Nemzeti Latrinaárok

[Vigyázat - ahogy itt mondani szokás - "seggfájós" topik következik!]

Azon szerencsétlenek közé tartozom, akik itthon próbálnak alapkutatással (fizikusként anyagtudományi modellezéssel) foglalkozni egy MTA-s kutatóintézetben. Ha addig nem megy teljesen csődbe az ELTE TTK is, akkor valamikor jövő év elején lenne a doktori védésem. A rendkívül népszerű CEU-s topik után hadd illusztráljam egy kicsit belülről, hogy milyen a hangulat most az intézetben.

A kormány valamiért megharagudott az MTA-ra. A pontos okot nem tudni, egyik talán a szokásos: kritikát merészeltek megfogalmazni valamely intézkedéssel kapcsolatban és emiatt, mint egy óvodás, a kormány megsértődött. A bosszú most körvonalazódott: teljesen át akarják alakítani (megint) az MTA kutatóhálózatot, sőt, némely intézetet kompletten be is zárnának, párat egyetemekhez csatolnának, illetve kvázi a pártközpontból mondanák meg, hogy mit is szabad egyáltalán kutatni. Jó szokásukhoz híven erről az MTA-val nem egyeztettek érdemben. Az MTA persze nem ment bele a saját megszüntetésébe, erre válaszul Palkovics nemrég bejelentette, hogy akkor addig nincs pénz, tessék anélkül üzemelni.

Lenyűgöző a kormány tárgyalóképessége, nem? Palkovics mellesleg annyira gyáva volt, hogy még az MTA-s közgyűlésre sem mert elmenni (pedig annak ő is a tagja), az utolsó pillanatban mondta le. Helyette tartott egy sajtótájékoztatót - a szokásokhoz híven - tele hazugságokkal és csúsztatásokkal.

Lássuk mi a jelenlegi állás: januártól kezdve, ameddig nincs megállapodás, az MTA nem kapja meg az alapműködéséhez szükséges támogatást, csak a munkabért utalják át. Tehát: fizetés lesz, de víz, wc-papír, fűtés, áram nem, hacsak netán az állami tulajdonban lévő közműszolgáltatók lesznek olyan jófejek, hogy ingyen adják a csóró kutatóknak a kraftot. Magyarul elővigyázatosságból elzárnak mindent, mert bizony kell a pénz nekik is, valamiből ki kell termelni a CÖF-CÖF-CÖF-nek azt a félmilliárdos támogatást. Félig viccből már elkezdtük tervezni, hogy hová ássuk majd a latrinaárkot, illetve hány biciklis generátort kell egyszerre meghajtani, hogy le tudjunk futtatni egy szimulációt (új értelmezést nyert a forráskódok optimalizálása).

Palkovics persze megtalálta a megoldást az "átmeneti" időszakra: az MTA-nak van úgyis egy rakás külföldi pályázata, fizesse abból a rezsit. Ez tök jól és logikusan hangzik egy átlag kormánypárti szavazó értelmi szintjén, csak sajnos a valóság az, hogy ezeket a pénzeket nem wc-papírra adják. Pontosabban csak egy kis részét adják wc-papírra (bizonyos %-a egy pályázatnak rezsiköltség), a többségét azonban előre meghatározott célra lehet csak elkölteni, arra nem, hogy jófejségből a kutatók összedobják "zsebpénzből" az intézet alapvető működési költségét.

Ami pedig nem közvetlenül jelentkezik, de hosszútávon még nagyobb probléma: számos kolléga azt tervezi, hogy abbahagyja a kutatást itthon. Teljes a bizonytalanság. Aki fiatalabb, az vagy elmegy külföldre (illetve vissza se jön), vagy itthon valami céghez, aki idősebb, az meg nyugdíjba. A kettő között meg bajba vannak az emberek, mert fogalmuk sincs, hogy honnan fognak munkaerőt találni a még éppen futó pályázatokhoz. Ezt az ámokfutást látva nem sok fiatal akar majd MTA-s kutatóintézetben dolgozni. Ez felbecsülhetetlenül hatalmas veszteség a hazai kutatás, illetve az egész ország számára. Ahhoz, hogy ne csak egy összeszerelő üzem legyünk, elengedhetetlenül fontos, hogy legyen megfelelő alapkutatás is, anélkül nincs alkalmazott kutatás/innováció.

Mélységesen elszomorít, hogy még ezek után is rengeteg értelmesnek tűnő ember eltűri, sőt, még támogatja is ezt az ámokfutást. Nem tudok rájuk mást mondani, minthogy hihetetlenül buták és/vagy rosszindulatúak. Továbbá nekem van valamennyi fogalmam arról, hogy mennyire nehéz itthonról egy EU-s kutatói pályázaton nyerni (kib. nagyon), nehéz szavakba önteni azt a mérhetetlen hülyeséget, hogy bárki jó ötletnek tartja azt, hogy egy olyan intézményt üldöznek el itthonról, amelynek kutatói 19 millió euró pályázati támogatást nyertek a következő ciklusra (gy.k. CEU-ról van szó). Ez hívom én hazaárulásnak, nem az olimpiai népszavazást!

Najó, ennyi bőven elég lesz egy nemsokára valszeg úgyis kimoderált topikba. De annak, aki feljelenti, előre is üzenném: hogy bassza meg, ez az én blogom, ha már a politika kicsinálja éppen a munkahelyemet, csak van annyi jogom, hogy megosszam a panaszaimat a nagyvilággal, másnapra úgyis mindenki magasról szarik majd rá...

U.i. #1: ha bárkinek van feleslegessé vált nemzeti konzultációs kérdőíve, szívesen vesszük, ha elküldené nekünk. A portán lévő pár Lokál című napilap hamar el fog fogyni, ha nem lesz pénze az intézetnek wc-papírra.

U.i. #2: (félig vicc) Ugyanitt: fizikus állást keres. :D Tudok GPU/CPU klaszterre programozni, illetve évekig üzemeltettem is vagy 100 node-ot, mert nem volt keretünk rendszergazdára.

Tl;dr: egy hazai kutató nyafog, hogy januártól a természetbe kell menni, ha szólít a természet.

Hozzászólások

Felháborító a történet, sajnálom és kitartást nektek. A családomban is van kutató, látom rajta hogy megviselik a történtek és a bizonytalan jövő. Az átlagos szavazóra nem kell haragudni, a kormány nagyon jól tudja/csinálja, hogy miként kell "tájékoztatni" a tömegeket.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

A csaladomban levo kutato kilepett tavaly ebbol az oruletbol most eppen egy banknal dolgozik fejlesztokent. Boldogan ujsagolta nekem ,hogy bar nehezen erti az uj vilagot valahogy megiscsak jol erzi magat (tobb penz nem kell hulyebbnek tettetnie magat a fonokenel etc)

A topicnyitonak is azt uzenem. Szarjon ra egy elete van arra koncentraljon ,hogy o legyen boldog. A gyerekeknek nehez megmagyarazni azert nincs kaja jobb ruha vagy penz nyari taborra mert apa kitarto es majd leszamol a rezsimmel.

Tudom ez nem tul nepszeru de en inkabb azt kivanom neki, hogy ebredjen fel es menekuljon amig lehet es nem azt ,hogy maradjon es kuzdjon mint diszno a jegen.

Amúgy a külföldi (EU-s) pályázatok nagy részében az a szép, hogy a pályázók ötleteinek jósága, a terv kidolgozottsága, és a résztvevők addigi tudományos teljesítménye alapján személyeknek adják, nem intézeteknek, az intézeteknek csak meg kell ígérniük, hogy befogadják a pályázót, és hogy annyi rezsiköltséget vonnak le, ami a tervben szerepel. Fontos részlet, hogy "the money follows the researcher", ha valaki rendelkezik egy megnyert EU-s pályázattal, és átmegy máshova, akkor a pénzt oda küldik. És ha valaki rendelkezik egy EU-s pályázattal, akkor elég sok helyre fel is veszik.

Ezek alapján nem hiszem, hogy sokan bevállalnák, hogy a pályázati pénzükből hiteleznek az intézetnek (=nem szólnak rögtön, ha nem arra költik a pénzt, amire ők kapták), mert ha kiderül, tökön lesznek szúrva (ezért övék a kockázat), inkább összecsomagolnak.

A kutatási kapacitás egy elég érzékeny dolog, sok-sok év felépíteni (10: ha nincsenek jó kutatóid, nincs, aki kinevelje a következő generációt; goto 10), lerombolni viszont pillanatok műve lehet.

Utoljára Rákosiék próbálták politikai alapon kiosztani, hogy ki a tudós, és mit csinál, de akkor a SZU Tudományos Akadémiája nem az általuk létrehozott Tudományos Tanácsot tekintette partnerének, hanem az MTA-t. Most annyival gyorsabb lehet a rombolás, hogy akinek van eladható tudása, el tud menni.

Feltételezem többféle konstrukcióban is léteztek FP pályázatok, de többségében én is úgy tudom, hogy a kutatóhoz volt kötve a pályázat (legalábbis a rá eső része). Belegondolva logikus, mert egy konzorcium is tagokból/partnerekből áll, mindegyik ért valamihez, a feladatok előre definiálva vannak egy vagy több work package-ben. Ha a kutató lelép egy helyről, egyáltalán nem biztos, hogy létezik az intézetében egy másik ember, aki át tudná venni a pályázaton belüli feladatát. Illetve vannak egyéb problémák is, pl. ha már a pénz nagy részét elköltötte, akkor nem lehet elvárni egy másik kutatótól, hogy kvázi ingyen elvégezze a maradék munkát.

:-( (Hosszabb kommentet nem írhatok, mert tele lenne igen csúnya kifejezésekkel.)

--
eutlantis

Seráfütty, majd lesz helyette Nemzethhy Tudományos akadémia. Németh Szilárd lesz az elnöke.
(tuti lesz itt pár "kolléga" aki szerint ez is rendbe' van).

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Jé! Még nem törölték? Hiába, már az éberség sem a régi.

Az én elméletem szerint a kormánynak nem az alapkutatással van problémája, és nem is pénz kérdés ez. Az alapkutatás ha áldozatul esik, az csak collateral damage lesz.

Amiről valójában szó van, az az hogy a CEU az ideológiai harcban ellensége a kormánynak. (Meg lehet próbálni vitatni ezt a pontot, de a lényeg az, hogy a kormány így gondolja.) A baj az, hogy az MTA a CEU mellé állt, és így ő is bekerült ebbe a körbe. És sajnos az meg nem járja, hogy az MTA, amit gondolom az állam pénzel, az állam ideológiai ellenfele legyen.

Az MTA vezetése megtehette volna, hogy hagyja a genderizmust veszni, de ők beleálltak inkább a kakaskodásba. Számomra a legérdekesebb, hogy Lovász László vezetésével, aki matematikus. Nem fér a fejembe, hogy egy matematikus hogyan állhat a CEU-féle gender mellé?

Fontos még tudni, hogy a gendertudomány célja a családok és végsősoron a társadalom lebontása. Tehát a genderizmus elleni harc fontosabb holmi gazdasági, vagy tudományos kérdéseknél.

A fizikai alapkutatásért valóban kár lesz. Reklamálni az MTA vezetésénél kellene. Egy jó vezető tudja, hogy mikor kell kompromisszumot kötni, és nem kakaskodik a felsőbb hatalmakkal addig, amíg igazán nagy bajt nem csinál. Ha a vezetés nem kakaskodik, akkor most senki nem bántaná a fizikusokat.

Ennyi erővel becsukathatná az összes egyetemet, na jó az NKE maradhat. (Volt szerencsém pár EU funded kötelező oktatásukhoz (én csak belsős nemzeti konzultációnak nevezném). És ezzel az egyetlen baj, hogy a nevükben közszolgálat kb. az utolsó hely ahol ideológiai agymosást szabadna végezni.

'Ennyi erővel becsukathatná az összes egyetemet'

NA! Jó reggelt!

Az első lépések már megtörténtek a kancellárok kinevezésével,
A filozófusok lejáratásával - ha v.ki még emlékszik erre,
A egyetemi szakok önkényes bezáratásával,
...

nyilvánvalóan az értelmiségiek - többek között ezen részének - betörése a cél.
20+ év után sem ébredt fel a társadalom azon része, amelyik mérvadó lehet(ne), helyzetéből adódóan felelősséggel tartozna a társadalom iránt, de azt hiszi, hogy a politika nem rá tartozik :)

tévedni emberi dolog :)) nem beismerni egy ekkora tévedést, az embertelen.

hát hiába, az egyetem csak tudást ad, észt nem.

Valóban nehéz lenne elvonatkoztatni tőle, mert az az ami támadás a józan ész és a társadalmi rend ellen. Persze nincs ezzel egyedül, de a genderszak a leginkább eklatáns példa.

Most már nem lehet azzal sem jönni, hogy ez csak egy tudomány, és nem árt senkinek, mert nyugaton már éppen bevezetik a gyerekeknek szóló kötelező iskolai buzipropagandát, a 8 éves gyerekek nemátalakítását és hasonlókat. Aki nem hiszi, olvasson utána!

A genderszak ezeknek ágyaz meg. A genderszakról kijövők - mivel valójában nem értenek semmihez - mindenféle kvótadiverzifikációs állásokba fognak kerülni és nyomást fognak gyakorolni a normális emberekre, hogy mindenki szeresse a buzikat. Máshoz nem is értenek, kétkezi munkát meg tuti nem fognak csinálni a diplomájukkal (LOL), tehát erre vannak predesztinálva. Bajkeverőket képeznek.

Az árvizet is a gátnál kell megállítani, a genderőrületet pedig a nyelv átalakításánál (meleg az nyáron van, szivárvány pedig ha vízcseppekre süt a nap), az "egyetemi" szakok alapításánál, stb. Későn ugyan, de legalább valamit tett ellene a kormányunk. Az MTA pedig vagy ellenséges és a hülyét játssza, tényleg vagy hülye, és ezt nem látja át. Akármelyik eset is igaz, ráfér, hogy lecseréljék legalább a vezetőséget.

A fizikusokat sajnálom, nekik ehhez semmi közük nincsen, és vétlen áldozatok. Persze ha vennék a fáradtságot és felfognák, hogy mire megy a játék, akkor támadhatnák az állam helyett inkább Lovászt is. Akkor jobban együttéreznék velük.

hát szerintem meg az álláspontod az, ami támadás a józan ész, és a társadalmi rend ellen.

és főleg uszítás emberek egy csoportja ellen, akik nem úgy gondolkodnak mint te.
ez nem az általad genderizmusnak nevezett nem létező izmusról szól, hanem a teljes elhülyülésről.

jogod van nem szeretni, bírálni, és még elutasítani is, de nincs jogod, - ahogy az államnak, v. az állami hatalom bitorlóinak sincs - betiltani..

és hogy azért ráadásul olyanok is károkat szenvedjenek, akiknek semmi közük az egészhez, az egyszerű barbárság. maga a fasizmus, és minden keresztény érték megcsúfolása.

Előkerült a gyűlölködő is :-).

Érvek: Például magyarázd meg, hogyha nem az óvodai buzipropaganda okozza, akkor mitől nőtt hirtelen meg a nemváltó gyerkek száma?

Keress rá, hogy "sex change children", rengeteg találat van nemcsak nácifasiszta gyűlölködő oldalakon:

https://www.dailymail.co.uk/news/article-4743036/800-children-young-10-…

Érdekes, hogy nálunk ez még nem trend, nyugaton meg már az. Legjobb lesz, ha mindenben követjük őket, igaz?

Minden tudomány, amit tudományos alapossággal vizsgálnak és publikálnak. Persze minden eredményt meg is lehet cáfolni (ami egy alapvető dolog és folyamatosan jelen van), azonban ehhez saját területen kell megverni az eredeti szerzőt: megalapozottan, tényekkel kell megcáfolni a hibás állításokat.

Idezet:

a szociológia felől megközelítve a társadalmi nem fogalma alatt azokat a kulturálisan és társadalmilag létrehozott és az egyes nemekhez rendelt előírásokat, normákat, társas jelentéseket, az ezekre a jelentésekre épülő egyenlőtlen nemi viszonyokat értjük, amelyek az egyének közötti kapcsolatokon és interakciókon, a társadalom különböző intézményein, valamint az egész társadalmi berendezkedésen keresztül jönnek létre"

De. Azt tanitjak.

Ld: https://hup.hu/node/162071#comment-2295079
Peterson tokeletesen szemlelteti, hogy ezeken a "tudomanyagakon" nem azzal foglalkoznak, hogy egyenlo eselye legyen egy-egy demografianak, hanem az egyenlo kimenetelen van a hangsuly.
Minden ipari terulet minden retegeben minden tarsadalmi csoportnak pont ugy kell eloszlania, ahogy azt adott terulet demografiai diverzitasa diktalja. A gender studies csak leszukiti ezt a ferfi/no fogalmara.
Ez netto marhasag. Nem tudod ravenni az embereket, hogy olyasmit csinaljanak amit nem akarnak. Szerinted miert van az, hogy a ferfiak nagy resze nem vesz reszt ezeken a szakokon? Biztos azert, mert az adott szak szexista?

A problema azzal van, hogy azokat az embereket akik szerint a jelenlegi tarsadalmi berendezkedes teljesen jogos, meg kell belyegezni, hogy "tudomanyellenesek", szexistak es meg rasszistak is.
---
Lambda calculus puts the fun into functional programming

> De. Azt tanitjak.

szerinted az már liberálfasizmus, ha valaki fel meri tenni a kérdést, hogy egy képzési területen belül, ugyanolyan eredménnyel frissen végzett nő miért keres kevesebbet, mint férfi? vagy bármi hasonlót? nincs mögötte ideológia, nincs mögötte helyes válasz, ahogy a tásdalomnak működnie kellene - modellek vannak, meg tudományos módszertannal végzett megfigyelések.

aztán, hogy a társadalom mit von le ebből (hogy tényleg nem kóser, ha a nőket másodlagos állampolgárnak kezeljük sokszempontból, vagy hogy az asszony verve jó), az már nem itt dől el.

