Gépátépítés - javaslatokat várok

 ( aaron | 2019. január 3., csütörtök - 22:53 )

Az alábbi komponenseket néztem ki a leendő gépátépítésemhez:

Háttértár
INTEL 1TB 660P M.2 PCIe M.2 2280

Alaplap
ASUS PRIME H310M-D

CPU
Intel Core i9-9900K

Memória
CORSAIR 32GB Vengeance LPX DDR4 3000MHz CL15 KIT

Bármilyen építő jellegű javaslatot szívesen veszek.
Jelenleg egy i7-2600 van 16GB RAM-mal és egy régi 256Gb-os Corsair SSD-vel.

A felhasználás: webfejlesztés, alkalmanként több virtuális gép futtatásával. A legtöbb fejlesztőeszköz / build tool többszálúsított, de maga az app tipikusan egy szálon fut, ezért választottam a leggyorsabb single threaded CPU-t, ami azért több szálon sem kell szégyenkezzen.
A fő gondom jelenleg az, hogy több VM mellett elkezd swappelni az OS, főleg ha natív fut még 1-2 böngésző sok tabbal, de persze extra sebesség sosem jön rosszul, ezért a CPU csere.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A választott alaplapod sem 3000MHz-es memóriát, sem CPU órajel emelést nem támogat, így feleslegesen adod ki a pénzt a gyors RAM-ra és a húzható CPU-ra.

Köszönöm, fontos információ valóban, ez elkerülte a figyelmem, visszalépek akkor a hozzáillő memóriához.
Húzni egészen biztosan nem fogom a CPU-t, bármilyet is válasszak.

Ezen szaladj végig gyorsan: https://www.trustedreviews.com/best/best-intel-processor-3517396
Lehet a cikk végére rá fogsz jönni, hogy saját használatod alapján egy jóval olcsóbb CPU is ugyanazt fogja nyújtani.
At is írod, hogy nem akarod húzni, de ennek ellenére egy K-s procit néztél ki. Ha nem akarod húzni, akkor miért fizeted ki a K-s felárat? ;)
Egy rendes deszkát vegyél alá amivel teljesen ki tudod használni a lehetőségeket. Akár egy jövőbeli fejlesztésnél is.

"At is írod, hogy nem akarod húzni, de ennek ellenére egy K-s procit néztél ki. Ha nem akarod húzni, akkor miért fizeted ki a K-s felárat? ;)"

Sima i7-9900 nem létezik, nemdebár?
https://www.reddit.com/r/intel/comments/9z7vvt/i7_9700_no_k_and_i9_9900_no_k/

Mikor gépet vettem úgy fél éve, akkor a 2666-os és 3000-es memóriák konkréten párszáz forinttal drágábbak voltak, mint a 3200-asok. :-)

Az apróbetűt is nézted? Mert az is számít még, hogy hány órajel alatt "reagál", nem csak maga az órajel. Sőt, adott esetben ez az érték a fontosabb, ebben még nagyobb szórás is van, mint magában az órajelben.

Itt van erről info, hogy mi is ez: https://thinkcomputers.org/memory-timings-explained/

Igen, néztem, ezzel együtt is így volt. Engem is meglepett...

Egyébként innen relatíve egyszerű összehasonlítani a különböző paraméterekkel rendelkező modulokat:
https://en.wikipedia.org/wiki/CAS_latency

-

A 20 ezres deszka egy kicsit erős a kb. 10× annyiba kerülő CPU-nál :)

+1

9900k-hoz (ha ki is használod) vegyünk már rendes alaplapot

+1
Azért egy z390-es illene alá

Köszönöm, erre vártam, ez konstruktív, van egy javaslat másik alaplap választásához, ezt örömmel megfogadom.

Egy Ryzen 2700X-et vagy akár Threadrippert is igazán megnézhetnél, mielőtt 210e-t elfüstölsz CPU-ra. RAM-ból a proci eleve nem eszik 2666MHz-esnél többet. Inkább RAM-ra költenék 64G-s szinten, mert ha swappelni kezd, akkor memória kell neki, hiába teszel bele bármilyen proci.

A jelenlegi gépen a sima RAM bővítés nem pálya egyébként?

+1 a threadripper sorozatra.

