"Inventors have a low threshold of pain. Things bother them."

 ( Hevi | 2018. október 17., szerda - 21:39 )

A badly designed machine causes pain to an inventive engineer, just as the creative writer is hurt when reading bad prose.

https://www.psychologytoday.com/us/articles/199607/the-creative-personality

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nicely written bullshit.
Egyszerűbben is le lehet írni, hogy fingja nincs arról, hogy miért lesz kreatív egy ember. Elkezdi sorolni egy jellemzőt, és szinte azonnal az ellenkezőjét állítja.
A kreatív embernek egy hibás, rosszul működő dolog nem fájdalmat okoz, hanem ösztönzőként hat, hogy megkerülje, kijavítsa vagy kihasználja a hibát.

A kreativitásnak egyetlen kulcsa van, hogy békén hagyják az embert. Felhozza, hogy a kreatív embereknek mennyi energiája van és még akkor is alkotnak, mikor más alszik. Ennek semmi köze az energiához, pusztán csak éjszaka végre megszűnik az összes szájbabaszott zavaró tényező, család, asszony, főnök, rokonok, ügyfelek mind alszanak és végre a saját dolgára tud koncentrálni. Csak nagyon kevésnek adatik meg, hogy egy seggel egy lovat üljenek meg és bármilyen romantikus az "éhező művész" senki nem akar éhen dögleni.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

> Egyszerűbben is le lehet írni, hogy fingja nincs arról, hogy miért lesz kreatív egy ember. Elkezdi sorolni egy jellemzőt, és szinte azonnal az ellenkezőjét állítja.

Gyakorlatilag a Meyers-Briggs ENTP, 16personalities: The Debater vagy Keirser: The Inventor tipust irja le.

16personalities tobbek kozt igy jellemzi:

Having little attachment to tradition, ENTP personalities are able to discard existing systems and methods and pull together disparate ideas from their extensive knowledge base, with a little raw creativity to hold them together, to formulate bold new ideas. If presented with chronic, systemic problems and given rein to solve them, ENTPs respond with unabashed glee.

Persze nem csak ez a tipus kreativ, de mivel kovetkezetesen a leginnovativabb tipusnak tartjak (ld. "The Inventor")

Inventors tend to be expressive, introspective, tough-minded, and probing. They can become highly skilled in functional engineering and invention. Of all the role variants, Inventors are the most resistant to doing things a certain way just because it was done that way in the past. Designing and improving mechanisms and products is their constant goal. Intensely curious, Inventors have an entrepreneurial character and are always looking for new projects to work on.

Az ilyen emberek nagyon a vegletek emberei. Ezert van az, hogy felsorol mindent, meg az ellenkezojet is.

Ahogy itt hozzak peldanak:

While ENTPs can be very extroverted when they are around others, they certainly have behaviors which make them appear much more like an introvert.

Ami osszecseng a cikk 5-os pontjaval:

Creative people tend to be both extroverted and introverted. We're usually one or the other, either preferring to be in the thick of crowds or sitting on the sidelines and observing the passing show. In fact, in psychological research, extroversion and introversion are considered the most stable personality traits that differentiate people from each other and that can be reliably measured. Creative individuals, on the other hand, seem to exhibit both traits simultaneously.

> A kreatív embernek egy hibás, rosszul működő dolog nem fájdalmat okoz, hanem ösztönzőként hat, hogy megkerülje, kijavítsa vagy kihasználja a hibát.

De. Faj az. Oszinten. Egyszer, amikor copy-pastelni kellett volna valami kodot, mert a leadem szerint gyorsabb, mint rendesen refaktoralni, akkor eljutottam odaig is, hogy fizikailag keptelen voltam felemelni a kezem, hogy meg tobb szart lapatoljak a kodbazisba. Kollegat kellett megkernem, hogy masolja mar at legyen szives, utana mar atveszem, de en komolyan keptelen vagyok felemelni a kezem, hogy megtegyem.

> A kreativitásnak egyetlen kulcsa van, hogy békén hagyják az embert.