Szerinted ha a kerdesben mar benne van az az allitas, hogy a mostani rendszer elnyomja a noket, az nem ideologia?

Igen, van ertelme vizsgalni, hogy atlagosan a nok miert kapnak kevesebb fizetest. Annak nincs ertelme, hogy rogton azt vizsgaljuk miert vannak elnyomva. (De Facto nincs olyan, hogy ket ember azonos modon vegzi ugyanazt a munkat). A ket kerdes kozott van egy hatalmas logikai szakadek. Azt nem vizsgaltak meg, hogy el vannak-e nyomva a nok, ezt csak kijelentettek.

Ezzel nem azokat vedem, akik tenylegesen szexista indittatasbol fizetnek kevesebbet a noi munkatarsaknak. Azok ellen eljarast kell inditani, hiszen munkahelyi diszkriminaciorol beszelunk.

Jelenleg ket kulonbozo megfigyeles a dominans, de csak az egyikkel lehet egyeterteni, vagy ki vagy rugva a munkahelyedrol:

CERN (Alessandro Strumia)
https://drive.google.com/file/d/1c_NyUhOZ8erdqU2AGZJZtNfFeA91Kefj/view
https://www.bbc.com/news/world-europe-45709205

Google (James Damore)
https://assets.documentcloud.org/documents/3914586/Googles-Ideological-…
https://gizmodo.com/lets-be-very-clear-about-what-happened-to-james-dam…
---
Lambda calculus puts the fun into functional programming

Strumia érvei azért igen gyengék voltak. Kb. azt mondta, hogy elnyomnak a nők itt mindenkit, mert itt van X kolleganő, aki megkapta az állást, amire én is pályáztam, pedig én vagyok a jobb. Mire a főnökség azt mondta, hogy szerintünk meg nem. Nem azt akarom mondani, hogy ebből egyértelműen arra lehet konkludálni, hogy nincs igaza, hanem éppen ellenkezőleg, ebből egyértelműen arra lehet konkludálni, hogy nem lehet semmire sem egyértelműen konkludálni. Neki meg az lenne a szakmája, hogy akkor vonjon le tanulságot, amikor lehet, és ne, amikor éppen úgy kellemes.

En is ugy velem, hogy sertodesbol irta ezt a tanulmanyt, es ugyanugy prekoncepcioval indul mint a SJW-k nagyresze. Amit erdekesnek talaltam benne, hogy van a gender studies-nak egy olyan oldala, amit nem oktatnak (ld. amit ideztem a zoom-os cikkbol).
Ezzel szerintem mar megkerdojelezheto az adott oktatasnak (valamint az ebbol adodo mozgalmaknak) a legitimitasa.

De mar sok ilyen peldaval talalkoztam az elmult evben. Itt van ket egyetemi hiszti a konzervativ (?) elmelet terjesztese miatt:

Paul G. Allen University of Washington (Stuart Reges)
https://quillette.com/2018/06/19/why-women-dont-code/
https://medium.com/@cobbc12/we-must-do-more-to-address-gender-harassmen…

Wilfrid Laurier University (Lindsay Shepherd)
https://www.youtube.com/watch?v=9YdFlKaJv4g

Szerk.: Elnezest, az utobbi amiatt volt, mert a holgy egy Jordan Peterson videot vetitett le az osztalynak, es megkerdezte a velemenyuket rola.
---
Lambda calculus puts the fun into functional programming

És azt minek neveznéd, hogy újra és újra előkerül ez a gender paygap fasság (további engedményeket és kvótákat követelve), mikor már ezer helyen megcáfolták?

Nem, egyáltalán nem keresnek kevesebbet a nők, vagy a különbség elenyésző. Ha valóban kevesebbet keresnének, akkor a cégek nem alkalmaznának, csak nőket. Az van, hogy összességében keresnek kevesebbet, mert a jól fizető szakmák helyett kevésbé jól fizetőbbeket választanak. Legviccesebb kapcsolódó tanulmány az volt, amikor az jött ki, hogy bizonyos helyeken a mindenféle plusz járulékkal együtt már összességében egy kevéssel, de többet kerestek a nők, mint a férfiak.

Egyébként arra is szeretnék magyarázatot kapni, hogy hogyan lehetséges az, hogy bár az összes bérnek valóban csak a 40valahány%-át kapják nők aztán mégis jóval 50% felett van a női költések aránya?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

ezek nagyon jó kérdések, és én nem fogok neked tudni rá válaszolni.
még azt is el tudom fogadni, hogy a problémafelvetés nem valid, s tényleg nem jön ki a közgazdaságtan.
DE: nem értek hozzá, így az én véleményem ebben a tudományos vitában full irreleváns. akárcsak a tiéd, vagy bárkié ebben a topicban.

a tudománynak megvannak a módszerei arra, hogyan védekezzen a fasz megállapítások ellen.
a tudománynak megvannak a módszerei arra, hogyan védekezzen az ideológiák ellen.

arra, ha nekem nem tetszik egy tudományág által vélt dolog, nem az a megoldás, hogy betiltjuk magát a kérdésfeltevést is.

és ez az, ami ebben borzasztó idegesítő.

mert ahelyett, hogy pénzt adnánk kutatásra (mitől lesz több gyerek, boldogabb családok, bármi, ami célja a kormányzatnak), s arra, hogy máshol megszületett eredményeket validáljunk, ergo működhessenek a tudományos módszertanok, inkább az egészet betiltjuk, mert az... miért is?

"És azt minek neveznéd, hogy újra és újra előkerül ez a gender paygap fasság (további engedményeket és kvótákat követelve), mikor már ezer helyen megcáfolták?"

OECD országok 2008-as paygap adatai:
https://en.wikipedia.org/wiki/Gender_pay_gap#/media/File:OECD_gender_wa…

De a paygapen kívül mással is foglalkozik a tudomány, olyan dolgokkal is amiben a férfiakat ért hátrányok okait és lehetséges megoldásait kutatják. (jé!)

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

"OECD országok 2008-as paygap adatai:
https://en.wikipedia.org/wiki/Gender_pay_gap#/media/File:OECD_gender_wa…"

Légyszi ne add itt a hülyét. Keresd meg ugyanezt szakmákra lebontva. Valaki egszer blogolt már itt az Egyenlő bánásmód hatóság egyik 3 éves kutatásáról, az jött ki, hogy a csúcsmenedzseri pozikat leszámítva gyakorlatilag nem létezik paygap.

De mondhatnám azt is, hogy nézd meg, hogy mit dolgozik a kedves párod (ha azóta szakmát nem váltott) és nézd meg azt, hogy te mit. És tedd fel a kérdést magadnak meg neki, hogy tisztában volt-e a pályaválasztáskor a két szakma közötti fizetésbeli különbséggel.

"De a paygapen kívül mással is foglalkozik a tudomány, olyan dolgokkal is amiben a férfiakat ért hátrányok okait és lehetséges megoldásait kutatják."

Ja, csak ez a nagyvilágban kb. senkit nem érdekel. Lényeg, hogy a nők áldozatnak érezhessék magukat és még több mindent kisírhassanak maguknak.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Egy olyan kérdést tettél fel, ami lehetne akár egy tudományos vizsgálat alapja is. Miért vagy hát a társadalomtudósok ellen, ha ezt akár meg is tudnák válaszolni? Sőt, az is kijöhet eredményül, amit te mondasz, hogy igen a óvodai propaganda miatt van, de az is, hogy nem. Ilyen a tudomány. De ha betiltják a kérdés megvizsgálását is, attól nem jutunk előre semennyit sem csak konzerválódik a probléma vagy tovább romlik.

Azt, hogy a társadalomtudósok ellen vagyok, azt úgy kell érteni, hogy a mostani társadalomtudós elitben olyan mértékben megrendült a bizalmam, hogy azt gondolom, hogy ebben kutatásban biztosan csalnának. Nyilván ha tisztességesen és jól csinálják a társadalomtudományt, akkor hasznos ezekkel foglalkozni.

Egyébként az emberekkel végzett kutatásokban létezik olyan, hogy bizonyos dolgokkal nem lehet kísérletezni, mert etikátlan. Például bizonyos esetekben nem adni kezelést, vagy bele nem egyező betegeken kísérleti szereket kipróbálni.

Ehhez hasonló, hogy drag queeneket óvodákba engedni ( https://www.nytimes.com/2017/05/19/style/drag-queen-story-hour-puts-the… ), vagy óvodásoknak buzipropagandát adni ( http://www.fpiw.org/blog/2016/06/02/washington-schools-to-teach-gender-… ) etikátlan, ezért ezzel direktben kísérletezni sem lehetne.

Idézet: "Fourth graders will be expected to “define sexual orientation,” which refers to whether a person identifies as heterosexual, homosexual, or bisexual; they’ll also be taught about HIV prevention. Children in fourth grade will be told that they can choose their sexual orientation."

Egyébként vannak - valódi tudományos - eredmények, amik arra mutatnak, hogy a gyermekkori zaklatás áldozatok között gyakoribb az eltérő szexuális irányultság. Ésszerűbb tehát a perverzektől óvni a gyerekeket, mint szándékosan "érzékenyíteni" őket rájuk. Ahogy egyébként évszázadok hagyománya és a józan ész is diktálja.

Nah eljutottunk onnan, hogy minden társtudós haszontalan, oda, hogy azért ők is végezhetnek valóban értékes munkát. Már ezért megérte létrehozni a topikot. :)

Az első példára reagálva: miből gondolod, hogy a társtudósok javaslatára olvasnak fel óvodásoknak ilyen ijesztő jelmezbe öltözve?! Valaki még a bohócoktól is fél, nem csoda, hogy ilyen nemtommibe öltözött emberek is megijeszthetik a gyerekeket.

A második meg, hát tényleg fura, hogy óvodásoknak akarnak már ilyesmit tanítani. De megint csak azt kérdem: honnan veszed, hogy ez is a társtudósok sara? Átfutottam a PDF-t, nem találtam benne egyetlen hivatkozást sem tudományos cikkre. Lehet csak egy köztisztviselő túltolta a dolgot. Pont a tudománnyal lehetne az ilyesmit is megelőzni.

Sokaknak pont ez a baja az egész genderlófasszal. Senkinek se hiányzik, cserébe a csapból is ez folyik. CEU meg a genderszak kb. minden héten téma az Indexen, ehhez képest más egyetem lényegében statisztikai hibahatár szintjén leledzik. Ennyire azért nem érdekes az, szemben a többi, közvetlen hasznot termelő dologgal.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

A "genderszakokról" az az igazság, hogy a kormánypropaganda által keltett hisztéria nélkül egyike lenne azon N+1 tudományágnak, amivel egy maroknyi ember foglalkozik és úgy általában nem érdekel senkit. De a propagandának pont kapóra jött, lehet valamit ismét gyűlölni, ami egyesítheti az erre fogékony embereket. Meg tudsz egyáltalán egyetlen "genderszakos" kutatót nevezni gugli nélkül? A sajtó nyilván foglalkozik egy olyan esettel, amikor egy tudományágat kompletten betilt a kormány. Ilyen legutóbb nem is tudom mikor volt. Talán a könyvégetések korában. Továbbá az Index publikál más egyetemekről származó eredményt is, volt cikk a gravhullámokról meg pl. kutyák viselkedéséről is (mindkettő ELTE). Csak nyilván ezeket vagy el sem olvasod, vagy másnapra elfelejted, mert ezeket (egyelőre) még nem tiltotta be a kormány.

Amíg el nemek kezdték támadni, addig nem is hallottam róla. Illetve eddig nem volt vele probléma. Ha meg máshol nem oktatják, illetve eddig nem volt téma, akkor egy egyetemen miért nem fér el? Hány százalékát adják a gender szakosok az egész hazai felsőoktatásnak? 0.0002? Ez kb olyan, mintha valahol egy egyetemen tücsökszaporító szak lenne és elkezdenék támadni. Nyilván nem a szakkal van a baj.

"Senkinek se hiányzik, cserébe a csapból is ez folyik"

Most is csak azert, mert kedves allampartunk keresett egy ellenseget maganak. Olyasmi kellett, amirol igazabol senki sem hallott meg, ezert senki sem tudja mi az, tehat el lehet ultetni az arra fogekony tomegekben a gondolatot, ho gyez maga az antikrisztus, a nemzetallam ellensege, meg egyebkent is, Soros. Tehat most is arrol vitatkozunk, mennyire rossz dolog ez, mikozben igazabol senkit sem erdekel, csak az, hogy addig se azzal foglalkoznak az emberek, ami tenyleg szamit.

Hát akkor valami kurva nagy hatalma lehet ennek a Viktornak, ha a magyar médián túl még a nyugati médiát is uralja Hollywoodig bezárólag!

Mondjuk a nagy "állampártunk keresett egy ellenséget" narratívába apró porszem, hogy a túltolt PC-ségről és haverjairól még a 444 is rendszeresen cikkez, hogy mi megy nyugaton: https://444.hu/2016/10/30/a-pc-haboru-elert-a-szemelyes-nevmasokhoz

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

'Például magyarázd meg, hogyha nem az óvodai buzipropaganda okozza, akkor mitől nőtt hirtelen meg a nemváltó gyerkek száma?'

te jó isten, már az oviban is genderszakot indítottak a neomarxista társadalomtudósok?

nem lehet hogy az a marha nagy tiltó propaganda az oka amit a tévében, meg úgy mindenfele látnak hogy ez milyen egy 'paraszt' dolog? csak kérdezem, mert te biztosan tudod mi az ok, minden kutatás nélkül saccra.

de sajnos mivel tilos kutatni a dolgot, neked meg nem hiszek bemondásra, így azt kell mondanom: ki a fasz tudja.

'Érdekes, hogy nálunk ez még nem trend, nyugaton meg már az. Legjobb lesz, ha mindenben követjük őket, igaz?'

igaz. legjobb lesz ha húzunk még vagy 12 kerítést, de akkor is át fog jönni be fog gyűrűzni, vagy nem tudom ostobáéknál mi a szakszó erre.

Régen olvastam erről, nem emlékszem hol, de pár guglizás után pl itt van egy link. Ez persze csak cikk (csak az elejét olvastam most), de linkel tanulmányt is. Most lusta vagyok ennek utánanézni, de ha érdekel nem veszem el tőled a lehetőséget:

https://www.news-medical.net/news/20180824/HPV-vaccine-carries-2525-cha…

Áfutottam. Nem a cikket, mert az abban foglalt marhaságoktól a falra mászok (pl ha nem szexelsz házasság előtt akkor baj nem lehet), hanem azt a tanulmányt, amire hivatkozik. Ha jól értelmezem, elsősorban az oltóanyagban lévő aluminium okozhatja a bajokat - de vizsgálat kapcsán sok mindent egyéb körülmény is befolyásolhatja a termékenység alakulását: fogamzásgátló szedése és/vagy az endokrin diszruptoroknak való kitettség, szociális helyzet stb. A tanulmány következtetései közel 8 millió (25-29éves) nő kérdőíves felmérésére lettek alapozva.

Utolsó mondatok egyike:
Although safety studies of the HPV vaccine found no significant link to lowered fertility, the design of the investigations may have missed side effects. The results of this analysis suggest that more study into the influence of the HPV vaccine on fertility is warranted.

Személyes véleményem az, hogy aki HPV vakcinát adat be magának, márpedig a 25-29 éves korosztály valószínűleg magától dönti ezt el - az eleve tudatosabban viselkedik a szexualitását illetően, beleértenő a születésszabályozást is. A terhességre utaló kérdéssel annyi a bajom, hogy a kérdőív mintha nem tért volna ki arra az apró részletre, hogy az illető akart-e terhes lenni és/vagy sikerült-e vagy nem, hanem csak kb volt-e terhes/ volt-e abortusz ésatöbbi - így szerintem, elég nehéz arra következtetni, hogy az illető valóban terméketlen-e, vagy csak tudatosabb az utódnemzés kérdésében.

Tévedés joga fenntartva, itt a _konkrét_ tanulmány: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/15287394.2018.1477640

Igen en is elolvastam mert valoban meglepodtem a tanulmanyon es erdekes figyelembe venni azt is hogy a tanulmanybol a kovetekezteteseket egy csomo statisztikai interpollacioval vontak le egyik feltetelezesbol kovetkeztetve a masik feltetelezesre. Nem volt celzott vizsgalat az allitas alatamasztasara es maga a szerzo is megjegyzi hogy nem bizonyithato egyertelmuen a kapcsolat hanem a vizsgalt korulmenyek tukreben es a feltetelezesekkel elve ugy tunik hogy kevesebb no lesz terhes a beoltottak kozul mint akiket nem oltottak be. Es valoban nem is volt kerdes hogy akart-e vagy sem gyereket a megkerdezett. Szoval azert "take it with a pich of salt"

Éppen ilyen érveléssel lehet kb. mindent kihipózni, értelmetlenné tenni. Tudod, az érzékelés is csak a fejünkben képződik. Amit látunk, az egy elektromágneses interferencia kép, s minden a tudatunkban képződik a tapasztalataink és a fantáziánk alapján. Ha ezeket a dolgokat idáig boncolgatjuk, s nem lehet semmit gyakorlatiasan kezelni, akkor mindent el lehet lehetetleníteni. Az, hogy valami káros vagy sem, kiderül annak következményeiből. A bevándorlás káros, mert a helyi lakosok nyugalmát zavarja, konfortját csökkenti, költségeit növeli, a rá jutó ellátás színvonalát szükségképpen csökkenti, a biztonságát csökkenti, alkalmazkodást tesz szükségessé, amely kényelmetlenségek vállalásával jár, ezen felül pusztulásba visz, s ez már rendszeres fejlemény. Tagadhatod, csak ugye a tényeket nehéz.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szomorú azt látni hogy az úgynevezett értelmiségiek egy jó részéhez is annyi jutott el a gendertudományból, hogy azt képzelik hogy ez arról szól hogy szivárványszínű SS-egyenruhások addig verik a normálisakat amíg már azt se tudják mi az hogy férfi és nő.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

sajnos én ezt messze nem érze ennyire evidensnek. valószínűleg te és én még elhagyhatjuk ezt az országot bármikor a globalizáció jegyében, különösebb fennakadás nélkül, de... messze nem vagyok benne biztos, hogy a te, vagy az én leendő gyerekeimnek ez ennyire egyszerű lesz. vagy hogy ennyire evidens lesz.