"RAM-ból a proci eleve nem eszik 2666MHz-esnél többet."

hivatalosan valoban nem, de amugy az Intel procik siman mennek a magasabb orajelu ramokkal, de ennek eleresehez 'Z' -s lap kell.
mondjuk a 9900K ala amugyis ajanlott a 'Z', mar ha ki akarja hozni az emberfia ami bennevan.

--
HUP te Zsiga !

+1. Lehet kapni értelmes árban DDR3-at használtan, 32GB mehet a Sandybe.

+1

Sokkal inkább egy vállalható áru CPU, és a különbözetből SOKKAL több RAM.

Nyilván use-case függő, de úgy általában:
Virtuális gépek futtatása esetén szinte biztosan a RAM a szűk keresztmetszet.
A következő a disk I/O.
Majd a hálózati sávszélesség,
És csak legritkább esetben a CPU.

szerintem.
--
zrubi.hu

+1

+1.
siman 256G ram, ha befer.

Szerintem is, az a CPU fölösleges. Ár-értékben egy i5 9600k sokkal jobb, a single threaded teljesítménye 10 százalékkal sem marad el, ellenben az ára a fele sincs az i9 9900K-nak (https://www.cpubenchmark.net/singleThread.html).

A különbözetből max ram, amit az alaplap támogat, és még 1 plusz SSD (egyik SSD-ről megy a rendszer és a virtuál gépek fele, másik SSD-ről a virtual gépek másik fele... a külön diszk (2 diszk -> dupla IO), és a sok ram sokkal nagyobb hatással van a virtual gépekre, mint a proci.

Sokszor és alaposan átnéztem a benchmarkokat. Szeretnék egyszálú teljesítményben is előrelépni, ha már pénzt költök rá. Ez az AMD-vel nem igazán lehetséges, ha jól látom. Rokonoknak, ismerősöknek csak AMD-t ajánlanék asztali gépbe, de pont a fejlesztett alkalmazások természete miatt nekem nagyon fontos egy mag teljesítménye.

változó a dolog, lehet, hogy pont a te alkalmazásaidra nem lesz igaz a nagyobb egyszálú teljesítmény

Kicsit más (üzemeltetői) szemszögből nézve amit írsz: ilyen erős (per mag) gépen fog futni az általad fejlesztett rendszer, vagy kisebb teljesítményű magokon? Mert ha kisebben, akkor biztos az a legjobb, ha Te a csúcsgépen leszel elégedett a szoftver teljesítményével?

Szerencsére van dev, stage a production előtt, hamar kibukik, ha csak nálam megy normálisan. De persze az érv jogos. Viszont a fejlesztett rendszer mindenféle cache-sek nélkül fut ilyenkor, jóval lassabban, mint production-ban, szóval van is mit kompenzálni igazából.

"webfejlesztes" vs. "fontos egy mag teljesítménye" megkerdezhetem milyen jelleguek azok a weblapok, amit egy i9-en kell fejleszteni?
Marmint tipikusan egy weblap par mega ramot emeszt fel, es 20ms - 1s alatt generalodik. Legtobbszor a bongeszo tobbet szoszol a renderelessel, mint a backend. Ha meg frontend fejlesztes, akkor meg ismet nem ertem. Ne ertsd felre, cseppet sem zavar mire koltod a penzed, es irigy sem vagyok, pusztan erdekel milyen webapp az aminek ilyen irdatlan eroforras kell??

-
First impressions of the new Cloud Native programming language Ballerina

+1 :-)

Azért van a fejlesztés során, ami tud erőforrásigényes lenni: Compiz kocka pörgetés, 4K videónézés, pihenésképpen egy kis játék, ilyenek.

Más megközelítésben: a tököm tele van azzal, hogy a webfejlesztő megveszi a i9-es csillió GHz-es és csilliómagos gépet (éppenhogycsak nem nitrogénhűtéses), és "jé, nálam tök gyors a weboldal, nálad hogy lehet lassú? tán csak nem túl régi géped???" dumával pattintja le a felhasználót, amikor az panaszt tesz, hogy egy átlagos desktop gépen sok-sok másodperc is kevés a js-heavy szarok megjelenítéséhez.
A fejlesztő használjon olyan gépet teszteléshez (vagy még picit lassabbat), amin majd futni fog a cucc a júzernél, hogy lássa ő is már a fejlesztés közben, ha valami lassú.