Az nagyon sokat szamit! Talan a legfontosabb.

Direkt azert koltoztem oda, ahova, mert kozel van a park. Nagyon sokat jartam ki setalni gondolkodni. Most viszont a csinalas ideje van, szoval hiaba lakok csak 25 perc setara az irodatol, probalok kozelebb koltozni 10-15 perces tavra, hogy idot sporoljak.

> Felhozza, hogy a kreatív embereknek mennyi energiája van és még akkor is alkotnak, mikor más alszik. Ennek semmi köze az energiához, pusztán csak éjszaka végre megszűnik az összes szájbabaszott zavaró tényező, család, asszony, főnök, rokonok, ügyfelek mind alszanak és végre a saját dolgára tud koncentrálni.

Igy van! Mondjuk en ugy erzem, hogy a napok se idealis hosszusaguak, jo lenne ha 28, esetleg 32 orabol allna egy nap, hogy legyen ido dolgozni is, meg aludni is :)

Igazabol ahogy Eric Thomas is megmondta (majd Gramatik megzenesitette):

"If you are going to be successful you gotta be willing to give up sleep"!

https://www.youtube.com/watch?v=vMg253a36gE

https://youtu.be/hZSiEGlcYyo?t=92

> Csak nagyon kevésnek adatik meg, hogy egy seggel egy lovat üljenek meg és bármilyen romantikus az "éhező művész" senki nem akar éhen dögleni.

Adam Grant eloadasa is ravilagit, hogy kreativ emberek nem feltetlenul tesznek fel mindent egy lora, sokkal inkabb biztonsagit jatszanak.

https://www.ted.com/talks/adam_grant_the_surprising_habits_of_original_thinkers?language=en#t-30076

A Myers-Briggs személyiségteszt nagyjából a szerencsesütivel egyenértékű. Ugyanolyan HR által használt ezoterikus megoldás mint az azonnali programozási és rendszertervezési feladatok, és a hol szeretnél lenni öt év múlva jellegű kérdések.

Ugye te is érzed, hogy kurvaerősen megvillogtattad a bikaszarvas kakaemojival ellátott lámpát? Munkánál, nincs kreatívkodás, művészkedés hacsak nem vagy főállású kreatív vagy művész. Akinek munkánál lelki törést, netalán terápia igényét veti fel egy copy-paste elvégzése, az alkalmatlan a feladatára. Az ember saját cégénél azt és úgy csinál, amit akar. A munkahelyén meg azt amit mondanak neki. Felvetheti, hogy az adott megoldás nem jó, de ha nem fogadják el azt, akkor szótlanul csinálja amit mondanak neki. Legfeljebb frissít egyet a Linkedinen és elmegy állásinterjúra.

10-15 perc nem számít. Ennél többet elbaszol a napi munka szupport folyamataiban. Többet nyersz ha átszervezed a folyamataidat, pl. ha rugalmas munkaidőben vagy és egy órával korábban mész be dolgozni. Ezzel akár 2 óra munkaidőt is nyerhetsz.

Grant előadása a próbálkozások számáról szól. Ez szép és jó, de van egy erős tényező, mégpedig az erőforrások végessége. Lehet millió ötleted, de ezekhez idő, pénz, ember kell. Ezért van egy-egy Edison a történelemben. Hogy ide eljuss, először dupla vagy semmiből duplát kell dobnod.
Hogy lett Elon Musk-nak Teslája és SpaceX-e? Duplát dobott a Paypal-al.
Hogy lett Steve Jobs az aki? Duplát dobott az Apple I-el. Ő azért is érdekes, mert később rá is tudott duplázni az iPod-al.
Hogy lett Edison az aki? Duplázott a négyirányú távíró multiplexerével. Arról nem beszélve, hogy ő nagyot szakított azzal, hogy az eredeti elképzelésének többszörösét fizette a Western Union.
Látszik a minta? Lehetnek ötleteid, dolgozhatsz kurva sokat, de ha nulla a kezdőtőkéd és nem tudsz duplát dobni elsüllyedsz.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "