BKK automaták

 ( kalvi | 2018. október 30., kedd - 14:56 )

Az érintő képernyők nem tudom mi alapján döntik el, hogy működnek e vagy nem.
Tegnap az egyik érintője egyáltalán nem reagált. Megkértem egy ott várakozót, hogy tapizza már meg ő is, mert volt úgy hogy más érintését nem ignorálta. ... Ezért vettem egy jegyet 450-ért a buszon.
Aztán ahol leszálltam odamentem egy másikhoz automatához ahol kinyomattam 20 jegyet. 17.-nél megállt. Felhívtam az ügyfélszolgálatot ahol minden szükséges adat megadása után megnyugtattak, hogy a maradék jegyek árát visszafizetik kb. 30 nap múlva.
Ha már birkaepével lehet földrengést elhárítani akkor miért nem lehet egy működőképes automatát legyártani?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Az automatákat a csövesek avatják be zsírral(?), hogy utána "segíthessenek". Ablaktisztítós, nedves szemüvegtörlős takarítás után újra működőképessé válnak. A múlt héten pénteken, a Móriczon volt ebből származó konfliktusom a rezidens, önjelölt BKK ügynökkel. Először nehezményezte, hogy nem veszek tőle jegyet, utána nehezményezte, hogy letakarítottam az automatát. Kemény dolog a tömegközlekedés....
Sajnos az érintőképernyős kreténséget a mobiltelefonoknak köszönhetjük. Lehet csöves és vandálbiztos nyomógombokat vásárolni, de túlságosan oldscool...

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

az erintokepernyok nem kapacitiv modon mukodnek?
mert ott a zsir nagyon nem szamit.

Tömör válasz: Nem tudom. Nem szedtem még szét BKK automatát. Nem végeztem kémiai analízist a rákent trutyin. Nálam a takarítás 10-ből 9szer működött.

Tippelgetős válasz: A kapacitív touch működése erősen függ az érzékelni kívánt test távolságától, annak nagyságától, vezetőképességétől. A mobiltelefon touch kontrollere képes meghülyülni esőcsepptől és nedvesítő kézkrém csíkjától is. Ilyen esetben pl. érzékelheti moultitouch érintésnek is a szennyeződést.
Az automatában egy igen vastag, vandálbiztos üveg található, ezért a kapacitás változás valószínűleg jóval alacsonyabb, mint mondjuk egy mobiltelefon kijelzője esetén, ezért egy szennyeződés jobban befolyásolja azt. Feltételezem, hogy az aluljárókban héderezők nem kevés még szét nem ivott és drogozott szellemi kapacitást áldoznak be arra, hogy miképp lehet az automatákat megfelelően eltökíteni a megélhetésük biztosítása érdekében.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

inkább az hogy nem tiszta zsír - van nedvesség tartalma - ezért egy otthagyott tenyérjelet érzékel a szoftver egy nagy felületen :)


No rainbow, no sugar

Mondjuk a bkk automaták szerintem pont rezisztív érintősök, körömmel egész jól lehet őket vezérelni.

--
"You can't convince a believer of anything;
for their belief is not based on evidence,
it's based on a deep seated need to believe."
Carl Sagan

Es ilyen van? Nebassz :O

Azok a kijelzok kulso behatas nelkul se feltetlenul mukodnek.
Erzesre olyan, mintha a CPU tulsagosan dolgoznak valamin es nem lenne ideje foglalkozni a touch eventtel.

Tudtam én, hogy a BKK Bitcoint bányász :D

Igen. Az a nyitja a használatnak, hogy szépen nyugodtan, lassan kell böködni, az ujjunkat ott tartani minimum 1 másodpercig. Amióta erre rájöttem, nincs velük bajom. Legtöbben (azelőtt én is) próbálja ugyan úgy böködni mint a telefonját, na azt nem érzi, csak néha néha, véletlenül.

A gond, hogy neha azonnal erzekeli az erintest, neha meg 5-10 masodperc kell neki. Ha konzisztens lenne a dolog, valamivel egyszerubb lenne a hasznalata :)

Ez nem semmi. :D

a bkk automatak is andy vajnahoz tartoznak.
most nem volt szerencsed, de ne csuggedj!
dobj be meg par szazast es jatsz ujra, hatha most szerencsed lesz.

Van még ott bug, én kb. 10+ alkalommal vettem 500-ért vonaljegyet, mert a 350 Ft-os jegy kinyomtatása után elköszönt tőlem. 3 különböző gép, nem néztem, hogy valaki felszerelt-e egy fifikás furmányos fizikai ferkezetet, ami begyűjtötte helyettem az érmét, vagy csak szimplán "így jártál, nincs apróm" esete.

