"hiteles vállalkozás" : mircosoft vagy unixok?

 ( bzs | 2018. december 8., szombat - 16:41 )

Sziasztok.

Adott egy olyan cég, amely könyveléssel, meg egyéb magasabb rendű feladatokkal foglalkozik. Előírás állítólag, hogy csak ún. hitelesített programokat használjon a cég összes alkalmazottja, ergo nem használhat exceli linuxon wine alatt, mert akkor leminősítik a cégét.
Emiatt rá van szorulva a mircosoft összes marhaságára, melynek a mélyebb szakmai részéhez nem ért.

Tényleg van ilyen jogszabály a minősítésekhez?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nincs.

Szerk: a Számviteli törvény 150. paragrafustól szabályozza a számviteli szolgáltatás feltételeit:

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A0000100.TV

(Mondjuk ott sem könyveltetnék, ahol nem képesek utánanézni.)

Ez melyik gittegylet amelynek a minősítéséről beszélünk? Nem életszerű számomra az sem, hogy egy cég minden gépre vesz MS Office-t, de amúgy Linux/BSD fut a gépeken.

"mélyebb szakmai részéhez nem ért": Még szerencse, hogy ugyanúgy be lehet szerezni az üzemeltetéshez szükséges kompetenciákat mint ahogy a jelen rendszer esetében történt.

magasabb rendű feladatokkal foglalkozik.

lol

Előírás állítólag,

says who?

--
Jo, maradjon Gruevszki, ha adhatunk cserebe valakit: https://hvg.hu/itthon/20181123_Kolcsontolvaj_visszajar

A minősítés nem jogszabály alapon megy, hanem norma alapon. Amit leírsz, az általános probléma. Ez a kis- és középvállalkozások 90%-a esetében az alapdilemma. Nem csak a minőségbiztosítás, hanem általában a működésük miatt is.

Az Excel egyébként wine alatt sztem nem tudja azt, amiért a felhasználók akarják, legalábbis én még nem láttam teljesen rendben levő Excelt Linuxon. Mindenesetre az Excel a legnagyobb akadálya annak, hogy normális rendszere legyen egy vállalkozásnak, mert az Excel (és az ERP) miatt kell a Windows a felhasználók túlnyomó többségének, más miatt nem. Ez a két dolog viszont masszívan Windowsosnak tűnik. Úgyhogy marad a Linux a Windows virtuális gép alatt - 2020-ig még W7, remélhetőleg még azon túl is egy darabig, hogy mi lesz azután, az még nem világos, mert a folyamatosan ki-be kommunikáló W10-eket én pl. nem engedem be a házba.

Egyébként meg egy ClearOS, Thinstuff Windows terminálszerverekkel, RDP-vel csatlakozó Linuxos kliensekkel, értelmes virtualizáción bármilyen minőségbiztosításon átmegy, ha a menedzsment értelmes és támogató. Mutasd be a menedzsmentnek a költségkülönbözetet és lehet, hogy megnyered magadnak a meccset egy életre. Ha a menedzsment mást akar, akkor viszont ne ellenkezz, hanem szopjál csendben a Windowsokkal, jó pénzért. Tough life.

"Mutasd be a menedzsmentnek a költségkülönbözetet"

Nem hinném, hogy RDP licencekkel olcsóbb lenne a dolog. Inkább drágább. (Igen, tudom mi a Thinstuff.)

Üdv,
Marci

Nem akarok tippeket adni, de ha az rds calok árát tízszeresére emelnétek és a servereket és az sql-t meg ingyenessé tennétek, lehet, hogy igazad lenne.

Nem foglalkozom ilyesmivel.

Üdv,
Marci

Az MS-én nem biztos. :D

Idézet:
3. Do I need an RDS CAL if I am using a third-party technology like Citrix XenApp, Citrix XenDesktop, Ericom
PowerTerm WebConnect, Quest Virtual Access Suite, GraphOn Go-Global, etc. to directly or indirectly access the server software to interact with the GUI?

Yes. An RDS CAL is required for any technology used to directly or indirectly interact with the GUI. This includes (but is not limited to) using Microsoft Remote Desktop Services or other third-party software that enables multiuser
scenarios on Windows Server.

de miert ragaszkodunk az excelhez?

