Sqlite code of conduct

Gabucino dobta fel a #nohup-on ezt a gyöngyszemet:
https://www.sqlite.org/codeofconduct.html

Csodálatos.
Bár a 63.-as pontnál a legtöbb, lila hajú, transzformer fejlesztő kihullana.
A 47.-es pont határozottan ösztönző a szép, egyszerű kódok írására.

Gyönyörű, pár apróbb dolgot még hiányolok, mint a füstölő gyújtása a debugoló gumikacsa előtt, kódoló mantrák mormolása, junior programozó feláldozása az első kódfuttatás előtt, de határozottan haladás a Warhammer 40000 világa felé.

Aki esetleg szeretne egy kicsit játszani, az regisztráljon és upvote-olja ezt:
https://news.ycombinator.com/item?id=18273390
Ha kikerül a főoldalra garantált lesz a popcornfaktor.

Hozzászólások

Sajnos a 35. miatt én is :(

Viszont, ha egy mód van rá, szólnál a haverednek, hogy a megtisztelő "Google fan" címet adományozza az ebben a témában örjöngők bármelyikének? Engem leszámítva, persze. A zsidó az maradhat.

szerintem nem gaz. Valojaban minden code of conduct a "ne legy fucktardo" elvet fogalmazza meg (vagy azt kellene megfogalmaznia). Az sqlite-os csavok ehhez az 1500 evvel ezelotti kereszteny szerzetesek idealjat vettek elo.

Mai szemmel nezve van benne 1-2 avitt dolog ugyan, pl. a szextol valo tartozkodas, de a zome ma is vallalhato, sot felnott es ertelmes emberek kozott magatol ertetodo. De gabukara egyik sem igaz, a kicsi fejeben nagyon el van baszva valami (ami btw. rad is igaz), am ez nem a coc hibaja. Egyszeruen csak annyi tortent, hogy valami olyanba botlott bele, amit nem ert, es az o szereny kepessegeibol annyi telt, hogy a kis hulyeje egy joizut rohogott rajta a masik felkegyelmuevel...

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

Akarsz még beszélni róla, vagy megelégszel csak egy új bejegyzéssel a hupmemen?
A COC nem ír szextől való tartózkodásról, csak a házasságon kívüli és a normák szerint nem megengedett szexről ír (4-es pont). Amit te valószínűleg félreértesz az a 63-as, bár ez a fogalom szinonímája a szexuális önmegtartóztatásnak, ezen önmegtartóztatás a házasságon kívüli, "törvénytelen" szexuális kapcsolatoktól való megtartóztatást jelenti.

Amúgy meg tudhatnád, hogy minden sikeres programozó mögött egy nemlétező barátnő áll.

Gabucino és a többi félkegyelmű nagyon is jól érti a CoC jelentését és képesek felismerni iróniát, más trendi open-source projecteknél olvasható CoC-okkal összevetve.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

ha valoban felreertettem, akkor meg annyi problema sincs vele, mint elsore gondoltam.

Amúgy meg tudhatnád, hogy minden sikeres programozó mögött egy nemlétező barátnő áll.

en eddig ugy tudtam, hogy a hupmeme 'projekt' (el-o-el) mogott van a nem letezo baratno. De biztos sajat tapasztalatbol beszelsz.

Btw. ma reggel ujraolvasva a topikinditot, az ironia helyett imho inkabb a hiszti szo lenne megfelelo...

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

Hogy van-e nemlétező barátnő a hupmeme mögött arról Gabucinot kérdezd. Bár nem biztos, hogy az oldalbordája értékelne még egy nőszemélyt.

Miből gondolod, hogy sikeres programozó vagyok? Nem vagyok programozó. Sikeresnek sem nevezném magamat. Te vajon sikeres programozónak tartod magadat?

Igazat megvallva, ez nem hiszti, hanem vágy. Hiányzik a szakmából a misztikum és az, hogy a hülyeséget adott személy kifilézésével lehessen megtorolni.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"Do not love much talking."

Ó, ezt de megfogadhatnák páran az irodában..

Mondjuk azért ezt hasonlítsuk össze a postgres félével. Utóbbi kb. annyi hogy ne legyél köcsög, ebben meg irreleváns dolgok vannak (bor, Isten..wtf?!)

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Azért az hozzátartozik a képhez, hogy bár az sqlite forráskódja elérhető, de nem igazi opensource project, mert nem fogad külső módosításokat. Még verziókövetéshez is saját megoldást használ a git helyett: https://sqlite.org/whynotgit.html

Így ez inkább csak egy trollkodás, mintsem valódi szabályrendszer.

"I have an assistant, Dan Kennedy, an Australian living in Thailand, who contributes a lot of code," Hipp says. "He works for me, I pay him. There are some people at Google who have been contributing to the full text search capability. But Dan and I have done in excess of 99% of the code."

One of the limiting factors is that anyone contributing code must waive their copyright. "I require anyone who contributes code to sign a copyright disclaimer, and I keep those copyright disclaimers in my fire safe," Hipp says.

Less than half of the program code is delivered as the database engine. The larger part consists of thousands of automated tests, which exercise the code and check that the results are as expected. "That's the real key to keeping it working well," he says.

"It's very clear to me that if I'd had any business sense whatsoever I could have made a lot of money, but I don't," he says. "I like to tell people that we make enough to live fine in Charlotte, North Carolina. We don't make nearly enough money to live in London or San Francisco, but we don't live there so that's OK," he adds - with a touch, just a touch, of wistfulness.

Különösen érdekes annak tükrében, hogy minden modern oprendszer tartalmazza az sqlite-ot (Win10, MacOS, Android, iOS), ezzel valószínű az egyik legtöbb eszközön futó kódrészletért felelősek a fejlesztők.

Vajon mennyivel lenne aggasztóbb, ha mondjuk kínai fejlesztő lenne mögötte és a CoC kommunista alapelveket tartalmazna?

"Open-Source, not Open-Contribution

SQLite is open-source, meaning that you can make as many copies of it as you want and do whatever you want with those copies, without limitation. But SQLite is not open-contribution. In order to keep SQLite in the public domain and ensure that the code does not become contaminated with proprietary or licensed content, the project does not accept patches from unknown persons."

https://www.sqlite.org/copyright.html

----
„Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat.”

"In the future, should someone wish to become a core developer of SQLite and is in every way qualified except that he or she does not feel comfortable with some details of this rule, then appropriate adjustments will be made at that point."

Zoom

"...that he or she does not feel comfortable..."

Zoom

"...he or she..."

Triggered

Ha már zene nekem ez jutott eszembe (meg amúgy az összes Code of Conductról): Soccer Practice
No rainbow, no sugarf