Ha már jegyautomata: nemrég repülővel utaztam, és ehhez a 100E buszjáratot szemeltem ki, ami a Deák tér és a reptér között szállít, 900HUF-ért vásárolható, csak erre a járatra érvényes jegyért, amit az automatából (is?) lehet venni.

Csakhogy, egy kicsit el van ám dugva a menüben ez a jegy, így eltartott egy darabig, amíg megtaláltam.

Visszafelé jövet figyeltem fel arra, hogy frissen érkezett külföldiek tanácstalanul nézegetik az automatákat (a reptéren kettő is van a megállóban), de nemigen tudták kitalálni, hogy nekik most mit is kéne megnyomni. Persze álldogállt ott néhány (3--4?) biztonsági őr, de látszott rajtuk, hogy a nyelvtudás nem tartozott a felvételi követelmények közé. Ez még rendben is volna, de hogy ezeken az automatákon ne legyen valamiféle helyi prioritás szerinti UI, ami mondjuk güzünagy ikonnal jelezné a shortcutot, amivel ezt a speciális, 100E-re érvényes jegyet megvásárolhatóvá teszi, az kissé kiábrándító.

nem azert nyerte meg a haveri oligarcha a tendertetet, hogy a migrancsoknak konyebb legyen elfoglalni a belvarost!

A "turizmus" hobbimigráció!

https://www.youtube.com/watch?v=G9Cn8OgbhAs

+1

En kevesbe tartanek azoktol akik repulovel jonnek majd ezutan fizetni probalnak egy buszjegyert mint akik a krumplifoldon keresztul...

És akik Vereckénél érkező migráncsok (voltak)? Azok jók Európába?

Nem tudom. Hajlandoak fizetni azokert a szolgaltatasokert amiket igenybe vesznek illetve nem osemberhorda modjara letaroljak az orszagot visznek magukkal minden mozdithato dolgot szarhalmazt hagyva maguk utan? Kozben meg ok haborus menekultek de sokuk kezeben szifon meg csamcsung telo van es elegge jol ki vannak tomve EUR-al...

En arra gondolok ,hogy elenyeszo szamu haborus menekult erkezett ellentetben par millio gazdasagi menekult a jobb elet remenyeben felvette ezt a "ruhat"...

ez a kulonbseg azsia es europa kozott.
kint bagoert kapsz egy csamcsung telot itthon meg felhavi fizudba kerul.
sot az almas telot is az egesz vilagon itt kaphatod meg a legdragabban.

es akkor a MAGYAR irigy a menekultekre, mert nekik van egy szar, kinai dzsunka teloja (ha mar masa nincs is).

...es azok leginkabb, akik kifestokonyvben talalkoztak veluk legfeljebb.

A Verecke felől érkezett migráncsok bizony nem túl európai módon éltek, mondhatni végigfosztogatták-dúlták Európát. Aztán Ágostánál jól pofán is lettek verve, amúgy európai módon.

Az, hogy valaki háborús menekült, az magában hordozza azt, hogy lehetőség szerint az egykori értékeit nem eredeti valójukban (képzelj el egy házat a menekült hátára kötve milyen sz@r lenne cipelni), hanem pénzzé téve, annak ellenértékét viszi magával. Ja, háborús övezetben nincs olyan, hogy "csak" gazdasági okból menekül valaki... És az a pár millió ugyan jól mutat a pártirodán a kezedbe nyomott bemagolandó brossúrában, de a valóság picit árnyaltabb.

> A Verecke felől érkezett migráncsok bizony nem túl európai módon éltek, mondhatni végigfosztogatták-dúlták Európát.

Ez narratíva kérdése. Egyrészt a népesség nagyrésze már itt kellett hogy legyen, tehát a Magyar Királyság népét nagyrészt már előtte is itt élők adták, nem "bevándorlók".

Másrészt valószínűsíthető, hogy a honfoglalók valójában rokonok voltak, akik hívásra jöttek - erre utal az is, hogy nem volt a nép részéről ellenállás, nem voltak belharcok. Nagyon kevés csatának van régészeti nyoma, és a fennmaradt források is arra utalnak, hogy a megszállók, akik ellen a "honfoglaló" sereg jött, többnyire harc nélkül feladták a területet.