+1000

Meg a másik fájdalmam, a világos(abb) szükre háttérrel és sötét(ebb) szürke betűkkel "dizájnolt" beviteli mező. Ami valszeg jól mutat a napfényes irodában a grafikus max. fényerőre húzott monitorán, de én este, a minimumra húzott TN paneles notimon kurvára el tudnám viselni a kontrasztosabb megoldást...

> A jelenlegi gépen a sima RAM bővítés nem pálya egyébként?

Valószínű, hogy lehetne, de szeretnék érdemben előrelépni RAM-ban is, IO-ban is, s akkor már a CPU se maradjon ki.

Fentebb írtam, hogy a procis cikket olvasd el. Azokra a célokra amiket írtál, szerintem van olcsóbb proci is. Inkább a _sok_ RAM-ot helyezném előtérbe és ha már I/O, akkor olyan alaplap, ami M.2 SSD-t is fogad(szerk. közben láttam, hogy azt tervezel). 64GB RAM meg M.2 SSD esetén finoman fogalmazva nem fog felmerülni a szűk keresztmetszet probléma egy darabig.

> Inkább RAM-ra költenék 64G-s szinten

Ez abszolúte jogos, megnézem, szerintem emelem a memóriát 64 GB-ra.

Mivel a swap nagyobb probléma mint a cpu, több memória, rendes sávszélességű, hűtött, 2db m2-pcie slot-tal megáldott alaplap többet segít. Ha intel (single thread-ben jobb), akkor is lemennék lejjebb a cpu-val. Pár %, csak méréssel látványos a különbség.
A kiegyensúlyozott konfig fontosabb, mint egy bika cpu - valaminek etetnie kell.

> Ha intel (single thread-ben jobb), akkor is lemennék lejjebb a cpu-val. Pár %, csak méréssel látványos a különbség.

Megfontolandó.
Amit még néztem, az az i7-8086K, más tipp ezen a vonalon? Mondjuk az csak 6 magos, árban viszont alig olcsóbb.

I5-9600k.

Yep, az jó cucc. Ár/teljesítményben az egyik legjobb.

Köszönöm, elgondolkodok rajta, számolgatok ezzel is.

"A felhasználás: webfejlesztés, alkalmanként több virtuális gép futtatásával. [...] A fő gondom jelenleg az, hogy több VM mellett elkezd swappelni az OS, főleg ha natív fut még 1-2 böngésző sok tabbal..."

Hány és milyen OS-t futtatsz egyszerre virtualizálva és miért? Első olvasatra elég ágyú->veréb esetnek tűnik a webfejlesztés témakörhöz egy ilyen vas (főleg a CPU). Pár éve még én is ezt csináltam, a host linux mellett gyakorlatilag egy guest windows(7) kellett (photoshop és IE kényszer miatt), illetve 1-2 kisebb linux guest (ma már lxc-vel vagy dockerrel csinálnám utóbbiakat). Nekem ez elment akkoriban 16GB RAM-mal és egy i3-mal, teljesen használható sebességgel. Nyilván ha most vennék gépet munkára, akkor -előre gondolkozva- én sem az alját választanám, de szerintem a Core i9-9900K árából az egész gépet összeraknám :).

A use-case, ami gondot okoz:
Windows 10 VM: speciális VPN-hez, Skype for Business-hez és teszteléshez kell néha. Minimum 4 GB, néha jó lenne többet adni.
Linux VM: pár projekt adott lokális fejlesztői környezettel jön, ami fix, nem tudunk/tudok rajta optimalizálni, mert az ügyfél dev teamje felel érte. 4GB
lokális böngészők: 2-3 GB
PhpStorm IDE: a nagy projekteken az is simán 2-3 GB

Ez már majdnem kimeríti az egész keretemet, de még fut Thunderbird, lokális MySQL InnoDB-nek jó sok memóriát adva.

A CPU ára szerintem majdnem indifferens, ha az ember a következő 5 éves munkaeszközét veszi, ha segíti a produktivitást. 5 évnél is valószínű, hogy tovább lesz munkában, de így számolva is havi 3500 Ft költség ez a luxus. A kérdés persze, hogy tényleg segíti-e a érdemben a munkát. A laptopom i3-as, azon is el tudom végezni a feladataim zömét, de az edge case-eknél általában elnapolom, hogy jó, majd holnap az irodából megoldom az asztali gépen.

