"Inventors have a low threshold of pain. Things bother them."

A badly designed machine causes pain to an inventive engineer, just as the creative writer is hurt when reading bad prose.

https://www.psychologytoday.com/us/articles/199607/the-creative-persona…

Hozzászólások

Nicely written bullshit.
Egyszerűbben is le lehet írni, hogy fingja nincs arról, hogy miért lesz kreatív egy ember. Elkezdi sorolni egy jellemzőt, és szinte azonnal az ellenkezőjét állítja.
A kreatív embernek egy hibás, rosszul működő dolog nem fájdalmat okoz, hanem ösztönzőként hat, hogy megkerülje, kijavítsa vagy kihasználja a hibát.

A kreativitásnak egyetlen kulcsa van, hogy békén hagyják az embert. Felhozza, hogy a kreatív embereknek mennyi energiája van és még akkor is alkotnak, mikor más alszik. Ennek semmi köze az energiához, pusztán csak éjszaka végre megszűnik az összes szájbabaszott zavaró tényező, család, asszony, főnök, rokonok, ügyfelek mind alszanak és végre a saját dolgára tud koncentrálni. Csak nagyon kevésnek adatik meg, hogy egy seggel egy lovat üljenek meg és bármilyen romantikus az "éhező művész" senki nem akar éhen dögleni.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

> Egyszerűbben is le lehet írni, hogy fingja nincs arról, hogy miért lesz kreatív egy ember. Elkezdi sorolni egy jellemzőt, és szinte azonnal az ellenkezőjét állítja.

Gyakorlatilag a Meyers-Briggs ENTP, 16personalities: The Debater vagy Keirser: The Inventor tipust irja le.

16personalities tobbek kozt igy jellemzi:

Having little attachment to tradition, ENTP personalities are able to discard existing systems and methods and pull together disparate ideas from their extensive knowledge base, with a little raw creativity to hold them together, to formulate bold new ideas. If presented with chronic, systemic problems and given rein to solve them, ENTPs respond with unabashed glee.

Persze nem csak ez a tipus kreativ, de mivel kovetkezetesen a leginnovativabb tipusnak tartjak (ld. "The Inventor")

Inventors tend to be expressive, introspective, tough-minded, and probing. They can become highly skilled in functional engineering and invention. Of all the role variants, Inventors are the most resistant to doing things a certain way just because it was done that way in the past. Designing and improving mechanisms and products is their constant goal. Intensely curious, Inventors have an entrepreneurial character and are always looking for new projects to work on.

Az ilyen emberek nagyon a vegletek emberei. Ezert van az, hogy felsorol mindent, meg az ellenkezojet is.

Ahogy itt hozzak peldanak:

While ENTPs can be very extroverted when they are around others, they certainly have behaviors which make them appear much more like an introvert.

Ami osszecseng a cikk 5-os pontjaval:

Creative people tend to be both extroverted and introverted. We're usually one or the other, either preferring to be in the thick of crowds or sitting on the sidelines and observing the passing show. In fact, in psychological research, extroversion and introversion are considered the most stable personality traits that differentiate people from each other and that can be reliably measured. Creative individuals, on the other hand, seem to exhibit both traits simultaneously.

> A kreatív embernek egy hibás, rosszul működő dolog nem fájdalmat okoz, hanem ösztönzőként hat, hogy megkerülje, kijavítsa vagy kihasználja a hibát.

De. Faj az. Oszinten. Egyszer, amikor copy-pastelni kellett volna valami kodot, mert a leadem szerint gyorsabb, mint rendesen refaktoralni, akkor eljutottam odaig is, hogy fizikailag keptelen voltam felemelni a kezem, hogy meg tobb szart lapatoljak a kodbazisba. Kollegat kellett megkernem, hogy masolja mar at legyen szives, utana mar atveszem, de en komolyan keptelen vagyok felemelni a kezem, hogy megtegyem.

> A kreativitásnak egyetlen kulcsa van, hogy békén hagyják az embert.

Az nagyon sokat szamit! Talan a legfontosabb.

Direkt azert koltoztem oda, ahova, mert kozel van a park. Nagyon sokat jartam ki setalni gondolkodni. Most viszont a csinalas ideje van, szoval hiaba lakok csak 25 perc setara az irodatol, probalok kozelebb koltozni 10-15 perces tavra, hogy idot sporoljak.