Harmadrészt pedig Európa végigdúlása-végigfosztogatása is nagyon egyoldalú megközelítés, mert ezen eseményeket megelőzte a pozsonyi csata, aminek célja a magyarok elpusztítása és az ország meghódítása volt https://hu.wikipedia.org/wiki/Pozsonyi_csata A "kalandozások" tehát felfoghatóak önvédelmi harcként is az ellenünk szövetkezők ellen. A harc nem is volt alaptalan, hiszen miután meggyengültünk valóban német-keresztény befolyás alá került a hazánk, tehát bekövetkezett az, ami ellen küzdöttek eleink.

Mivel a saját forrásaink nem maradtak fenn, ezért többnyire az ellenségeink szemüvegén keresztül tálalják ezt az időszakot, de valójában egyáltalán nem annyira fekete-fehér a dolog, hogy "Christians good, Hungarians bad".

A mostani migránsokhoz hasonlítani a hősi őseinket pedig méltatlan.

Az "önvédelmi harc" elég érdekes felfogást tükröz - önvédelemnek nevezni a saját terület védelmét rendben, de a hetedik határba elmenni pofozkodni meg khm. vagyonra szert tenni... Nos, az nem igazán fér bele ebbe a kategóriába. Nem véletlenül vágták pofán a portyázó csapatokat...

"A mostani migránsokhoz hasonlítani a hősi őseinket pedig méltatlan." - Miért is? Anno úgy tanultuk, hogy háborús/gazdasági migránsok voltak, akik keletről érkeztek.

Az "őseink" kifejezést meg... elég nehéz értelmezni akkor és olyan környezetben, amire igaz az, hogy az 1720-ban 3.2 milliós lakosság (aminek kb. a fele volt etnikailag magyarnak tekinthető - már akkor is(!)) hatvan év alatt az államilag szervezett és spontán bevándorlások hatására 1780-ra 9.2 millióra nő, majd újabb száz év alatt jön további 4-5 millió bevándorló... Szóval a vereckei ősök szép história, de hogy a jelenkor magyarságának mekkora hányadához van etnikailag jelentősebb közük, az jó kérdés...

> Anno úgy tanultuk, hogy háborús/gazdasági migránsok voltak, akik keletről érkeztek.

Ez a baj, hogy az ellenségeink írták a történelmünket. Nem sokat lehet biztosan tudni, ezért ezeket a harcokat be lehet mutatni hősies szabadságharcnak, és rabló kalandozásoknak is. Mivel több mint 1000 éve történt, mindkettő alátámasztható hihetően. Akkor miért azt a változatot tanítjuk gyermekeinknek, ami rossz színben tünteti fel az őseinket?

Definiáld már az "őseink" kifejezést... Azok, akik vereckénél erre keveredtek, lett légyen az itt élők rokonsága-pereputtya, vagy épp totál idegen keleti migráns horda, gyakorlatilag minimális mértékben van jelen a mai magyarságban - elég végiggondolni az, amit a 1700-as évekről írtam.

Egy, a határokon messze túlterjeszkedő hadjáratot szabadságharcnak bemutatni, pláne egy komplett kontinens ellen... Nos, ez még viktátor et. szintjén is túlmutatóan kicsavart gondolkodást igényel.

nem mondom, hogy így történt...de az alábbi előadás egy elég konzisztens elméletet ad a "kalandozásokról". Több forráshivatkozás mellett, tehát nem a csillagokra hivatkozva. Bár bevallom, még nem ellenőriztem egyet sem! :)
https://youtu.be/ok-dexQxfLw

röviden: a magyarokat zsoldosseregként hívták be egymás ellen a "nyugati/keleti" királyok.

--
"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Keleti migráncsokból lett zsoldosok... Naccerű. Bár tök mindegy, hogy a vereckei ősök mit csináltak, mert az idők során a népességben a "magyar" etnikum aránya gyakorlatilag egy számjegyűre csökkent.