En hatralepnek egyet...
Biztosan egy gepet akarsz erre?
Ha mar egy gepet (doboz), akkor biztosan egy processzort?
Miert desktopot nezegetsz?

Ez érdekes gondolatébresztő. De ha van egy külön Windowos gépem (fillérekért valóban), az sokszor macerásnak tűnik, adatok átvitele, perifériák átkapcsolása, stb.

A workstation kategóriára célzol? Miután van egy laptopom is, ha véletlen kiesik a gép egy hétre, akkor is tudok pénzt keresni, nem áll meg a világ, az viszont minimum egy 2X szorzó lenne árban.

A CPU ára azért nem indifferens, mert az arra költött pénzt költhetnéd más dologra, ami több hasznot hoz. Teljesen biztos, hogy nem kell neked az a CPU (i9 9900k), és 5 év múlva sem fog kelleni. Viszont ha veszel még 1, netán 2 ssd-t, és/vagy még több ramot, az egyértelműen jó hatással lesz a VM-jeidre. Ha a pénz "nem számít", a natív OS és az összes VM alá külön SSD-t raknék, és ha még swapolnak is néhanapján, akkor is használhatóak maradnának (és nem veszik el az IO-t a többi OS-től).

A felsorolt use-case az minden csak nem single threaded. Sot ahogy latom maga fejlesztett cucc fog a legkevesebbet elvinni, tippre az eroforrasok 0.00006%-at.

-
First impressions of the new Cloud Native programming language Ballerina

Az a 660P nem a leggyorsabb, nézz valamit a Samsung PRO sorozatából (szigorúan NVME darabot). Másodiknak mehet olcsó nagyobb kapacitású M2 Sata is. (Szóval két M2 foglalat legyen).
mATX-ban kapsz 4 memóriafoglalatost is, jobban jársz vele mert mehetsz 64GB-ig (ha a CPU támogatja).

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Kösz a tippet, a Samsung PRO-t megnézem, az alaplapból meg mást fogok keresni, ez evidens már a hozzászólások után.

Én ezekből választanék:

970 evo m.2 1tb: ~88k
970 evo m.2 2tb: ~167k
esetleg 970 pro m.2 1tb: ~114k

Ha esetleg az alaplapon nem lenne m.2 slot, akkor is van megoldás: minimum 4x PCIe helyre megy olyan kártya, amin 1db m.2 SATA és 1db m.2 NVMe kártyahely van -> a 2db SSD elfoglal 1db PCIe helyet, de 0db diszkhelyet, valamint a saját teljes sebességükkel mehetnek bármilyen alaplapban, ahol van 1db szabad PCIe x4 (minimum, de lehet x8, x16 is akár) slot.

A hardverkernél három típus is van:
* i-Tec PCE2M2 : http://www.hardverker.hu/catalog.php?product_id=536836
* Axagon PCEM2-D : http://www.hardverker.hu/catalog.php?product_id=548275
* Axagon PCEM2-DC : http://www.hardverker.hu/catalog.php?product_id=548276

Nekem ezek közül az i-Tec van, de még csak SATA SSD-vel használom, azzal tökéletesen működik.
Egy ilyennel nem kell azt nézned, hogy van-e az alaplapon M.2 csati és milyen...

sztem kiegyensúlyozott konfig, de prociból vmi izmosabb kéne ;)

tapod milyen van ?

--
HUP te Zsiga !

Most fejből nem tudom a pontos típust, 420W rémlik, Chieftec vagy Corsair. Most elvisz 2 SSD-t, 2 HDD-t és egy azonos fogyasztású CPU-t.

arra figyelj, hogy az i9 9900K csak papiron 95W, es a legtobb alaplap figyelmen kivul hagyja a tdp keretet, ha esetleg teszel melle egy izmosabb vga -t, es valami jobban skalazodo szoftverrel megkergeted ez a tap eppencsak eleg lesz.

--
HUP te Zsiga !

Izmosabb VGA nem lesz, csak a beépített grafikus chip, semmi más. De jó tudni, hogy többet ehet, mint az előző processzor, köszönöm.

Én vennék egy másik ház-tápot is, és akkor a régi gép eladható marad egyben, és talán te is jobban alszol ha nem egy ~6 éves táp adja az elektromosságot alá.

