Újdonságok a FreeBSD-12.0-RELEASE-ben

 ( Zahy | 2018. december 11., kedd - 10:17 )

Természetesen hivatalos bejelentés még nincs, de.

(Mail nem jött; a FreeBSD.org oldalon még nincs kinn a hír, és még mindig az Upcoming állapotot jelzi a rendszer; twitteren nem láttam erről csóló csiripelést; FB-n nem láttam hírt.) Ellenben a tegnap estével ellentétben a most reggel elindított freebsd-update már elfogadja a 12.0-RELEASE tag-et, és most épp bőszen töltöget. RC3-ról frissítve (úgy, hogy a *-dbg csomagokat nem telepítettem fel) 2576 patchet akar feltenni.
Szóval mivel még nincs hivatalos infó, és a Relnotes tgnap még eléggé félkésznek látszott, egyelőre nem tudom milyen újdonságok várhatók. Amit olvastam:
- végre teljes ext4 rw-támogatás. (Ami ugye azért jó, mert lassan kezd a linuxos világ elmenni az ext4-ről az XFS-re / esetleg a vajas FS-re. Kár, hogy az eredendően is ro XFS támogatást korábban már dobták - talán a 10-esben? Lassan vissza kéne hozni.)
- elvben most már irgum-burgum lesz pkgbase, azaz egy pl. Debianhoz hasonló, "már az alaprendszer is csomagokból áll" felépítés. De ennek állapotáról semmit nem tudok.

És ennyi, de majd igyekszem összeszedni a többit is, persze ha valaki tud, szóljon!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Most csak egy sub-ra telik.

- A Forth-ban megírt programozható boot-loader mellett megjelent ugyanez Lua-ban is. És ha jól tudom, ez lett az alapbeállítás.
- ugyancsak a loader most kicsit később tölti be a kernelt (ebből ugye volt jó kis bug korábban), ellenben már dinamikusan generálja a Beastie menüben az elérhető kernelek listáját
- ez már a 11-esben is volt, de csak most tűnt fel a napokban,hogy az ifconfig parancsnak megadható egy -f opció (vagy egy IFCONFIG_FORMAT nevű envvar), amiben elő lehet írni pl. hogy a hagyományos IP.ADD.RE.SS netmask NET.MA.S.K forma helyett IP.ADD.RE.SS/cidr formában szeretnénk látni az adatokat. Nem egy egetrengető újdonság, de épp jöhet jól.
- kipróbáltam az ext4-et, tényleg tudtam írni/olvasni (mondjuk a manual változatlanul azt tartalmazza, hogy az ext4 ro, de ennek ellenére működik)
- korábban olvastam, hogy immár fog tudni a gyári syslog TCP fölött kommunikálni, ezt viszont nem találom még a forrásban sem.

No majd még keresgélek.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Kösz. Eddig nem, de most átrágtam magam. Nem találtam igen komoly dolgokat. OK, VIMAGE (vnet) immár GENERIC kernelben, e miatt már nem kell kernelt fordítani.

Sajnos nyomát sem látom a leírásban a ZFS nagyon várt funkciójának (RAIDZ bővítés/csökentés) - igaz, amikor erről olvastam valahol, explicit elhangzott, hogy először valamilyen ZFS konferencián fogják demózni a 12-R megjelenése után. (Igaz annyit csúszott a megjelenés, hogy már simán lehet, hogy megvolt a konf.) Viszont az, hogy ez mekkora változást igényel belül, azt nem láttam, így nem tudom, hogy 12.1-re kell-e emiatt vármi, vagy épp a 13-s kiadásra.

Ami zavar, hogy egy büdös hangot nem látok a pkgbase-ről.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Nagyon láma vagyok freebsd-ügyileg, próbáltam keresgélni valami receptet, még nem találtam - encrypted boot-ot fog tudni a 12-es?

Azért ebben a cikkben pont a boot nem titkosított - legalábbis első ránézésre ez jött le belőle.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

C'n'p a linkelt relnotes-ből:

4.4. Installation and Configuration Tools

The bsdinstall(8) installer and zfsboot(8) boot code have been updated to allow an UEFI+GELI installation option.

Szóval értelmezésem szerint igen. (Ebből a GELI a felelős a titkosításért.) Mondjuk ebből a tömör mondatból nekem nem jön át, hogy klasszikus BIOS-os gép esetén is fog-e menni (pl. mert az már eddig is támogatott volt-e?) vagy tényleg csak UEFI-vel.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Köszönöm!

+ még ez is ott van:

9. Boot Loader Changes
9.1. Boot Loader Changes
...
The loader(8) has been updated to support geli(8) for all architectures and all disk-like devices.

Engem az uefi+geli kombó érdekel leginkább. A doksikat olvasgatva kicsit fázni kezdtem a freebsd részére külön létrehozott esp particiótól is (ne kérdezd hol olvastam, de volt ilyen) dual-boot környezetben.
Érdekes, megpróbálkozom vele alkalmasint.

Köszi mégegyszer!

Hát izé. Szóval a helyzet az, hogy a 12-es telepítőt még nem láttam (eddig ugye csak frissítettem a meglevő gépeimet), de a 11-ben valóban csinált magának egy önálló EFI partíciót (ez anno nagyon meg is nehezítette egy már meglevő rendszer mellé telepítését, én végül egy második SSD-re raktam a laptopban), de technikailag megoldható, hogy csak a boot loaderét másolja be az ember egy már létező ESP-be, pl. a /BOOT/FreeBSD/bootx64.efi néven. És beépíti az UEFI saját boot menüjébe

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?