--
Jo, maradjon Gruevszki, ha adhatunk cserebe valakit: https://hvg.hu/itthon/20181123_Kolcsontolvaj_visszajar

Nem csak a megszokás, pedig az is önmagában majdnem verhetetlen érv. Mondok egy példát: egy 150000x50-es xlsb táblázatból egy-két pivot táblával egy gyakorlott kéz néhány klikkel olyan aggregált információt tud előállítani, aminek nincs más reális alternatívája (lehet, hogy az adatok adott csoportosítású összesítésére egy évben egy valakinek egyszer van szüksége, másiknak másik riport kell egyszer, harmadiknak marmadik és fejenként mindenkinek óránként más stb. A LO pedig már betöltésnél majdnem behal ekkora táblába, nemhogy egy pivot táblát ekkora táblából meg lehetne csinálni vele). Errevaló egy jó öreg XP egy virtuális gépben az Excellel, ami suhan, mint a szél.

Az Excelnek nincsen alternatívája ott, ahol komolyan arra használják, amire való. Ez az egyetlen ami miatt a Windows nincs még teljes egészében, szőröstül-bőröstül kukában. (Meg az ERP a legtöbb helyen, de az vállakozásonként mindenféle lehet.)

biztos igazad van. De nekem ez akkor is erosen retegigenynek tunik...

--
Jo, maradjon Gruevszki, ha adhatunk cserebe valakit: https://hvg.hu/itthon/20181123_Kolcsontolvaj_visszajar

Azért tűnik annak, mert az. Hogy mekkora az a réteg, azt nem tudjuk.

nehézen tudok az ilyesmivel vitatkozni tapasztalat hiányában.
Az tudom, hogy vannak olyan júzerek, akik adatbázisnak használják az ekszelt. 150 ezer sor is ilyesmi, már rég adatbázisban lenne a helye.
Az LO is tud kezelni 1 millió sorig táblát, mint az excel.
Viszont még az életben nem dolgoztam 150 ezer soros táblával.

Én inkább arra gyanakszom, hogy ezt tanították az oskolában, úgyhogy e van, ezt használjuk.
Pedig inkább érdemes lenne LO calc-ra meg base-re átállni. Oktatásban is.

--
GPLv3-as hozzászólás.

" már rég adatbázisban lenne a helye."

OK, dobd be egy mysql-be. És utána hogyan tovább?
Hogyan fog az egység sugarú user a 150 ezer rekordos mysql adathalmazából 3 kattintással pivotolni ad-hoc paraméterek alapján, szines-szagos lekérdezést, 3d grafikonokat rittyenteni a főnökének?
(hozzáteszem sok helyen valóban adatbázisból vagy éppen analysis services-ből jön a sokszázer rekord, az excelből kapcsolódnak hozzá, ott kezelik az adatot és gyártják az éppen szükséges kimutatásokat, transzformációkat pár kattintással)

"Az LO is tud kezelni 1 millió sorig táblát, mint az excel."

Tipikusan az a dolog, hogy a feature listában ki van pipálva, de már a huszadába is beledöglik, mig egy excel vigan elkezeli.

Az a vicc, hogy nálunk a felsőfokú végzettségűek többségének fogalma nincsen arról, hogy az ERP-ből exportált adatokkal mit kezdjen, hogyan értelmezze, hogyan használja. Tényleg azt hiszik, hogy ez adatbáziskezelés és fingjuk nincsen arról, hogy egy normális világban az ilyesmi Excelben ujjgyakorlat. Mégcsak nem is a főnöknek szóló riportokról van szó, hanem mindennapos business skills-ről, aminek hiánya alsóbb szinten is analfabétizmus. Szörnyű tapasztalataim vannak erről.

Mindenesetre - a témához kapcsolódóan - ebben az Excelnek (és a Windowsnak) nincsen alternatívája Linuxon.

"Mindenesetre - a témához kapcsolódóan - ebben az Excelnek (és a Windowsnak) nincsen alternatívája Linuxon."

A titok az, hogy a feladathoz kell eszközt választani.

De persze gyakoribb, az eszközre erőszakolják rá a feladatot, akár tudatlanságból, butaságból vagy filozófiai berögzülés miatt. Pont így van ez táblázat vs adatbázis kérdéssel is.

"A titok az, hogy a feladathoz kell eszközt választani."

Nyilván. Éppenséggel, ha lenne az Excelnek alternatívája Linuxon, akkor sztem a kis- és közepes vállalkozások messze túlnyomó többségének egyáltalán nem lenne szüksége Windowsra. Nem kell Exchange, nem kell Outlook, nem kell MSSQL, nem kell AD stb. stb. ezek vállalati szinten mind kiválthatók Linuxon robosztus megoldásokkal. Az egyetlen, amin a Linux elhasal, az az Excel. Azon viszont alaposan.