A táp az pont tavalyi, az le lett cserélve a CPU hűtővel meg a házzal együtt. De ha kell, persze kap nagyobb tápegységet is.

Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat, mostanában nem vagyok teljesen up-to-date hardware fronton, kaptam egy csomó hasznos információt!

Úgy egyébként most lesz januárban a ces, várd meg, mert az amd most jelenti be a zen2 procikat majd, és gondolom pár hónapon belül kaphatóak is lesznek. Könnyen lehet, hogy az intel elé beugranak 1 szálas teljesítményben is, mert ezek már 7nm-es procik lesznek, nyilván magasabb órajellel. Ja, és plusz 2 maggal, mint eddig.

Minden időpillanatban meg kéne várni a jövő hónapot. Örök idökig. Mert hogy az IT-ban nonstop fejlesztés működik. Akkor meg az ember úgy megy sírba, h. sosem tudott megvenni semmit.
--

Jan 8-11 a ces. Akkor kiderül, érdemes-e várni.

Én nagy AMD ellenes voltam mindig is az ezer apró inkompatibilitás és megmagyarázhatatlan szoftveres dolga miatt - üzemeltetőként. Nyilván tudom, hogy ez sokszor abból adódik, hogy igazából nem jutnak hozzá minden doksihoz, ami a teljes kompatibilitáshoz kellene, szóval nem a tudásukon múlik. De ez a felhasználó szempontjából mindegy ugye.

Ennek ellenére azt gondolom jelenleg, hogy a csúcskategóriában érdemes lenne megvárni, mit adnak ki a Ryzen 4000 sorozatban, és az hogyan muzsikál az első komolyabb teszteken, mert most először írja egybehangzóan a szak-média, hogy a magonkénti teljesítménnyel is az Intel elé ugranak, és az CPU-nkénti magszámmal is. Nyilván AMD-s (kedvezőbb) árazás mellett.

OFF: x. alkalommal is gátépítést olvasok...

Na én meg azóta, hogy ezt elolvastam..

Egy

AMD Ryzen 7 2700X 105k
Hozza valo lap mondjuk egy ASRock X470 Taichi Ultimate 90k.
A maradekbol veszel meg egy 32-es KIT-et. (Ekkor meg csak a CPU aranal vagyunk, es mar felepult a gep szinte...)
Az SSD OK, bar en inkabb Samsung 970 EVO-t vennek a helyedben. Vagy PRO-t.
Beraknek meg egy 500-as FSP HEXA+-t vagy valami hasonlot.

Udv.

+1 minden gondolatodra :D
Még talán annyit, hogy nem tudom milyen a Ryzen 2xxx széria gyári hűtője, de a 1xxx hűtője bár jobb, mint a stock intel, de azért közel se olyan hatékony és halk, mint egy kicsit is márkásabb darab, abból is hozzácsapnék egyet, vagy egy AIO-t.

Nagyon jók az új AMD hűtők, hangjukkal sincs gond.

Nálam a 2600-as procin (igaz, alap órajellen használom) tökéletes. Halk, nem melegszik, bár az is tény, h ez a proci csak 65W-ot fűt papíron.

Nem akartam a kerdezo penztarcajat esetlegesen ennyire tulterhelni. Majd a jovo honapban. :P

Udv.

Illetve még annyit tennék hozzá, hogy ilyen RAM KIT helyett én inkább vennék 2x 16 modult külön, vagy ha 64 GB kell akkor 4x. Ha baj van valamelyik modullal akkor az egész KIT-et vissza kell vinni, ha nem kapsz azonnal jóváírást/levásárlást/cseredarabot akkor RAM nélkül maradsz a ganarciális ügyintézés idejére.

Jo meglatas, +1. :)

Udv.

Az ilyen kiteknek az a lényege hogy garantáltan mennek együtt dual módban, nem? Ha külön-külön veszi a modulokat, akkor pedig vagy mennek együtt, vagy nem. Ez persze csak akkor számít ha dual módban akarja használni őket, ha ez nem szempont akkor eleve felesleges kitben gondolkozni (hacsak nem olcsóbb úgy).

Régen lehet számított, manapság nem igazán. Két azonos típusú ram 100%, hogy megy párban.

Másik oldalról meg, ha az egyik tönkre megy, és olyat már nem lehet kapni, akkor indul a lottósorsolás, hogy milyet vegyél, amivel menni fog dualban.