- az, hogy oroszország, kína és néhány keleti féldiktatúrán kívül az egész világot úgy írja le a sajtó jelentős része, mint ahol terroristák, vagy SJWk robbantgatnak, esetleg mindkettő egyszerre.
- az, hogy a közoktatás szintje évről évre süllyed, így a gyerek se egy nyelvet nem tanul meg, se egy rendes foglalkozása nem lesz.
- az, hogy az USA az utóbbi néhány évben vonul vissza a világcsendőr-szerepből, szerintem csökkenteni fogja az angol megkérdőjelezhetetlen elsőségét, de
- a brexit miatt egy kicsit félek attól, hogy európán belül jobban is megérezzük majd az angol térvesztését. s ha az angol nem ennyire domináns, nagyon hamar eljuthatunk oda, hogy csak azokban az országokba van reális esélyed menni, amelyiknek beszéled a nyelvét, még ha mehetnél, akkor is.
- etcetcetc.

nem gondolom, hogy megélném, hogy megint hermetikusan lezárt kerítést húznak a magyar határra mindenfelé... de abban már nem vagyok ennyire biztos, hogy elképzelhetetlennek tartjuk majd ez öregkoromban.

na még a zsidó fizikát kell betiltani, mint a relativitás elméletet, meg a big bang, meg még a kvantumfizika felét, a másik fele maradhat. aztán itt van még a számítástechnika, meg von neumann.

no neeem! a fizikának és a számítástechnikának is mennie kell magyarországról :))))

Nem sikerült szétválasztanod a történetet, nagyon rágerjedtél arra hogy "gender" szak, mikor azt sem tudod mit is takart az a szak, de
vonatkoztassunk el ettől .. (+ fogalmad sincs arról mi is az a gender szak)

Itt azzal van a gond hogy egy *-szakot konkrétan elüldözött egy egyetemet a kedves vezető. Semmi másról. Ami itt működött 20+ éven át...

Szerintem nem tudod mi az a genderszak.

(MJ: én sem tudom, de tudok googlez-ni. A gendertudomány a nemek szerepét vizsgálja a társadalomban. Mivel tudományág, nem ideológia, nem is lehet az. A célja az, hogy a kérdést tudományosan vizsgálja. Ha te, a kormány, vagy valamelyik szekta, teszem azt a róm. kat., bízna benne, hogy igaza van a nemek szerepét illetően, akkor itt hátradőlne, és megvárná, amíg kiderül, hogy igaza van.)

Attól hogy egy területnek vannak elfajult képviselői, még nem a területet kell betiltani. Szép lenne, ha Mengele miatt nem lennének orvosok. A társadalomtudomány a természeténél fogva átpolitizált terület, és egyes egyetemek (pl Berkley) elmentek a marxista ügynökkelető irányba. De attól még fontos téma - ha sikerül ideólógiamentesen művelni - hogy pl milyen intézkedések hatására fognak a nők - vagy épp férfiak, amivel kb senki se foglalkozik - több gyereket vállalni. Talán az lenne a legtisztább, ha leválasztanák az egzaktabb területekről, és külön társadalomtudományi egyetemek alakulnának, nyíltan vállalt ideológiával, hogy a diákok ne csak az egyetemen szembesüljenek vele.

"Talán az lenne a legtisztább, ha leválasztanák az egzaktabb területekről, és külön társadalomtudományi egyetemek alakulnának, nyíltan vállalt ideológiával, hogy a diákok ne csak az egyetemen szembesüljenek vele."

Egyrészt +1, másrészt ha már ideológiák: egyszer volt egy beszélgetésem valakivel, ahol azzal zárta az illető az agymenését, hogy "szerinte az a baj, hogy nem ideológiák mentén működik a világ". Mikor közöltem vele, hogy volt pár neves náci meg kommunista, aki megpróbálta egy íróasztal mellől (hosszú távon nem túl sok sikerrel) újrarajzolni a világ működését egy íróasztal mellől egy-egy ideológia mentén, annak elég csúnya vége lett, akkor eléggé zokon vette. :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ugy emlekszem, többször olvastam itt, hogy Magyarorszagon demokracia van. Egy demokraciaban nem lehet problema, hogy valakinek mas a velemenye, maximum nem ervenyesül az akarata, ha kisebbsegben van.
Ebben az esetben viszont mintha valami mas törtenne, bar lehet, hogy rosszul latom...

Felejtsd el a gender szakot (egyébként még gránit szilárd is elismeri, hogy lófaszt az állam seggébe, ha tudományról van szó: "(2) Tudományos igazság kérdésében az állam nem jogosult dönteni, tudományos kutatások értékelésére kizárólag a tudomány művelői jogosultak." [XI. cikk]). Messze nem a gender volt az első szak/tudományterület, amit egy elegáns mozdulattal kinyírtak itthon, akár a költségtérítésekkel baszakodással, akár az akkreditációval.

Nem fér a fejembe, hogy egy matematikus hogyan állhat a CEU-féle gender mellé?

Úgy, hogy az ő agyát nem mosta át az állam, és nem tesz különbséget tudomány és tudomány között? Mert mindkettő tudományterület, hazudjon akármit is a propaganda.

És sajnos az meg nem járja, hogy az MTA, amit gondolom az állam pénzel, az állam ideológiai ellenfele legyen.

Az MTA-ról fogalmam sincs, de egy átlagos egyetemen az államnak kurva nagy pofája van a ~35%-al, amivel hozzájárul a költségvetéshez és kurvára szeret "fenntartóként" tetszelegni. És lásd Gránit Szilárdot, de, az államnak az alaptörvény megtiltja, hogy megítéljen tudományos eredményeket.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

"Fontos még tudni, hogy a gendertudomány célja a családok és végsősoron a társadalom lebontása. Tehát a genderizmus elleni harc fontosabb holmi gazdasági, vagy tudományos kérdéseknél."

Van baj.

--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

Az MTA elnöke nagyon is jól tette, hogy kiállt a CEU és a kutatás/oktatás szabadsága mellett. Ez is a dolga. Szerintem nagyon sokan tévesen azt gondolják, hogy úgy általában egy kutató azt "kutatgat", amit csak akar. Ez nem így van. Valamiből meg is kell élni, így részben kénytelen olyan témakörökkel is foglalkozni, amire pénzt is adnak (ami egyébként nem feltétlen jelenti azt, hogy "rossz" témakör lenne). Nem foglalkoznának társtudósok (az itt úgy tűnik nagy közutálatnak örvendő) gender témákkal, ha az nem érdekelne senkit. Ugyanis ha egy kutató publikációit senki sem hivatkozza, mert érdektelen a téma vagy netán nem tartja be a tudomány szabályait és tisztán politikai propagandát nyomat, az előbb-utóbb kiesik a rendszerből. A kutatás egyik alappillére a kritikus gondolkodás és nem csak kifelé, hanem belül is.

Illetve magyarázd már meg légy szíves, miért utálod annyira a társtudósokat, ez annyira érthetetlen a számomra. Az emberiség társadalomban él. Mi a búbánatos francért ne kutatnák már ezt?! A társadalom folyamatosan változik, új problémák keletkeznek, amire megfelelő választ kell adni, különben megindul az egész a lejtőn. Egy társtudós munkája pont olyan, aminek pozitív hatását az egész társadalom akár viszonylag hamar is megérezheti. Sokszor egy természettudományi felfedezés évtizedek múltán lesz csak a hétköznapokban hasznos. Attól nem lesz olcsóbb a kenyér, hogy felfedezték a Higgs-bozont, vagy hogy detektáltak két összeolvadó fekete-lyuk által keltett gravitációs hullámot. De attól lehet, hogy mittom, pl. valaki arra adna egy hatékony javaslatot, hogy szülés után a nők, hogyan tudnának minél könnyebben visszakerülni a munkaerőpiacra (ekkor talán nem kellene havi 400 túlórát vállalni).

A pénz meg nem az államé, hanem az adófizetőké. Ijesztően sok helyen ugyanazt a szöveget mondod, mint az egyik idősebb rokonom, aki egy vitánk során kifejtette, hogy ő több forrásból is tájékozódik: a köztévé mellett megnézi az Echo TV-t is. :D

Én ennél több forrást is figyelek, főleg külföldit. TVt nem nézek, de tudom hogy az EchoTV-s újságírók jól tájékozottak, ezért lehetnek hasonlóságok a mondanivalónkban. Mondhatom úgy is, hogy az EchoTV-n BASED WOKE beszélgetések is vannak, üde színfolt a magyar médiában. De szerencsére most már van több ilyen is.

A természettudományok eléggé kérlelhetetlenek, azokkal nehéz csalni. Legalábbis a fizikára nagyjából igaz ez, az orvostudomány már problematikusabb, mivel nagyon drága reprodukálni a kutatások eredményeit, finanszírozni meg lényegében csak a gyógyszergyárak tudnak. Szóval ott már megjelenik a csalás.

A társadalomtudományokban ezzel szemben szinte nincs is más, csak csalás. Az egész egy agenda mentén fejlődik: megvan, hogy mit kell lenyomni az emberek torkán, és ahhoz tákolnak "tudományos" alapokat.

És mi a céljuk? A társadalom rombolása, a kultúrmarxizmus térfoglalása. Elég összetett, hogy miket takar ez, de röviden a hagyományos értékek lerombolását, a nemzet létjogosultságának a megkérdőjelezését, és hasonlókat. (Akit érdekel a téma, a kultúrmarxizmus kulcsszóból indulva talál elég információt.)

Az MTA és az egyetemek humánszakjai a kultúrmarxizmus kádereivel vannak tele. Ez régóta közismert, persze csak nyitott szemmel járó körökben. Példák: https://888.hu/tag-egyetemimetoo=8993f3b364cee4dce7a210936565e8d7

Nem kell mindezt elhinni, inkább csak arra akartam rávilágítani, hogy egyáltalán nem arról van szó, hogy nincs pénz, vagy hogy bosszút akarnak állni, hanem arról, hogy aki így gondolkodik, annak ez egy kőkemény ideológiai háború. Az ideológia pedig meghatározza a jövő társadalmát. Sokkal fontosabb, mint bármilyen tudományos, vagy gazdasági kérdés.

A nyitó "A kormány valamiért megharagudott az MTA-ra. A pontos okot nem tudni" kérdésre volna ez a kifejtős válasz.

Az az érdekes, hogy pár évvel előbb jöttem ezekre rá, minthogy a Fidesz elkezdte volna ezt a propagandát. Úgyhogy úgy is mondhatnám, hogy a piac már előbb megvolt, ők csak kiszolgálták azt :-)

Amit Fidesz propagandának gondolsz, azok a dolgok évtizedek óta fellelhetőek akár a neten, akár valódi társadalomtudományos művekben. Mert létezik a kultúrmarxizmusnak az ellenzéki tudománya is, ami lerántja a leplet róla, csak azt nehezebb megtalálni. Mivel nem tanítják az ELTE-n, nem tárgyalják az MTA-ban LOL.

Engem meg lehet győzni tényekkel, de be kell vallanom, hogy amit írsz, az eléggé a tin foil hat kategóriába esik nálam. Ha nem is napi szinten, de beszélgetek humán szakosokkal is, de egyáltalán nem tapasztalom azt, amit írsz. Az előadásaikban maximálisan betartották a tudomány írott és íratlan szabályokat, nem a propagandát nyomták és értékes témákkal foglalkoztak.

A kutatási eredmények nehéz reprodukálhatósága valóban egy probléma, aminek több oka is van, de ez nem jelenti azt, hogy a minden eredmény hazugság lenne.

Jó, az hogy minden, az költői túlzás. Az a lényeg, hogy van néhány megkérdőjelezhetetlen kulcsgondolat, amiket tilos megkérdőjelezni. Ez nagyjából kijelöli a határokat, azon belül free-for-all, akár még valódi eredményt is lehet produkálni.

A kijelölt kulcsgondolatok azok, amik lehetővé teszik a társadalom kontrollját, és ha a többség előtt elbuknának, akkor fenntarthatatlanná válna a mai hatalmi rend. Lényegében ezek vallási dogmáknak is tekinthetőek, hasonlóan működnek és ugyanúgy eretnekség megkérdőjelezni őket.

A tin-foil-hat mémnek pont az a lényege, hogy aki betekint a mátrix mögé, arra azonnal rá lehessen mondani, hogy hülye.

"Számomra a legérdekesebb, hogy Lovász László vezetésével, aki matematikus. Nem fér a fejembe, hogy egy matematikus hogyan állhat a CEU-féle gender mellé?"

Szerencsére itt van nekünk asch a hupról aki jobban tudja mit kutatgassanak a kutatók, mint az MTA vezetése.

--
arch,ubuntu,windows,libreelec,omnirom,microg
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

> „Nem fér a fejembe, hogy egy matematikus hogyan állhat a CEU-féle gender mellé?”

Úgy, hogy a matematikai kutatóintézet lényegében azonos a CEU matematika tanszékével. (Szóval igen, Soros fizeti itthon a matematikusokat.)

> „Fontos még tudni, hogy a gendertudomány célja a családok és végsősoron a társadalom lebontása.”

Nyilván a Harvard, a Yale, a Stanford a MIT a stb is ezért léteznek csak.

I summon thee, lord of the lands.

Annyira tetszik, hogy

van aki szerint van demokracia
van aki szerint van parlament
van aki szerint van kormany

technikailag lehet, hogy van, de az, hogy a ramszesz kezivezerel mindent az is van.

Tehat nem hivta fel Orban Viktort es kerdezte meg az, hogy mit szabad mondani.
Ezen volt a besertodes. Rges regen kiralysag van, es neo despotizmus, csak betakartak egy demokracianak latszo egi tunemennyel.

Ha ilyen tudassal rendelkezel tenyleg, akkor, miert kinlodsz egy kilatastalan helyen ?
Vagy nem a valosagnak megfeleloen ertekeled magad, vagy siman nem mondasz igazat, esetleg magad ellensege vagy ?
Reges regen valtani kellett volna. Evekkel ezelott leleptem, kollegak nem ertettek, mondtam, hogy nekem is lassan ment, es en vagyok a hulyebb, nektek miert nem megy atlatni ?
Na azota mar ok is felmertek es leptek, piacra, kulfoldre ideoda...

Ha itthon is maradsz kalandvagybol, irany a vilag mert az jelenlegi allas mellett nem ott van ahol te keresed.

Olvasgatok egy blogot arról, hogy Svédországban hogy mennek a dolgok és egy rész pont kapcsolódik a "sértődéshez":

Itt nem válik el élesen “a hatalom” és “az emberek”, hanem ugyanezek a felnőtt és felelősen gondolkodó emberek dolgoznak az állami pozíciókban is. Éppen ezért tehát a svéd állam is felnőttként és felelősként kezel mindenkit, ez oda-vissza működik, méghozzá teljesen magától értetődően.

Erre a szintre kellene valahogy eljutnunk.

Isten hozott a versenyszférában! Szóltak, hogy itt dolgozni is kell?

Az MTA azon kívül, hogy egy hatalmas think tank, sajnos egy óriási vízfeje is a magyar tudományos életnek. A saját adatbázisuk szerint csak országos szinten 15486 tagja van ilyen-olyan fokozatban és erre nem számoljuk még a támogató személyzetet sem. Értem én, hogy vannak kutatási területek amit nem lehet versenyszférából megszponzorálni, de könyörgöm, 80+ éves proffoknak már ne az aktív kutatók rovására kelljen nyugdíj kiegészítést biztosítani. Bónusz pont, hogy szeretem mikor egy kutya elfelejti, hogy melyik kézből kapja a kaját.
Szóval, csak az egyik szemem sarkából törlök ki egy könnycseppet, a másik nevet.

Ha mindenáron ki akarod próbálni magadat a mélyvízben, dobj egy önéletrajzot és megkeresem motion kontrollos főnököt, hátha kell nekik fizikus.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Kedves Hiena! Köszönöm a szíves fogadtatást, meg a fél könnycseppet. :D De két okból kicsit mellé ment a beszólás. Egyrészt meg azt ugye te se gondolod komolyan, hogy az akadémiai szférából meg lehet élni (vagy mostani Bp-i árak mellett úgy mondanám, hogy nem éhen halni), több, mint egy évtizede dolgozom másodállásban is fejlesztőként kisebb-nagyobb intenzitással, anno egyetemistaként kezdtem (részben az így megszerzett tudással kerültem a jelenlegi állásomba). Még blogoltam is egyszer (majd' 10 éve, ejj de szalad az idő) egy problémáról, amihez hozzá is szóltál. Másrészt meg akadémiai mércével én igenis dolgoztam; van 8 nemzetközi folyóiratban megjelent cikkem, illetve ~70 független hivatkozás, ami ha nem is kiemelkedő a környezetemben, a középmezőnybe beférek. Emellett dolgoztam/dolgozom EU-s "iparibb" anyagtudományos projektekben is, jól ismerem a határidő fogalmát.