Biztos van, amit az MS Excel tud és a LO Calc nem, de ne mondd már, hogy az ilyen-olyan kis céhek többségének nem elegendő egy LO Calc, vagy akár egy awk . ;) Itt inkább arról van szó, hogy aki használja, azt ismeri, számára a számítástechnika egy szükséges rossz, és nehogy meg kelljen szoknia valami mást, mint amit eddig használt.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

kéne a veterán flag mellé olyan címke is, hogy ki találkozik nem informatikai végzettségű ügyféllel a mindennapi munkája során

Most tulajdonképpen arra utalsz, hogy zöldséget beszélek? Épp azt mondom, hogy szerintem nem infós végzettségűnek kínszenvedés lehet valami más megszokása.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

nem, arra utalok, hogy az awk és hasonló megoldások teljesen scifi az emberek 99%-ának, ebben tulajdonképpen egyetértünk

Azért volt kacsintós smiley. Az awk-t én szeretem, de ebben a kontextusban nyilván poén. A LO Calc-ot viszont komolyan írtam. Szerintem általános célra, legtöbb esetre alkalmas.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A LO-val pont az a baj, amit írsz. Ha egy vállalkozásnál a felhasználói igények 90%-ára alkalmas, akkor használhatatlan, mert a maradék 10%-nak Excel kell és onnantól HR üggyé válik a téma (Gizike úgy fogja érezni, hogy már megint vele bosztak ki, mert neki nem "jár" Excel). Ott mehet a LO, ahol az igények 100%-át el képes látni. Ilyen SME sztem nincsen. Lehet arról lamentálni, hogy miért kell Excel, de nyilván nem az a probléma, hogy ahol van, nem kellene (pl. ha nem kell, dobd ki), hanem az, hogy ahol kell, ott kötelezővé teszi a Windows-t is, ami sokkal súlyosabb következményekkel jár, mint hogy Gizike esetleg Excelben írja a leveleit, mert az "olyan jól néz ki". (Nem vicc, megvolt).

Gizike biztos, hogy nem tudja megtanulni a LO használatát - ami amúgy hasonlít az Excel használatára -, csak, mert az OKJ-s tanfolyamon Excelt mutattak neki? Azért, mert az elején szokatlan neki, még nem kell kirúgni Gizit, s nem lesz ez HR kérdés.

Nekem meg adtak a munkahelyemen notebookot Windows 10-zel, rajta van az Excel is, de már átkonfiguráltam, hogy LO Calc nyissa meg a file-okat. Kell a fenének Excel. Aztán fent van a gépemen a Windows Subsystem for Linux, de egy idő után elszakadt a cérna, vettem magamnak egy notebook-ot, feltettem rá egy Fedorát, s most az is az asztalomon van. :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

> még nem kell kirúgni Gizit, s nem lesz ez HR kérdés

Nem a kirúgásra gondolt szerintem, hanem hogy X-nek jár valami, Y-nak nem, akkor Y balhézni fog. Fejből nincs meg melyik légitársaság, de utána lehet járni: cabin crew adott egy csomagocskát az egyik nőnek a fedélzeten, mire egy-két sorral mögötte egy indiai öreg elkezdett reklamálni, hogy ő miért nem kap. Hadakoztak egy darabig a stewardess-szel, mire kapott ő is egy kis csomagot. Kibontotta, tampon volt benne.

:)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Idézet:
Ha egy vállalkozásnál a felhasználói igények 90%-ára alkalmas, akkor használhatatlan, mert a maradék 10%-nak Excel kell

Vagy ha a 90%-ra elég (egyébként szerintem az átlag SME-nél _jóóóval_ magasabb az arány ;) bár lehet azért, mert túl sok Gizikével találkozom), akkor a maradék 10%-re az IT adhat más választ is (célrendszer), mint behozni a cégbe a nem egységes szoftverkészlet szopását...

(és elismerem, hogy van, ahova _kell_ az Excel, mert a júzerek abban szeretnek terabyte-os kockákból reportolni, de lássuk be, a legtöbb SME-nek összesen nincs terabyte-nyi adata, még akkor se, ha a telepített Windowsokat és a Program Files mappákat is bele vesszük :) )

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

"Vagy ha a 90%-ra elég (egyébként szerintem az átlag SME-nél _jóóóval_ magasabb az arány ;) bár lehet azért, mert túl sok Gizikével találkozom), akkor a maradék 10%-re az IT adhat más választ is (célrendszer), mint behozni a cégbe a nem egységes szoftverkészlet szopását..."