Valószínűleg csak szerencsés csillagzat alatt születtem, de nálam még soha nem fordult elő, hogy egy gyártó azonos típusú memóriái ne mentek volna együtt hibátlanul.

Ez az olyanoknál fordulhat elő, akik azonos típusjelzéssel látnak el különböző chippekkel szerelt modulokat is. Szerencsére ez manapság már igen ritka, régebben is csak no-name "gyártóknál" találkoztam ilyennel.

--
zrubi.hu

Sigh. "ha az egyik tönkre megy, és olyat már nem lehet kapni"

Sigh. Valószínűleg funkcionális analfabéta vagyok.
Ja, nem, csak véletlenül egy kommenttel lejjeb válaszoltam, mint eredetileg akartam.

Gyanítom nem játékra kell a gép, hanem pénzt keresni. Legrosszabb esetben is inkább dolgozok fele RAM-al 2 hétig, mint semennyivel. Ha pedig vége a garanciális ügyinzétésnek és nem talál megfelelő párt, akkor eladja mindkét modult és vesz 2 azonosat. KIT-el ilyet nem játszol el, megy gariba az összes modul és vagy veszel addig egy új KIT-et, vagy programozol papíron

4 modult vesz, és akkor kit csere alatt is van 2...

Elég bátor dolog úgy dolgozni egy géppel, hogy nincs meghibásodás esetére backup, a ramon kívül elég kevés redundáns alkatrész van egy gépben.

+1

Mostanában nem probléma már ez. Még a különböző méretű modulok is szoktak dualban menni a kisebb méretéig (pl. 4+8 gb esetén 8gb megy dualba, a 8-as másik fele meg singlebe, ún. ganged mód).

Várd meg a zen3 bejelentést: lehet bejelentenek olyan xpu-t, ami neked kellhet.
Lehet másnak kell az a cpu, és a te kiszemelted ára fog esni.

A Zen 3 architektúra a Ryzen 4xxx szériában várható 2020-ban.
Addig a Ryzen 3xxx procikkal lehet játszani, amit várhatólag ezen a héten jelentenek be.

Addig is: https://www.digitaltrends.com/computing/amd-ryzen-3000-cpu-everything-you-need-to-know/

Innen néhány:

CPU 	Cores/Threads 	Base clock 	Turbo clock 	TDP 	Price
Ryzen 3 3300G 	6/12 	3.0GHz 	3.8GHz 	65w 	$129
Ryzen 5 3600G 	8/16 	3.2GHz 	4.0GHz 	95w 	$199
Ryzen 9 3850X 	16/32 	4.3GHz 	5.1GHz 	135w 	$499

És a 3xxx sorozatú laptop procik sem ígérkeznek rossznak: https://www.techradar.com/news/amd-2nd-gen-ryzen-mobile-processors-aim-to-take-over-the-laptop-scene

Én több helyen úgy olvastam, ez évben várható a 4000-es széria.

ezek az adatok ordas nagy kamunak bizonyultak, egy idiota elkezdte terjeszteni es a kedvezo $ miatt mindenki el akarta hinni.

--
HUP te Zsiga !

(feliratkozás)

Szintén gépvásárlás előtt, szintén hasonló célokra.
Picit nézelődtem csak egyelőre - nekem a következők vannak szem előtt.
ASUS TUF X299 MARK 1 alaplap,
Intel® Core™ i9-7960X CPU,
Legalább 64 GB RAM,
512 GB Samsung 970 Pro M.2 SSD-vel, egyelőre.

Btw arra gondoltál, hogy cloudban futtass vm-eket? Ha nem akarsz szenvedni és kell a grafikus felület: https://aws.amazon.com/workspaces/ , de akár magadnak is tehetsz fel linuxra grafikus felületet és egy teamviewert pl, windows meg eleve úgy jön. Egyáltalán nem vészes a lag, laptopon is kéznél vannak a vm-ek, és még az üzemideje is nő, ha nem a saját hardverét terheled.

Egyszer volt, hogy használtam ezt a felállást rövid ideig, viszont azt nézem, hogy mondjuk ~$30/hónap, ez öt év alatt ~500.000 Ft, ennél kevesebbet költenék el az upgrade-re, az mondjuk tény, hogy a laptopon is elérhető külön macera nélkül. Persze nyilván találnék olcsóbbat az AWS-nél

Kisebb használatra gondoltam az "alkalmanként"-ból :)

Csak olcsóbb van az AWS-nél. :)
Ezért a pénzért pedig 5 év alatt vlamennyit biztosan emelkedő teljesítményt kapnál, nem pedig konstanst mint a saját géppel.

