A Firefox piszkálja a hangkeverőt

 ( sigellef | 2018. november 27., kedd - 22:31 )

Üdv!

Ha zenehallgatás közben böngésző fut, előfordul, hogy véletlenszerűen a "front" csatorna felugrik maximumra, a "master" és a "PCM" pedig letolódik a felére. Ha youtube-on nézek valamit, akkor ugyanezt megcsinálja minden egyes video elindításakor.

A Firefoxban sehol nem találok olyan beállítást, ami a mixerre vonatkozik.

( A jelenség elég idegesítő, lehalkul és betorzít, olyan, mintha a végfokban az egyik végtranzisztor szállna el mindkét csatornán... amikor először csinálta, ugrottam is kikapcsolni :D )

A probléma azóta áll fenn, mióta Ubuntut használok, 16.04 és 18.04-en is fennáll.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ez nem tudom hogy sikerül neki, hisz tudtommal csak pulse-t kezel. Alsához nem is tud nyúlni.
Szóval lehet visszahozzák az alsa támogatást?

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

A pulse-n keresztül csinálja. Ha a "hangerőszabályzót" (ami a hangszóró-ikonról gördül le), akkor az ezt a három potit csavarja egyszerre... szépen látszik, ha a gnome-alsa-mixer is meg van nyitva. Ez nem lenne baj, mert a gnome-alsa-mixer-ben lehet kézzel finomítani, a baj az, hogy a Firefox ezt random szétcseszi... (ezekszerint a pulse-t piszkálja)

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Hasznalj Qubes OS-t. A kocsogolo firefox egy (eldobhato) virtualis gepben futna, igy nem tudna hozzanyulni a rendszer fo mixerehez, csak a sajat VM-en belulijehez. Ennek a hangeroallitason kivul is sok elonye lenne, utre-fore jonnek a JS sandbox escape-ek, linux privilegiumszint emelesek. Ez csak rosszabb lesz: a google a mozillaval azon dolgozik, hogy a web oldali JS ujra kilasson a sandboxbol az user file-okra.

Ha ezt elsore soknak erzed, kiprobalhatod ugyanezt pl. host Ubuntu->virtualbox->bongeszos Ubuntu->firefox modon is. Csinalhatsz eldobhato VM-eket a snapshot funkcioval, guest additions telepitese utan a Qubeshez hasonloan mukodik a host-guest copy-paste, a desktop-integracio, file mozgatas.

Ennel a Qubes annyival jobb, hogy XEN van legalul, ami (meretenel fogva) sokkal kevesebb hibat tartalmaz, mint a Linux kernel + Virtualbox (sot ugy van konfigolva/patch-elve, hogy a xen security advisory-knak is csak 18%-a erinti a qubes-t (mai statisztika)), szigoruan szurt csatornan kommunikalhatnak a guest VM-ek egymas es a host kozott (pl clipboard es file mozgatas, ), amivel egy csomo minden automatizalhato. Ez az egesz VM letrehozas-eldobas egy kattintasosra meg van csinalva. Meg egyeb nyalanksagok.

Az ellen nem ved: xen exploitok, firmware hibak (reszben megis ved: pl wifi es USB kontrollerek drivere kulon VM-ekbe szamuzve), HW szintu (pl. CPU) backdoorok.

:D

Próbáld meg ezt a /etc/pulse/daemon.conf -ba:

flat-volumes = no

Aztán relogin és csekkold megint.