A 10% jelentős része kivülről érkező file, amire Gizike ha nincs Excelje, akkor is csak bámul, mint a moziban, ha megtanítjuk neki a LO-t... Más része meg tényleg csak Excelben megy hasznosan, nem éri meg célrendszert csinálni. Sztem SME körben legtöbbször nincs IT-s, nem is telik célrendszerre, teli vagyunk Gizikékkel, akik érzelmi alapon élik meg, hogy van-e nekik Exceljük (bár az utóbbi időben lassan kétszerannyiért se találunk feleannyira értelmeset se) és kényelmesebb az egységes szoftverkészletet azzal elérni, hogy az üzleti modellbe beépítjük a Windowst, az egész ezzel a döntéssel járó szarheggyel együtt. A franc fog küzdeni értelmesebb környezetért árral szemben.

Innen szép győzni.

Mondjuk ha a thinstuffos cumóra (ugye kell hozzá RDS CAL) még az officet is feltelepítetted lehet költséghatékony , de SAM bácsi nagyon fog sírni. Persze ha ott van minden thincliented mellett a dobozos Office, vagy minden userhez 365 subscription akkor nem szóltam.

Jól mondod. A költséghatékonyságban azonban az üzemeltetés is számít. Pl. 50 db klienske 2A-es táppal versus 50 db Windows PC 300W-os táppal nem mindegy, csak szigorúan áramfogyasztás ügyében sem. Plusz Béla költsége, aki elment nyugdíjba és nem kell már csavarhúzóval a fogai között rohangásszon a Windowsok előtt ülő ideges usereket ápolni. Az 50 db passzív hűtésű klienske literally maintenance-free (7 éve vettük őket, tudom).

Amint az Excelre megoldást találok, úgy kilövöm a maradék 2 db Windowst, mint a szél. Bye RDS CAL, bye MSOffice.

> SME
> IT

pick one :)

az ilyen 10+ fős vállalkozásokban jó, ha van egy részmunkaidős "rendszergazda", aki félévente felrakja a weboldalra az "árlistás excelt"

Az SME az EC definíciója szerint < 250 ember... abba már belefér egy IT :)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

De vajon milyen az eloszlás? 10 vagy 250 fős vállalatból van több? :)

Attól függ, hol nézed ;) http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qta006.html

De a kisvállalkozás (> 10, < 50) és a közép (> 50, < 250, részletek: http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/pdf/kkv16.pdf 3. old) kb. mindenhol azonos.

Szerk.: Ja, ez a munkavállalók megoszlása... akkor kb. 1:3-1:5 lehet az arány (nem keresek tovább, mert menne a kutya sétálni :) ), de munkatársak számában kb. pariban vannak :)

Szerk II.: Nem is lőttem nagyon mellé az 1:5 aránnyal: http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qpg001b.html Ha meg hozzávesszük, hogy a 20-49-es kategóriába már talán belefér egy főállású IT-s (remélhetőleg), akkor megint pariban vannak a < 20 és a > 20 kategóriák :)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

"Ha meg hozzávesszük, hogy a 20-49-es kategóriába már talán belefér egy főállású IT-s"

Nem fér bele. Olyan meg aki BI-vel is foglalkozik, 250 alatt sem fér bele.

Ide csak azért írok, mert kíváncsi vagyok, lehet-e még keskenyebb boxban a válasz.

Kicsi a monitorod :-P

Nem biztos. Én például nem full screen-re nyitva használom a böngészőt.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ja kérem, aki egy monitorral senyved... :-) Oké, itthon én is, de melóban több van, ott simán belefér, hogy az egyiken full screen-ben a böngésző egy rakat nyitott tab-bal.

LO base

--
GPLv3-as hozzászólás.

OK, sok sikert hozzá. De tényleg.
(irgalmatlan messze van a base egy excel-es BI frontendtől. És akkor még alap dolgokról beszéltünk, nem analysis service-es hiperkockákról)

"OK, dobd be egy mysql-be. És utána hogyan tovább? "

Erre vannak a reporting tool-ok szerintem. Igen, az egyetemen még mindenki Excelt tanul 2018-ban is és nem ismer mást! Pedig csak meg kéne mutatni, hogy van más lehetőség is!

Ez generálja azt a tévhitet a felhasználóban, hogy a feladat csak Excellel oldható meg. Az Excel egy nagyon jó táblázatkezelő program, de mindenre való szerintem.

Ágyuval is lehet verébre lőni, de az nem túl hatékony. Az Excel az irodában mindenkinek ott van a gépén, a használata nem informatikai ügy, hanem mindennapos skill, mint a levelezőrendszer vagy a belső fájlrendszer használata. Egy SME-nél nem lesz olyan informatikus, aki betanítaná a sales managert arra hogy mi fán terem a multidimensional OLAP analytics. Iskolából meg az Excel sem jön a fejekben, nem hogy ilyesmi.

