xorg-dev pkg?

Fórumok

Sziasztok. Ezt dobja a linker:

/usr/bin/ld: mdsx.o: undefined reference to symbol 'XSetForeground'
/usr/bin/ld: /usr/lib/libX11.so.6: error adding symbols: DSO missing from command line
collect2: error: ld returned 1 exit status

A tippem az, hogy a xorg,-dev kell neki, de ebben nem vagyok teljesen biztos. Tapasztalt valaki hasonlót?

(Slackware-current 32 bit)

Hozzászólások

oké, megoldva: -lX11-et kell hozzá adni, ezt a korábbi rendszereimben nem kellett külön.

Üdv.

> Sol omnibus lucet.

Figyelem!

A slackware_current nem lestif-et szállít, hanem motif 2.3.8-at, ami egy viszonylag friss verzió. Ez rendben van. Az azonban nincs rendben, hogy a statikus (libXm.a) könyvtárat nem jön létre telepítéskor.

slackpkg -remove motif

Aztán forrásletöltés, make, make install és így lett libXm.a

Az is kiderült, hogy a DSO-hibát akkor dobja, ha valamelyik dinamikus könyvtár nincs megadva a makefile-ban.

üdv:

> Sol omnibus lucet.

Még valami:

Letöltöttem az acrobatot. Önmegsemmisítő üzemmódban működik. Ez azt jelenti, hogy a File-> Open -re eltűnik a program. Ugyanakkor az "acroread valami.pdf"-re megnyitja a valami.pdf-et és lehet vele dolgozni.

Tipp?

> Sol omnibus lucet.

Próbáld meg terminálból indítani az acroreadot, GUI-n nyisd meg a fájlt, majd mikor kilép, crachel, terminálban látszani fog a hibaüzenet.

De nagyon ragaszkodsz Acrobat Readerhez Linuxon? Annál majdnem csak jobb alternatívák vannak, Evince, Okular, Zathura, FBReader, stb..

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Elhiszem neked, de akkor is őrület. Persze nem tudom mit várhatnánk, a linuxos Acrobat Readert már 4 éve nem fejlesztik (9.5.5 a legutolsó verzió 2014-ből), csak i386-os és i486-os bináris van belőle, nem hogy x86_64/amd64 nincs, de i686 sem. Mondom, nagyon nem javaslom a használatát. Ez a semmi hibakimenetet nem ír ki a terminálba bug is azt példázza, hogy nem a legjobb ötlet használni.

De annak is oka van, hogy nem fejlesztik. Linuxon nem lenne igény arra a bloatra, amit windowsos/maces userek eltűrnek, mindenféle popup ablakra meg felbukkanó oldalsávra, reklámokra, stb., hiszen normális pdf-néző van másik.

Egyébként így is kipróbálnám neked, de ilyen 32 bit only szutykot nem akarok feltenni a gépre, le kéne hozzá húznom 64 bites rendszeren 50 kiló 32 bites libet függőségnek, nem akarom vele teleszemetelni a rendszerem. Ezt nem értette hajbazer a múltkor, hogy ez a baj a zárt forráskódú 32 bites szutykaival, amikért annyira odavan, hogy ezek még nem voltak bloatok meg hasít XP-n. Nem véletlen, hogy értelmesebb disztró tárolójában sincs benne az acroread.
No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Igen, azt tudom, múltkor is írtad, hogy slack-et használsz. Azt hiszem a valódi sorstársad bzs, aki a TeX-es témákat szokta nyitogatni, ő is slack-os, úgy rémlik. Talán ti vagytok ketten az egész bolygón, akik használjátok.

Ha motif-ot használsz, akkor leginkább az Evince-t ajánlom, az Gtk-s, az Okular magával hoz sok Qt-s libet. De használható, csak minimalista a Zathura.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Akkor viszont a rendszereddel van mégis valami, mert az lehetetlen, hogy szinte minden pdf-néző elhasaljon. Milyen WM-et vagy DE-t használsz? Evince hányas verzió?

Nálam Archon Gnome3, SwayWM, dwm, i3wm alatt semmi baja az Evince-nek (3.30.2-es verzió). Igaz már egy ideje nem használom, átálltam Zathurára. De Double Commandert ha néha napján előszedem, ott még úgy van beállítva, hogy Evice-ben nyitja meg a pdf-eket.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

!!

Az X server XDrawLine() parancsa másképp viselkedik az 1.18-on, mint az 1.20-on. Ez 1.18-on egy ponttal hosszabb a vonal!! Elég kellemetlen jelenség!

!!

> Sol omnibus lucet.

Hát ja, az 1.18-as Xorg már 3 és fél éves. Igaz ez a 4 éves Acrobat Readernek nem kéne, hogy gondot okozzon, de egy modernebb verziós, Gtk3-as Evince lehet nem fogja az ultakonzervativitást díjazni.

Azt régebben én is megfigyeltem, hogy anno Xorg-on nem volt jó a pdf-ek renderelési minősége, csak ha nagyon belenagyított az ember. Ezért használtam én is anno Acrobat Readert, mert még az tűnt megjelenítési minőségre a legjobbnak, de ez még 2014 körül volt, amikor még fejlesztették. De aztán ahogy átálltam kb. egy évvel később Archra, ott megszűnt ez, minden pdf olvasó normális minőségben renderel.

Esetleg ezért jó a Zathura, xpdf, stb. kevesebb a függőségük, kevesebb bugba futsz velük. Igaz nagyon minimalisták és billentyűzetes interakcióra tervezett programok. Még egy 2. genes mobil i7-en is kijön, hogy kevésbé bloat a Zathura, mikor ilyen több ezer oldalas pdf-et tekerek benne, akkor Evincben néha-néha megakadt egy kicsit tölteni, Zathurában meg nincs semmilyen lagolás, töltögetés, mindegy, milyen hosszan lapozom. Mindent vi/vim billentyűkiosztással használok, ezért külön jó pont, hogy a Zathura ezeket is tudja. De ennek ellenére a Evice sem rossz, ha valaki Gtk3-ra rendezkedik be. Mindkettő tud djvu-kat is kezelni, nem csak pdf/ps fájlokat. A Zathura tud pluginekkel e-bookos formátukat meg comic book formátumot is kezelni.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP