CIB Webbank vs Java

 ( Skuzzy | 2019. január 11., péntek - 15:20 )

tájékoztató emailből:
"..
Az eddig megszokott, webes felületen keresztül történő belépés az Oracle által fejlesztett Java 8 technológiára épül, melynek támogatását 2019. január 30-án az Oracle meg fogja szüntetni. Így azok az ügyfeleink, akik frissítenek a Java 11 technológiára, nem fogják tudni elérni a CIB Internet Bankot a CIB Bank honlapján keresztül. A Java 11 technológiára nem frissítő ügyfeleink továbbra is az eddig megszokott módon fogják tudni használni a CIB Internet Bankot.
.."

Tehát a banki adatokat egy nem support-tált cuccra bizzuk továbbra is nyugodtan..:-)

Alternatíva egy .exe alkalmazás telepítése a gépre..

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Az exe is ugyan az a Java a végén. A mobilos fél órája nem engedett be. Fiókban ügyet intézni felejtős annyian vannak. Pedig 5 emelettel alattam vannak, pont a fiók felett ülök, de nem lehet bejutni értelmesen ügyet intézni. Még egy utalást várok a számlára és átmegyek a mátyásföldi fiókba felmondom a számlám.

OpenJDK 8-cal kiválóan megy amúgy a java web startos verzió, és szerintem annak a supportja még tart.

Ez is megy OpenJDK 8-al, még a nyomtatás is ok, szemben a web startossal, ahol csak Oracle java-val tudtam erre rávenni.

---
[hnrbrt - YT]

Valahol olvastam ma egy értelmezést a fenti tájékoztató mellé:
- a webes felületet használókat az nem érinti
- az asztali alkalmazás használóinak viszont maradni kell 8-as java-nál.

A tévedés jogát fenntartom.

az .exe-t nem tudom, de a linuxos csomagban van egy 8-as java, amellé letölti az appletet, tehát a rendszerre telepített java-tól függetlenül a mellécsomagolt 8-as java-val futtatja ugyanazt ami eddig applet volt most mint jar-t. Gondolom Windowson is ugyanezt teszi. Tehát a letölthető telepítő viszi tovább 8-as Java-n ugyanazt ami eddig volt webstart (javaws) alapon. A webes/mobilos meg még alapvető dolgokat sem tud (pl. lezárt hónapról számlakivonat, partnertörzsbe közlemény mentése - bár ez utóbbira van workaround) tehát a Java-s cuccot nem lehet elhagyni. Remélem ez a probléma gyorsítja majd a webes/mobil app fejlesztését. Azt meg hogy napközben gyakran használhatatlan a mobilapp mert a szerverük nem képes kiszolgálni a kéréseket, az valóban kritikán aluli.

Ezt honnan lehet letolteni..? Nem talalom a csodas uj honlapon...

Koszonom. :)

Elég gányolás így, vennének meg inkább egy kész webes netbankot, pl: http://www.cardinal.hu/internet_bank.php

Persze gondolom nem egyszerű az áttérés, de ez milyen már, hogy egy bank arra biztatja az ügyfeleket, hogy ne használják a legfrissebb szoftvert? Akkor használja a user a már nem támogatott Java-t, és törjék fel a netbankját, és lopják el a pénzét? Taps.

CIB-nek mar van Java nelkuli felulete. Igaz a sajat szamlaszamodat (GIRO, IBAN) nem lehet megtudni benne, a benyujtott hibajegyre pedig azt valaszoltak, hogy ez nem hiba, hanem feature es nem fogjak javitani. Megoldas (szerintuk): hasznald a regi Java alapu vagy a mobil appot!

Nagyon orulok nekik..

Java allandoan kidobogat meg egyeb hiba tortent uzeneteket ganyol.
Elszarja a bevitt utalasokat, es nem megfelelo szamlarol utal, etc.. Ebben biztos vagyok, hogy nem en kurtam el de legalabb n ezer forinttal le tudtak venni.
Meg nem reklamaltam igazan, de hajnal 2 korul az almos hang a cib24 vonalon mindent vitt.
A weboldalas meg egy remalom.

Ahogyan a valtas is az lesz, szepen idom engedi vegignezem a bankok webbankjait,
a szomoru az, hogy az eddigiek alapjan a meg a cibes a legkezenfekvobb szamomra...

Ugyfelkezelesuk egy kalap sz , de mindig is az volt. Kb, az ugyfel rohadjon meg csak a gond van vele ala MÁV. Vezetes nem onnan emigralt ? :D

Erste netbankja korrekt, igazából semmi rosszat nem tudok róla mondani. Az MKB-é is, de ott a tavalyi nagy átállás óta általános problémák vannak (pl. képtelenek hónap első napjától utolsó napjáig tartó kivonatot kiadni, de amúgy semmi súlyos).

Én a CIB-től jöttem el a Gránit Bankhoz jó pár éve, azóta is a Gránitnál vagyok. Azért jó a Gránit Bank, mert olcsó, és ráadásul magas kamatokat is fizetnek. Pl. 3 hónapos lekötésnél éves 1,9% az EBKM, ehhez csak aktív bankkártyahasználat kell. Vagy új ügyfél új pénzére 3 hónapos lekötésnél évi 2,5% az EBKM.
De lehet venni náluk lakossági állampapírokat is, amiknek magasabb a kamata, csak ugye azokat nem lehet feltörni olyan könnyen, mint a lekötött betétet.
Netbankjuk a Cardinal netbank, tehát mint az Unicredit, Erste, MKB (felület kb. ugyanaz, mert ugyanaz a cég csinálja). SMS azonosítás ingyenes. Havi 100 Ft-ért van megtakarítási számla, jelenleg 0,5% az EBKM, de napi kamatozás van lekötés nélkül, akkor hasznos hogyha nagyobb összeget kell parkoltatni egy kis időre, de a havonta szükséges likvid pénzt is érdemes itt tartani.

Nahát... Van Erste banknál is számlám és a Gránitnál is, és eszembe nem jutott volna, hogy van bármi közös a két netbankban.

Aztán persze lehet, hogy technikailag közös az alap, csak az üzleti folyamatok és a marketingesek igényei annyira eltérőek voltak, hogy a bekonfigurálás után a kettőnek nincs semmi egymásra hasonlító része.

Vannak olyan hitelkártyáim, amiken látszik, hogy ugyanaz a rendszer van alatta. Ugyanaz a belépés, ugyanazok az opciók, stb. Na a Gránit és az Erste nem ilyen.

Pedig ugyanaz, írja is alul az Erste netbank, hogy az is Cardinal rendszer. Megnéztem most az Erste netbank demóját, és nagyon hasonlít a Gránit netbankhoz, csak máshogy van beállítva néhány része.