+1

"Ágyuval is lehet verébre lőni, de az nem túl hatékony."
150 000 + sornál, már nem érezném, hogy ágyúval verébre lenne.

"Az Excel az irodában mindenkinek ott van a gépén"
Pont arról szól a post, hogy miért kell a Windows és az Excel. Tegyük fel,hogy van választási lehetőséged és most kell összerakni egy jó megoldást.

"Egy SME-nél nem lesz olyan informatikus, aki betanítaná a sales managert arra hogy mi fán terem a multidimensional OLAP analytics."
Szerintem az informatikusnak (értem alatta azt,aki üzemelteti a rendszert) NEM dolga betanítani az alkalmazottat.
Egy sales manager, meg nem baj, ha tanul pár hasznos dolgot, ahelyett,hogy hülyeségeket beszél, meg értelmetlen feladatokkal halmozza el a beosztottjait.

"Iskolából meg az Excel sem jön a fejekben, nem hogy ilyesmi."
Nem igazán értem ezzel mire szerettél volna utalni. Szerintem akármilyen iskolát nézünk a legtöbb helyen ma is MS termékeket oktatnak. A miértjét most nem fejtem ki,mert kapcsolódik ide közvetlenül.

A fenti mondatok több évnyi tapasztalatból jönnek. Dolgoztam olyan helyen, ahol az Excel volt a mindenható. Napról-napra több kérés jött, hogy ilyen, meg olyan kimutatásokat, grafikonokat trendeket kellett gyártani. Aztán mikor elkezdtem optimalizálni (optimalizálást SQL query-kkel) a reggeli 2-3 órás táblázatgyártás, lement 1 órára. Tehát az Excel helyett egy SQL backend és egy reporting toolnak igenis van értelme. Ha ott lett volna lehetőség, akkor bevezettem volna egyet, mert egy-egy riportot könnyen elő tudott volna állítani bármelyik vezető egy szép GUI-n, én meg max. okosítottam volna a néha a háttérben. Továbbá ugyanaz a riport más számára más paraméterekkel meghívva lehetett volna ugyanolyan hasznos és nem 20-30 füles excel táblákat gyártani, meg összesítő fület varázsolni pivot table-ből és, akkor napi szinte,hogy legyen benne ez is ,meg ez is.
Ha egy ilyen helyen lehúz valaki kb. 5 évet utána neki is változik a véleménye az Excel használatát illetően vagy dolgozik tovább az Excellel, mert neki úgy is megfelel.
Én az előbbi réteget erősítem, aki nem feltétlen szereti az értelmetlen, felesleges munkát, hanem nekiülök és optimalizálok, fejlesztek és megpróbálom egyszerűbbé, élhetőbbé tenni a munkám. A keletkezett szabadidőben pedig követem az informatika fejődését és tanulok olyan dolgokat, ami a szakmai fejlődésem elősegíti.

Én azt a 150k-t levinném kb százig. Amúgy +1

Aki nem report generálót használ, az meg is érdemli az excellel való szopást, vegye csak a windowst meg az office licenszeket...

"Erre vannak a reporting tool-ok szerintem."

Mondanál pár példát, amire érdemes volna lecserélni az excel-t, mint általános BI frontend-et, amiben a user összekattintgatja amire éppen szüksége van?

+1. De ha ő nem, akkor majd jön hájblézer kartács, aztán ő is jól megszakérti a dolgot :-D

Konkrétumot most nem tudok írni, mert évek óta nem kerültem ezzel a problémával kapcsolatba (szerencsére). Ha most elém kerülne, akkor sem szaladnék el és biztos keresnék/tesztelnék pár programot, majd kiválasztanám, ami a legjobb szerintem, majd pár embert bevonnék a managerek közül tesztelésre és a legjobban kézre álló opciót javasolnám bevezetni.

Nem azt akarom mondani, hogy ez-vagy-az jobb, de láttam több olyan helyet, ahol a reportingra MS Access-t használtak.

Szóval azért azt mondani, hogy csak az Excel, az túlzás.

Egyébként ha jól rémlik, az utolsó helyen, ahol jártam, valami webes cuccot használtak. A nevére nem emlékszem. Megetették az adatforrással, az meg egyszerűen és szépen ilyen-olyan színes szagos ábrákat dobált belőle.

PowerBI?

Az mondjuk nem rossz, ha nem gyakran változnak az igények, de erről se gondolnám, hogy egy átlag user megoldaná benne a saját problémáit.