Abban egyetértünk, hogy szerintem is inkább a fiatalabb kutatók fizetését kellene az elfogadhatóbb szintre emelni, nem azokét, akiknek már ükunokáik vannak és már tök 8, hogy mennyit keresnek. De nem erről szólt az egész vita.

Továbbá köszönöm az ajánlatot, de egyelőre nem küldök CV-t, meg jelenleg nincs is "versenyszférás" CV-m. Az akadémiai meg nem jó, ki nem szarja le egy cégnél, hogy hány publikációm, hivatkozásom, illetve előadásom volt eddigi pályafutásom alatt. :D

> A saját adatbázisuk szerint csak országos szinten 15486 tagja van ilyen-olyan fokozatban és erre nem számoljuk még a támogató személyzetet sem.

Azt tudod-e, hogy amikor ilyet írsz, azzal azt is sugalmazod, hogy ezt a már lassan ~16000 embert az MTA tartja el, ezt pedig vaskos csúsztatás. Ebbe a körbe javarészt a köztestületi tagok számítanak - sokuk nem feltétlenül teljes munkaidős akadémiai dolgozó, bizonyos hányaduk nem is dolgozik Magyarországon (ami meg a kiszolgálószemélyzetet illeti: sokuk nem keres valami sokat). A számokat/arányokat nem tudom neked most megmondani, de ezt azért fontos megjegyezni, másrészt némi utánajárással ezt te is fel tudnád tárni. Az, hogy MTA körül, az én véleményem szerint, vannak alapvető szervezeti problémák, viszont jelen helyzetben messze nem ez a téma és nem kicsit eltörpül ahhoz a károkozáshoz képest, amire a kormány készül.

Viszont, ha ezzel szemben, téged mégis az MTA ilyen viszontagságai foglalkoztatnak, akkor az átlátszó-n találsz számos cikket és hozzá számadatot is és kereszthivatkozást eleget. Engedd meg, hogy javasoljam a tájékozódást, mielőtt ilyesmit írsz, mint fentebb.

https://atlatszo.hu/2013/11/22/a-magyar-akademikus-eletkora-es-tisztele…
https://atlatszo.hu/2013/10/30/phd-tol-az-akademikussagig-tudomanyagank…
https://atlatszo.hu/category/cikkek/darvas-bela-cikkek/

RaptoR lehet picit ideges lesz attól amit írok, de legyen.

Az MTA ugyanolyan szocializmusból visszamaradt intézmény, mint a magyar közgyógyellátás. Egyetlen helyes dolgot lehetne tenni vele felgyújtani, beszántani, felsózni, máglyát rakni a tetején , rászórni mindenkit aki 20 évnél több időt töltött benne, felgyújtani, újra beszántani és ólombetonnal kiönteni, nehogy bármi nőjön ki belőle.
Miért? Mert kontraproduktív hierarchikus rendszert betonoz be a fejlődés kárára. Nem azt állítom, hogy nincs szükség MTAra. De, kellenek orvosbiológusok, kellenek paleontológusok, kellenek geológusok, kellenek matematikusok, mindenki aki előre viszi a tudományt. Itt a hangsúly az előre és a viszi szavakon van. Egy öregember legyen bármilyen fitt és okos fiatal korában már sokszor nem képes lépést tartani a tudománnyal. Saját magamon tapasztalom, hogy még felszínesen ismert technológiáknál is hetente találkozik "mi a fasz van" jellegű dolgokkal egy ember. El kell felejteni az bölcs, öreg varázsló dolgokat.
Ha azt akarjuk, hogy fejlődjön a tudomány akkor a fiatalokat kell megtolni. Mi, hogy ők nem bizonyítottak még semmit? Mi, hogy állandóan faszságokat csinálnak? Igen. A tanulás ezzel jár, kellő számban kell pofára esni, hogy megtanuljon az ember járni. És bizony egyes tudományterületeken, ehhez idő és pénz kell. De, hogy lesz idő és pénz, ha abból az öreg "szakiknak" fizetünk nyugdíj kiegészítést. Olyan szakiknak, akiknek az emailezését is a titkárnője csinálja. Most hogyan várja valaki el, hogy ez az ember mondjuk CFD-ből alkosson újjat?
Ezért sír és nevet a szemem. Sajnálom a fiatal kutatókat, akikkel csúnyán ki lesz baszva. És nevet, mert reménykedem, hátha valami új dolog lesz a romokból.

Az átlátszós cikket olvastam korábban és akkor is az volt az érzésem, hogy nagyon siralmas az egész.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

> Az MTA ugyanolyan szocializmusból visszamaradt intézmény, mint a magyar közgyógyellátás. Egyetlen helyes dolgot
> lehetne tenni vele felgyújtani, beszántani, felsózni, máglyát rakni a tetején , rászórni mindenkit aki 20 évnél
> több időt töltött benne, felgyújtani, újra beszántani és ólombetonnal kiönteni, nehogy bármi nőjön ki belőle.

Egyetértek azzal, hogy az MTA szervezeti struktúrája reformra szorul, csak éppen a módszerekkel nem értek egyet. Az MTA csuklóztatásakor egyszer sem tapasztaltam azt, hogy ehhez a struktúrához hozzá akarnának nyúlni. A szocializmusból kinőtt és visszamaradt intézmény: a kormány/főpárt baja csak annyi vele: nem elég narancsságra, ugyanis. Illetve vannak műhelyek, amelyek szerinte túl libsik, vagy éppen hivatkozási alapot jelentenek az ellenzéki sajtó számára. Ez pedig fölöttébb kellemetlen. Nekik.

> kontraproduktív hierarchikus rendszert betonoz be a fejlődés kárára

Mintha csak valami ellenzéki kiáltvány olvasnék...

Igen, magam is tapasztalom, hogy némelyek, akik amúgy életük során egyébként ha le is tettek az asztalra valamit, 80+ évesen nem képesek már objektív döntéseket hozni - elég sokat elmond az, hogy a szavazógép teszteléskor a "kérjük nyomja meg az igen gombot" abszolválása sem megy, vagy a székház előtt a taxisnak kell irányba rakni az öreg professzort, mert simán begyalogolna a Dunába. (Been there I saw that)

Szóval, már ne haragudj, a beszántáshoz nem munka kell, csak rombolás - és abból soha semmi jó nem sül ki - ráadául pont a fiatalokat űzi el.

Mellesleg mindenünk a a szocializmusból jön, az a mindset, amit úgy szokás nevezni, hogy a 'magyar gógyi', vagy az legalább 2,5 millió honfitársunk, aki tulajdonképpen még mindig a szocializmusban ragadt, és valóban, nemzetgazdasági szinten mérhető károkat okoz. Ennyi erővel be lehetne szántani az egész országot, csak úgy mellékesen.

Ettől miért lennék ideges? Értelmes dolgot fogalmaztál meg, de néhány fontos részletet, amire alapozod az egészet, rosszul képzelsz el. Először is azzal egyet értek, hogy az akadémiai tiszteletdíjat a fiataloknak kéne inkább pl. lakástámogatásként kifizetni, már az is segítene valamennyit. Azonban összességében az a pár száz ember járuléka nem annyira számottevő összeg, hogy önmagában felelős lenne a bajokért.

Másrészről meg, ha hiszed, ha nem, több éve (akár már egy évtizede) pont abba az irányba mozdul el az MTA, amit írsz! Régen tényleg az volt a jellemző, hogy vén bácsikákat választottak be akadémikusnak, akik már jó pár éve - egy kis túlzással - nyugdíjas otthonként használták az intézeteket. Manapság már ennek pont az ellenkezője megy. Fiatalokat (ebben a kontextusban: késő 30,40-50-es korosztály) választanak már be akadémikusoknak, akik aktív kutatást végeznek, csoportvezetők, voltak külföldön, stb. A főnököm pont rosszul járt emiatt, mert amikor ő volt fiatal, akkor még a bácsikás rendszer volt, most meg már öregnek számít, nem választják be, hiába vannak kimagasló mutatói.

Illetve írtam azt is már, hogy az MTA-nak van pár kifejezetten fiatalokat (késő 20, 30-as korosztály) segítő programja, ami pont azt a célt szolgálja, amit írsz. Elő kell állni egy jó tervvel és lehet annyi pénzt nyerni (pár M Ft-ra gondolj) amivel már valamit lehet kezdeni, illetve ide-oda utazgatni a nagyvilágban építeni a kapcsolati hálót. Nyilván ebből nem vesz az ember egy elektronmikroszkópot, de arra jó, hogy beletanuljon a pályázási rendszerbe.

Továbbá még egy fontos részlet. Az már réges-régen elmúlt, hogy egy ember mindenhez értsen, ez a mai tudományban abszolút lehetetlen, annyira szerteágazó témák vannak. Egy főnöknek az a dolga, hogy értsen bizonyos szinten minden releváns témakörhöz, amivel meg tudja szervezni egy csoport tudományos munkáját. Nem kell azonban minden technológiából toppon lennie. Saját példát tudok felhozni: a főnököm sosem fogja már a GPU-programozást megtanulni, de ha odaadsz neki egy programot, megmutatva hol kell a paramétereket állítani, abból gyártja az eredményeket, illetve annyi új kéréssel áll elő, hogy alig bírod megvalósítani őket. De attól nem rosszabb kutató, hogy nem saját maga csinálja a kódot. Nyugaton sok helyen erre van egy külön IT osztály, nem kell mindent kézzel a profnak megvalósítani.

Szóval összességében mintha ugyanazt akarnád, mint az MTA. Azt azonban nem tudom hogyan fejezzem ki érhetőbben, hogy az MTA beszántásával - amit úgy támogatsz - milyen mértékű, helyrehozhatatlan kár éri a hazai tudományos világot. Egy kutatócsoportot összehozni évtizedek munkája is lehet. Nem lehet csak úgy pótolni őket NER-es haverokkal, mert ott dolgozni is kell.

Az MTA ugyanolyan szocializmusból visszamaradt intézmény, mint a magyar közgyógyellátás. Egyetlen helyes dolgot lehetne tenni vele felgyújtani, beszántani, felsózni, máglyát rakni a tetején , rászórni mindenkit aki 20 évnél több időt töltött benne, felgyújtani, újra beszántani és ólombetonnal kiönteni, nehogy bármi nőjön ki belőle.

Honnan veszed ezt a baromságot?

Mj1: az MTA régebbi, mint a szocializmus.

Mj2: ha arra gondolsz, hogy kutatóintézet-hálózat van, az MO-on valóban a szocializmus alatt jött létre, de nem szoci ötlet (google: Kaiser Wilhelm Gesellschaft, jogutódja a Max Planck Gesellschaft, de az USA-nak ott vannak a nemzeti laboratóriumai, a UK: AERE Harwell, Appleton Labs, NPL).

Az, hogy a kutatóintézet-hálózat és a hagyományos akadémiai szerep (learned society) egyben van, valóban lehet hiba, mert így, ha a tudományos igazság ütközik a kormány véleményével, akkor van mivel megfegyelmezni őket, hogy ne emeljenek szót (a kutatóintézetek pénzeivel való zsarolással). Ha egy learned society külön van, akkor annak általában elég nagy tekintélyű tudósok a tagjai, sok vesztenivalójuk nincs (bármikor kapnak egy állást külföldön), nyugodtan kimondhatják a véleményüket, anélkül, hogy a kutatóintézeteket veszélyeztetné. Ezt nyilván nem szeretné egy diktátor sem.

"...reménykedem, hátha valami új dolog lesz a romokból."

Orban Viktor szemelyesen fogja felugyelni a legujabb kutatasok alapjan eloallitott magyar narancs (tm) projektet.

A NER-ben az MTA ket celt szolgalhat (mint annyi mas intezmeny):
1. EU penzeket lenyulni
2. Propagandat gyartani, vagy annak alapot szolgaltatni.

Aki azt remeli, hogy ebbol barmi ertelmes kisulhet... nos, vannak meg ezek szerint, akik hisznek a Mikulasban :)

reszvetem. Ha mar felhoztad a CEU-t, ma olvastam a hvg-ben, hogy egy magyar csavo a Berkley egyetemen (volt) professzor, mert hazajott, a CEU-n tanit, mert hogy a gyerekei magyarul tanuljanak meg. Ha itt nagyon elbaszta a dolgot. Ami nem az o szegyene!

Szoval pontosan tudod, mi a baj: a tudas. Minel tobb, annal veszelyesebb a narancsos bunozokre, ezert esnek neki, mint bolond tehen az anyjanak. Ez a puffedt kepu palkovicsgeci meg egy utolso senkihazi.

De annak, aki feljelenti, előre is üzenném:

+merevedese tobbe csak a derekaban legyen

--
Jo, maradjon Gruevszki, ha adhatunk cserebe valakit: https://hvg.hu/itthon/20181123_Kolcsontolvaj_visszajar

Az szívás. És ezután többször is meggondolja egy külföldön kutató magyar, hogy hazaköltözzön-e. Pedig erre van is külön programja az MTA-nak (Lendület), amit még az azóta kegyvesztett Pálinkás idejében indítottak el. Volt aki tényleg ezzel jött haza és alapított kutatócsoportot. De hogy ezután is lesz-e, az jó kérdés. "Gyere haza kutatni! Jah, hogy áram is kellene a kutatáshoz? Az problémás lesz néha."

irtam privatot - a fizikusokat mindig keressuk :)

Köszi, megkaptam. :) Kellemes meglepetés volt, nem gondoltam volna, hogy bárki komolyan veszi azt a fél mondatomat. Egyelőre azonban még kivárok, legalább a védésemig (a disszertációmat még áprilisban adtam le, szóval nem egy gyors a folyamat). Észben tartom azonban az ajánlatot.

De ezen miert csodalkozol ?
Felmondatra is ugranak manapsag, itt az a meglepetes, hogy nem tobben.
Van jo alapod es eladhato tapasztalatod is. Kereslet meg boven.
Ird ki ugyanezt egy linkedin portalra csak tesztnek. Nez ra 24 ora mulva. Csak magyarul.
Hinthint: Ertesiteseket ne feledd kikapcsolni.

Te legalább fél év múlva végzel, én szeptemberben mentem vissza eltére folytatni a fizikát :D BTW a cégünknél van még egy srác, aki fizika tanárit végzett, előző cégnél is volt két ex-évfolyamtárs, meg még rajtuk kívül is tudok többről, aki fejlesztőként helyezkedett el, szóval no para.

Megoldás: messziről elkerülni az állami szférát, főleg Magyarországon.

Az OP az MTA problémáiról szól, és nem a posztoló megélhetéséről. Az állami szféra elkerülése csak akkor segít a problémán, ha a problémát személyesen RaptoR jelenléte okozza. Érdekes megközelítése a problémának. Vagy esetleg arra gondoltál, hogy ami közvetlenül nem érint minket, azzal ne is foglalkozzunk?

Ne dolgozz állami szférában, ne alapíts olyan céget, ami az államtól függ.
Nagyobb léptékben pedig az lenne a megoldás, hogy olyan parlamentet megszavazni, ahol a kormány nem akar mindenhol jelen lenni és mindenbe beleugatni. Nagyon sok mindent a piaci szféra ezerszer hatékonyabban és lopásmentesebben tud megoldani, mint az állam.

Az OP alapproblémája az MTA jelenlegi, illetve későbbi problémája. Tehát elsősorban nem a saját sorsával foglalkozik ebben a topikban. (Azon kívül, hogy nyilvánvalóan érintett az ügyben.) Az alapproblémán az nem segít, ha nem az állami szférában fog dolgozni. Azaz a javaslatoddal nem fog sokra menni.

Másrészt nem tudom, létezik-e olyan ország, ahol a Tudományos Akadémia egyáltalán nem függ az adófizetők pénzétől (~ államtól). Mert a piaci szféra ugyan támogat(hat) kutatásokat, de az alapkutatásokat csak nagyon kevés piaci szereplő akarja támogatni. Azért, mert annak a „haszna” sokszor csak évtizedek múlva fog látszani. A piaci szereplők pedig legfeljebb 5-10 évben gondolkodnak. Ez előbb vagy utóbb oda vezetne, hogy már csak a meglévő eszközeinket tökéletesítenénk, de újabb elven működő készüléket nem tudnánk kitalálni, mert egyszerűen nem lennének újabb elvek.

Az viszont igaz, hogy ezzel marha sok pénzt meg lehetne spórolni. Például az LHC és az elődei is rengeteg pénzbe kerültek, de az eredményeiket még nem nagyon sikerült eddig profittá konvertálni. Tehát ez nem az a szegmens, amit a piaci szereplők támogatnának. Ergo – a gondolatmeneted alapján – be kellene fejezni az ezzel kapcsolatos kutatásokat.

Az viszont igaz, hogy ezzel marha sok pénzt meg lehetne spórolni. Például az LHC és az elődei is rengeteg pénzbe kerültek, de az eredményeiket még nem nagyon sikerült eddig profittá konvertálni.

Vagy csak nem nyilvánvaló, hogy mik a profittá konvertált eredmények (itt talán a legismertebb a WWW, de a részecskegyorsítókkal, detektorokkal, szupravezetőkkel kapcsolatos ismeretek, ami az LHC technológiai háttere, szépen megtalálták az alkalmazásaikat pl. az orvosi műszerekben).

A feleségem kutató az MTA-TTK-n, ugyanezekről beszél Ő is. Volt hogy egy évig is visszatartották a pályázati pénzeket, közben az új épület a szétesés határán van, mert központosítás nem érte el a célját és nem lett olcsóbb az üzemeltetés. Cserébe olyan épületbe költözhettek a laborok, ami nem alkalmas arra hogy laborok üzemeljenek benne.

