[MEGOLDVA] Hosszú ö-re, ü-re fagyás Manjaro-n

 ( MrPrise | 2019. január 10., csütörtök - 13:27 )

Tegnap frissítettem Manjaro rendszeremet. Ma vettem észre, hogy a hosszú ö-nél lefagy a desktop (Xfce). Ha böngészö"ben próbálom írni, ha shell-ben, mindegy.
Egér mozog továbbra is, de csak ctrl-alt-backspace-szel tudok kilépni. Utána újra el tudom indítani és megy, amíg nem írok véletlenül egy hosszú ö"-t.
Van valakinek ötlete, hogy mito"l van ez és hogy lehet javítani? Köszi!
Update: ugyanez van a hosszú ü-vel is.
Update2: downgrade-ltem a systemd-t is a tegnapi upgrade-nél. Nem tudom ez okozta-e a gondot.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Most nem akarok beszólni, hogy a 2019 a Linux Desktop éve lesz-e ...

Ha a Windows az elmúlt évben bármelyik kapitális frissítési hibánál lekerülhetett volna a vezető deskop rendszer státuszról...

Na, igen. Azt se felejtsük el, hogy Linux-on legalább én döntöm el, hogy mikor frissítem a rendszert. Többnyira akkor szoktam csak amikor semmi sürgös nincs és ráérek szórakozni az ilyen és ehhez hasonló problémákkal. Nem minden frissítés problémás, de azért akad néha valami finomság.
A gond az, hogy ahogy öregszem, egyre kevesebb kedvem és türelmem van már ezekhez :-(

Ha a legproblémamentesebb kell akkor lehet a Debian stable lenne a te rendszered leginkább, jelenleg a 9.6. Persze ott meg a kernel nem a legfrissebb. Kérdés mi a hardware amin mennie kellene.

Elég modern, de semmi spéci hw-m nincs, szóval nem hiszem, hogy gond lenne a régi kernel. ASUS PRIME A320M-A + AMD Ryzen 3 1200 3.10GHz + ASUS GT710-SL-2GD5 GeForce GT 710 2GB
(bár kérdés, hogy mi számít spéci hw-nek? Pl ez a konfig a vásárlás után elöször random fagyott kb hetente 1x, aztán neten valahol találtam egy titokzatos BIOS beállítást, amit kikapcsoltam és azóta semmi fagyás nem volt, lásd itt. "global c-state" volt amit letiltottam.)

Tudnám én is szidni a linux-ot, de még a hibáival is jobban tudom használni munkára (webfejlesztés, Rails) mint a windows-t.
Pl ilyeneken meg se lepödök, hogy egyik frissítés után eltünik a hömérsékletet mutató eszköz a tálcáról vagy hogy az értesítö buborék ami addig ment, már nem megy. Úgy vagyok ezekkel, hogy nem életbevágó, majd megjavul. És tényleg. Pl most elromlott a bill, de visszatért a buborék :-) Igazából fel se tünt, hogy nem ment eddig a buborék, csak most hogy megint elöugrál vettem észre, hogy eddig ez nem volt.

Billentyű leütése után még van bármi visszajelzés?

Terminálban mondjuk nézz egy "xev" kimenetet, mit mond a billetnyű leütés után. Esetleg írd a kimenetét fájlba, hátha csak a gui frissítés áll meg.

Nincs visszajelzés. Megáll minden. Kurzor se villog tovább.
Itt a kimenet.
A hosszú ö elött és után nyomtam egy szóközt, aztán egyböl ctrl-alt-backspace, hogy jobban látszódjon a logban. Nem tudom mit kellene látnom, mi nem jó, de annyit még felfedeztem, hogy X indítása elött a shell-ben mennek a gombok, de négyzet jelenik meg helyettük. Az xev kimenetben is négyzetet látok, viszont a böngészoben (pl a pastebin-ra másolt logban) már helyesen jelenik meg.

sub

Vanilla Xfce4-et használok Manjaron US lokalizációval. Az öÖőŐüÜűŰ betűkkel semmi bajom.

--
ulysses.co.hu

Frissítettél mostanában? Nálam a korábbi frissítésböl a legújabb systemd volt fent, amit azóta downgrade-ltek, mert elrontott pár dolgot. Tegnap visszaálltam a repoban lévö régire, ami jelenleg a hivatalos:
downgraded systemd (239.303-1 -> 239.6-2)
Azt írták, hogy ezt nyugodtan meg lehet lépni. Próbáljam meg esetleg visszarakni a 303-asat, hátha ez a baja? (ezt nem konkrétan töled kérdem már)

Hmm, lehet e szálon kell akkor tovább nyomozni. Pl. itt írták, hogy hasonló probléma volt, mert a Pacman nem írja át automatikusan a konfigokat, hanem xyz.pacnew-ként létrehoz egy új fájlt és figyelmeztet rá. Nézd meg esetleg, hogy van-e ilyesmi nálad, főként tegnapi dátummal.