PowerBI-t nem ismerem.

Gyors Google keresés után azt hiszem, talán a tableau lehetett.

"arra gyanakszom, hogy ezt tanították az oskolában, úgyhogy e van, ezt használjuk"

Nem kell ostobának nézni a felhasználókat, szerintem. Nem véletlen, hogy az Excelt használják ilyesmire, sok-sok helyen. Alighanem ott a legjobb az áldozatok és élvezetek aránya.

Üdv,
Marci

Mert a marhanagy táblázatban vért izzadó gép mellett nagyon nehéznek és fontosnak tűnik a munkakör. Látványosan lehet szenvedni. És persze jobban kifizetődő látványosan szenvedni, mutatni a managementnek, hogy milyen keményen dolgoznak, minthogy hatékonyan dolgozzanak. Akkor könnyűnek tűnne a munka és még esetleg le is építenének valakit, mert a gép másodpercek alatt csinlná meg azt, ami órákig tart szenvedősen és látványosan csinálva. :D

Nem kell ehhez az excel-ig menni, egy tetves beosztást nem képesek boltvezetők megírni szenvedés, nyafogás nélkül, szerinted mennyire örülnek, amikor mondom nekik, hogy erre biztos van program?

Más munkájának lenézése, lvl 999.
Nem azt mondom, hogy nincs ilyen, hanem azt, hogy nem ez a fő ok, távolról sem.

Az egymásba gabalyodó, menedzselhetetlen és nem ritkán átvehetetlen Excel-szörnyek hátterében sokkal gyakrabban van a kényszer mint a lustaság.

Üdv,
Marci

Szerintem egy cegnel celnak kellene lennie, hogy az excelben rendszeresen elvegzett monoton feladatokat egy single page applikacioval automatizalja.

A vilag efele megy. Az excel szep meg minden, de felulrol korlatos. Es ezt a korlátot kb. 2000-ben el lehetett erni. Azota a vilag halad. Az excel meg csak excel marad. Ribbon ide vagy oda;)

Mondok egy peldat, ez igaz nem excel.
Rengetegszer jelentkezesi lapot kell kitolteni rendezvenyekre. Igy ment a .doc fajl kuldozgetes. Sokkal tisztabb erzes volt csinalni ra egy weboldalt ahol be lehetett kattintani, hogy jon az illeto es adatai.

De eddig barkivel leultem, es az adott feladatot atbeszeljem amit eddig excellel oldott meg. Mindig kiderult, hogy ez egy kenyszermegoldas volt:
https://xkcd.com/763/

Van meg mas peldam is, pl. arajanlat osszehasonlitot-archivalot is irtam, ami tipikusan excelben ment addig.
De *csak* azert mert ossze kellett adni az arajanlat teteleit.
Megírtam markdownban, be lehet includeolni az eredeti html-t, pdf-t. Es a tablazat egyik oszlopat ki lehet jelolni hogy adja ossze es updatelje az egyik %valtozot%.

Millio peldam lehetne, de remelem a mondanivalom atment. Az excel az csak egy business logic prototipizalasara valo.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"Millio peldam lehetne, de remelem a mondanivalom atment. Az excel az csak egy business logic prototipizalasara valo."

Oké. Legyen így. Tehát szerinted az a megoldás, hogy mindenhol vegyenek fel egy fejlesztőt, aki remélhetőleg elsőre megérti az üzleti logikát, és minden egyedi feladathoz gyorsan fejleszt egy alkalmazást egy Excel prototípus alapján?
Vagy hogy?

https://xkcd.com/1205/

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ez annyira jó táblázat. Mindig, amikor látom, tetszik. El kéne mentenem :-D

Van egy probléma, amivel hetente egy órát el kell töltenem, ráadásul idegölő. A táblázatból kiderül, hogy 10 napot nyugodtan tölthetnék a megoldásával. (Valójában nem, 5 évig nem kell, csak talán 2-ig, szóval legyen 4 nap). Van még 3,5 napom, mert kb. felet vacakoltam már vele.

Nem csak a munka mennyisege, de a minosege is szamit!

Ha egy szar, idegolo, favago munkat le tudsz cserelni erdekes, kreativra, azzal akkor is jol jarsz, ha sokaig nem terulne meg. Ha tanulsz belole, es a kovetkezot annyival konnyebben oldod meg (vagy pl. a munkaeropiaci ertekedet noveli), meg jobb.
Persze ez szemelyiseg/emberfuggo. Van, aki a favago munkara alkalmas csak, es teljesen kikeszul, ha valami kreativat kernek tole.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

„egyedi feladathoz”

De lehet simán az is, hogy eleve hozzáértőt vesznek fel.

