korlátozott Android launchert keresek gyerekeknek

 ( gee | 2019. január 20., vasárnap - 22:17 )

Szeretnék a gyerekeknek tabletre egy olyan launchert, mint a Samsung Kids Mode.

Samsung telefonon ez azt csinálja, hogy szülő módban (ami pin-nel védett), lehet kiválasztani, hogy az alap mondjuk 6-8 kids mode beépített funkción kívül melyik telepített appok látszódjanak, milyen letöltött filmek, milyen képek, kit hívhat a gyerek. És emellett semmiféle vásárlás nem engedélyezett, szóval ha egy játék mondjuk azt mondja, hogy az új pályát meg kell venned, a gyerek rányom, akkor csak az jön vissza, hogy sikertelen, nem pedig a csodálkozás amikor jön a bankkártya kimutatás.
Ezek közül a lehetőségek közül mondjuk csak az appokat használjuk, de a filmek is jól jöhetne.

Viszont tabletre szeretnénk valami hasonlót. Van egy Samsung tabletünk (elég régi mondjuk, arra nem hajlandó a Kids Mode felmenni (és ha fel is menne, akkor is szörnyen lassú)). Van egy Nexus 9-em, az jó lenne, viszont a Kids Mode persze nem érhető el rá.

Karácsonyra vettünk a gyerekeknek egy Amazon Fire tablet kids edition-t, a burkolata baromi jó, sokkal jobb, mint amit a többi tablethez eddig láttam, viszont a rendszer... értem én, hogy mi az irány, és jó az, hogy csak az adott életkornak megfelelő tartalom érhető el. Nincs böngésző, ahová címet be lehet írni meg keresni, csak előre átnézett weboldalak. Meg appok. Meg könyvek. Meg audible hangoskönyvek. Meg videók. Meg ez, meg az. Viszont minden látható. Tehát nem az az elképzelés, hogy itt van, gyerek, van 8 ikonod és ezekkel játszhatsz, hanem itt van 10 sorban több ezer ikon, amik bármelyikét letöltheted (elméletileg, persze úgyse fér el az összes a tableten), illetve az audible könyveket megveheted meg ez, meg az. Az egész egy baromi nagy reklám.
Amikor én azt akarom, hogy a gyerek az iskolában feladott leckét oldja meg, akkor baromira nincs szükség több ezer másik ikonra. Megpróbáltam leszedni az előre felkínált dolgokat. Egyesével kiválasztva lehet (persze újra engedélyezni mindet az egy kattintás lenne), de még így is vannak kategóriák (pl. audible), amit nem szerkeszthetek, mindig ott van.

Szóval nem jött be. Amazon tablet megy vissza.

Viszont kéne valami. Ideális esetben nem kell hozzá új tabletet venni, de még ezt az opciót se zárom ki, ha nem kerül sokba (az amazon tablet kb. 90 font volt, vagyis valamivel 30 ezer forint felett. Ennyi még beleférne. A dupláját már nem költeném el erre).

Szóval ideális esetben egy launcher, ami felmegy a nexus 9-re, és a fentieket tudja.

Ha van benne olyan böngésző, amiben nincs címsor, meg kereső mező, csak egyszerűen az előre megadott címet betölti a szülő módban elkészült ikonról, az klassz lenne, de nem elengedhetetlen.

Ha van olyan youtube kliens, ami megadott filmet lejátszik, de nincs keresés, nincs listában mellette egy csomó másik feldobott (ajánlott) film, az is jó lenne.

Szóval: ismertek ilyesmit?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Norton Family + Norton App Lock

Rajtam kívül még több kollégának is bevált.
Csak a kirakott ikonok, minden más pedig csak az admin pattern megadása után (erre persze vigyázni kell, hogy ne lessék le).
A hét végén riportot küld, mi történt a telefonnal a héten.

Ja, meg persze egy adblocker (pl. Blokada), hogy a gyerekek figylemét ne vonja el semmi amit esetleg a legális appok az arcukba akarnak tolni.

++ ha csak otthon használják, akkor nézd meg az untangle webfiltert, betegre lehet konfigolni (ez egy web content filter, nem a telón fut).

A Norton Family Premiert használod? A következőre próbálok rájönni, de a weboldalukról nem derül ki: A 30 EUR/év-es előfizetéssel hány gyereket tudok felvenni, illetve hány eszközt?

A Family Linkben 1000 bug van. Az egyik telefonra a gyerek fiókját sem sikerült beállítani, mert kilép a program, hogy nem sikerült a Family Link Manager telepítése. De több hiba is volt, ami miatt szerintem egy vacak: nem mindig zár le, amikor kellene, nem frissülnek az adatok, stb.. Egyébként az ilyen hülye korlátozásokat sem értem: Megszüntettem a családi csoportot, és kiírta, hogy most 12 hónapig nem tartozhatok új csoportba. :) Ez meg mire jó?

