Házimozi projektorral, OLED TV helyett

 ( kalmarr | 2018. október 16., kedd - 14:08 )

Sziasztok,

szeretnék kiépíteni egy házimozit projektorral. A vetítés 4,5 méter távolságra lenne, a szoba szélessége is kb 5 méteres. A célom, hogy kiválóbb (nagyobb felületű) moziélményt hozzak létre, mintha vásárolnék pl: egy OLED Tv-t.

Kérdésem, hogy szerintetek ilyen minőségnél milyen projektort lenne érdemes beszerezni (Full HD vagy 4K-s), kb. mekkora lenne az ajánlott képátló, illetve vászonra, vagy esetleg valamilyen speciális falfestékre lenne érdemes vetíteni (a vászon egy kicsit csökkentené a teret)?

Köszi!

Kalmi

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A Prohardver fórumán is érdemes érdeklődni. Ami információt nekem sikerült összegyűjteni:
- 4k projektor helyett érdemes egy jobb full HD-t venni
- egy jó vászon kb. 100 ezer Ft
- vannak akik lefestik a falat Tikkurila H499 nevű festékkel és jó eredményeket érnek el vele

https://prohardver.hu/tema/milyen_projektor-t_vegyek/hsz_1-50.html

Amúgy sikerült valamelyik projektor mellett döntened?

Próbáltam utánna olvasgatni és talán ez lenne egy jó választás: Optoma HD39Darbee Projektor, nem tudom, hogy a kisebb testvére mennyivel rosszabb (Optoma HD29Darbee Projektor).

Magamnak 3LCD-s Epson TW9100 vagy TW9200-at vennék használtan, de ez odébb lesz.

+1 Az Epson-ra és hogy nem DLP. Nekünk van DLP és hagyományos LCD projektorunk is, DLP magas frekvenciás hangja és a "szivárvány" számomra nagyon zavaró.

Akkor talán ez, ha DLP-t senki nem javasol... - Epson EH-TW6700 Projektor: Olvastam véleméneket a projetorról, ez mennyire valós? "Mennyezeten jobban pörgeti a ventit, de még így sem zavaróan hangos."

Sajnos nem ismerem. Szerintem szervizes kolléga sem tudja megmondani, mert általában csak szereli őket és nem használja. Hő szempontjából nem igazán jó egyetlen projektor esetén sem a közvetlen mennyezet, tudniillik a meleg levegő szeret felfele szállni a sűrűsége miatt. Egy finn szaunában ezt jól érzékelheted, ha felállsz benne, majd lefekszel a földre.

a 9300 volt most akcioban, de nem tudtam rola semmit, igy nem csaptam le ra:)

Amúgy ilyen festék még van "Tikkurila H499"? Találtam még ilyet: "http://okosfalfestek.hu/termek/okos-projektorfestek/" ez mit tud a valóságban?

sima meszelt fal is jó. Csak vakítóan fehér legyen.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Számomra ellenszenves ha valamire rá van írva, hogy "okos" vagy "intelligens"

Tikkurila festék szerintem nincs készen, ki szokták keverni. piktorfestek.hu weboldalról kaptam ajánlatot:
1,8 liter Feelings H499 Bruttó: 12.950.-ft

OLED TV-vel képminőségben semmilyen projektor (elméleti okok miatt) nem veheti fel a versenyt. Ha csak a méret számít és nem a képminőség, akkor van értelme projektorról beszélni.

- sose értettem hogyan dupláznak kommentet, de most nekem is sikerült -

Persze, csak talán itt van olyan méretarány :)

+1

Ha még kifogsz egy defektes dlp chippet is akkor meg főleg rossz befektetés volt.

Értem, akkor milyen chipeset vennél Te?

+1
FullHD TV-t tudsz helyettesíteni projektorral, de lesz hangja (ventillátor). Utána jön a 4K TV, amelynek már nem alternatívája a 4K-s projektor sem (méretek miatt). Legfelül az OLED-TV. Annak olyan képe van, amely nem lehet elvárás egy világításos projektortól.