Abból sok van, többségük már úgy született.

Mint ahogy excelhez értő is. grat.

"az excelben rendszeresen elvegzett monoton feladatokat" - ilyen is van, de tapasztalatom szerint ezek töredékét teszik ki az Excel-fileoknak. És ha találsz is ilyet, mindjárt ott bujkál mögötte egy kupac folyamatdefiniálási, folyamatváltozékonysági, törzsadatkezelési, adatisztasági, adatformátumbeli kérdés, amik neked rontanak, ha alkalmazást akarsz faragni az adott fileból és rútul megdrágítják a dolgot, ráadásul nem ritkán a Felhasználó is boldogtalanabb lesz, mert amit eddig megoldott maga pár képlet módosításával, amiatt most Hozzád kell fordulnia és beütemeztetni a dolgot, pedig az eredmény tegnapra kell.

"Az excel az csak egy business logic prototipizalasara valo." - pont az ellenkezőjét gondolom. Egy Excel-fileban leírt logikából alkalmazást írni, az maga a gyötrelem. Ugyanis, ha valamit éppen igencsak nehéz kideríteni (tudtommal) egy Excel-fileról, az a szükséges kiszámítási sorrend. A program elkészítéséhez pedig pont erre van szükség.

Üdv,
Marci

"Rengetegszer jelentkezesi lapot kell kitolteni rendezvenyekre. Igy ment a .doc fajl kuldozgetes. Sokkal tisztabb erzes volt csinalni ra egy weboldalt"

Milyen funkciói voltak az oldalnak és nagyjából hány munkaórába került a fejlesztése?

ha 1x megcsinaltad, akkor kb. copy-paste-elheted a vhost-ot. Es ebben mar a gdpr bs is benne van, amit testre szabhatsz. Igy akar 0 ora is lehet a fejlesztese...

--
Jo, maradjon Gruevszki, ha adhatunk cserebe valakit: https://hvg.hu/itthon/20181123_Kolcsontolvaj_visszajar

És az első vhostot mennyi volt megcsinálni? Van-e olyan ember a cégnél, aki hallotta már a vhost szót? Van-e olyan webtárhely, amihez az adott business unit hozzáfér, és nem kell ticketben lekérni minden nap a jelentkezők listáját? Stb.

Most mondok egy elkepesztot: az elomunka qrva draga.

Mondok meg egy megbotrankoztatot: barhova beteszem a labam csak a fullaszto kaveillat van, munka meg csak ugy tessek-lassek modjara.
Ha itt ki lehet rugni 4 embert, ugy hogy helyette felveszel egy programozot, akkor meg kell lepni.

Persze nem lehet a vilag minden problemajat leprogramozni, de nem is oldjak meg a vilag minden problemajat a dolgozoid.... :)

Vagy most megy az, hogyha ugyis benn van 8 orat, es ugyis kapja a fizetest, akkor belefer az excelben a fajl kuldozgetes?

Persze van olyan munkakornyezet ahol tehetetlen az ember, de ott nem is a ceg teljesitmenyebol jon a bevetel, hanem palyazgatunk, fix megrendelonk van, esetleg onkormanyzat. Es maris fel lehet venni az allami munkatempot...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Oh, hány helyen láttam, hogy felvesznek egy one man hero-t, akivel a szerver és desktop üzemeltetés mellett minden belső (jellemzően egyébként hót felesleges) fejlesztést megcsináltatnak, miközben tonert cserél, XLS KT-t tart, valamint usereket lockolgat.

Ebből nyilván egy átgondolatlan és a használhatatlanság határát súroló, biztonsági hibák és felesleges élőmunkát tartalmazó, dokumentálatlan rendszer épül, amit emberekünk egy idő után megun és lelép.
Ezt hallva a vezetők pedig tanácstalanul fogják a fejüket, hogy merre tovább és vadul elkezdenek kapálozni, a bekért service provider-ek ajánlatait elnézve sírva fakadnak és felvesznek egy másik hero-t.

Ennél jobb az xls, vagy az eventbrite.

temara visszaterve - minden uzlet munkafolyamatahoz nelkulozhetetlen
az excel hero szintu kezelese - en azt mondom:

ahol tenyleg mar hero szinten kell tudni az excelt hasznalni,
mert "nelkulozhetetlen", ott azt a celfeladatot erdemes leprogramoztatni, es az
excel hasznalatat olyan szintre lebutitani, ahova mar barmifele tablazatkezelo eleg.