Google Family link?
https://families.google.com/familylink/

Most ismerkedem vele, egyelore nem nott a szivemhez (random kidobta a gyerek telefonjat a "link"-bol), de lehet a LineageOS miatt...

Szuloi telefonon android 5 kell, gyerek telefonjan minimum android 7

[szerk.] Esetleges elonye, hogy Chromebook-on is mukodnek a beallitott korlatozasok (valamilyen verziotol felfele).

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Én a fenti kettő (Norton App lock és Google Family Link) használom, App lock segít letiltani/zárolni app-okat és beállításokat, Family link korlátozza a napi használati időt és ad telefon pozíciót/használati információkat (melyik app, mennyi időt stb).

+A játékos PC-n pedig Microsoft Family, ott is napi használati időt (is) lehet korlátozni, a gyereknek sima felhasználója van, nekem admin, Steam library megosztva.
--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Írtam saját launcher-t, ha gondolod meg tudom osztani. Cordova-ban van, ergo maga az app indító képernyő egy html, elég egyszerűen szerkeszthető. Kilistázhatod az összes telepített alkalmazást, és azt rakod be az indítóképernyőre, amit akarsz, hogy használjanak. Az, hogy napszakfüggő legyen a dolog pár sor kód (pl. éjjel semmi, délután csak tanuláshoz dolgok, ...).

Ugyanígy van addressbar nélküli webview, weboldalak mehetnek abban, youtube embed esetén lehet tiltani az ajánlásokat a video végéről, fájl elérést korlátozhatod egy mappára, ha csak annak a tartalmát listázod :).

Ha érdekel, szólj, igazából egy alap cordova project, amiben beállítottam, hogy launcher típusú app legyen, és beraktam pár plugint (listázni az app-okat, indítani egy app-ot tud). A fentiek alapján kevesebb idő ezt összerakni, mint próbálgatni a többi app-ot.

Jól hangzik. Van hozzá valamiféle leírás? Mert nem vagyok fejlesztő és fogalmam sincs, hogy hogyan lehet telepíteni ilyesmit.

Illetve a játék mikrovásárlásainak letiltása megy?

- leírás nincs hozzá, ez csak egy saját project, de ha nem riadsz vissza egy kb. 1 óra tanulástól, szívesen segítek, a cordova az egy nyílt forráskódú project, amivel ios-re és android-ra tudsz programokat készíteni, nagyrészt html+css+js, tehát webes eszközökkel, na most ez pont az, ami ilyen szinten órák alatt elsajátítható, maga a program indítás azzal az eszközzel amit csináltam ugyan annyi, mint egy linket berakni egy weboldalra

- ez csak egy launcher, mikrovásárlásokat nem kezeli, viszont kérdés: az nem megoldás, hogy letiltod a kártya adatok tárolását?

Jól van, 1 (vagy 2) óra tanulás belefér :-)
Van valami link, amit elolvasva meg tudom tanulni, ami kell?

Fogalmam sincs, hogy a vásárlós dolog hogy megy. Ha a kártya adatok eltárolása az ugyanaz, mint az Android Pay, akkor az nem jó, mert azt használom. De majd tesztelem. Legfeljebb majd néhány játék ezután nem lesz elérhető.

Vagy játszani a telefonon, a tableten meg majd filmet néznek.

- ha csak launcher-t akarsz összerakni x alkalmazáshoz, akkor később összerakom neked ami kell (bocs, épp beteg vagyok, lassú leszek), közben jutott eszembe, hogy meg tudom neked azt is oldani, hogy a program futtatáskor az összes indítható alkalmazásról készít egy listát neked egy fájlba, abban megjelölöd mit akarsz megjeleníteni, és kész. sorrend szintén állítható, fapadosan, egy darab szöveges fájlban.

- készítek belőle egy .apk-t, de átadom a forrást is, ha megbízol bennem, akkor nincs további dolgod, ha nem, akkor tudsz fordítani magadnak sajátot a forrásból, vagy a cordova telepítésével (node modul, cordova docs-ra keresve megtalálod a leírását, kell hozzá android ide telepítés is, de használni csak parancssorban 3 parancsot kell, semmi IDE varázslás nem kell), vagy valamilyen online eszköz használatával (javaslom a phonegap build-et, feltöltöd a programkódot, és pár perc múlva kész az apk-d).

- pay: play store app-ban ha nincs megadva kártyaadat, akkor nem tudsz vásárolni, én csak erre gondoltam, illetve lehet menteni is kártya adatokat, de törölni is már meglévőket, szerintem ez megoldás lehet, amikor kell neked, akkor majd megadod kézzel a kártya adatokat, és nem mented

Privát üzenet ment.