Ha már írok, még egy szempont: TV bekapcsolása 3mp. Vászon és egyéb előkészítés sokkal több... Ha háttérben megy a TV nálatok (pl. gyerek van vagy nagymama vagy bármi..), akkor ugyanez projektorral egész nap zajos.

Az oled tv-nel nem zavar benneteket, hogy vibral?
Oledes mobilnal baromi egyszeru leellenoorizni: megrazod magad elott, es mint a stroboszkop vagy diavetitest neznel.

TV-t nehezebb megrazni, de ha a fejedet razod meg, akkor ott is latszik,vagy ha szemed sarkabol nezed...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Elég, ha a kezedet rázod a szemed előtt, mintha közben azt kérdeznéd, hogy "nooormáális?". Ha ugrik, akkor nem folyamatosan látod a kezed árnyékát, alacsony a HZ.
Viszont tudtommal filmezéshez pont, hogy direkt csinálnak ilyet bizonyos készülékeknél. Mert 24Hz-es mozifilmnél darabosnak hat a mozgás, ha a képkozka 1/24-ed ideig látható folyamatosan. Míg, ha csak felvillan (mint a crt-nél), akkor azt folyamatos mozgásként érzékeli az agy. Szóval direkt szúrnak be fekete képkockákat a valósak közé. Ha ehelyett az elektronika varázsol közbülső képkockákat, akkor meg szappanopera effektus lesz.
Már, ha erre gondoltál.

Nem, OLED esetén sokszor PWM vezérléssel hajtják meg a képpontokat és néha átlátszik a PWM frekvencia, de csak marginális esetekben... szerintem a kolléga belekeveri az aktív LED háttérvilágítást, mert ott jóval kisebb a PWM frekvencia, ahogy monitorok esetén is gyakran átjön a PWM háttérvilágítás vibrálása.

--
https://iotguru.live

+1
Egy Lg 55b7v boldog tulaja vagyok, semmire sem cserelnem el.

---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

LG C8 pár hete :)

Pillanatnyilag a mindenki első helyre teszi..és tényleg brutál! Sosem gondoltam volna hogy így rá lehet kattani a HDR-re! Minnél több videót nézek 2160p HDR-ben, annál inkább tűnik minden más fakó "műanyagnak". Lejátszás kérdése meg külön "vicc", szinte filléres S905/S912 ARM-os cucc. Egy jó HDMI kábel többe van!!! Döbbenet mit lehet belőlük kihozni LibreELEC/CoreELEC-el!

+1 nemrég váltottam projektorról és tvre. Az OLED valóban vetélytárs nélküli. De az ára is olyan... A projektor sem rossz, ráadásul azzal sokkal egyszerűbb 3D filmet nézni. (Már akit ez érdekel.) Mindenképp DLP projektort néznék. 1080p jó, 4K aránytalanul drága, és projektornál nem annyira veszed észre a különbséget.

..a műszaki paramétereknél szerintem figyelj arra is, hogy mennyire hangos és hogy mennyire tolja ki magából a meleget.
--
God bless you, Captain Hindsight..

Ezért is nézegettem ezt "Optoma HD29Darbee" kérdés, hogy a 26dB sok vagy kevés?

En meg azt tennem hozza, hogy a technika jelenlegi allasanal nem vennek nem LED-es projektort (tehat amiben valamilyen "izzo" van, nem ledek adjak a fenyt), mint ahogy hagyomanyos vagy halogenes izzot sem tekernek mar lampafoglalatba.
Persze YMMV.

Jól kicsavartad ezt a mondatot de teljesen igazad van. :-)
Szóval ha már projektor, akkor csakis LED világítású projektort szavad venni. Hagyományos projektor lámpájának élettartama úgy 3-4 ezer óra. LED projektornál a led világítás élettartama gyári adatok szerint ennek több mint tízszerese 40 ezer óra vagy még több.