Ha az itt élő avarok szemszögéből nézzük akkor ez szabadságharc volt a javából. 700 körül, a birodalmuk csúcspontján, nagyjából Bécstől, Erdély közepéig terjed. Aztán jött Nagy Károly és félelmetes Krum és az egyik délen a másik nyugaton csapta pofán az Avarokat. Mikor bejöttek a magyarok, akkor nagyjából, a Rába vonalától le a Balatonig az egész Észak-Dunántúl Frank-őrgrófság volt. Plusz a dunántúli területek lakossága addigra keresztény volt, Nagy Károly által kinevezett Ábrahám királlyal az élen. Ez mondjuk, elég nagy szálka volt a Duna-Tisza közben lévő mocsárba szorított "szittyaavarok" szemében.
Jahm, bónusz, hogy az avar birodalom széthullásában a jó magyaros belviszály segítette a frankokat.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Azt hittem, a torteneszeink irtak a tortenelmunket :-)
Amugy lehet hogy csak szamora, de a kozepkor korulbelul mindegyik nepet rossz szinben tuntette fel, viszont nekem nem okoz lelki torest hogy "oseink" egy idoben lohaton portyaztak. Kulonosebben nem bantja az identitasom :)

Az igazság, valahol félúton van. Amikor a magyarok bejöttek, az avarok már rég itt voltak, és addigra szétverték a birodalmukat. Egy stratégiailag értéktelen területen megtűrt nép volt. Majd 300 évig uralkodtak a környező szláv és egyéb népek felett, úgyhogy nagyjából mindenki ferde szemmel nézett rájuk. Ekkor jöttek be a magyarok, akik kevesen voltak, de legalább jó pofozkodósak voltak. Úgyhogy az avarok hagyták katonáskodni, meg a környékbelieket büntetni.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Az emberek egy része előszeretettel él azokkal az eszközökkel, amit a kormánypropagandában nehezményez.

:)

Kifelejtetted, hogy Soros György

Nem erzem ezt fair-nek, pedig nekem aztan vannak bajaim az orszaggal.
____________________
echo crash > /dev/kmem

"..egyebet nem tudok mondani. Kérem kapcsolja ki."

https://www.youtube.com/watch?v=YBosVmOOdxU

Orulj neki, Sopronban ez a helyzet.

Nekem az a tapasztalatom, hogy néha mintha swappelne mögötte a gép... néhányszor megtapicskolom a képernyőt, nem, vagy csak lassan reagál, majd egy idő után elindul.

Ez ilyen. Nekem ugyanez a problémám az automatákkal már a kezdetek óta, és még mindig. Egyszerűen ezek ilyen szarok. Én egyébként írtam emiatt a BKK-nak is, az volt a válasz, hogy tudnak erről a problémáról, és folyamatosan javítják az érintőképernyőket. Szóval ez jobb nem is lesz, hacsak nem cserélik le az egész képernyő vagy nem váltanak gombosra.

Ez valami globális probléma lehet :)

Mikor legutóbb voltam Londonban a gépről leszálva Lutonban a reptéri automatákból kb negyed óra volt megvenni a buszjegyet. A legjobb az egészben az volt, hogy begépelni sem lehetett, hogy egy autocomplete kidobja a megállót meddig akarok menni hanem csak lapozni lehet - minden egyes tappolásra 3-4 mp volt az átlagos reakcióideje a gépnek.

Éééés mikor végigmentem a teljes vásárlási folyamaton a végén írta ki, hogy arra a járatra már nincs szabad hely. Így kezdhettem elölről kiválasztva egyel későbbi járatot.

Itt Miskolcon a leggyorsabb az informatikai rendszer: nincs. Van egy néni az ablak mögött és az apró nyíláson becsücsörítve tudod bekiabálni, hogy milyen jegy kell bízva abban, hogy közben nem tekeri meg azt a tárcát és tekeri fel rá a szakállamat... :D

Hát.. a vasutas nénik is sokszor segfaultot dobnak, ha olyan városba akarsz menni, amit nem ismernek. Pl. az ország keleti feléből a nyugatiba. "Oda meg milyen vonat megy?" és "Mi a vonatok száma?" kérdések gyakoriak. Szóval amikor vonatkoztam szépen összelegóztam Elviráról hogy melyik vonat, milyen számmal, mikor merre hogyan melyik vágányról, whatever indul. A kész útitervet megkapta a néni, aki vagy belekötött "dehát ilyen vonat nincs is" vagy nem. :)

Fiatalka lehetsz, mert nem tudod milyen rosszul működött ez a rendszerváltás előtt. ;)

1. Vonatjegyet bárhonnan bárhova tetszőleges utazási irodánál megvehettél.* (IBUSZ,
Idegenforgalmi Hivatal)
2. A péztáros néninek volt egy kétfelé kinyitható, becsukott állapotban - így fejből - 50x80 cm méretű szekrénye, ahol a gyors-/személy-/pót-/helyjegyek voltak. Egyes esetekben írta a helyjegyet.*
3. Bonyolult esetekben telefonon foglalta a helyet, későbbiekben terminálon.

