Windows 10 + Behringer UMC202HD

Fórumok

Sziasztok,

Nemrég vettem egy Behringer UMC202HD külső hangkártyát, hogy tudjak rögzíteni normális minőségben basszusgitárt. Cubase-ben rendesen is megy ASIO multi driverrel, viszont a Windowsban a rendszerhangok, vagy pl youtube már csak nagyon torz minőségben működik. Kb olyan mintha "bugyborékolna", vagy víz alatt hallgatnám. A magas hangok ilyenkor átjönnek (pl gitár egy zenében), viszont a mélyek már nem.
Tudnátok tippeket adni a megoldásra?

Hozzászólások

USB-n csatlakozik a PC-hez, ami fel is ismeri mint hangkártyát. Az eszközön van dedikált monitor port, ahova a füles van dugva, ezen lehet direktben hallgatni a bemenetet (gitár), és/vagy hallani a PC-ből jövő hangot
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Szerintem a hozzászólásra gondolt.

"Balázs Cirok
• Windows 10 (64 bit) és Linux (Ubuntu Mate 17.04 64bit) is alatt is működik, utóbbi esetén semmiféle extra meghajtó program nem kell.
• Két gitárokhoz készült modellező programot próbáltam ki
◦ Guitar Rig 5 Player, 64 bit (ennek csak 64 bites verziója van)
◦ AmpliTube 3, 32 bit (valami miatt az AmpliTube 4 ami csak 64 bites, nem indult el…)
• A notebook amin használom egy Intel Pentium B960 (2 mag, 2 szál, 2M Cache, 2.2 GHz) processzort, 8GB memóriát tartalmaz, a fenti két program gyárilag megadott minimális erőforrásigénye Intel Core2 Duo (2 mag, 2 szál, 4 – 6 MB cache, 3.0 GHz), 4GB RAM, Windows 64 bit. A Pentium B960 egy modernebb CPU, de lassabb, és kevesebb átmeneti tárral (Cache) rendelkezik.
• A hangkártyának saját ASIO meghajtója van, a Guitar Rig 5 Player viszont felteszi az ASIO4ALL aktuális verzióját, és ez megkeverheti az embert, a beállítás során át kell állítani az UMC ASIO-ra a ki- és bemenetet.
• A Guitar Rig 5 Player mivel 64 bites jobban igénybe veszi a CPU-t – ez ugye egy mobil CPU, és csak 2 MB Casche van benne, míg egy Core 2 Duoban 6MB – így csak „Low Latency” késleltetésre állítva működik, szemben az AmpliTube 3-al, ahol „Minimum Latency” beállítása esetén ahol gyakorlatilag nincs (0.012 ms) eltolódás, akár hány effektet, erősítőt, hangfalat...stb. modellezel.
• A Traction 6 (T6 DAW) ingyen letölthető, és aktiválás után nem fogod hallani az erre figyelmeztető sustorgást ami természetesen a felvételen is megjelenik, hiszen a lényege az ennek a szoftvernek, hogy az UMC ASIO-t használja be- (pl. a AmpliTube3 kimenete) , illetve kimenetnek.
• ÖSSZEGZÉSKÉNT: ezzel a külső USB 2.0-s hangkártyával 2 hangszer/mikrofon bemenet kezelhető egyszerre, és leveszi a terhek jelentős részét a számítógép processzoráról, még ha az egy 2011-es modell.
• Ha zúgást hallasz, az azért van, mert az erősítő amit modellezel a valóságban is zúg…:-)"

Bár sem ezt a szerkezetet, sem a Win 10-et nem láttam még, de megpróbálom körülírni. ;)
Miközben csak feltételezem miről beszélsz.

Pótkérdés: Tényleg basszusgitározás közben filmet nézel és rendszerhangokat hallgatsz? :-D

Mere megy a "hang"?

gitár - hangkártya - asio - cubase
youtube - audio service 1 - kernel mixer / resampling - audio service 2 - hangkártya (esetleg asio)
rendszer - kernel mixer / resampling - audio service 2 - hangkártya (esetleg asio)

Ez nem szokott jól működni.

Külső DAC/ADC esetén én így csinálom:
- alaplapi hangkártya lekapcsolva
- rendszer hangok nincsenek
- a rendszer a 3-4. csatornára megy és az kikapcsolva (már, ha van ilyen lehetőséged)
(firefox nem szól, youtube nem szól, stb. csak ha felkapcsolom)
- windows audió szolgáltatás lekapcsolva
- pl. vlc az 1-2. csatornára, foobar2000 az 1-2. asio csatornára

Az utolsó sorból azt kell észrevenni, hogy az egyetlen domináns lejátszó kezében van a kimeneti sample rate. Ha közben más forrás más mintavétellel játszana, akkor nem tud.
Külső felvételkor pedig nem hallgatok semmit, így a felvevő eszköz a meghatározó.
---
Kiegészítő megoldás, ha a sample rate értékét fixen tartod. Win XP esetén 44,1kHz - magasabb verzióknál 48kHz. Mindenképpen végig kell gondolnod az adatutakat és megfelelően beállítani a hangeszközök használatát. Ebben az esetben lehet egy komoly korlát: A nagyeszű Realtek driverek szerint ők ez elsődleges és egyetlen hangkártya. Ennek a kiiktatására külön gondot kell fordítani!

Ilyen beállításokkal működhet a következő:
- a bemeneten rögzítek asio-n keresztül
- első hangszórókon filmet nézek (ok, hallgatok)
- az egyik hátsó hangszórón (esetleg az alaplapi hangkártya be- és/vagy kimenetén) szkájpolok - bár ehhez kell a windows audió

Nos megpróbálom kicsit jobban körülirni a problémát.

Merre megy a hang?

Gitár -> Behringer UMC202HD --|USB2|-> PC -> ASIO driver-> Cubase (majd pedig vissz a Behringer monitorportjára)

Mit szeretnék?
Azt, hogy a hangkártya Cubase futtatáson kivül (mert akkor a cubase lockolja a deviceot magának) úgy működjön mint egy "rendes" hangeszköz a windowson.

Cubase használata közben a hangok tiszták, nincs vele probléma, viszont amikor a Cubase nem fut és pl youtubeozni akarok kábeldugdosás nélkül, akkor jön elő a témainditóban leirt jelenség, miszerint a mély hangok elvesznek, "bugyborékol" ...stb.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Nekem majdnem pont ugyanez a kártyám van. Ha új eszközként csatlakoztatom a géphez akkor 1 csatorna, 8 bit, magnetofon minőségben állítja be a windóz lejátszás és felvételi eszközök között egyaránt.
Én rendezvények keverőpultjáról érkező vonalat szoktam OBS-el közvetíteni vele és krva idegesítő minden alkalommal csekkolni, hogy nem krumpli minőségben megy-e éppen kifelé a stream.

Tehát: jobblenn hangszóró ikon, jobbklikk, hangok, lejátszás, DAC-ra dupla klikk, speciális és a legnagyobb opció választás. Ugyanez felvétel fülön is.

Szia!
Ennek a nagyobb testvérét gondoltam megvenni (UMC404HD) és ezért igyekszem körbejárni milyen szívás lehet vele. Sikerült orvosolni a fenti problémádat? És érdekelne, hogy Linux alatt milyen tapasztalataid vannak.
Én első sorban énekhang (kórus) rögzítésére használnám, de persze másra is.

Szép napot!
Kárász Attila

Valoszinu, hogy tul alacsonyra allitottad a latency-t (buffert).