KN501 MIDI probléma

Fórumok

USB-MIDI kábelen keresztül kommunikál a laptoppal a szintetizátor (KN501). Eljutottam odáig, hogy mind konzolból, mind az LMMS linux alatti programból lejátssza a midiket a szintetizátor. Amit szeretnék, leginkább az, hogy a hangszeren leütött hang, jelenjen meg az LMMS hangszerkesztőjében, ám a hangszer billentyűjének a lenyomásakor, a midi kábelen lévő led meg sem nyikkan, ebből gondolom azt, hogy a hangszeren is kellene valamit állítanom, ám nincsen hozzá magyar nyelvű leírás, az angollal meg nem értem teljesen a midis részt.
Amennyiben valakinek sikerülne a neten fellelnie a magyar leírást, azt megköszönném, nekem nem jött össze, másrészt szívesen veszek beállítási ötleteket, hogy merre induljak el. Annyit kibogarásztam, hogy van egy mode set, amiben ha a midit kiválasztom, akkor .... na és itt el is akadtam.
Köszönöm, ha segítesz.

Hozzászólások

KN501? Technics, ugye?
Elméletben a RIGHT1 kiosztás default módon a MIDI 1-es csatornára megy ki, villogni kellene annak a LED-nek.
(Hülye kérdés: Mindkét tuchel dugót bedugtad? IN és OUT nincs fordítva? Létezik olyan MIDI illesztő is, amin az interfész-oldalról IN-nek jelölt dugó megy a szinti out csatiba, és olyan is, amelyiken azt jelölik, hogy a szinti/hangmodul/akármi melyik aljzatába való...)

Konzolon a dmesg mit mutat az usb-midi illesztő csatlakoztatása után?

-
"Attempting to break SpeedLock can damage your sanity"

Bus 002 Device 004: ID 1a86:752d QinHeng Electronics CH345 MIDI adapter

Remélem ez mond valakinek hasznos információt. A zöld led csak akkor villan fel, ha csatlakozik a szintihez és akkor is csak egy pillanatra. Megpróbálom most az angol nyelvű használati utasításban szereplő leírást értelmezni és megcsinálni.

"Mert értek a kutyákhoz."

Amit eddig kipróbáltam:

- mode set
- 1-es gomb
- itt bármit választok (ALL, SEQ, SND, NID-nek olvasom, de lehet MID akar lenni) ugyanaz a vége
- synchro gombbal kiválasztom, ekkor megjelenik egy YES felirat, majd újra a sinchro gombra klikkelek és ezzel lerögzítem a kiválasztást.

Egyszerűen, semmi jel nem utal arra, hogy küldi is a jelet a kábelen a hangszer, nincsen zöld led, csak a bejövő lila villog továbbra is, ha a laptopról küldök midit a hangszerre. :-(

"Mert értek a kutyákhoz."

Az optocsatoló egy kicsi négyszögletű IC, szemközti oldalain 2-2 kivezetéssel. A midi szabvány szerint a bemenetet le kell választani galvanikusan, de a kínai cuccokból szeretik kihagyni, egy ellenállással helyettesítik. Valahol a neten vannak fotók arról, hogy hogyan lehet utólag beszerelni. Én is helyretettem az enyémben, de végül egy AMOSIC fantázianevű interfészt vettem helyette. Netes ajánlások szerint a Roland midi interfészek jók, de kicsit drágábbak.

Nem vagy béna, az U1 pozicióba tervezett optocsatoló hiányzik (mint fentebb írtam, kispórolták). Sok MIDI készülék elműködik így is, de nem mindegyik. Szóval határeset. Én egy KAWAI szintit akartam összekötni PC-vel, és bizonytalankodott, néha ment, néha nem. Nekem is sikerült ilyen interfész kábelt (olcsón!) beszereznem, és úgy tudtam működésre bírni, hogy utólag beleforrasztottam a kispórolt optocsatolót és ellenállást, az alábbi rajz alapján:

http://midi.teragonaudio.com/tech/midispec/hardware.htm

De szerintem egyszerűbb, ha veszel egy más fajtát. Hogy vígasztaljalak, nekem egy másik, amit az Amazonon vettem hibás volt, de végül a harmadik már jól működik:

https://www.amazon.de/dp/B075K53QVF/ref=pe_3044161_189395811_TE_dp_1

https://www.ebay.com/itm/BESPECO-BMUSB100-INTERFACCIA-MIDI-USB/18159602…

Már csak az a kérdésem maradt, hogy ebay-en ezt érdemes-e megvennem?
BESPECO BMUSB100 INTERFACCIA MIDI USB feljebb lévő bejegyzésben úgy olvastam, hogy ez már tartalmazza a csatolót.
32 évvel ez előtt azt tanultam szerintem az optocsatolóról, hogy optikai jellé alakítja az analóg jelet és fordítva, ám gyakorlatom semmi ezekhez.

"Mert értek a kutyákhoz."

https://audiodestrukt.wordpress.com/2012/11/18/inexpensive-usb-midi-int…

The answer is sort of, and it depends.
...
The adapters that I got were from Amazon, fulfilled by SANOXY. The reviews are completely mixed, and it seems that there are several different adapters that one might end up with,...

Vagyis lutri.

Köszönöm szépen mindenkinek, hogy segítettetek, sokat tanultam a linkelt oldalakból. Még átgondolom, hogyan tovább. Természetesen, ha van pénz, akkor nem probléma a döntés, ám nekem át kell gondoljam.

"Mert értek a kutyákhoz."