Kedvenc Linux disztró

 ( mrev | 2018. december 21., péntek - 10:45 )

Disztrók rangsora a distrowatchon jelenleg:

Rangsor Disztribúció 	HPD
1 	Manjaro 	3818
2 	Mint 		2284
3 	MX Linux 	2137
4 	elementary 	2019
5 	Ubuntu 		1309
6 	Debian 		1116
7 	Fedora 		862
8 	openSUSE 	727
9 	Solus 		709
10 	Zorin 		664
11 	CentOS 		605
12 	ReactOS 	583
13 	Arch 		563 

Lehet, hogy ez a lista nem nagyon informatív, de azért teljesen mégsem kéne figyelmen kívül hagyni. Ehhez képest a HUP szavazáson hiányzik a dw 1-4 helyezett. Így értelmetlen lesz a szavazás.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A DW lista nem releváns. Az ugye az adott disztró adatlapjának napi megnyitását jelenti. Nem a konkrét használatot reprezentálja.

Én is néha unalmamban DW-n keresgetek és nyitok meg több disztrót, hogy elolvassam mik a tulajdonságai, milyen csomagok szerepelnek benne, de attól még nem használom őket.

Ha egy disztrót kipróbálok, akkor azt általában nem a DW-n keresztül teszem, hanem keresőből navigálok az oldalára.

Ezek a napi találatok kb annyit jelentenek, hogy valaki valami hírt olvasott, amiben benne szerepelt a disztró neve és megnézte mi is az.

Sajnos nincs egységes statisztika ami összegyűjtené, hogy melyik disztró hogyan és milyen számban lenne telepítve. Plusz az sem éppen reprezentálja, hogy adott illetőnek az e a kedvenc disztrója.

Munka során rengeteg CentOS-t használtam, meg Debian-t, illetve akkor Ubuntu volt a gépemen, mégsem tekintem egyiket sem a kedvenc disztrómnak.

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Valamennyire releváns. Például minden disztrónál mellékelve van egy elégedettségi index. A teljes negligálás minden esetre nevetséges.
--
ulysses.co.hu

A kezdeti kiírásban ott van a Manjaro ("archlinux, manjaro és leszármazottak"). Tettél egy javaslatot, ami túl sok reakciót nem váltott ki. Ezután trey, ha úgy gondolja, jogos az igény, akkor úgy (vagy olyasmi módon) lesz.
Szerintem ha az "archlinux, manjaro és leszármazottak" lényegesen több szavazatot kap, mint tavaly, akkor jövőre mindenféleképpen érdemes különvenni, mivel azt jelenti, hogy ezt a családot egyre többen használják.

Persze téged se akadályoz semmi, hogy beküldj egy szavazást akár arról, hogy külön legyen-e véve, vagy akár a HOVD-től független szavazást a kedvenc (desktop/szerver) disztróról.

Saját vélemény: a HOVD-nek túl nagy jelentőséget tulajdonítasz :)

Tényleg nincs jelentősége. Különösen, ha minden újabb disztró ki van zárva.
--
ulysses.co.hu

A külön szavazás jó ötlet. Lehet tényleg indítani kéne, olyat, amiről nem trey dönt. Nem is kéne vele évente várni, lehetne 3 havonta is.

Addig is, akinek nem distrowatch-os page hit rank statisztika kell, annak íme egy használati statisztika. Igaz ez is torzít, mivel ez meg inkább linuxos gamerek statisztikája, akik általában haladók is Linux terén, ezért is vezet rajta pl. az Arch, ami a dw-listán csak 13. helyen áll.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Azért várjunk egy kicsit, az Ubuntu-based rendszereket többen használják a statisztika szerint, mint az Arch alapúakat, a tanulság itt inkább az, hogy az Arch ecosystem kevésbé fragmentált.

Lehet ez is az oka. Bár szerintem az Arch-vonal is elég fragmentált már, van abból is egy csomó klón, variáns, de lehet ezek többsége a statisztikában vanilla Arch-ként jelenik meg.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Nem az.
A HUP szavazás még csak nem is a magyar helyzetet próbálja tükrözni, hanem még azon belül egy kisebb részt, a HUP olvasók véleményét.
A DW-re meg, ugye, többnyire a fél világ jár.

--

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

ReactOS? :D

> de azért teljesen mégsem kéne figyelmen kívül hagyni

Pedig hajlanék rá, különösen a ReactOS vs Arch holtverseny miatt. :D

Az abszolút kedvenc nálam a Debian. Valahogy ez az a rendszer amivel mindig mindent meg tudok csinálni és ha beállítom az úgy is marad, úgy is működik hosszú távon is. Ezen kívül amik tetszenek, szeretem használni: Ubuntu mindenféle változata, Mint, MX Linux. Fedora és Manjaro ismerkedés alatt. És persze a nem kimondottan asztali rendszerek, Proxmox mindenekelőtt mint nagy kedvenc, FreeNAS, Openmediavault, pfSense, OPNsense és a Raspbian RPI-n, de csak grafikus rendszer nélkül.

Slackware továbbra is.
> Sol omnibus lucet.

Nem azért írtam ezt a postot, mert akármelyik disztrót nyomni akarom. Hanem azért, mert alapvetően rossznak tartom a megajánlott listát. Annyira rossznak, hogy

-ez
+az

módosításokkal nincs is értelme hozzányúlni.

Hogyan kezeljük az X disztró + X variánsai eseteket? Ha egyes disztróknál az alap és a variáns összevontan játszik, akkor miért van mégis külön Debián és Ubuntu? Vagy RedHat és Centos? Ha mindenki a saját nevén, külön indul, akkor túl sok a versenyző, el kell hagyni ezt-azt. De melyikeket? Miért éppen a legújabb, sikeresnek tűnő disztrók vannak elhagyva?

Ha csak a 10 évnél öregebb "bevett" disztrók versenyeznek, akkor a szavazás nem lesz érdekes, mert az eredmény hasonló lesz a 10 évvel ezelőttihez.

Az lehet, hogy a dw nem releváns. Annyiban azonban mégis számít, hogy értesülhetünk belőle, hogy milyen új fejlemények vannak, és ezek közül mi tűnik népszerűnek. Már akit érdekel egyáltalán.

--
ulysses.co.hu

Nem hiányzik az dw1-4 a HUP szavazásból. Az elementary tekinthető Ubuntu-variánsnak, az MX Linux Debian alapú, AntiX-os elemeket használva. A Manjaro az Arch vonalba tartozik.

Így aki elementaryt használ, az az Ubuntura szavaz, aki MX Linuxot, AntiX-ot, az a Debianra, a manjarósok az Archra.

De azzal egyetértek, hogy a HUP díja éves szavazás nincs jól kiírva, 10 opcióba nehéz mindent belesűríteni, még akkor is ha vonalakra és egyéb kategóriára bontjuk.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Jut eszembe: van külön Manjaro és külön Mint is.
https://hup.hu/node/162284/
Kíváncsi vagyok, hogy a HOVD eredménye és a DW rangsora között mennyi lesz a hasonlóság :P