> Felhozza, hogy a kreatív embereknek mennyi energiája van és még akkor is alkotnak, mikor más alszik. Ennek semmi köze az energiához, pusztán csak éjszaka végre megszűnik az összes szájbabaszott zavaró tényező, család, asszony, főnök, rokonok, ügyfelek mind alszanak és végre a saját dolgára tud koncentrálni.

Igy van! Mondjuk en ugy erzem, hogy a napok se idealis hosszusaguak, jo lenne ha 28, esetleg 32 orabol allna egy nap, hogy legyen ido dolgozni is, meg aludni is :)

Igazabol ahogy Eric Thomas is megmondta (majd Gramatik megzenesitette):

"If you are going to be successful you gotta be willing to give up sleep"!

https://www.youtube.com/watch?v=vMg253a36gE

https://youtu.be/hZSiEGlcYyo?t=92

> Csak nagyon kevésnek adatik meg, hogy egy seggel egy lovat üljenek meg és bármilyen romantikus az "éhező művész" senki nem akar éhen dögleni.

Adam Grant eloadasa is ravilagit, hogy kreativ emberek nem feltetlenul tesznek fel mindent egy lora, sokkal inkabb biztonsagit jatszanak.

https://www.ted.com/talks/adam_grant_the_surprising_habits_of_original_…

A Myers-Briggs személyiségteszt nagyjából a szerencsesütivel egyenértékű. Ugyanolyan HR által használt ezoterikus megoldás mint az azonnali programozási és rendszertervezési feladatok, és a hol szeretnél lenni öt év múlva jellegű kérdések.

Ugye te is érzed, hogy kurvaerősen megvillogtattad a bikaszarvas kakaemojival ellátott lámpát? Munkánál, nincs kreatívkodás, művészkedés hacsak nem vagy főállású kreatív vagy művész. Akinek munkánál lelki törést, netalán terápia igényét veti fel egy copy-paste elvégzése, az alkalmatlan a feladatára. Az ember saját cégénél azt és úgy csinál, amit akar. A munkahelyén meg azt amit mondanak neki. Felvetheti, hogy az adott megoldás nem jó, de ha nem fogadják el azt, akkor szótlanul csinálja amit mondanak neki. Legfeljebb frissít egyet a Linkedinen és elmegy állásinterjúra.

10-15 perc nem számít. Ennél többet elbaszol a napi munka szupport folyamataiban. Többet nyersz ha átszervezed a folyamataidat, pl. ha rugalmas munkaidőben vagy és egy órával korábban mész be dolgozni. Ezzel akár 2 óra munkaidőt is nyerhetsz.

Grant előadása a próbálkozások számáról szól. Ez szép és jó, de van egy erős tényező, mégpedig az erőforrások végessége. Lehet millió ötleted, de ezekhez idő, pénz, ember kell. Ezért van egy-egy Edison a történelemben. Hogy ide eljuss, először dupla vagy semmiből duplát kell dobnod.
Hogy lett Elon Musk-nak Teslája és SpaceX-e? Duplát dobott a Paypal-al.
Hogy lett Steve Jobs az aki? Duplát dobott az Apple I-el. Ő azért is érdekes, mert később rá is tudott duplázni az iPod-al.
Hogy lett Edison az aki? Duplázott a négyirányú távíró multiplexerével. Arról nem beszélve, hogy ő nagyot szakított azzal, hogy az eredeti elképzelésének többszörösét fizette a Western Union.
Látszik a minta? Lehetnek ötleteid, dolgozhatsz kurva sokat, de ha nulla a kezdőtőkéd és nem tudsz duplát dobni elsüllyedsz.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

> A Myers-Briggs személyiségteszt nagyjából a szerencsesütivel egyenértékű. Ugyanolyan HR által használt ezoterikus megoldás mint...

Tisztaban vagyok az MBTI kritikaival. Azt mindenkeppen adom, hogy nem feltetlenul megbizhato teszteredmenyeket produkal egyes/szamos eset(ek)ben; viszont szerintem a szemelyisegtipusok (sztereotipikus) jellemzese nem hulyeseg. Persze el lehet vitatkozni a szemelyisegtipusok szaman, hogy mennyire fedik egymast, hogy hogyan legyenek felosztva, de attol fuggetlenul maga a sztereotipikus jellemzok igazak maradnak. Nem (feltetlenul*) a szemelyisegtipus-erteked hatarozza meg a szemelyiged, hanem forditva, a szemelyiseged (helyesebben az altalad magadrol alkotott onkeped) miatt esel abba a kategoriaba.