* Minden helyen, ahol jegyet adtak el volt menetrend. Tudták kezelni! Tudtak információt adni.

A segfaultos problémád nem létezhetett, mert az ismeretlen települést megnézte a névmutatóban, az
útvonalat meg a (vasúti)térképen.

Ehhez képest (hurrá!) minden interneten van. Mint rutinos menetrend-olvasó inkább csak az emlékeimből tudom ezt a katyvaszt kezelni. A pénztárosnak nincs menetrendje, de kérdez. Gőze sincs a szomszéd pályaudvarról induló vonatokról. (Bp.) Ha van, akkor téves információt ad.

Eddig egyetlen pozitív élményem volt. Egy kislány - menetrend és terminál híján - a saját telefonján nézte meg a menetrendet.

Úgy érzem, a számítógépek hajnalán vagyunk. Plusz annyi visszafejlődéssel, ami a szakképzetlen munkaerő alkalmazásából következik. Akár a Postánál, de sorolhatnám még.

A jó öreg kéregjegyes időszak... A legfontosabb, leggyakrabban kért célállomások (néhány tucatnyi minimum) távolsága a pénztárosok fejében volt, ami meg nem, arra a távolságmutató adta a segítséget, amiből belföldi viszonylatban bárhonnan-bárhova távolságot percen belül ki tudták keresni. A menetrend dettó, azt is virtuóz módon tudták kezelni - igaz, akkor az átlag általános iskolás (talán negyedikben?) is megtanulta környezetismeret tantárgyból a menetrend használatát.
Mondjuk anno nem volt ennyi üzletpolitikai meg egyéb kedvezmény, ráadásul nem viszonylati, hanem távolsági jegykiadás volt, ami azért egyszerűsítette a dolgokat - bár pont ebből adódóan egy adott állomáson, ha jól tudom, csak onnan indított utazásra lehetett jegyet váltani.

Nem jól tudod. Bármilyen viszonylatra lehetett váltani.
Igaz, nem volt számítógép, így a helyjegy és nemzetközi az telefonos segitséggel ment.
A retúr a távolságtól függően volt érvényes. Volt balatoni-retúr is. Útmegszakítás bélyegeztetés...

A menetrend használata teljesen logikus. (Bár én katonai térképen is kiválóan navigáltam tájolóval is. ;)) Jelmagyarázat: A mai rendszerben egy óra alatt sem tudtam kideríteni mi van odarajzolva. Egyszerűen nincs pontos lista hozzá.

Személyzeti jegyem volt, és olyan hülye helyen jártam gimibe, hogy 16:00 után egyszerűsödtek a dolgok: Csókolom, kérek egy 300km-es személyzetit! = 4Ft
Felszálltam az első vonatra és megkérdeztem merre megy. ;) Pápa-Siófok viszonylat gyakran Győr és Kelenföld érintésével, vagy Celldömölk-Tapolca-Balatonszentgyörgy-Fonyód - itt lehetett kártyázni körözött személyekkel a négy órás várakozás alatt. Reggel negyed nyolcra általában haza is értem.

Vonatra ott az Elvira és az online jegyvásárlás. Jól számol, online fizetem, mobilon bemutatom.
Ez a rendszer egyelőre - még ha botladozva is, de - működik.

Bizony, ez a jövő!
Látom már azt az időt, amikor nem lesz kiírva a 7. vágány sem. Majd megtalálod google maps és gps segítségével. A nagymamák majd otthon maradnak, ha az unokájuk nem ér rá. Szép új világ.

"amikor nem lesz kiírva a 7. vágány sem." - pályaudvari pléhmaca (hangos utastájékoztatás) azért csak lesz akkor is :-) A jegyet meg legfeljebb az automatából, de csak meg fogja tudni venni...

Vonatinfo alkalmazás, és nem kell Elvira sem (amúgy is két külön rendszer :P). Mobilon kiválasztod, megveszed, bemutatod.

Jelentkeztem annó a bétatesztre.
Aztán kiderült, hogy teljesen külön rendszer. Ha az út során lemerül/felgyullad/elpusztul a telóm nem lesz min a jegyem bemutatni. A nem mobilbarát webes felület legalább pdf-et ad ami egyszerre ott van a laptopomon és a telómon is.
Míg különálló a rendszer kizárt dolog, hogy a mobilalkalmazást használjam.

Ez is a néhány ok egyike, amiért Lutont kerülöm. Már csak a Liszt Ferenc repülőtérre kéne egy jó alternatíva. Lutonra van sok.

.