Unity7 jelen állapota és jövője

 ( jevgenyij | 2018. november 1., csütörtök - 13:26 )

Bár én személy szerint sohasem voltam rajongója a Unity desktopnak, tény hogy vannak akik megszerették vagy minimum megszokták. A Gnome3-nál még szerintem is jobb a Unity.
Vitathatatlanul voltak pozitívumai a Unity desktopnak bár az utolsó pont unity2d már régóta nincs karban tartva. Pedig például headless rendszereknél jól jönne ha valaki unityt kedveli.
Létezik egy team amely karban tartja még ISO-kat is készítenek.
Aki ezt napi szinten használja főleg nekik szól a kérdés. Mennyire van jövője a Unity7-nek, főleg 2021 után?
A Unity8-cal kapcsolatban szkeptikus vagyok, hogy az valaha production ready desktoppá válik. A Unity7 viszont készen van csak karban kell tartani, ami még mindig nagy feladat. Beaudoin igen lelkesen vágott bele a Unity életben tartásába szóval legalább az új kezdet ígéretes.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Lehet igazi halottak napi fórumtéma ez, de reméljük csak véletlen az egybeesés.


Normális HUP-ot használok!

Az holnap lesz.

A Unity olyannyira nem halott, hogy az Ubuntu Touch utód UBports az nem más mint egy armhf a még Unitiy-s Ubuntu-ból. Nálam is itt figyel egy Ubuntu 16.04 (OTA-5) a Nexus 5-ön (igaz nincs még belakva, viszonylag friss váráslás és nem volt még időm rá, csak feltenni). Ez a friss megjelenés adta az ötletet, hogy kipróbáljam: https://distrowatch.com/?newsid=10327
Desktop-on azért azt mondja: "Desktop Experimental: Install the Unity8 desktop on Ubuntu 18.04 and 16.04" (Core Devices között a legalsó és ide visz: https://unity8.io/)
Szóval van akik viszik tovább.

16.04-en ezt használom és most, hogy váltok 18.04-re, kipróbáltam ott is. Teljesen rendben van a működése, mindent tud, amire szükségem van.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

+1

18.04-en sajnos komolyan be tudnak zavarni bizonyos Gnome 3-as komponensek. MinimalCD-ről telepítve viszont teljesen rendben van.

Akkor azért adódnak problémák.

Szóval:

sudo apt-get purge --auto-remove ubuntu-gnome-desktop
sudo apt-get autoremove
ha már van rendszer

vagy

új install esetén az általad írt minimalcd, illetve a ubuntu-unity-amd64.iso telepítése.


Normális HUP-ot használok!

Ha egyedül van, akkor teljesen jó. Persze várható volt, hogy előbb utóbb lesz valami gikszer. IMO ahogy változik a Gnome 3, úgy lesz egyre nagyobb meló karbantartani a Unity7-et.

2021-ig biztos a jövője, mert addig hivatalosan előforrásaival is mögötte van a Canonical a 16.04 supportja miatt. Utána kérdéses, mire jut a Unity7 mögött szerveződő önkéntes csapat, ha a Unity8 addigra nem nő fel prod ready utódnak.


Normális HUP-ot használok!

Pl. nekem nagyon megtetszett az ablakfejlécbe rakott menü és nem találtam meg más ablakkezelőben. Amúgy meg annyit várok, hogy tudjon programokat elindítani és azok között váltani. Eredetileg az LXDE-t akartam, mert annyira kevés erőforrást eszik (a tiled window managerek nem játszanak nálam), de ez a menü megoldás nagyon megtetszett.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Valóban, a Globalmenu tényleg nagy találmány. Én még a keresőt szeretem, mert gyors és releváns.