Volt néhány, de semmi komoly ami systemd-hez vagy billentyüzethez kapcsolódna.
A linkelt oldalon említik a vconsole.font-ot. Nálam ez van benne:

KEYMAP="hu"
CONSOLEFONT="lat2-16.psfu.gz"
CONSOLEMAP="8859-2

Arra emlékszem, hogy ha ez nem jól van beállítva, akkor jelenik meg négyzet az ékezetes betü helyett konzolban.

Microsoft upgrade modell :)

--
robyboy

Érdemes összehasonlítani? Az egyikért fizetsz, és úgy buksz rá, a másikkal tudod, hogy szintén sz*pás, de legalább nem fizettél érte, nem mellesleg meg tudod javítani hibát reinstall nélkül.

Az én bajom az, hogy szívesen fizetnék valami használható, stabil, stb... rendszerért, de ott tartunk, hogy gyakorlatilag nincs ilyen.

--
robyboy

Attól függ, mit vársz el a rendszeredtől. Nekem a sok Suse meg Ubuntu szívás után a Mint egész jól bevált, a donor Ubuntu legtöbb hülyesége nem jön elő. Néhány ismerősömet is sikerrel térítettem Mint-re, páran a Windowsról is leszakadtak, annyira bejött nekik.

Használtam régen Debian-t és Ubuntu-t is. Alapvetően meg is felelnének, de előfordult, hogy valamiből frissebb kellene mint amit ők adnak és olyankor nagyon jól jön az Arch / Manjaro előnye, ha az ember nem maga akar forrásból fordítgatni és telepíteni dolgokat (és nem nagyon akarok / akartam). Jó, tudom, döntsem el mit akarok: stabil rendszert vagy mindenből a legfrissebbet csomagközelővel.

Így van, ahogy mondod. Nekem speciel tökmindegy, hogy a legfrissebb csomagok vannak-e fenn. Nem fejlesztek, nem használok egzotikus szoftvereket. Csak ami a Mint tárolóban fenn van, azokat használom.

de előfordult, hogy valamiből frissebb kellene

Erre manapság a docker meg a snap a két mondás linuxon. És akkor nem kell szétcseszni az alap oprendszert.

Mindig mindent frissítek, ahogy jön. A systemd nálam 239.6-2, és nem vettem észre, hogy downgradelődött.

Az .xinitrc tartalma

# xmodmap ~/.Xmodmap
xrdb ~/.Xdefaults
exec xfce4-session

Az .Xmodmap betöltése automatikus, azért van kikommentezve. A őŐűŰ betűket az xmodmap-ban definiált kombinációkkal viszem be. Ez lehet szerintem a különbség, amin egy magyar Manjaro elbukhat.

--
ulysses.co.hu

Itt írtak a downgrade-ről.
A többi infót köszi, elrakom legközelebbre ;-)

Mi van az .xinitrc fájlban? (Itt hasonló hibajelenséget írnak le.)

xrandr --setprovideroutputsource modesetting NVIDIA-0
xrandr --auto
exec xfce4-session

Kipróbáltam amit ott írtak, de nem segített.

Breaking news: megjavult! Viszont nem tudom mitől? Pár konfigot javítottam (a javasolt verzióval felülírtam a régit), de egyik se tünt olyannak amitől megjavulhatott volna.

Köszi mindenkinek a segítséget! Remélem a következő frissítésnél nem jön megint elő ;-)
Bár lehet addigra már másik Linux-ot fogok használni.

Ugyan mar! iOS-nel ez a problema rendszeresen elojon. (egyszer valami indiai nyelvvel, maskor smiley-val, stb..)

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Ne panaszkodj, van sz*r emojid, így feedbackben illusztrálni is tudod a problémát!

Nem panaszkodom, nincs AAPL eszkozom, blacklisten van a ceg, csak olvasom a hup-os hireket. Meg persze rohogok rajtuk.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Miért van blacklisten? Én se vennék sose ájfónt vagy mekkbúkot, de például ájpedből már a másodikat nyúzom, és meg vagyok vele elégedve.

Mert visszataszito, amit az a ceg mar evtizedek ota muvel, en meg szeretek a toll mellett a penztarcammal is szavazni.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin