvert, ezért átmenetileg szünetel a letöltési lehetőség".
  • AppleTV használatával korrekt kép- és hangminőséget lehet elérni, ha Mac-ről prezentálnak, viszont egy nagyobb tárgyalóban vagy szabad téren felejtős a közvetlen (WiFi Direct) kapcsolat, saját tesztjeim alapján kb. 4-5 méter távolság felett elkezd zavaróan szaggatni a kép a kivetítőn. A megoldás: LAN-ra kell kötni az AppleTV-t és a prezentálós Mac-kel fel kell kapcsolódni a legközelebbi AP-ra. Erre a célra lehet készíteni egy külön SSID-t, amit VLAN-osítva össze lehet "párosítani" az AppleTV-vel. Ez szuperül működik így, a userek is szeretik, mivel két kattintás elindítani a kivetítést bármilyen Mac-ről (legfeljebb egy PIN-kódot kell megadni, de ez opcionális).
  • Sajnos nem minden eszköz kezeli jól a 16:10-es képarányt, illetve olyat is láttunk, hogy a normál 60Hz helyett 59Hz-es refresh rate-re állt rá a videokártya a projektor csatlakoztatásakor és nem volt kép a kivetítőn. Erre egy ilyen "varázsdoboz" közbeiktatása volt a megoldás. A potméteren beállítottuk, hogy az EDID-ben fixen 1080p/60Hz konfig szerepeljen. Az EDID feeder beiktatása óta megszűnt ez a probléma is. Ez egyébként a túl hosszú és/vagy gyengébb minőségű HDMI-kábel problémakörre is megoldás lehet (váratlanul elsötétedik a kép, majd pár másodperc után magától visszajön, aka. "handshake issues").

Nem tudom már szerkeszteni, de a fix rögzítés kapcsán tévedtem, a VZ570-es (és 580-as) széria valójában a portable kategóriába tartozik:

https://panasonic.net/cns/projector/products/lineup/

A 4800 lumen fényerő szerintem bőven elég egy átlagos tárgyalóba, max. akkor lehet kevés, ha besüt a nap az ablakon és pont a vászonra vetül a fény, de szerintem a fényerő növelésénél olcsóbb megoldás árnyékolástechnikát használni (és ennek ugye számtalan más előnye is lehet). :)

Ha biztosra akarsz menni, akkor a VZ585N-t érdemes választani, de szerintem nem ér meg plusz ~140 ezer Ft-ot az a minimális plusz fényerő, amit ez a modell tud biztosítani. Ennél a modellnél kétszer is ki lehet mosni a légszűrőt, így elvileg alacsonyabb a fenntartási költsége mint a VZ575N-nek. Hogy ez mennyire lehet szempont, azt már nektek kell mérlegelnetek (leginkább attól függően, hogy mennyire intenzíven fogjátok használni a projektort).