Persze lehet excelbol webaruhazat uzemeltetni, csak minek.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ez az elmélet. A gyakorlatban az Excel azért győz, mert mire a célapp fejlesztése elkészül, addigra már az n-edik feladattal dolgozik a hero user Excelben. Nem is emlékszik már arra, hogy az eredeti specifikációban mi miért volt. Egyszerűen a fejlesztés nem ér oda, amit tíz értelmes ember Excelben a saját munkájához BI alapon folyamatosan megcsinál.

Mind úgy képzelitek el, hogy a user specifikál, a fejlesztő fejleszt, de ez a feállás speciális eset, mert valós környezetben mire a specifikáció elkészül, addigra már senkit nem érdekel az eredménye, mert már más specifikáció lenne az aktuális. Az Excel erre való. Aki nálunk meg Excel hero, az a való világban mind Gizikének a titkárnéninek, mind a 12 sales managernek és az összes osztályvezetőnek a kisujjában van. Ezért dolgoznak jó pénzért sikeres cégnél. A rendszerszervezők és a programozók meg azokon a feladatokon dolgoznak, ahol az algoritmus élettartama legalább tízszerese a fejlesztés időigényének.

Ahol ezt nem éri el, az marad Excelben.

ugy ertem, egy fiktiv open source projektben gondolkoztam, amiben van egy faek egyszerusegu, skin-nelheto oldal, ahol be lehet allitani, mit csinaljon az adatokkal, milyen mezoket kerjen le, whatever. A vhost szot meg eleg annak ismerni, aki a ceg weboldalat kezeli...

--
Jo, maradjon Gruevszki, ha adhatunk cserebe valakit: https://hvg.hu/itthon/20181123_Kolcsontolvaj_visszajar

Mondjuk erre igazából egy Google Forms is elég lenne. :)

Ez pont 0 forintba kerult, mivel egyebkent is kertunk egy weboldalt,
es ezt puszira beraktak (utolag szoltunk, meg azt se mondhatjuk, hogy belekalkulaltak az arba).

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ebben azert az is benne van ,hogy rengeteg cegnel nincs BI csapat.

Mi peldaul azzal foglalkoztunk ,hogy ezeket az excel szornyeket irtsuk es a business analyst ne azzal szorakozzon minden hetfon ,hogy kulonbozo "report"-okbol meg 3 oran keresztul vagjon adatot lookupoljon keresztbe kasul meg pivotokat gyartson hanem hogy keszre gyartsuk neki a data feed-et amit csak betolt a kesz reportjaba jobb esetben csak megnyitja power bi-ban...

Ezzel az a probléma, hogy ezek mindíg ilyen "ó csak ez 5 perc" című dolgok, miközben a fenti egyszerű űrlapnál:
- Elmegy két ember ideje a specifikációra, de nevezzük kezdő beszélgetésnek
- Történik valamennyi fejlesztés
- Megnézi a "megrendelő", hogy megfelelő-e
- Javítások
- Kiderül a GDRP megfelelőség kérdése is, további javítások
- Élesítés satöbbi

Egy .doc/.xls vonalhoz képest az egyszeri időbefektetés általában rémisztő, hiába van belőle óriás időnyereség hosszútávon, és egyik oldalról sincs erőforrás hozzá.

Hmm nekem úgy tűnik ez a taktika bevált vagy huszonöt éve tartósan a Microsoftnak, valami változás várható e téren is?

Jó, de az alapvető probléma nem az, hogy 150 ezer rekord, hanem, hogy ezekkel az adatokkal dolgoznának is.

Előző munkahelyemen a salesnek volt egy 40x50000-es Excel táblája. Abból ment az árazás meg a rendelés. ERP-ből meg más adatforrásokból egy PHP scripttel ki lett nekik generálva egy MSSQL táblába az adat, amihez meg volt két Excel tábla a megfelelő képletekkel, feltételes formázásokkal.

(Miért MSSQL? Mert az volt kéznél benn az irodában és azzal volt a legegyszerűbb egy RO adatforrást belőni nekik AD authtal. Szóval az, hogy adatbázisban van az adat még nem zárja ki az Excel használatát)

Lehetett volna rá programot írni? Lehetett, sőt egyes dolgokra készült is egy jóval komplexebb megoldás. Másrészről meg ebbe is belekerült párszáz óra (beleértve a PHP scriptet is), míg kialakult a végleges forma - ami igazából folyamatosan fejlődőtt és a legtöbb dolgot a salesek meg tudják oldani maguknak. Szerintem még ma is fejlődik, csak már nem dolgozok ott.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Menj el bármely picit is nagyobb kereskedőcéghez.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™