Frissítettem Wordpress 5 -re

Attól tartva, hogy valami probléma lesz csináltam egy teljes mentést.
Szerencsére minden simán frissült. Kaptam egy új témát ami elvileg jól együttműködik a Gutenberg nevezetű új szövegszerkesztővel. Még így is úgy érzem, hogy ehhez a szerkesztőhöz még sokat kell tanulni. Bizonyos funkciók elég nyakatekerten vannak megoldva, ezért egyenlőre visszaváltottam classic editorra.

Hozzászólások

EgyeNlőre a darabolós gyilkos fog felaprítani, a szó, amit keresel, az az egyelőre.

Én is frissítettem, egyelőre csak a saját oldalamon.
Viszont borzalmasnak találtam az új szerkesztőt, így én is váltottam a classicra. Lehet csak szokni kell, mégiscsak a régit használom már tízen x éve.

A jó kör majd az ügyfelek lesznek, akiknek be lett tanítva mit hol találnak, hol mit kell csinálniuk. Már akkor is gond volt, amikor a régi szürke admint erre az új fekete, letisztultabb változatra cserélték, pedig akkor csak formavilág módosult, most a komplett elrendezés

Sub. Azt hiszem én is frissítek a homokozós játszós tesztoldalamon. Meddig lesz támogatva a régi editor?

Source: https://make.wordpress.org/core/2018/11/07/classic-editor-plugin-suppor…

Egyébként aki nem akar váltani, az maradhat 4.9-en, a mai napig kap a 3.7-es ág is frissítéseket.

Én pl. elrejtem az ügyfeleim oldalain a frissítési értesítést: https://www.webmenedzser.hu/snippet/frissitesi-figyelmeztetes-elrejtese…

De hosszú távon én pl. váltok WP-ről.

Miért váltanál? WordPress fő erőssége, hogy rengeteg sablon és kiegészítő érhető el hozzá, nem tudok másik rendszerről, amelyhez ennyi aktívan fejlesztett kiegészítő lenne. Sőt a népszerű kiegészítőkhöz is vannak kiegészítők, pl. csak WooCommerce-hez van vagy 7000 plugin. Márpedig ha nem kell nulláról fejleszteni egy funkciót, azzal rengeteg pénz/idő megspórolható.

Mondjuk a Drupal core az jobban át van gondolva, a beépített cache, i18n, mezők, tartalomtípusok stb. WordPress-be is elkelnének alapból, csakhogy a Drupalhoz sokkal kevesebb kiegészítő van. És így a WordPress jobb.

Nem Drupalra váltok, hanem Craft CMS-re. :)

Mi miatt váltok:
- a backendnek/admin felületnek semmi köze a frontendhez, oda ne dobáljon ki semmit (se CSS-t, se JS-t - az a frontend dolga)
- WordPress-en a multisite és/vagy multilanguage támogatás enyhén szólva ótvar
- A templating kínszenvedés egy Twig-hez képest (tudom, van Timber meg Sage, utóbbit használom is starter theme-ként).
- Képkezelés elég ratyi WP-n: ömlesztett médiatár, rendezés csak így-úgy működő pluginokkal, ugyanoda generált különféle képméretekkel (ennyit arról, hogy könnyen újrageneráltasd az asseteket, ha kellene), stb.

Hirtelenjében ennyi - összességében nyugodtabban dolgozom Craft-tal. <3

"[...] csakhogy a Drupalhoz sokkal kevesebb kiegészítő van. És így a WordPress jobb."
Ezt a logikai ívet már inkább hadd ne is kommentáljam. :D

A WordPress-nek nem az alap telepítés képességei az erőssége, hanem az 55000+ kiegészítő, ami elérhető hozzá. Ez a Craft CMS elég vérszegény, a WordPress-hez 200-szor több kiegészítő érhető el. Úgy látom, fizetős ez a Craft CMS. Utána még fejleszteni kell hozzá kiegészítőket is, mert az a pár száz elég kevés. Szóval nemhogy kevesebbet tud, de még drágább is.

Igen, az számít, hogy hány és milyen minőségű kiegészítő érhető el, egy alap weboldalnál is simán lehet 10-15 kiegészítő, azokat a nulláról megírni óriási munka lenne, WordPress-hez szinte mindenhez van kiegészítő.

Nyilván nem mind, de mindenféle felhő- és egyéb szolgáltatásnak van WordPress pluginja, viszont erről a Craft CMS-ről még sosem hallottam, nem is láttam még hozzá sehol plugint. Pl. hogy lehet ebben webáruházt csinálni és integrálni hozzá kész pluginnel bármely fizetési módot, szállítási módot, számlázást, piacteret, marketing szoftvert stb.?