--
Gábriel Ákos

Például? Mert eddig amiket néztem alternatívának, ott a leállított gépért is fizetni kellett, és meg is ette a fene az esetleges árelőnyüket. Desktop vm bőven elég havi 150-200 órára dolgozni, hobbiprojectre <50 órára.

Sok javaslatot megfogadtam, mégegyszer köszönöm!
A RAM-ot upgrade-elhetőnek hagyom, ez lett a vége:

GIGABYTE Z390 (bármilyen Z390-es alaplap, előny, ha a memóriát később tudom duplázni)
INTEL Core i9-9900K 3.60GHz 1151 300 BOX
CORSAIR 32GB Vengeance LPX DDR4 2400MHz CL16 KIT CMK32GX4M4A2400C16 (bármilyen passzoló 32GB-os memória)
SAMSUNG 1TB 970 EVO M.2 PCIe (hasonló teljesítményű M2-es SSD)
Zalman S2 fekete ház (hasonló árfekvésű egyszerű fekete ház)
CHIEFTEC GPS-600A8 600W (hasonló teljesítményű jó minőségű táp)

Az alaplapot és az SSD-t a tanácsotokra cseréltem, s hozzátettem házat és tápegységet, a régi gép egyben használható marad tovább.

Én a Gigabyte-ot messziről kerülöm.

https://hup.hu/node/146393#comment-1971605

BTW: azóta sincs javított ME-t tartalmazó BIOS a Q-s alaplapjukhoz - ennek a szériának az "A" feature-e, hogy van rajta ME/vPro támogatás, és lehet(ne) távolról menedzselni a gépet.

BTW2: ha Linuxos vagy, "le vagy szarva" a részükről. Rakjál fel Windowst, vagy nem fogod tudni updatelni a BIOS-t...

Tapnak kerdezz meg utana, chieftecbolvan tobb rossz szeria is. Mostanaban be quiet! tapokat ajalnjak. Meg kabelhosszok miatt is nezd ossze a hazat a tappal, nem mindegy, hogy lasotapos-e pl.

A CPU az nem racionális választás, ezért ne kommenteljetek, hangulatjavító az irodában :). Az alaplapra és a tápra vonatkozó kommenteket köszönöm itt alább!

Valami jó nagy hűtőt nézz rá, mert az a proci simán eszik 160-170w-ot is, húzás nélkül. Plusz a ház szellőzését is ehhez kellene alakítani, ergo halk az nem lesz a gép. Intel procik eléggé zabálnak mostanában.

Egy dologban még tanácsokat várok. Honnan érdemes beszereznem (az összes alkatrészt, de legfőképp a CPU-t)?
A legtöbb helyen nem igazán elérhető ez a processzor. Az ipon.hu-ról elég sok rossz vélemény van garanciális ügyintézés kapcsán. Ti német amazonról megrendelnétek? Ott elég jó áron van a processzor. Egyéb tipp?

Lec23.atw.hu
Sosem volt gond, kb 1 milliót hagytunk nála...

Itt van rendesen számla, garancia is?

Ez engem is érdekelne. Am a Rufusz-ra +1 egy másik szálra.

Nézd meg a Bluechip-et és a Rufusz-t.

Ha ennyire fontos a gari, akkor inkább itthon vedd szerintem.

Köszönöm, nyert a Rufusz, közel vannak hozzám, az árak jók, ingyen összeszerelik és kihozzák.

Én ezeket a boltokat preferálom:
aqua
pcland
220volt

miért?
Mert az árlistájuk valódi, a raktárkészlet infó hasznos és valós, és normális futárcéggel dolgoznak, és/vagy útba esik a bolt, és kártyával lehet náluk fizetni. Igen, ez utóbbi így 2019-ben eléggé vicces, hogy ez nem egyértelmű.