"annak, aki feljelenti, előre is üzenném: hogy bassza meg"

Örülök, hogy ennyit sikerült magadtól összehozni 'egy PhD, 8 nemzetközi folyóiratban megjelent cikk, illetve ~70 független hivatkozás után'.

"ez az én blogom, ha már a politika kicsinálja éppen a munkahelyemet, csak van annyi jogom, hogy megosszam a panaszaimat a nagyvilággal"

A jog kötelességet hoz magával. Megoszthatod a megfelelő helyen a szabályzat keretein belül figyelembevéve azt, hogy amit elvársz másoktól, annak eleget teszel te magad is.

ebben a szakmában nincsenek alkalmazottak, itt senkit sem érint ez?
vagy a szakma ezen bajai nem szakmai bajok?
esetleg ezek a bajok nem hajaznak a szántástechnikában dolgozó alkalmazottak problémáira?

csak kérdezem.

de én megfordítanám.
nem kell kizsigerelni a zembereket, hülyének nézni, és belehazudni a pecekjukba nyilvánosan, egymás ellen uszítani az egyes csoportokat, és akkor nem lesz ilyen.

Manapság olyan időket élünk, hogy mindenbe belefolyik akarva/akaratlanul a politika. De hadd kérdezzem meg, hogy amúgy ez a poszt és a felvázolt probléma számodra már színtiszta politizálásnak számít? A CEU-s topiknál még lehetett érvelni azzal, hogy a posztolót nem érintette személyesen a probléma (ha jól emlékszem), így "csak felvetett" egy politikai tartalmú vitás témát. De ez most szerintem más. Kvázi posztoltam egy átlag napomról a blogomba, amit mellesleg épp most tesz tönkre a politika.

Ha netán holnap megvenné a cégedet a M&M és a főnököd gyanús körülmények között elhalálozna (volt már rá példa) és posztolnál róla egyet, az politikának számítana, vagy személyes posztnak? Megköszönném, ha jobban definiálva lenne a határvonal, hogy mi fér bele egy blogba és mi nem. Ígérem, betartom amit mondasz, eddig sem voltam aktív a flamewarokban.

Nekem belefér, de azt is megértem, amikor valaki nem akar ilyeneket kerülgetni a blog szekcióban a szakmai cikkek közt.

Régebben nekem is voltak offtopik cikkeim itt: F1, motorozás stb.

Szóltak, hogy zavaró, azóta igyekszem csak szakmai cikkeket tenni a blogba, az offtopikot a fórum offtopikba, vagy ami nagyon off, azt a Twitterre a saját privát csatornámra.

A múltkor is annyit kértek, hogy az ilyen menjen az offtopikba, mert az nem látszik a főoldalon és nem kell kerülgetni.

Moderálandó tartalom: https://hup.hu/node/161975
A moderálási kérés indoklása: "politikai, vallási ellentétet szító
tartalmakat"

Offtopic-ba szerintem amúgy elférnének az ilyenek, mert az nem kerül ki
sem a főoldalra, sem a blog oldalra,de én kezdem unni, hogy saját magam
kell oda nem illő tartalmat filtereznem.
Persze a döntés a tied, de értelemszerűen a Charlie-féle vagy
BlinTux-féle tartalmak egy ilyen oldalra tartoznak, a politikai viták
kiélésére pedig szerintem van ezer más hely és lehetőség, felesleges
azt a HUP-on művelni.

Szerintem ez egy betartható kérés.

Engem nem zavar, leszarom konkrétan. Az viszont zavar, ha ilyenek miatt leveleket kapok.

Tehát összefoglalva: én csak akkor törlök, ha reklamálnak és helyt tudok adni a reklamációnak.

Ez ellen még nem reklamált senki, tehát itt van.

A kérés: legközelebb inkább az offtopikba. Ugye, ez nem nagy kérés?

--
trey @ gépház

Sokáig csak olvastam a hupot. Akkor még nem voltak politikai témák. Aztán regisztráltam, de még akkor sem voltak politikai témák. Majd szép lassan egyre több lett a politika itt is. Egyébként ez az egész magyar internetre igaz. Szinte már minden szakmai fórumban megjelent a politika. Ez a mai valóság. Ha tetszik, ha nem, a politika mindenhova beszivárgott.

Az nem biztos, hogy jó módszer, hogy amelyik poszttal kapcsolatban kaptál feljelentést, azt törlöd. Mert ekkor csak azok a topicok tűnnek el, amelyek zavarják a feljelentő hajlamú usereket. Esetleg erre lehet reakció, hogy akkor mindenki átmegy feljelentőbe és akkor kb. minden politikai téma el fog tűnni innen. Személy szerint én ennek nem örülnék. Nem a politikai témák eltűnése zavarna, hanem az, hogy a portált át kellene nevezni. Pl. HUP4I (informer).

Szigorú moderációval meg lehet előzni ezt. De ez sokkal nagyobb munka, mert akkor minden hozzászólást el kellene olvasnod. Illetve akkor minden politikai tartalmú bejegyzést törölnöd kellene. Még akkor is, ha személy szerint egyetértesz vele. Ezzel egy fő nem tudna megbirkózni.

Egyébként a politikán kívül is rengeteg off-topic téma van a HUP-on. Például a gasztronómia sem illik kifejezetten a portál profiljába. Mégsem kerülnek törlésre az ilyen bejegyzések. (Csak tájékoztató jelleggel: Szeretek, és tudok is főzni.) Vagy a szinte minden évben megjelenő téli gumis topicok is eléggé távol vannak az IT-től.

Ha lenne külön politikai témájú fórum, akkor könnyen lehetne készíteni egy olyan statisztikát, hogy évente mennyi ilyen topic volt. El lehetne gondolkodni azon, hogy mi okozta a növekedést. De ezt nem is folytatom, mert ebből megint politika lenne. :-(

sotet vagy, mint egy fekete lyuk. nem lehet PhD-val olyanokat mondani hogy "bassza meg"? ne viccelj mar. ez mit von le barmibol?

az meg hogy hazmesterkedsz (milyen jo szo), szanalmas.

vagy a szanalmast sem hasznalhatom ha van BScm? MScm? hany folyoirtasos publikacio alatt lehet csak hasznalni az "anyad"-ot?

Csak egy tipp: a neved torold ki a hup-os regisztraciodbol, amig nincs a kezedben a doktorid. Kevesebbert is tettek mar keresztbe embereknek, mint amit itt feljebb leirtal. Szoval csak ovatosan.

Aztan meg tied a vilag.

En tulajdonkeppen orulok, hogy egyre tobb helyen van vege a labviznek, a kozszferas leepites is tobb ismerosomet erintette, eloszor persze volt egy kis pitty-putty, de talan vegre kezdenek raebredni, hogy valami valtozas kell (marmint akit kirugtak, annak muszaj, szoval ilyen szempontbol jol jonne, ha az MTA is csodbe menne, de ez nyilvan nem fog megtortenni, hiszen a politikanak az az erdeke, hogy legyen egy kirakat-MTA, csak elotte kicsit tisztogatni kell).

Kösz a tanácsot, de ettől mondjuk nem tartok. Most elképzelem, hogy a védésemre (minden védés és doktori szigorlat nyilvános esemény, bárki bemehet rá, vitába szállhat) bejönne Palkovics, kezében e topik kinyomtatott változatával és elkezdené "meggyőzni" az opponenseket és a bizottsági tagokat, hogy buktassanak meg, vagy csak rite-ot adjanak (a kettes megfelelője). :) Talán még hálás is lennék érte, mert az biztos, hogy parázs vita alakulna ki. Egy doktori védés az esetek 90%-ban rém unalmas.

Illetve már régóta tervezem, hogy bemutatom röviden a kutatási témámat, meg hogy milyen hardvert használunk a szimulációkhoz, mert szerintem érdekelné ezt a közösséget egy blogbejegyzés erejéig. A cikkeken egyébként is rajta van a nevem, meg hogy hol dolgozom. Egy kutató ilyen szempontból kicsit közszereplőnek számít, hiszen közpénzből (is) működünk.

Egyetlen embertől sosem függ, hanem 3 bizottságtól: a védésen lesz egy, aztán a kari doktori tanács, majd végül az egyetemi doktori tanács hozza meg a végső döntést. Nyilván a védés bizottságától nem tartok, hiszen mind fizikus, ismerjük őket. A kari tanácsban is lesz legalább egy fizikus. Az egyetemi tanács összetételéről nem tudok semmit, de furcsa lenne, ha azon akadna fenn a doktorim, ha már az előzőn átment. Meg egyébként is, az ELTE-től nem várnék ilyet.

Illetve hadd osszak meg egy friss hírt, amiről lehet azt fogod hinni, hogy kitaláltam, pedig igaz. Ma tudtam meg, hogy az ELTE-s bírálómnak valamikor ősszel volt egy komolyabb balesete. Hivatalosan szeptember és október állt rendelkezésére a két opponensnek a disszertációm bírálására. Aki mesélte a történetet, azt mondta, hogy szerencsére már jobban van, de hogy továbbra is vállalja-e a bírálatot, nem tudta megmondani. Most próbálok utána érdeklődni. A dolog pikantériáját az adja, hogy ha új bírálóm lesz, az hónapokkal meghosszabbítja a folyamatot (egy random összeülő ELTE-s tanács jelöli ki + utána újabb 2 hónap idő a bírálatra), amivel már simán kicsúszhatok az évi egyszeri, júniusi pályázási időszakból az intézetemben (ha egyáltalán lesz még akkor MTA). A jelenlegi szerződésem meg jövő szeptemberben lejár, és már csak PhD-vel lehet folytatni. Szóval ahogy mondani szokás, a problémák lehet maguktól megoldódnak, és nem nekem kell majd meghozni egy nehéz döntést. (A hír akkor lett volna még "konteósabb", ha e poszt után történt volna a baleset.)

Azért közszféra és közszféra között is van különbség. A fizikai kutatás eléggé kompetitív terület, akiket ismerek és otthagyta, tipikusan kevesebb munkával keres többet. (Az más kérdés, hogy van, akit pont a szellemi kihívás tart a kutatásban, nem bánja, ha sokat kell dolgozni, csak ne legyen repetitív. A másik nagy vonzereje, hogy többnyire nem a pointy haired bossnak kell elmagyarázni az eredményeket, hanem hozzád hasonlóan értelmes embereknek, a többi témával foglalkozónak.)

Kíváncsi vagyok meddig bírja ez a bejegyzés... Valamikor a múlt héten volt még egy tiszavirág életű CEU-s bejegyzés is.

"Hát igen... Pedig anno, ha nem csal az emlékezetem pont a főgépész kolléga mondta, hogy mindenki azt ír a blogjára amit akar."

Ilyen kijelentés biztosan nem volt. 2007 óta érvényben van a moderálási irányelv:

https://hup.hu/moderalas

Már csak ezért sem. Itt valami félreértés lesz.

--
trey @ gépház

Nézd, ez olyan dolog, hogy Litvinyenkónak is lehetett volna annyi természettudományos ismerete, hogy tudja, a polóniumos tea káros az egészségre. Figyelmen kívül hagyta ezt a természeti törvényszerűséget, s a történtek ismeretében súlyos mulasztásnak tűnik eme ignorancia.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy a péniszméregetés, beszólogatás nem mindig sül el jól, különösképp akkor, ha kisebb a farkunk a másikénál, de azért mi csak azért is meg akarunk erről győződni. Lehet, de akkor viselni is kell a következményeket.

Ami pedig a CEU-t illeti, azt próbáld érteni a történetben, hogy ideológiai harc alakult ki az utóbbi években. Nagyjából a globalizmus és a nemzetállamok fennmaradása mentén vannak a törésvonalak. Aki ez utóbbit látja helyesnek, az nem úgy gondolkodik, hogy ez a 93e3 km2 mindenkié, ennélfogva ezek az emberek egyáltalán nem tartják sem természetesnek, sem normálisnak az idegen szót a metróban, a külföldi egyetemet a városban, s így tovább.

Tessék elfogadni, hogy létezik a tiédtől eltérő gondolkodásmód is, s ezeknek az embereknek a megszokott környezet fontos kapaszkodó. Mint ahogyan olyanok is vannak, akik nem váltogatják a munkahelyüket néhány évente, nem költöznek öt évente máshova. Ezek az emberek nagyon nem kívánják, hogy lecseréljék az otthonukat, hazájukat úgy, hogy közben ugyanott élnek évtizedek óta, mégis úgy érzik, mintha száműzöttek lennének saját hazájukban.

Remélem, hellyel-közzel meg tudtam világítani, miért nem fogadja mindenki hurráoptimizmussal a globalizációt, s annak minden velejáróját.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én inkább ott látom a különbséget, hogy melyik a fontosabb, az ember vagy a nemzet. A globalizáció csak mellékhatása annak, hogy olcsó az olaj, gyors a közlekedés és pillanatok alatt bárkivel tudsz kommunikálni az egész planétán. Ha erős nemzetállamok lennének, akkor is lenne globális hatás, kereskedelem.

Az ember központúság (humanizmus, emberi jogok) is és a nemzetállamok is nagyjából a 19.-ik század termékei, egyik sem következik a természetből. Míg az előbbiben az alapvető fogalom, hogy békén hagyjuk a másikat, akár mit is gondol (akár nemzeti érzelmű is lehet), utóbbiban a nemzet szolgálatának kell az első helyen állnia. Nincs helyes irány, mindkettő járható út, én mindenképp az első mellett foglalok állást, nem szeretem a top-down approach-ot.

A változás a világ természetes része, hozzá kell szokni. Nem azért változik a világ, mert létezik gender szak. Valóban felgyorsult a világ változása, de ez is csak következménye a fenti okoknak (olcsó olaj, stb), ha nem tetszik a változás, el lehet bújni előle, de annak jó eséllyel pofára esés lesz a vége (ld. Szovjetúnió). Ha meg szeretnéd állítani a változást, akkor lényegesen többet kell tenni, holmi nemzeti nosztalgiázásnál.

Biztos remek dolog a múltba- meg nemzetállamokba-kapaszkodás, csak az a baj vele, hogy valahogy antikorrelál az életszínvonallal (ahol éppen ezt csinálják, ott többnyire nem annyira jó lenni, mert nem nagyon van kaja, benzin, meg színestévé).

A másik a globalizáció: amikor elcsúszom télen a jégen, én sem fogadom hurráoptimizmussal a gravitációt, de attól még lesz (ha szélesgabika ki nem kapcsolja, de mintha újabban elég nagy kuss lenne akörül a projekt körül).

Az a LOL, hogy azok az országok, amik a jólétet megteremtették, mind nemzetállamként működtek a fejlődésük időszakában.

A multikulti ott is csak mostanában kezd megvalósulni, tehát a jólét nem a multikultinak köszönhető. Sőt, vannak jelek, amik arra mutatnak, hogy pont a jólét végét hozza el a bevándorlás.

Ez az antikorrelálás tehát ebben a formában nem igaz.

A globális kereskedelemmel már valóban összefügg valamennyire a jólét, de itt most azt nem is kritizáltuk.

Azok az országok, amikor a jólétet megteremtették, többnyire nyitottabbak voltak, mint a versenytársaik, pl. az 1930-as 40-es években az USA befogadta az Európából, a háború elől, elmenekülő jól képzett embereket (pl. a német, olasz, osztrák, magyar, ... tudományos élet egy nagy részét, nézd meg, kik dolgoztak utána ott: Hans Bethe, Enrico Fermi, Neumann János, ...).

Amúgy a globalizációt én elsősorban a globális kereskedelemre, a versenyszerűen működő piacgazdaságra (ellentétben sok nemzetállam protekcionista, védővámos rendszerével szemben) értettem főleg, de jó, hogy mondod a multikultit, az is elég jól működik sokszor. Pl. hazai példa: magyarul az öntözéses, melegágyban hajtatással, üzemi körülmények között foglalkozó zöldségtermesztést nem véletlenül hívjuk bolgárkertészetnek (u.i. bolgár bevándorlók hozták).

Ja, oki, értelek, a II. VH utáni USA bevándorlás ezen része tényleg érdekes, és elég vegyes, mert egyrészt begyűjtötték a német tudományos élet azon részét, akik valami haditechnikai alkalmazással is bíró dolgot csináltak (pl. a magfizikusokat), meg háborús és emberiség elleni bűnök elkövetői is tiszta lappal indulhattak az óceán túlfelén, ha "hasznosak voltak" (pl. nagyon úgy néz ki, hogy Wernher von Braun keze alatt is dolgoztak kényszermunkások, és mégis mehetett a NASA-hoz).

Kicsit korábbi periódusra gondoltam, de stimmel.

Azert ezt a nemzetallamosdit at kellene gondolni a globalizacio elleneben. Tegyuk fel hogy eros jo nemzetallam lesz - a te deklaraciod szerint mondjuk ahol az emberek "nem váltogatják a munkahelyüket néhány évente, nem költöznek öt évente máshova. Ezek az emberek nagyon nem kívánják, hogy lecseréljék az otthonukat, hazájukat úgy, hogy közben ugyanott élnek évtizedek óta, mégis úgy érzik, mintha száműzöttek lennének saját hazájukban." (bar nem ertem miert kell annak erezned magad ha valaki mas nyelven beszel melletted a metron - hacsak nem bizonytalansagbol vagy onbizalomhianybol ?)
Nos akkor ezekben a nemzetallamokban tessek am akkor megtermelni a banant, a paradicsomot meg ha lehet akkor benzint is, es gyartani audit is (nemzethy-t!!! nem globalis szutykot). Es lehetoseg szerint kutatni is lehessen mert a tudas sem csak ugy szuletik am...
Persze lehet kereskedni is - csak a kereskedelem is azt szereti ha minnel kisebb az ellenallas -> goto globalizacio. Es mondjuk az is szukseges hogy valamit adni lehessen a javakert cserebe - valami amit a nemzet megtermelt a globalis vilagban szukseg van ra. Assem baj ha meg mashol a globalis vilagban valaki mas nem termelte mar meg es nem olcsobb mar eleve. Hmmm... mi is lenne az ...