"viszont erről a Craft CMS-ről még sosem hallottam"

Ez ugye nem mond el semmit a projektről... :D

"Pl. hogy lehet ebben webáruházt csinálni"
https://craftcommerce.com

"integrálni hozzá kész pluginnel bármely fizetési módot, szállítási módot, számlázást, piacteret, marketing szoftvert"

_Bármely_ fizetési módot WP-vel sem tudod, btw. Tudsz egy csomót, ezt aláírom - Craft ebből a szempontból (itthon) kevésbé triviálisan használható (de van mondjuk PayPal plugin, szóval nem lehetetlen), de mondjuk ahol a Stripe elérhető, ott azért nem nagyon szenvedsz hiányt. Ha meg itthon egy cég ennyit szán az alaprendszerre (csak 1.000 dollár a CMS és a Commerce), akkor ki fogja fizetni a plugin lefejlesztését is - vagy lefeljeszted saját szorgalomból, és eladod a központi áruházban, ahol nem neked kell menedzselni a fizetést, a licensz ellenőrzést, stb. Ő, ilyen a mai napig nincs WP-n - van helyette Gutenberg. :D

Szállítási mód: https://docs.craftcms.com/commerce/v2/shipping.html#shipping-rule-condi…

"a WordPress-nél ingyen vagy olcsón elérhető kiegészítőket"
Cserébe van support, ami az ingyenes WP cuccokhoz jellemzően nincs, vagy olyan is.

"És nem is GPL"
A WP világában elég szarul működik a GPL, szóval azt ne is hozd ide. Érdemes elolvasni mondjuk ezt a szálat: https://github.com/wp-sync-db/wp-sync-db/issues/76#issuecomment-1905645…

"Piaci részesedése 0,1%, WordPress-nek 32%."
Érdemes azért megnézni a használati görbét: https://trends.builtwith.com/cms/Craft
Egyébként nagyon sok magyarázat létezik erre - ezek közül az egyik az, hogy mondjuk egy Mancika nem tud összerakni benne egy nagyon szép, de 30 megás kezdőoldalú parallax csodát. :)

Erre összeraksz egy modult: https://docs.craftcms.com/v3/extend/module-guide.html, ami figyel az EVENT_AFTER_SAVE eventre az adott entry típuson (order), és API hívás(s|okk)al beteszed a marketing szoftverbe.

De erre egyébként nyilván plugin kell, és ha csak Magyarisztánban szolgáltat a cég, nem lesz rá kész plugin - ekkor el lehet dönteni, hogy kell-e a Craft, és ha igen, akkor ki írja meg hozzá a plugint. :D

"Ez a Craft CMS elég vérszegény, a WordPress-hez 200-szor több kiegészítő érhető el."

Hát bakker ha ez alapján ítélnénk meg a rendszereket... Inkább nem is ragozom.

Ha megnézed a Craft-os pluginokat, akkor látni fogod, hogy ezek nem "kulcsrakész" megoldások (pl. calendar plugin 642 000 db, és ha nincs szerencséd, akkor nem pont olyan, amilyen kell), hanem építőelemek - olyanok, mint a LEGO kockák: a _fejlesztők_ ezekkel tényleg kibővíthetik az alaprendszer tudását.

Egyébként nagyon sok olyan kiegészítő van WP-hez, ami teljesen értelmezhetetlen mondjuk Craft alatt: Custom Post Type készítő plugin (ez alapból, összekattintgatósan megy Craft-on), de mondjuk ez kb. 8 sor egy kis mu-plugins-es snippettel.

Egyébként pont az ilyen plugin-perverzió miatt indítottam is egy sorozatot, itt megtalálod a részeket (és minden hétfőn reggel 8.30-kor élesedik a következő rész): https://www.webmenedzser.hu/sorozat/plugout

"azokat a nulláról megírni óriási munka lenne, WordPress-hez szinte mindenhez van kiegészítő"
Miket? :D Azokat, amik csak simán leveszik a query string-et az erőforrások végéről? Aha, persze: van rá 46 oldalnyi találat a WP plugin repóban, de tök feleslegesek: https://www.webmenedzser.hu/snippet/verzioszamok-eltavolitasa-a-szkript…

szerk.: Fizetősség - ingyenes, ha magadnak/barátnak dolgozol vele. A valóságban ez azt jelenti, hogy ha nem kell felhasználókezelés (elég 1 user), akkor nyugodtan használd az ingyenes verziót belőle, más megkötést nem tartalmaz. Ha meg több usered lesz, akkor vedd meg 300 dollárért - csináltam már olyan WP oldalt, ahol kétszer ennyit költöttünk csak pluginekre.

A WordPress.org-on a Gutenberg plugin véleményei között nagyon sírnak, hogy így szar, úgy szar, de szerintem oda az ír inkább, akinek nem tetszik. Akinek meg tetszik, az szó nélkül használja.

Szerintem meg a Gutenberg szerkesztő pont ugyanolyan jól használható, mint a Classic Editor, cserébe viszont sokkal több mindent támogat, egyértelmű előrelépés. És nyilván a következő verziókban javítani fogják a hibákat, szóval én ajánlom mindenképp az új szerkesztőt.