Normális HUP-ot használok!

En 5 eve vettem a projektoraimat, de akkor irrealisan tobbe kerult egy led vagy led/lezer projektor egy hagyomanyos izzos verziohoz kepest. Akkori aron, 1db olyan led vetito, ami DLP technologiat hasznal, tud fuggoleges lens shiftet valamint tavvezerelheto RS232-vel vagy TCP/IP alapon, valamint tudja az 1080p24-et, valamint legalabb 2000-3000 lumenes, na egy ilyennek az arabol pontosan 4 db hagyomanyos izzosat tudtam volna vasarolni.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Lámpa: LED
Lámpa élettartam: 30 000 óra
Lámpa garancia: 1 év vagy 2000 üzemóra

Azért nem eszik annyira forrón a kását... :)

--
https://iotguru.live

Tipikus. De azért van pofájuk ráírni 30'000 órát.

Hutes kerdese. Meg tulhajtas kerdese. LED elettartama tenylegesen orok elet plusz 1 nap, ha nem hajtod (nagyon) tul es rendesen hutod.

Nézd, én a specifikációból és a garanciális feltételekből idéztem, a többit döntsd el magad, hogy mennyire jó a hűtése és mennyire van túlhajtva.

--
https://iotguru.live

26db az teljesen halk
--
Gábriel Ákos

ugyanabben a cipoben jarok, van egy szep nagy falfeluletunk, motoros vasznat szeretnek, de ezen tul semmi elkepzelesem sincs :)

Motoros vászon nem jó. Úgyis lehúzva fogod tartani, kivéve talán a takarítást. Egyébként is ha összetekerve tárolod akkor behullámosodik és rossz lesz a kép. A motoros vászon sokkal drágább és könnyen meghibásodik.

"Egyébként is ha összetekerve tárolod akkor behullámosodik és rossz lesz a kép"

Kb 15 éve van motoros vásznunk, sosem hullámosodott be pedig az idő >99%-ban felhúzva van.

"Úgyis lehúzva fogod tartani"

Én még nem voltam olyan helyen, ahol egész nap projektoron néznek TV-t, filmeket. Nálunk is nappal és este a nagy TV a normális és csak ha valami jó film van este, akkor használjuk a projektort. Persze ha nem a nappaliban lesz, hanem van külön moziszoba, akkor van értelme a fix vászonnak. Egy biztos vagy jól válaszd meg a szakit a nehéz vászon felszereléséhez az álmennyezet fölé vagy inkább csináld magad! (nekünk szaki úgy szerelte fel, hogy utána egyik nap leesett és majdnem összetörte a TV-t/bútort és azóta Magyarországon csak romlott a helyzet a szakértelem terén..)

es milyen vasznatok van?

semmikepp nem en fogom szerelni (biztositasi es egyeb kerdesek, hosszu tortenet :)), hanem az epuletuzemelteto/elado ceg, szoval azzal nem lesz gond:)

ahogy irtak mar felettem is, sosem tartanalm folyamatosan lehuzva, es biztos, hogy motoros lesz, de valami normalisabb

amit neztem az a Elite Screens Saker Tab-Tension, ezzel esetleg valakinek tapasztalat?

Amit sokan elfelejtenek, hiába bármilyenféle varázs vászon, a fehér falakról visszaverődő fény miatt világos jeleneteknél fakó lesz a kép. Ezért nálam például sötététkék (majdnem fekete) függöny van feltéve a szoba azon végébe, ahová a projektor vetít. A vászon mögé és két oldalt kb másfél méterig. Mivel alig szélesebb a szoba a vászonnálá, ez így már rengeteget javított a képen. Persze teljesen sötétben, nem nappali fényben. A mennyezetre sem ártana majd barkácsolnom valamit. Ezt persze függ a szoba kialakításától, méreteitől is. Gondolom függönyre is léteznek motorizált megoldások, hogy például behúzza a sarkokba.