Jah es ha megteremtetted a nemzetallamodat akkor legyszives magyarazd el a fiataloknak, teenagereknek es lakossag masik felenek is hogy mostantul nincs am globalis facebook, twitter, erasmus osztondij, fapados repulozes vilagszerte, es csak feher ing, fekete mellenybe tessen am oltozni mert az adidas az ordogtol valo (bocs lehet 2Rule is - akkor focizni maris lehetne). Motor csak Pannonia, bicikli Csepel es auto... (hat az meg nincs... Puli?!)

A vilag valtozik es globalizalodik. Es meg ha egyeseknek nehezseget okoz is elfogadni azert a nagytobbseg profital belole es az elet konyebb, erdekesebb es lehetosegekkel telibb lesz.

A negativ vonzatait remenykedjunk hogy majd a fejlodes tovabbi lepcsoi fogjak kikuszobolni.

Egyebkent meg elfogadom hogy Te ezt nem igy gondolod - csak kivancsi lennek a megoldasodra a fentebb vazolt kerdesek kapcsan es hogy azokban miert jobb egy bezarkozo nemzetallam hozzaallasa.
Azt hogy emberileg es erzelmileg ezt nehezebb elfogadni es azonosulni egyeseknek sajnos nem tudom mit lehet kezdeni. Elfogadni... Ettol a vilag marad olyan amilyen maximum neked lesz kicsit jobb az empatikus hozzallastol.

Kevered itt a fogalmakat, a globalizáció nem egyenlő azzal, hogy Kínába telepítjük a gyárainkat, és megrántjuk a vállunkat, ha valaki panaszkodik, hogy rosszul járt, mint ahogy a nemzetállam sem arról szól, hogy bezárkózunk. A globalizáció ott kezdődött, amikor a portugálok, spanyolok meghódították a világot, folytatódott a nemzetállamok(!) által fenntartott gyarmati rendszerrel, és egyre fejlődő globális kereskedelemmel. Igazából csak az utóbbi 10%-a a globalizáció történetének ez a tingli-tangli fos, amikor kollektív bűntudat miatt a nyugat már a saját érdekeit sem akarja védeni.

Én nem akarok bezárkózott nemzetállamokat, de globális hippikommunát sem, sokkal inkább egy egységes Európát, amely elsősorban a saját polgárainak (európaiak) érdekeivel foglalkozik, globálisan fair módon de saját érdekeit előtérbe helyezve lép fel, és nem az a legnagyobb problémája, hogy életképtelen államok lakosságát befogadja, miközben az olajmonarchiák csicskáztatják és röhögnek a markukba. Magyarán a lefektetett jogok azok a saját polgárokra vonatkoznak (mint ahogy a menekültügyi egyezmény eredeti szövege is csak európai konfliktusokra vonatkozott), aki meg kívülről jön az maximum kérhet, de nem követelhet. És Kínát is ideje lenne tökön rúgni az unfair kereskedelmi gyakorlata miatt, nem illedelmesen bólogatni ahhoz, hogy lezárják a saját piacukat, a szabadalmakat ellopják, a haszonból meg felvásárolják az európai cégeket.

> miközben az olajmonarchiák csicskáztatják és röhögnek a markukba
Ehhez csökkenteni kéne a függést az olajtól, hajrá, biciklire fel! Tényleg. :)

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy jó, ami történik, hanem hogy inkább egy lentről szerveződő folyamatnak lenne értelme, semmint, hogy királyunk majd parancsba adja és megoldja a problémát.

Nagyon erdekes amit mondasz... Nem tudok ra megoldast de azt azert latom hogy annal azert bonyolultabb a dolog mint amit leirtal. Bar erdekes dolgok vannak benne.
A kinai gyartasnak oka van - olcsobb eloallitani a tornacipot es meg csak nem is mostani talalmany csak mostanaban (elmult par tiz ev) lett felporgetve. Es a bonyolultsag - a cegeknek megerte - nagyobb a profit, tobb jut fejlesztesre, nagyobb novekedesi lehetoseg - ha nem is feltetlenul a gyartosoron hanem a magasabb erteku poziciokban, es igen tobb osztalek is. A profit kez a kezben jar a hatekonysaggal es nem ordogtol valo, az emberiseg kezdete ota viszi elore a fejlodest. Vannek vesztesei is, es igazad van - kezdeni kellene valamit Kinaval... De mi -a Nyugat - vittuk oda a dolgokat, olcson akartunk kapni valamit es leszartuk az indirekt kovetkezmenyeket. Kicsit (nagyon) a Nyugat is hunyo ebben a kerdesben...
Valoszinuleg nem neked kell elmagyaraznom hogy minden mindennel osszefugg valahol.
Europanak meg pont az az egyik legnagyobb elonye hogy egyenlo modon tudja vedeni es kezelni tagallamait - legyenek azok barmennyire is latszolag sulytalanok - de kifele azert megis 400millio+ ember es globalisan a vilag talan legnagyobb gazdasagi erejenek a sulyat jelenti. Nezd meg Irorszagot ahogy az EU-val a hata mogott eppen vigyazallasban csukloztatja - parlamenti valsagot okozva - a hajdani vilag egyik legnagyobb oriasat - "Nagy" Britanniat.
Europa vedi az erdekeit - viszont valoban igaz hogy a (szerintem fejlettsegben) vezeto allamai belattak hogy tarsadalmi es ezaltal attetelesen gazdasagi erdekekbol is elsosorban az embert - a humanus lenyt - nezik es aszerint probalnak berendezkedni hogy ne nagyon szamitson hogy valaki tobbe-kevesbe "eletkeptelen allambol" erkezik-e oda, hanem hogy mit tud hozzatenni a kozosseg ertekrendszerehez.

Csak csendben es flame-bol kerdezem meg hogy a jelenlegi Magyarorszag beleesne-e az kisse "eletkeptelen allam" csoportjaba - ugyanis van egy olyan erzesem hogy az EU penze nelkul eleg gyorsan romlana az eletszinvonal - es jelenleg is tobben hagyjak el az orszagot mint ahanyan bevandorolnak.

Az olajallamoktol vallo fuggest pedig egyelore nem nagyon lehet kezelni ugyanis ennek az egesz globalis cirkusznak az egyik mozgatorugoja eppen naluk csurog ki a fold alol... tetszeni nem tetszik de fogalmam sincs mit lehet kezdeni vele... Na jo a magam reszerul kerult napelem es napkollektor a tetore es igyekszem energetikailag amennyire lehet hatekonyan letezni, de ez aztan igazabol meg csak nem is csepp a tengerbe...

Olajmonarchiákat most nem közvetlenül az olaj miatt hoztam fel, hanem mert általuk generált konfliktusokból jön a menekültek nagy része, de ők nem fogadnak be senkit sem. Hogy mit lehetne kezdeni velük arra ötletem van sok, de ahhoz a mostani balos hippi és autoriter póni de Gaulle vonulat alkalmatlan, minimum egy új Churchill kellene.

jó kis ötletek lehetnek:

talán a 'nagyhatalmak' vonalzóval meg körzővel meghúzott határait, ami a konfliktusok alapvető forrása, átrajzolnád bombákkal, géppuskákkal, és egyéb tömegpusztító fegyverekkel, és mit kezdenél a maradékkal? :))

nem volt elég hogy megteremtették ott az őskáoszt a britek, az amerikaiak, meg a ruszkik? - mint balos hippik :) -

Azt próbáltam elmondani, hogy innen a törésvonalak, s nekem ne mondd, hogy az rendben van, hogy különféle tömegrendezvényeken most már rendre elhullik néhány békés európai állampolgár, vagy megerőszakolódik. Be lehet ezt mutatni járulékos veszteségként, csak én nem így fogom ezt fel.

Ezen felül az életszínvonal emelkedését és a fejlődést dogmának tekintetted. Miért kellene mindig fejlődni? Ezt miért ne lehetne vitatni? Továbbá miért csak a tapasztalt dolgokon keresztül szemlőlődünk, egy eltérő társadalmi modellben miért nem? Ja, hogy a jelenlegi rendszer haszonélvezői hallani sem akarnak egy igazságosabb társadalmi modellről.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"most már rendre elhullik néhány békés európai állampolgár, vagy megerőszakolódik"

WTF? Erre a bullshitre a NER-media is buszke lenne. Javaslom, nezz be a kamraba, hatha mar ott vannak az "oroszok"...
(Errol megint apam jut eszembe, aki eleteben nem volt templomban es masszivan ateista, de mostanaban egyre hangosabban vedi az europai "kereszteny" kulturat... )
Aruld mar el nekem, azon kivul, hogy csillogo szemekkel nezed Lezer Janit a teveben a becsi no-go zonabol, jartal-e mostanaban kulfoldon? Van-e sajat tapasztalatod, vagy amit a teve lead, es ami neked kenyelmes, azt elhiszed?

"Miért kellene mindig fejlődni?"

Ezt kerdezd meg mondjuk az indianoktol, akik teljesen jol elvoltak a maguk kis tarsadalmaban a csoppnyi kis amerikai kontinensen, amig a vilag tobbi resze rajuk nem talalt.

"a jelenlegi rendszer haszonélvezői hallani sem akarnak egy igazságosabb társadalmi modellről."

Mi az, hogy "igazsagos"? A NER igazsagos? Vagy igazsagos, mert te jol jarsz vele?

Egyebkent elarulom, cirka 7 milliard ember dolgozik azon, hogy legyen "igazsagosabb" tarsadalmi modell azokon kivul, amiket eddig kitalaltak (es bebizonyosodott roluk, hogy nem mukodnek, lasd kapitalizmus, kommunizmus, szocializmus...). Egyszeruen itt tart ma az emberiseg, es aki e moge mindenfele titkos osszeeskuvest lat, az ezzel az erovel mondhatja azt is, hogy a gravitacio egy atveres, a tudjukkik iranyitjak es huzzak lefele a tobbi embert. Pontosan ugyanennyi ertelme lenne.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<

" becsi no-go zonabol, jartal-e mostanaban kulfoldon?"

Ha már Bécs, tavaly húsvétkor voltam. Ismerősökkel azt néztük, hogy kb. minden huszadik ember láthatóan nem túl őslakos osztrák. Hazaérve rákeresve a statisztikát, kiderült, hogy az országos átlag 7% felett, Bécsben meg majdnem 13%.

"Ezt kerdezd meg mondjuk az indianoktol, akik teljesen jol elvoltak a maguk kis tarsadalmaban a csoppnyi kis amerikai kontinensen, amig a vilag tobbi resze rajuk nem talalt."

Várj, most azt akarod mondani, hogy az indiánoknak a bevándorlókkal volt problémájuk?

(És még mielőtt azzal jössz, hogy jaj, hát azok a kedves honfoglaló felmenők is micsoda ázsiai migránsok voltak. Igen, azok voltak, nem is örült nekünk itt mindenki - leginkább senki, mert nyilvánvalóan az ő kárukra jöttek be Árpádék.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Tegyunk rendet a fejekben: az indianok egy laza oskozossegi tarsadalmat alkottak, es meg a kereket sem nagyon ismertek, amikor rajuk zudult az ipari forradalombol jovo, sokszorosan feljettebb (tarsadalmilag, technikailag, szervezettsegileg) tobb nagysegrenddel nepesebb nyugati civilizacio. Szerinted a mai Afrikabol, Kozel-Keletrol menekulo parszazezer-millio szervezetlen, kiszolgaltatott ember olyan veszelyt jelent a kb. felmilliardos EU-ra, mint a nyugati civilizacio az indianokra?

"parszazezer-millio". Ausztria 7%-a muszlim. Az már helyből 600 ezer. Németországban van további 4,4-5 millió. Franciaországban még 5. Komplett EU-ban vagy 25 millió és gyarapszanak. Ez most 4,9%. Előrejelzések szerint viszont 2050-re 7,4% és 14% közé teszik. És már az 5%-ot sem fogod tudni kultúrálisan asszimilálni, így viszont párhuzamos kultúrák fognak kialakulni.

Szóval nem csak a menekültekről van szó, hanem az összes többiről is és arról, hogy ez a kultúrkör, ami itt kialakult Európában, az megmarad-e vagy sem. (Kíméljetek meg a Fidesz féle keresztényezés bullshittől meg más propagandabaromságok szajkózásáról. Nem arról beszélek.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Akkor esetleg googlezz utána a megadott fogalmaknak és próbáld összerakni.

De akkor a gyengébbek és lustábbak kedvéért: hiába nem akarsz fejlődni, ha a másik fejlődik (tök mindegy, hogy mennyiségileg vagy minőségileg), akkor te hátrányba kerülsz és kiszorulsz (win-loose). Játékelméleti szempontból persze lehetne az is, hogy közösen megegyeztek (win-win), de jellemzően ennél azért erősebb a versenyszellem az emberekben. Ennek persze még van egy halom egyéb változója is, de a lényeg az, hogy nem opció az, hogy nem fejlődsz.

Ja, de opció az is, üdvözöllek majd a muszlim európában! :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Miért kellene mindig fejlődni?

Mert az idő egyirányú. Valaki fog fejlődni valahol, előbb-utóbb több pénze lesz, mint neked. A növekedő kereslet felveri az árakat, te meg éhenhalsz. Ez persze nem azt jelenti, hogy kell fejlődni, valakinek a mocsárba süllyednie is kell, hogy újabb néhányezer év múlva is találjanak valamit a régészek. Csak én nem szeretném, ha mi lennénk azok.

Miert kellene fejlodni? - Ez egesz furcsan hangzik az alapjan amit rolad tudok innen a forumrol. A szakmad a hobbid az eleted az elektronika - az egyik leginkabb fejlodo terulet. Hol kellene megallni - a lampas erositonel? A tranzisztornal? A mikroprocesszor tuti bloat mar hisz az csak egy csomo tranzisztor osszedobalva nem? Vagy Ok legyen mikroprocesssor de onann mar tenyleg eleg. Ahol most tartunk alljunk meg, kuldjunk haza minden hardware mernokot - es akkor mondjuk programozot is - ennel tobb mar nem kell koszi eleg volt... Ugysem kell mar uj program - nincs uj hardware sem... Cicas videobol persze biztos eleg volt mar, egyesek szerint viszont p**nobol sosincs eleg...
Te magad vagy a peldaja a fejlodesnek - te magad is fejlesztesz... arrol nyithatunk vitat hogy jo-e az irany de azt senki nem tudja eldonteni es megcsak kontrollalni sem hatekonyan es atfogoan (halistennek!!)

Az egesz vilag a fejlodesrol szol... Az osrobbanastol, a komplexebb molekulak kialakulasaig, az emberiseg kialakulasa, a hatekonysag novelese, evolucio... Es igen a tarsadalom is fejlodik... Oskozossegek, feudalizmus, demokratikus berendezkedesek - most itt tartunk... Vannak akik le vannak maradva es vannak akik nem is akarnak felzarkozni - meg vannak akiket a tarsadalom megis magaval ragad es a multba nezve nosztalgiazik...

Persze lehet ugy is mint az amerikai mikrobiologus ismerosom aki melyen vallasos es szentul hisz a teremteselmeletben... Aztan amikor megkerdeztem hogy is tudja ezt osszegyezteni azzal amit _tud_ az evolucios bizonyitekokkal akkor azt mondta: "I pray about it!" - na bumm ! nem volt tobb kerdesem...

Filozófiai oldalról közelítek a kérdéshez. Azzal a szándékkal, hogy beszéljünk róla, s ne vessünk el egy gondolatot pusztán azért, mert az manapság szokatlan, hovatovább elítélendő a mai társadalmi berendezkedéshez társuló kommunikációs normák szerint. Azért, mert ez gúzsba köti a szabad gondolkodást.

Mindez nem érinti, hogy szeretem a szakmámat, s hardware fejlesztő vagyok. Van egy adott társadalmi kényszer, ez nekem peremfeltétel, s az adott körülmények között keresem az optimumot. Ugyanakkor lehet beszélni a peremfeltételek felülvizsgálatáról, módosításáról, a jelenlegi társadalmi berendezkedés és a liberális társadalomszervezés elvetéséről.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ismerem a területet belűlről, 10 évig volt első sorból rálátásom, de a kornyasztó bérek és a túlóra meg nem fizetése miatt léptem. A TTK-nak most már ráadásul válságdékánja van, az MTAn ami megy az meg egyszerű parasztbosszú, hogy ha pofázni mertek megmutatjuk ki adja a kenyereteket. Roppant lohasztó a tudomány szabadságának kezelése és sokak hozzáállása ehhez a gyakorlatban. Sajnálatos, hogy a rendszerváltás után nem kapta vissza az MTA az elkommunizált vagyonát és egy újra átpolitizálódó államtól függ. Hol vannak ma már a Széchenyik hogy kihúzzák a csávából? Amúgy ez az egész nem most kezdődött, amikor ez a társaság székbe került, egy halom kutatási pénzt de facto befagyasztottak, egyszerűen nem válaszoltak levelekre, nem vették a telefont, kamuztak, pedig volt aláírt elnyert kutatástámogatási szerződés. A megkötött szerződések terhére kötött szerződéseket nem lehetett teljesíteni, mert nem folyósítottak. Nem három hónapig, hanem többszörös időtartamig. Persze akkor nem az egész MTA-t érintette a dolog...
Most viszont az ellenzék valami olyasmit csinált ami kicsit megmozgatta a népet: feed

Most viszont az ellenzék valami olyasmit csinált ami kicsit megmozgatta a népet: feed

epp ideje volt. Btw. szerencsere a rabszolgatorveny igazsagos (sic!), legalabbis abban az ertelemben, hogy az erintett fideszfanokat is nagyon megszivatja. Egy kozvelemenykutatast megerne, hogy valtoztat-e a politikai meggyozodesukon, hogy az orbangeci oket is nagyon atverte a palankon, vagy megmagyarazzak maguknak, hogy erre szukseg volt.