Garancia intézés mindegyiknél normális.

szerintem.
--
zrubi.hu

pcx.hu

amiket itt többen említenek, ...de mindent 1helyen !
boltonként pár % árkülönbség lehet ...
viszont a garanciában n felé szaladgálás, és a "nemnálunkvettebiztostönkrementszállításkornemvállalunkértfelelősséget" dolog ezzel kiütve ...
beviszed a régi kedves dobozodat, pár ezerért beépítik az új holmit, és kipróbálva adják át ... szerintem ez némi felárat +ér
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

Ti német amazonról megrendelnétek? Ott elég jó áron van a processzor. Egyéb tipp?

Ha több helyről veszed a cuccokat (darabokban a gépet), akkor azok fizikailag elérhető távolságban levő magyar boltok legyenek. Ergó amazon kicsukva.

De igazából ha nem akarsz szopást a garanciális ügyintézésnél, akkor minimalizáld azt, hogy hány helyről rendeled. Alaplap-cpu mindenképpen egy helyről jöjjön, és optimális esetben a memóriát is onnan veszed (ezeket ugye nem tudod a másik nélkül értelmesen tesztelni, ezért praktikus, ha a komplett kupacot rájuk tudod borítani, hogy "nem jó").

Cégek, akiknél vásároltunk, akikkel eddig nem volt problémánk (és tételtől függően árban sem rosszak):
- aqua
- compker
- pcx
- hardverker
Nálam mondjuk az ipon sem tiltólistás, bár az utóbbi időben valahogy sosem ők nyertek. Meg mostanában azt játsszák, hogy a standard alapgari helyett (ami sok cégnél 3 év) 1 évvel adják a cuccot, és felárért adják azt a 3-éves garit, ami máshol a standard árazás része, azzal együtt viszont már annyira nem jók árban.

> Ergó amazon kicsukva.

Hát, nekem Amazonnál (meg a brand store-oknál úgy általában) hamarabb fordulnak meg a garanciális cuccok, mint a fizikailag elérhető távolságban levő kiskernek visszavitt eszközök. Értsd ezt úgy, hogy amikor pl. a MS Surface-em nem töltött, a Store küldött egy címkét, hogy ragasszam rá, a UPS házhoz jött érte, és még oda sem ért (!) a cucc a UPS szerint, már jött az email + tracking ID az új gépről. T = 3 munkanap.

Mindeközben egy szintén hibás consumer Lenovo-t el kellett vinni valami tök random panelház alatti boltba (nem ott vettük), ahol elvették, tesztelték 3-4 napot, majd elküldték Lengyelországba (vagy Csehországba? mindegy) javíttatni. Onnan görbe, felpúposodott billentyűzettel ért vissza, persze nem hozzám, hanem a random panelház alatti számtech boltba, ahova ismét kikutyagolhattam. T = 3.5 hét.

A szétszedhetetlen kütyükkel van az a probléma, hogy én az adathordozót nem szívesen adom ki a kezemből. Viszont a kütyüt nem szedhetem szét. Ezért el kellett mennem személyesen a szervízbe, és ott kiszedték nekem az adathordozót helyben.

Hát ugye akkor nem kell szétszedhetetlen adathordozót venni. :)

Ha egy eszköz munkára kell, akkor az "egy hét bevizsgálás után elküldjük szervizbe" hozzáállás egyszerűen nem megengedhető, legfeljebb ha véletlenül pont arra a három hétre akartál amúgy is elmenni nyaralni.

full disk encryption bekapcsolható ezeken a kütyükön :)
--

Leszállították a gépet, csináltam benchmarkokat, nem volt fontos szempont a hajszálpontos reprodukálhatóság, tisztában vagyok vele, hogy a mérések nem teljesen precízek.

http://aron.novaak.net/i9-i9900k-vs-i7-2600-web-dev-benchmarking

Viszont a nagyságrendek jól látszódnak.

S újfent mindenkinek nagyon köszönöm a tanácsokat, mint látjátok, egy csomó javaslat be lett építve a végső konfigurációba.

CPU = Intel Core i9-9900K, biztosan nagyon gyors lenne, de az Intel "szándékai szerint" a jövőben, - már megalapozottan, - további teljesítménycsökkentő foltozások várhatók:

https://arxiv.org/abs/1902.03256

Ez a sebezhetőség az összes high-end Intel CPU-t érinti gondolom, függetlenül a modelltől.
Azt nem hiszem, hogy AMD-s szintre esne vissza az egyszálú teljesítmény akármilyen foltozás után.