*: az ilyen onbeteljesito joslatot, meg onszuggessziot az egyszeruseg kedveert hagyjuk ki :)

> Ugye te is érzed, hogy kurvaerősen megvillogtattad a bikaszarvas kakaemojival ellátott lámpát?

:D

> Munkánál, nincs kreatívkodás, művészkedés hacsak nem vagy főállású kreatív vagy művész. Akinek munkánál lelki törést, netalán terápia igényét veti fel egy copy-paste elvégzése, az alkalmatlan a feladatára.

Igy van! Arra a feladatra brutalmod alkalmatlan voltam. Egyszeruen nem ahhoz a fajta munkastilushoz es minoseghez voltam szokva. Ugyan mostmar adnak a minosegre is, de meg mindig nem olyan mertekben, ahogy en szeretnem. Szoval ja, keson jottem ra, hogy szellel szemben nem erdemes pisalni.

> Felvetheti, hogy az adott megoldás nem jó, de ha nem fogadják el azt, akkor szótlanul csinálja amit mondanak neki.

En is ilyen alkalmazottakat szeretnenek, meg szerintem a feletteseim is ;)

> 10-15 perc nem számít.

Hat, mivel sose laktam 15 percre semmi uticeltol, szoval ezt nem tudom egyelore megitelni. Illetve azert ez helyfuggo is, mert mondjuk Budapesten a "kulvaros" (~Kiskoruton tul) sincsen kihalva, de itt Manchesterben Manchesteren kivul alig van "elet" (normalis pub, take away, bolt, stb). Vagy kellene vennem kocsit, mert kulonben szar bevasarolni, viszont azt melobajarasra nem lehet hasznalni, mert az meg bent van a belvarosban.

Abban igazad van, hogy atszervezhetnem a munkat, de jelenleg meg ugy erzem, hogy a 9-5 kell nekem, csak jo kornyezetben. Kulfoldon vagyok, azert kell a tarsasag, na... aztan hogy a kollegak mit gondolnak az en tarsasagomrol, az mar egy masik kerdes :) Nem mellesleg ezen a kornyeken lakni azzal a baromi jo elonnyel is bir, hogy ha be akarsz vasarolni, ott a piac es a bevasarlokozpont, ha pubba mennel, akkor valoszinuleg van legalabb ketto latotavolsagon belul, ha nincs kedved fozni, akkor hazafele felkapsz valami take-awayt, vagy beulsz egy etterembe... Persze ott zajosabb lesz, szoval azert nem vagyok teljesen biztos magamban...

> Grant előadása a próbálkozások számáról szól. Ez szép és jó, de van egy erős tényező, mégpedig az erőforrások végessége. Lehet millió ötleted, de ezekhez idő, pénz, ember kell.

Ne is mondd! Kinomban mar lottoszelvenyt is vettem, hogy legalabb az egyiket megoldjam, nyilvan nem nyertem egy kanyit se :) de mar csak a lelkiismeretem miatt is megerte. Szoval marad az, hogy dolgoznom kell... hat... azert a lottonyeremennyel egyszerubb lett volna.

Amugy van valami szemelyisegtipus framework amire eskuszol, de legalabbis nem tartod komplett hulyesegnek? Szivesen raneznek.

A leghatékonyabb framework, a "nemfoglalkozomatesztekkel" típus. Utána következik az "elmegyekegypszichológushoz" és "összeülökegypszichiáterrel".
Az összes önértékelési teszt szar. Miért? Mert egy analóg rendszert próbál digitálisan leképezni. Nem képesek kiszűrni a környezeti tényezőket. Pl. egy ember lehet, hogy koncentrálni képtelen, impulzív személyiségnek tűnik, közben csak van egy rejtett agorafóbiája és open-space irodában kénytelen dolgozni. Ezt nem tudod frameworkkel szűrni, de egy megfelelő szakember 4-5 kérdéssel képes rálátni.