Btw. van valami diszkret baja, hogy a propagandagepezet az itteni kinai bevandorlokkal peldalozik:

"Legendák keringenek a hazánkban dolgozó kínaiakról, akik a napi 10-12 óra munka után felkucorodnak a hokedlira, hogy tanuljanak valami hasznosat, amivel előbbre vihetik sorsukat.
Azért választják a kényelmetlen testtartást, hogy amennyiben a fáradságtól elaludnának, lehuppanva a földre azonnal felébredjenek. Reggel pedig indulnak újra dolgozni."
(https://magyaridok.hu/ahelyzet/a-tulora-3758513/)

jaja, nem is ertem, mit problemaznak azon, ha kora reggel meloba, keso este haza, beesni az agyba, majd masnap kezdodik ujra elolrol. Ennek a gajdicsgecinek tenyleg elgurult a cucca...

--
Jo, maradjon Gruevszki, ha adhatunk cserebe valakit: https://hvg.hu/itthon/20181123_Kolcsontolvaj_visszajar

Nem ismerem a reszleteket, szoval valaki el tudna mondani hogy miert rabszolgatorveny?

Is there a limit to how much overtime can be worked?

All working hours, including overtime, are governed by the Working Time Regulations. These state that a worker:

- must not work more than 48 hours per week on average, though a worker may choose to "opt out"
- must be allowed at one day off each week or two days off in a fortnight
- should have 11 hours uninterrupted rest in a 24 hour period
is given at least a 20 minute break if their shift lasts more than six hours.
- There are some exceptions to these rules depending on the nature of the work that is being done.

http://m.acas.org.uk/index.aspx?articleid=4249

Opting out of the 48-hour week

If you are 18 or over and wish to work more than 48 hours a week, you can choose to opt out of the 48-hour limit. This must be voluntary and in writing. It can't be an agreement with the whole workforce and you shouldn't be sacked or subjected to discrimination or disadvantaged, like being refused promotion or overtime for refusing to sign an opt-out.

If you sign an opt-out, you have the right to cancel this agreement at any time by giving between one week and three months' notice. You can agree this notice period with your employer when you sign the opt-out. You can cancel an opt-out even if it's part of a contract you've signed.

https://www.nidirect.gov.uk/articles/working-time-limits-48-hour-week#t…

https://www.hrportal.hu/hr/visszautasithato-e-a-tulora-20180405.html

"A rendkívüli munkavégzés ugyanolyan utasítás, mint a rendes munkaidőben történő beosztás, ezért a munkavállaló kénytelen teljesíteni
Visszautasítani azonban csak akkor lehet, ha például ezzel túllépnék a napi, vagy heti munkaidő legmagasabb mértékére vonatkozó szabályokat, vagy az éves 250 órát (kollektív szerződés szerint 300 órát). Akkor is megtagadható a túlóra, ha így nem teljesülne a kötelező pihenő idő, azaz a két műszak közti 11 óra. Emellett korlátozott a rendkívüli munkavégzése a kisgyermeket nevelő szülőknek is. "

Valóban belekerült egy olyan dolog, hogy 250 túlórát túllépni csak munkaadó és a munkavállaló írásbeli megállapodás esetén lehetséges.
https://www.portfolio.hu/vallalatok/munkaugy/itt-a-rabszolgatorveny-mod…

Tehát elvileg valóban önkéntes, viszont kérdéses, hogy a munkavállalók közül hányan mernék visszautasítani a munkáltatójük ilyen irányú "felajánlását". Szerintem jogos feltételezés, hogy a túlórát nem vállaló munkavállalóktól korábban szabadulnak meg, mint az azt elfogadóktól.

Elég sokan kerülik a bizonytalanságot és félnek a munkahelyváltástól, illetve a képzetlen munkaerő után nincs olyan nagy kapkodás: a keleti régiókban a foglalkoztatottak 10%-a közmunkás havi 54 ezer forintért.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/itt-a-bizonyitek-csak-latszolag-segit…

> Vonatkozik a kozmunkasokra ez a torveny?

Nemhiszem, ezzel csak azt akartam mondani, hogy valószínű senki nem akarja megkockáztatni, hogy közmunkásként végezze.

> Ahogy hallottam epp most van valami nagyberuhazas a keleti regioban, az azert optimizmusra adhat okot a terseg foglalkoztatasi mutatoinak alakulasaban.

BMW gyár Debrecen környékén ~1000 új munkahely. Valószínű segít majd a helyzeten, de megoldani nem fogja, főleg hogy közel a határ is: Ötezer ukrán munkást hozott két év alatt a kormány 450 millióból

> jaja, nem is ertem, mit problemaznak azon, ha kora reggel meloba, keso este haza, beesni az agyba, majd masnap kezdodik ujra elolrol. Ennek a gajdicsgecinek tenyleg elgurult a cucca...

Most akkor szeretne az orszag nyugati szinvonalon elni, vagy se? Mert ha igen, akkor ahhoz dolgozni kell.

Szerinted az USA miert a vilag vezeto gazdasaga? Mert dolgoznak latastol mikulasig. Szerinted Kina miert szorongatja a toket? Mert a beluket is kidolgozzak. India hogy keveredik szepen lassacskan a mocsokbol? Ugy hogy a call-centerekben ejjel nappal ott ul valaki / a programozoik nem finnyaskodva barmit bevallaltak szarer hugyer, hogy tapasztalatot gyujtsenek. Hogy lettek a nemetek ket vesztett vilaghaboru utan ujra Europa legnagyobb gazdasaggal biro orszaga? Ugy, hogy ok dolgozzak a legtobb munkaorat az EU-ban.

Vagy csak en latok itt valami osszefuggest?

A címen is tuljutottál?

The average working week specified in German countracts is around 37.7 hours, European studies found.

But the average week worked in practice is at 40.5 hours.

Vagyis a legnagyobb többség 40 órás (ez ugye heti 5-ször 8 óra) szerződéssel van és dolgozik negyven és felet (fél óra túlóra), hűha.
Ja, és ez a _legtöbb_ az EU-ban.

A most elfogadott szabályozás szerint a 40 órás szerződéssel rendelkezővel dolgoztathatsz évi 400 extra órát, évi 240 munkanappal (heti öt nap, minusz huszonhárom, nemzeti ünnepek, szabadság, ilyesmik, hasraütés leginkább) számolva az napi 1.6 óra, ami heti 8 óra. Vagyis az elfogadott törvény szerint simán dolgoztathat a munkaadó heti 48 órát (gyakorlatilag plusz egy munkanap hetente!). Hányszorosan lépjük túl ezzel a "jaj-de-kis-ügyes" németeket?

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

pl.:

"A KASZ a kiskereskedelemben nagyobb multik és magyar cégek munkavállalóit egyaránt képviseli, tagjaik között vannak például a Coop, a Metro, a Spar, a Tesco vagy az Auchan dolgozói is.
A munkaerőhiány felerősödése előtt ezt a 250 vagy 300 órát a boltok vezetősége jellemzően az év végén használta el, de Karsai szerint most már év közben is akkora volt a forgalom, hogy sok helyen úgy mennek neki az év végi pörgésnek, hogy év közben már elhasználták a túlórakeretet. "
- https://index.hu/gazdasag/allas/2018/11/21/munkaerohiany_tulora_ellenor…

"Túlmunkáztatással kapcsolatos visszaéléssel ugyanakkor az egy évvel korábbi 809 helyett 2198 esetben találkoztak az ellenőrök, majdnem minden negyedik munkaadónál. A leginkább érintett ágazatok a feldolgozóipar, a gépipar és a kereskedelem, és különösen súlyos a helyzet az autóiparban dolgozó vállalatoknál. A túl­órák indoka egyöntetűen a szakemberhiány, és a ledolgozott időt a cégek ki is fizetik – ám az meghaladja a törvényben eddig meghatározott kereteket"
- http://www.demokrata.hu/hir/belfold/munkatorveny-beklyojaban

> Hany embert kuldtek el kozuluk, mert nem vallaltak tulorat?

32 382.

> A cegek vajon ugy kuzdenek a munkaero hiannyal, hogy kirugjak a dolgozoikat, akik nem vallalnak tulorat? Komolyan?

Valószínű jobban megéri neki kirúgni a "tiszteletlenül" viselkedő munkaerőt, mint hogy aztán később igényei legyenek, neadjisten a munkatársak meglássák, hogy ezt így is lehet.

Ezzel elismered, hogy ez a törvény nem a magyaroknak kedvez, hanem a multi cégeknek?

Én azt várnám el, hogy a kormányom az én érdekeimet képviselje a külföldi cég profitjával szemben.

Úgy nehezen fog az életminőség növekedni, ha a munkaerő olcsóságával akarunk kitűnni.

Ja, csak tekintve, hogy ilyenkor nem áll fel egyöntetűen az egész csapat (főleg, hogy munkaerő-hiány miatt igazából mindenki rá van szorulva a munkaerőre), az egy picit az alkalmazottak töketlenségét is mutatja az érdekérvényesítés terén.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Rontja a helyzetet, hogy eddig csak a szakszervezettel kötött kollektív szerződés esetén volt lehetséges 250 helyett 300 éves túlóra, ezentúl pedig egyéni szerződés esetén is.

Idehaza europában az egyik legalacsonyabb a szakszervezetekbe belépők aránya (https://wol.iza.org/articles/do-trade-unions-in-central-and-eastern-eur…) és a legnagyobb szervezetek a kormány befolyása alatt állnak:

"Szervezetenként százmillió forint állami támogatást kapott szeptemberben az a hat nagy szakszervezet, amelyek 2012-ben megállapodást kötöttek a kormánnyal. [..] Ennek fényében nehezen képzelhető el, hogy a kormány komolyan venné a szakszervezetek tiltakozását a dolgozók életét nehezítő törvénymódosítás ellen, és az sem tűnik reálisnak, hogy a szakszervezetek néhány felháborodott közleményen túl bármit tudnának tenni a jogszabály elfogadása ellen. " - https://blog.atlatszo.hu/2018/11/jon-a-rabszolgatorveny-600-millio-fori…

Eközben máshol: "Több hétig tartó sztrájksorozatával elérte a legnagyobb német szakszervezet a 28 órás munkahét intézményének bevezetését a fém-, és elektronikai iparban. Az ágazat 3,9 millió dolgozójának érdekeit képviselő IG Metall és a munkaadók keddi megállapodása szerint 2019-től a munkavállalók külön indoklás nélkül heti 35 óráról 28 órára csökkenthetik munkaidejüket két évi időtartamra." - https://24.hu/kozelet/2018/02/06/kiharcolta-a-28-oras-munkahetet-a-legn…

Szakszervezetek... Megint eljutunk oda, hogy mi is kell a demokráciához: az, hogy az emberek részt vegyenek benne. Ezerszer mondtam már a fórumon, hogy úgy nem lehet demokráciát csinálni, hogy azt várjuk, hogy mindig más oldja meg a problémánkat.

Szakszervezetek ugyanez cég szinten: ha valaki azt várja, hogy egy állam (vagy a munkáltató) által fizetett, eltartott szakszervezet majd a dolgozó és nem a kenyéradó érdekeit fogja képviselni, akkor az vagy túl naív vagy ostoba.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

te szaroztad le a szakszervezeteket. erre irtak hogy szakszervezet nelkul 1az1ben all a melos a munkaadojaval, ergo sokkal kisebb az eselye.
mire te azt irtad, hogy 1 melosnak minek szakszervezet.

en ebbol azt vettem ki hogy nem ertetted, hogy az 1 melos a munkavallaloval szemben nem azt jelenti hogy a cegnel 1 melos van es neki kell a szakszervezet, hanem hogy csak magara szamithat a ceg (es jogaszai es vagyona es...es... ellen).

Már bocsika, de ha az emberek egy olyan szakszervezetbe lépnek be, amit köztudottan az adott cég és/vagy az állam fizet, ahelyett, hogy csinálnának egyet maguknak, akkor miért lepődnek meg, hogy nem az ő érdekeiket fogja védeni?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

pl. nagyobb ipari cegeknel, miota betette a labat a nemzetkozi munkeropiac az orszagba, semmi ido alatt megszervezik, hogy vmelyik kornyezo orszagbol egy olyan ukran melos jojjon at, aki akar minden nap 12orat melozik heti 6 nap, mondjuk 1 honapig, aztan 1 honap utan valtasban jojjon a kovetkezo.
lasd magyar idenymunkas ausztriaban.

Másik oldalról nemrég mesélte egyik rokonom, aki alkalmaz néhány napszámost viszonylag konstans módon, mert munka mindig van valami. Aztán egy másik környékbeli elcsábította heti néhányezer forint plusszért szüreti időszakra őket, aztán meglepődtek, hogy igazából tényleg csak szüreti időszakra kellett pár plusz kéz úgy két hónapra.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Az alkalmazott extra penzert dolgozik, par oraval tobbet, hogy egesz evben biztositva legyen a munkahelye. A bevetel legnagyobb resze amibol ot fizetik, az ezeken a napokon realizalodik.

De lehet, hogy nem oraberben, hanem teljesitmenyberben van fizetve, igy meg vegkepp elemi erdeke az, hogy amikor forgalom van, akkor azt kihasznalja.

Hmmmm... Lássuk csak, lássuk csak.
Adott a mi kis országunk, lássuk mi is van itt:
Tengerpart? Nem.
Aranybánya? Nem.
Olaj? No.
Értékes ércek? Nein.
Erdők? Nyet.
Feketeszén bányák? Nope.
Fejlett ipar? Nah...

Mi van?
Szociális háló? Igen.
Ingyenes oktatás? Igen.( fenti kettő egyben: 3164 milliárd Ft/év kiadás)
Nyugdíjasok? Igen. (3400 milliárd Ft/év kiadás)
Elöregedő úthálózat? Igen.
Elöregedő infrastruktúrák? Igen.
Adócsaló nép? Fuck yeah. (1 millió 280 ezer fő, több mint 1216 milliárd HUF tartozással)
Lusta, nagypofájú okostojások? Da.

És akkor összehasonlítod az munkaóráinkat, ami alacsonyabb mint az OECD átlag, az egész OECD csoportban legkevesebbet dolgozó németekkel. Oh, yeah. Csak érdekességképpen a most megemelt, ELRENDELHETŐ túlórakerettel kevesebbet fogunk melózni mint mondjuk egy átlag Mexikói.
Szóval, ha nincs jobb ötleted arra, hogyan csinálj bevételt az országnak úgy, hogy a gazdaság is pörögjön, akkor az elvtársaiddal lehet elcsitulni.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Csak érdekességképpen a most megemelt, ELRENDELHETŐ túlórakerettel kevesebbet fogunk melózni mint mondjuk egy átlag Mexikói.

ez jó. de miért nem mindjárt egy..
egy átlag kínai, vagy egy átlag kameruni, vagy átlag venezuelai, vagy átlag burkina fasoival hasonlítjuk össze? banánköztársaságunk már van hozzá.

amúgy a gazdaság nem fog attól pörögni, hogy a 'trógerek' többet 'trógerolnak',
sajnálatos módon csak orbán fejében létezik a munka alapú társadalom, ott is csak az offsore számlák megtömése képében..

Kérlek, korban és fafajtában milyenek is ezek az erdők? Mert azért fa és fa között is van különbség. Ahhoz, hogy iparilag lehessen építeni rá, Mo. méretben el kéne érnünk a 38-46% körüli arányt. Jah, és ezt már el kellett volna kezdeni az 50-es években, de akkor még csak a búza és a kukorica országa voltunk.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"hogyan csinálj bevételt az országnak úgy, hogy a gazdaság is pörögjön"

Lehetne mondjuk oktatni?
Tisztessegesebb felteteleket teremteni a vallalkozasoknak?
Kiszamithato jogkornyezetet?
Ertelmes dolgokba befektetni, nem stadionokba nem fociklubokba?

Nem, a nemzet felemelkedesehez az vezet, ha a munkas 12 oraban fogja a lapatot, nem 8-ban.
Es az a szomoru, hogy ezek szerint van, aki ezt komolyan is gondolja.

"Lehetne mondjuk oktatni?"
Miből? Kit?

"Tisztessegesebb felteteleket teremteni a vallalkozasoknak?"
Miből kompenzálod a kieső bevételeket? Honnan veszel tisztességes vállalkozókat?

"Kiszamithato jogkornyezetet?"
Ez igaz.

"Ertelmes dolgokba befektetni, nem stadionokba nem fociklubokba?"
Miért a filléres pénzekkel baszakodsz, mikor a nagy pénz nem ott megy el?

A probléma, hogyha nincs működő tőke az országban, akkor csakis a bérmunkából tudsz bevételt csinálni a melósok hátán. Kína is így épült fel, csak nekik van 30 év előnyük, meg egy nép aki dolgozni is akar.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"ha nincs működő tőke az országban, akkor csakis a bérmunkából tudsz bevételt csinálni a melósok hátán"

Igy lesz Magyarorszag igazan kiszolgaltatott es leigazott EU-gyarmat. Ez a nagy nemzeti taktika?

"Kína is így épült fel, csak nekik van 30 év előnyük"

Meg masfel milliard ember, meg egy rendes diktatura (nem csak olyan szoftos, mint itt), megdobbentoen jo kepessegu, vadkapitalista szemleletu partvezetes, es persze a vegletekig kizsigerelt termeszet, ami csak ugy mellekesen felaldozodott. Ha akarnank se tudnank Kina lenni, de ez jo dolog.