Vászon kapcsán szerintem elég magas hype faktor van, mindenféle fényerő szorzó varázs számokkal. Szerintem valójában az a lényeg, hogy az anyagában ne terjedjen jól a fény, mert az rontaná a felbontást. A hájpolt vászon vetítési felülete is csak egy műanyag fólia, amibe belepréseltek mintázatot, pont az oldalirányú fény terjedés csökkentésére. Valamint a hátulja le van fújva valami fémes festékkel, hogy ne engedje át a fényt. A világosabb környezethez meg nem fehér vásznat használnak, hanem szürkét, hogy a nagyobb fényerejű projektorral valamennyit javítson a kontraszton a környezeti fény ellenére.

Még nincs meg a döntés, de találtam egy ilyen típust - Sony VPL-HW65ES Projektor: https://www.arukereso.hu/projektor-c88/sony/vpl-hw65es-p308814325/#
Erről mi a véleményetek, esetleg egy kategórival szintet lépnék, akkor mit lenne érdemes nézni még?

Azért ez árban jelentős ugrás az eddig említettekhez képest... fényben gyenge, de ventilátorzajban nagyon jó. :)

--
https://iotguru.live

Egyszer élünk :)

jol nez ki, de ennyi penzert en mar nem vennek fullhd-t, ha "egyszer elunk" akkor csakis 4k. nekem fullhd van (epson tw-3200-as) es kb 3m-es kepet vetitek falra, de latom a pixeleket, es neha zavar.

Milyen messziről nézed, hogy látod a pixeleket? :)

--
https://iotguru.live

3-4m. kb 5-6 pixel/cm, azert az nem olyan kicsi

Ahja, hát 3 méteres képet ne nézz 3 méterről. :)

--
https://iotguru.live

Ezt melyik géppel csináltad?

Ha fehér a fal, akkor érdemes lehet feltenni sötét függőnyt mellé a falra. Rengeteged dob a kontraszton, hogyha nem verődik vissza oldalról rengeteg fény.
https://photos.app.goo.gl/JEEoeJcnpsYUzeFSA
Én ilyet tettem fel, majdnem fekete, sötétkék
https://rofosbolt.com/termekek/fuggony-karnis-kellek/sotetito/sotetkek-panama

Nyilván a végtelenségig lehetne fokozni, de nem akarok a nappaliból mozitermet varázsolni. Ez így good enough. :)

--
https://iotguru.live

grat. !

arra figyelj, hogy 3db panel legyen benne (3lcd/3dlp stb neveken emlegetik), es nem 1db panel + egy forgo szines tarcsa, mert utobbi miatt szivarvanyozik ha elmozditod a fejed vagy a szemed (mert nem egyidoben vetiti az R G es B szineket hanem egymas utan).

amit en vettem anno abban optikai lens shift van, ami azert jo mert torzitas (es digitalis mokolas) nelkul tud vetiteni ugy is, hogy nem pont szemben van a projektor a keppel.

amugy azt mondjak a dlp-nek jobb a kontrasztja, de ha meghibasodik egy pixel akkor nem egy pont hanem egy egesz csik lesz a kepen :(

avx forumon regisztrálj és nézz szét a Adás/Vétel - Megjelenítők kategóriában.. nagyon patent fullhd vetitőket meg lehet csípni, akár 3d-set is, jó áron.. 100-120e induló árakkal kb.

Nekem DLP-s van, a szivárvány effekt létezik,de pár nap alatt megszokja a szemed. Ha rám hallgatsz, legyen benne minél nagyobb optikai zoom, ha van lens shift, nagy előny, ill 2 hdmi bemenet is hasznos. Normális képhez vászon sztem mindenképpen szükséges. :)

Szerintem embertől függ mennyire zavarja a dolog. Hallgasson és nézzen meg egyet élőben..