Az önismereti tesztek csak egy embernek jó, annak aki az ilyen oldalakat csinálja és felveszi érte a reklámbevételt. Miért? Mert olvasóként magaddal foglalkozol ahelyett, hogy a sikerességeden dolgoznál. Vicces, mikor kapsz egy 300 oldalas könyvet ami összefoglalható egy "Higgy magadban!" mondattal és ezzel elvesztesz, 60oldal/óra olvasási sebességgel számolva, 5 órát az életedből. 5 óra alatt 3-4 befektetővel lehet beszélni, vagy kiötölni egy közepesen komplex rendszer működését.

Az alacsony kockázatú szerencsejátékban való hit/remény, klasszikus alacsony kockázatvállalási hajlandóság és alacsony tettvágy mutatója. Az ilyen tipikusan csak alkalmazottnak jó.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

> A leghatékonyabb framework, a "nemfoglalkozomatesztekkel" típus. Utána következik az "elmegyekegypszichológushoz" és "összeülökegypszichiáterrel".

Ugyan ez nagyreszt igaz, de azert a (komolyabban veheto) teszteknek is megvan a maguk helye. Mert:

> Mert egy analóg rendszert próbál digitálisan leképezni.

Ez igy van! Ez a fajta onosztalyozas sosem lesz tokeletes, hiszen ez onbevallasos, es meg ha az ember oszinten is tolti ki, azt amit az ego gondol onmagarol, es amit a kulso szemlelo gondol a szemelyrol siman lehetnek teljesen kulonbozoek. Ugyanigy nem fogja kiszurni a mentalis betegeket se, hiszen nem arra valo.

> Az önismereti tesztek csak egy embernek jó, annak aki az ilyen oldalakat csinálja és felveszi érte a reklámbevételt.

Mondjuk koklerek mindenhol vannak, szoval mint mindenhol, erdemes tobb forrasbol tajekozodni.

> Mert olvasóként magaddal foglalkozol ahelyett, hogy a sikerességeden dolgoznál. Vicces, mikor kapsz egy 300 oldalas könyvet ami összefoglalható egy "Higgy magadban!" mondattal ... elvesztesz 5 órát az életedből. 5 óra alatt 3-4 befektetővel lehet beszélni, vagy kiötölni egy közepesen komplex rendszer működését.

Ne becsuld ala a kulso motivacio erejet. Nincs mindenkinek eleg onbizalma, nincs feltetlen egeszseges onkepe, es ugyan itt bejon amire fentebb utaltal, hogy ilyenkor szakember segitseget kell igenybe venni, de ha az onsegites hasznal, akkor meg miert ne? Nyilvan kell egyfajta tudatossag, hogy az illeto felismerje, hogy mikor nem eleg mar csak onmaga, dehat attol fuggetlenul barmi ami motival az nem arthat.

Masreszt azert onbizalom, illetve bizonyos foku emberismeret nelkul targyalni is nehez, szoval a semminel mar a nagyjabol korrekt szemelyisegtipus leirasok se rosszak. Akit erdekel, az ugyis utana olvas, akit nem, annak meg nem ez lenne az elso dolog, amirol csak a fele igazat tudja.

> Az alacsony kockázatú szerencsejátékban való hit/remény, klasszikus alacsony kockázatvállalási hajlandóság és alacsony tettvágy mutatója. Az ilyen tipikusan csak alkalmazottnak jó.

En ugy latom, hogy alapvetoen 3 fele ut van (+1, de maradjunk legalisak).

1. Munkaval megteremteni a kezdo toket (szellemi + implementacios, vagy anyagi), azt befektetni a bomba uzletbe (ami vagy elsore bejon, vagy csak sokadszorra), ami penzt fial es lehet tovabbi otleteket megvalositani.

2. Befektetoket szerezni. Befektetok eseteben a problema akkor lehet, ha ugy fektetnek be, hogy azzal beleszolasi joguk is keletkezik. Ezt van aki bevallalja, van aki nem. Ott van esetleg meg a crowfoundingcrowdfounding, meg talan az a legtisztabb ilyen szempontbol.

3. Nyersz / orokolsz / talalasz egy borondnyi penzt. A penz az oledbe hullt, azt kezdessz vele amit akarsz, szoval (a Ferrari es a mallorcai udulo utan) peldaul be is fektetheted. Kis kockazat, minimalis valoszinuseggel nagy hozam. Ha a befektetesek mogul az a £20 hianyzik havonta, ott mar amugyis megette a fene az egeszet. Ezzel nyilvan nem azt mondom, hogy nem lehet esszerubben elkolteni, ha valaki ugy szeretne inkabb.