" Szociális háló? Igen. "

hol? nezz mar korul a rothado nyugaton..a magyar halo ahhoz kepes loszar.

kihagytal par dolgot.

stadionok: dogivel.
allami tenderen milliardossa lett haverok: tucatjaval.

"túlórakerettel kevesebbet fogunk melózni mint mondjuk egy átlag Mexikói. "

1. nem igaz. rengeteg melos dolgozik 2 muszakban 2 munkahelyen vagy fusiban.
2. delamerikai banankoztarsasagokhoz vagy az EU-hoz akartunk csatlakozni?

És miből van nyugaton szociális háló? Mekkora pénzekből? Mekkora ezeknek az országoknak a GDP-je? Hol vagyunk mi ezekhez képest?
Addig míg 12 ezer milliárd ment el négy év alatt a nyuggerek életben tartására, addig légyszi ne rugózzál itt 50-100 milliárdos mutyikkal. Nem összehasonlítható a kettő.

Minden politikus lop. Ki nyíltabban, ki kevésbé nyíltabban. Ami most csípi az ellenzéknek a szemét, hogy amit ők loptak azt szépen felélték és nem fektették be. Ezzel szemben, amíg a kretének Mészárossal foglalkoznak, addig a másodvonalas Fideszesek igen kemény cégeket húznak fel a lopott pénzekből. Azért megy a seggfájás, mert egy esetleges politikai irányváltással ezek az emberek már nem lesznek bedönthetőek, mert állami támogatással vásároltak ki állami területeket.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

nyugaton nem allami penzekbol epulnek stadionok.
nyugaton nem az allam fizeti a sportolokat, hanem szponzorok.
nyugaton nem lopjak el a magannyugdijpenztarak penzeit a kormanyok.
nyugaton az allam nem 2-3x aron vegezteti el a munkakat a kormany a haverok cegeivel, hanem a tenderen legolcsobb es legjobb ajanloival teszi ezt.

megnyugtatlak..partod es orbanod tett arrol, hogy csak eroszakkal lesz elmozdithato. ergo miertszaros es a hasonlok vagyona sem demokratikusan lesz kezelve.

"nyugaton nem allami penzekbol epulnek stadionok."
Németországban cca. 240 milliárdot költöttek csak stadion felújításra állami pénzből.

"nyugaton nem az allam fizeti a sportolokat, hanem szponzorok."
Németországban 2-3,5 millárd HUF-nak megfelelő összeget fizetnek csak focista utánpótlás nevelésre.

"nyugaton nem lopjak el a magannyugdijpenztarak penzeit a kormanyok."
2014-ben cca. 600 milliárd forintnak megfelelő munkanélküli segélyt tüntettek el spanyol hivatalnokok.
Lassan több mint 10 éve megy a CumEx trading ami éves szinten 550 milliárd EU veszteséget jelent a Nyugat Európai országoknak.

"nyugaton az allam nem 2-3x aron vegezteti el a munkakat a kormany a haverok cegeivel, hanem a tenderen legolcsobb es legjobb ajanloival teszi ezt."
Oh persze, mint a 25 milliárd eurós olasz TAV vasúti project.

Le kellene szállni a földre. Nyugaton is ugyanolyan korruptak a politikusok, csak ott adnak a látszatra. Bónusz kör. hogy arrafelé a cégek veszik meg a politikusokat kilóra és nem fordítva.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

> Németországban cca. 240 milliárdot költöttek csak stadion felújításra állami pénzből.

Azért az építés és a fenntartás között van némi különbség.

> Németországban 2-3,5 millárd HUF-nak megfelelő összeget fizetnek csak focista utánpótlás nevelésre.

A Felcsút eddig 35 milliárd forint támogatást kapott, amiből 0 olyan játékosot sikerült kinevelni aki beférne a kezdő csapatba.

Százmilliárdokat költött az állam az elmúlt öt évben focira - http://www.origo.hu/gazdasag/20150520-az-allam-szazmilliardokat-kolt-fo…

> Nyugaton is ugyanolyan korruptak a politikusok, csak ott adnak a látszatra.

https://tradingeconomics.com/hungary/corruption-index

Germany 81.00
Estonia 71.00
Poland 60.00
Czech Republic 57.00
Romania 48.00
Hungary 45.00
Bulgaria 43.00

(tudom, tudom, soros!)

"És akkor összehasonlítod az munkaóráinkat, ami alacsonyabb mint az OECD átlag, az egész OECD csoportban legkevesebbet dolgozó németekkel. "

És olyan melyik országban van, hogy a 400 óra túlórát amit idén ledolgozok a munkáltató (a holnapután csődöt jelentő építő cég például) ráér 3 év múlva kifizetni?

> Vagyis az elfogadott törvény szerint simán dolgoztathat a munkaadó heti 48 órát (gyakorlatilag plusz egy munkanap hetente!). Hányszorosan lépjük túl ezzel a "jaj-de-kis-ügyes" németeket?

Mármint.. a maximálisan dolgozható mennyiség a német átlagot?

Nagyon sok munkahely lesz, ahol az nem "maximálisan dolgozható" lesz, hanem "elvárható minimum" nagyon rövid úton... és persze, a piac által értékelt munkakörökben dolgozóknak ez nem akkora gond (gyk.: ~el lehet menni). De egy takarítónőnek, akivel közli a takarító cég (ahogy hidd el, mindegyik fogja), hogy akkor ezt most lesz szíves aláírni vagy mehet a 'csába, annyi választása lesz, hogy átmehet másik céghez ugyanezekkel a feltételekkel.

És ne értsetek félre, nem vagyok munkaellenes, a túlóra sem zavar, a munkáltatómmal van egy hallgatólagos megegyezésünk, hogy kötetlen a munkaidőm, de legyen minden elintézve és el is van, függetlenül attól, hogy ez belefért napi 8 órába vagy sem. De ezért cserébe egyrészt olyan dolgot csinálok, amit szeretek is (ami azért nem annyira természetes, mint sokan gondolják), és van annyira normális a felettesem, hogy nem próbál majd egy ilyet aláíratni velem, vagy ha alá is íratja mert a köppont kitalálja, hogy muszáj aláíratni, akkor se fogja számonkérni.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Ha meg nem megy at, hanem elmegy helyette pl. kozmunkazni, mert igy neki mar nem eri meg a piacon dolgozni, akkor mi lesz? A takarito cegek csodbe mennek munkaerohiany miatt.

Amugy szerinted egy takarito nem elvezheti a munkajat? Nem toltheti el orommel, hogy neki koszonhetoen nincs mocsok es rendetlenseg?

Az a gond, hogy a munkavállalót nem védi semmi. A törvény védhetné, de már nem teszi. Ha a munkavállalók egységesen önérzetesen felállnának, s otthagynák a céget, akkor lehetne érdekérvényesíteni, de hírhedten gyáva, megalkuvó nép vagyunk, így aki keményen ellenáll, az megszívja, mert kirúgják, a többiek azért, mert megszűnik az életük, csak dolgoznak csendben a végkimerülésig értelmetlenül. Ugyanis onnantól értelmetlen a dolog, hogy azért dolgozik valaki, hogy egyen, miközben semmit sem tud megélni az életből.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Lehet en jovok rossz kornyezetbol, de az ismeroseim nagy resze, baratok, volt baratnok, osztalytarsak mind toltak onkent a tulorat, masodallast. Miert? Hogy jussanak egyrol a kettore.

Nem veletlen, hogy a tobbseguk vegulis manageri szintig jutott, de legalabbis egy eleg kellemes eletet engedhet meg maganak. Kulfoldon es otthon is egyarant.

Hat itt olyanokrol beszelunk, akik az IKEA-ban diakmunkaban hetvegente, majd foallasban penztaraztak, vagy angliaba kierkezve Sainsbury's-ben self-checkoutra figyeltek... vagy adatrogzitobol par ev alatt eloszor asszisztens / titkarno, majd ideiglenes ugyvezeto lett.

Kemeny munkaval? Igen.

Megoldottak? Meg.

Persze, a japán kamikazek is megoldották a feladatot, igaz az életük bánta. Az életnek a munka eszköze kell legyen, nem pedig célja. Igaz ez a pénzre is. Nem lustaságról beszélek, hanem a munka és a magánélet összeegyeztetéséről.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nincs azzal se baj, ha valaki a 8 ora munka, 8 ora pihenes, 8 ora szorakozas hive, de azert legyen mar a masik oldalnak is valasztasi lehetosege, hogy tobbet dolgozhasson, hogy elorebb jusson (ki tudja fizetni a tandijat, nyelvleckeket vegyen, esetleg be tudjon inditani egy mikro-vallakozast...).

nyelvleckeket vegyen, esetleg be tudjon inditani egy mikro-vallakozast...

Amire nem marad ideje, mert a kötelező túlórát csinálja a főállásában.

de azert legyen mar a masik oldalnak is valasztasi lehetosege, hogy tobbet dolgozhasson

Ez eddig is meg volt, ezután is meg lesz. Most sokak majd attól a választási lehetőségtől esnek el, hogy adott munkakörben _nem_ akarnak a szerződésben meghatározottnál napi időnél többet dolgozni...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

A PwC szakértője szerint a rendeltetésszerű joggyakorlásból következik, hogy a túlóra valóban csak rendkívüli esetben rendelhető el, tehát arra nincs lehetőég, hogy a munkáltató jogszerűen (rendszeresen előre a munkaidőbe beépítve) minden munkanapra túlórát rendeljen el.

...

A PwC szakértője szerint a munkavállaló természetesen jelezheti, sőt javasolt is, hogy jelezze, ha életkörülményeire tekintettel túlórát vállalni nem tud. Ha ezek az életkörülmények valóban elnehezítenék a munkavállalót a túlóra teljesítésében, akkor ezt a munkáltató köteles figyelembe venni a már említett méltányos mérlegelés elve, továbbá a jóhiszeműség és a rendeltetésszerűség elve alapján. A gyakorlatban számos esetben előfordul azonban, hogy a munkavállalók maguk jelentkeznek túlórára - főként pihenőnapokon - a túlóra pótlékok nyújtotta jobb megélhetőség érdekében.

https://m.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/te-is-osszezavarodtal-a-tulora…

A "rendkívüli eset"-be belefér annyi indoklás, hogy "sok a munka".

Rákerestem gyakorikérdéseken a túlórára:

"Szóltak hogy túlóra lesz maradni kell. Mindezt műszak vége előtt 10 perccel. [..] Mondtam hogy maradok túlórára természetesen ha és amennyiben azt a jogszabályoknak megfelelően előre írásban elrendelik erről kapok én is papírt valamint belekerül a túlóra a jelenléti ívbe és a munkalapra a műszakvezető aláírásával. Ledolgoztam a maradék 10 percemet és távozáskor behívott a főnök. Itt a pénzem a két napra nem kell jönni többet. "

"Nem régiben éppen délutános műszakban dolgoztunk, amikor is az első napon (hétfőn) este fél 9 után jött a hír, hogy plusz másfél órát ráhúzunk a műszakra. A műszak hivatalos befejezése után (23.45) 6 ember nem volt hajlandó dolgozni, hazamentek. Majd egy hét múlva kirúgták őket, mondván, hogy kárt okoztak a cégnek."

"Logisztikus végzettséggel, már lassan fél éve dolgozom egy cégnél A túlórák szinte mindennaposak. Általában 10 órát simán bent vagyok de van, hogy 12-t is. Ez délutános műszaknál különösen rossz, mikor 10 helyett éjfélig, 1-ig kell bent maradnom, és éjszakaival kell hazavergődnöm. "

"Munkáltatóm heti 60 órás munkára kenyszerit, keretido van tavaly jeleztem elertem a 250 oras hatart de nem tortent semmi, iden ujra kezdodik folyamatos 12 óras muszakban dolgozok, mit lehet tenni ellene, hogy tudnam megtagadni mit tehetek?"

"Szombati túlórát kötelezővé tehetik, továbbá kirúghatják azt, aki nem vállalja el?
A hivatalos munkaidő Hétfőtől-Péntekig szól. Szabadságokat meg nem akarják kiadni, pedig itt az év vége! Megtehetik ezt?"

Nyilván ezek lehetnek elszigetelt esetek, de a környezetemből hallottak is megerősítik a munkavállalók ilyen típusú kihasználását, így el tudom képzelni, hogy vannak országrészek ahol ez általános.

Tehát: el lehet menni másik munkahelyre dolgozni.

Ezzel az a baj, hogy nem mindenki teheti meg, hogy több hónapig nincs jövedelme, illetve nem bízik benne, hogy máshol jobb lenne.

Ezen az alapon fölösleges politikával foglalkozni/szavazni menni és ezzel azt várni, hogy majd a mások (a pártok) megoldják helyettünk a problémákat. Helyette el kell menni ebből a országból.

Szerintem ott hibádzik az érvelésed, hogy a leírt esetek mind törvényszegők voltak. Tehát nem a törvény rossz, hanem annak a betartatása.

Azzal, hogy vannak kiszolgáltatott emberek, akikkel _szabálytalanul_ ki lehet baltázni, illetve hogy vannak szemétládák, akik meg is teszik, a törvény semmit nem tud tenni.

Amit ezellen tenni lehetne, az az eljárás megkönnyítése lehetne, ha van annyira tökös a munkavállaló, hogy ilyen esetben felnyomja a munkáltatóját.

Meg persze hosszútávon lehetne a társadalmi kohéziót növelni, hogy az emberek a barátot, a partnert, a bajtársat lássák egymásban és ne a kihasználandó jószágot, de ezen a területen bilibe lóg a kezünk.

Az a baj, hogy a "rendkívüli esetben" eléggé megfoghatatlan. Ha heti szinten átlagosan +1 munkanapot kell dolgozni (400 túlóra esetén) az szerintem már nehezen hívható rendkívüli esetnek, így azt feltételezem, hogy a törvény alkotói tisztában vannak ezzel a helyzettel és nem kívánnak rajta változtatni.

Ugyancsak nehéz bizonyítani, hogy azért rúgtak ki, mert nem vállaltad a túlórát.

A törvénymódosítási javaslat lehetővé teszi mindazon munkáltatók számára, akik kollektív szerződés hatálya alatt működnek, azt, hogy a 12 havi munkaidő-keretet akár 36 hónapra is kiterjesszék, ha objektív vagy műszaki okok, illetve ha munkaszervezéssel kapcsolatos okok indokolják. Mivel túlórának minősül - többek között - az a munkaidő is, amely a munkaidő-kereten felüli óraszámként jelentkezik, a törvényjavaslat elfogadása esetén előfordulhat olyan eset, hogy a túlóra a munkaidő-keret végén, tehát a 3 év lejártával kerül kifizetésre

- válaszolta a Portfolio kérdésére Dr. Zsédely Márta, a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal munkatársa.

A gyakorlatban a munkaidő-keretben foglalkoztatott dolgozók esetében azonban nem csak a munkaidő-keret végén jelentkezhet túlóra, hanem sokkal inkább a beosztástól eltérő munkából fakadóan, amely után viszont a munkáltatók havonta kötelesek a túlórával elszámolni.

https://m.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/te-is-osszezavarodtal-a-tulora…

De most ennek miert en nezek utana helyettetek?

Most erre mit mondjak? Túl sok a picsogás, kevés a teljesítmény. Régen volt pár hektár szőlőnk, nagyjából annak köszönhető az, ahol tartunk, hogy szüleim, nagyszüleim, meg nem teljesen önkéntes alapon én is mentünk ki munka után és műveltük.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Rengetegen túlóráznak, önként is akár, mert úgy több pénzt lehet keresni - eddig rendben is van.
Nem mindegy viszont, hogy
- mennyit
- milyen munkakörben
- hány évesen
túlórázol.
Család mellett más ugyanezt tenni, mint egyedülállóként.
Az sem mindegy, hogy hol laksz, családi ház körül mindig van tennivaló, panelházban kevésbé. Számít az is, hogy hány órád megy el utazással.

A túl sok túlóra nem egészséges, sok ember ebbe bele se gondol, hajt, mint egy állat, mert kell a pénz erre is, arra is, évek múlva meg fáj itt is, ott is, erre is gyógyszert kell szedni, arra is, amarra meg néhány másikat. Sok munkavállalót nem a munkáltatójától kell megvédeni, hanem saját magától. Ezért volt jó a 250 óra, ezért rossz a 400.

Nálunk "ezer éve" 300 órát lehet túlórázni, nem egy olyan év volt, amikor már novemberben ez a keret "betelt" pár embernél, főleg a készenlétből végzett munkák miatt, nem kevésszer vittünk át szabadságokat a következő évre, mert valahogy nem jutott idő arra, hogy az ember az összes szabadságát időben kivegye. Fiatal korban még fel sem tűnik az embernek, hogy mennyit dolgozott, de később már érzi, hogy ez most sok volt, muszáj kicsit "lassítani".

Állítsuk meg a népességfogyást, a fiatalok házasodjanak, a családok vállaljanak legalább három gyereket, mindezt (2x) 400 - önként vállalt - túlóra mellett...
... és még arra a nemzeti konzultációra is legyen az embernek ideje, ami pont a (gyermekeket nevelő) családok védelméről szól!

Ezzel szemben meg ott van Japán, ahol annyira bele van nevelve az emberekbe a túlórázás, hogy gyakorlatilag már a produktivitás rovására megy.

Másrészt viszonylag régóta arról papol mindenki, hogy nem attól fog jobban pörögni a gazdaság, hogy ki mennyit gürizik, hanem attól, hogy mennyiért adható el annak a munkának az eredménye. Ld. mérnök vs takinéni fizetése.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™