A cékla és a véroxigénszint-mérés esete Tóth Mari helyett velem

 ( plt | 2018. szeptember 11., kedd - 8:38 )

Futással próbálom egy picit karbantartani magam, de bizonyos - sajnos nem túl nagy - terhelés után annyira kimerülök, hogy abba kell hagynom. Melegben sokkal hamarabb (akár 50%), mint hűvösben. Nem egy-egy konkrét izmom fárad el ilyenkor, hanem úgy általában az egész én.
Arra tippelek, hogy a véroxigénszintem nem elég magas, és ilyenkor már nem jut annyi oxigén az izmaimhoz, mint kellene.
Egy 65 éves, napi rendszerességgel 21km-eket futótól kaptam a tippet, hogy cékla levét igyam futás előtt, mert az jelentős mértékben növeli a vér oxigénszállító képességét.
Kipróbáltam, de nem éreztem érdemi különbséget. Pontosabban éreztem: szinte repültem végig, majd a végén kiderült, hogy pont ugyanakkora sebességgel futottam, mint különben. :(
- Próbálta valaki a céklát? Neki működik?
- Tényleg a véroxigén szintem lehet csapnivaló, az ilyen kimerüléseknél?
- Érdemes mérni a véroxigénszintet? Ad bármiféle használható visszajelzést arról, hogy hogyan, milyen gyakorisággal vagy milyen terheléssel fussak?
- Ha igen, mivel és mikor érdemes mérni?
- A karperecekben található visszaverődéses mérők mennyire megbízhatóak? A mostani sportórámban lévő pulzusmérő is ilyen ledes megoldással mér de az csapnivaló eredményeket produkál.
- Ha átvilágítóssal érdemes mérni, akkor elég az edzés előtt és után? Vagy érdemes végig rögzíteni az értékeit?

Tapasztalatoknak jobban örülnék, mint ötletelésnek.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Futni azok az állatok szoktak, amik 4 lábon járnak. Az emberek általában 2 lábon közlekednek, ergo ne fuss, természet ellen való mozgásforma. Ajánlom a bicajt például.

Vannak ennek a véleménynek ellentmondó könyvek . :)

Egészen érdekes baromságokat lehet itt olvasni néha! :D Mesélj még! :D

Én imádok kocogni, de kíváncsian hallgatlak, ahogy levezeted, hogy a futás természetellenes mozgásforma a bicaj meg természetes. Ezt mégis hogy állt így össze benned?

----------------------------
Az emberiség valaha volt legnagyobb tévedése a dízel személyautó...

Nézd kérlek. Rendszeresen bicózom 50-200km közötti távokat, ez egy több órán át tartó, rendkívül kellemes, kardió, vagy aerob mozgás tempótól függően. Egy 200km-es szakasszal elfüstölök vagy 7-8000e kalóriát. És én egy átlag ember vagyok, ok, egész életemben sportoltam valamit (3 évig atletikáztam, innen a futás utálat, azóta szó szerint egy métert se), szóval ezt bárki utánam tudja csinálni.
Ha valaki már 1 órát tud kocogni, az egy kifejezetten jó eredmény átlag emberhez képest, és az mennyi, 4-500 kalória? Lófütyi.
És miközben tekerek, sok lihegő, izzadó, szenvedő futót látok. Most őszintén, bzui aki ezt csinálja. :) A bicajosok meg vigyorognak, mert élvezik. Ez a diffi, ha már csinálsz valami mozgást, az szerethető sport legyen. Fallabda plö. Akármi más.

Szerintem ezt személyisége válogatja. Én napi 25km biciklizés mellett is sokkal több kalóriát égettem a futással - ugyanannyi idő alatt. Ma is naponta biciklizem, de messze nem érzem olyan nagy terhelésnek, mint a futást. Terhelés alatt most nem a szenvedés részét értem, hanem a hatását. A futással - legyen bármennyire is szar - a hétköznapjaim többi része könnyebb. Nekem ez jön be jobban, bár bicajozni és úszni is szeretek.
És csak pontosítanám, hogy egy óra futás kb. 1000kcal. Annak pedig, aki tényleg fut, nem csak kocog - mint én -, jóval több.

Az biztos, hogy a kerékpár kevésbé, az úszás még kevésbé terheli az izületeket. A futás során meg teljes testsúlyoddal a talajhoz vered magad minden lépésnél, nem beszélve arról, hogy sokaknak nincs más lehetőség mint kemény felületen futni (aszfalt, beton), nem pedig földút, vagy rekortán. Persze kell a megfelelő cipő ami rengeteget számít. Egészséges, de nagyon megterhelő az izületeknek ez a fajta mozgás.

+1 ... 60 év felett az izületek terhelhetősége meghatározó. Én is azt mondom, - miután néha futok is, - jobb a bicaj, kevésbé rázza szét mondjuk térded és csípőizületet. (A meszesedő porcoknak sem mindegy, a gerinc csigolyák között sem.)

Az amúgy megfordult már a fejedben, hogy vannak emberek, akik meg futni szeretnek?

Persze, a buzik, nem olvastad? :(
--

"After successfully ignoring Google, FAQ's, the board search and leaving a undecipherable post in the wrong sub-forum don't expect an intelligent reply."

+1 A biciklire. (Meg az úszásra.)
Az emberiség nem azért találta fel a kereket, hogy aztán futkosson.

A hajót meg nem azért, hogy utána meg úszkáljon! A motort meg nem azért, hogy tekerje azt, amit motor is hajthat.
...csak követtem az éles logikádat...

ugy imadom, amikor korlatolt emberek veszik a batorsagot, es az emberiseg neveben osztjak az eszt. Mert meg ha ott lettel volna amikor xy feltalalta a kereket, es hallod, amint azt mondja, hogy 'na, remelem, ezutan mar senki nem fog futkosni...'. El-o-el.

De menjunk at fantasy-ba, es tfh emberunk tenyleg elmondta a fenti mondatot. Adja magat a kerdes, hogy es akkor mi van, ha o NEM AZERT talalta fel a kereket? Majd kipiheni valahogy a megrazkodtatast, hogy pedig o feltalalta a kereket, es megis van, aki meg mindig futkos.

disclaimer: nem vagyok a bringazas ellen, az uszas ellen sem, hanem a kommentedben megjeleno fajdalmas ostobasag ellen...

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

"ugy imadom, amikor korlatolt emberek veszik a batorsagot, es az emberiseg neveben osztjak az eszt."
Ja, szerintem is abbahagyhatnád már végre :) (Bocs, magas volt a labda.)

Áltudomány rulz

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

van baj :DDD

A szervezeted idomul idővel a terheléshez. Mivel senki sem egyforma, nincs általános recept.
Lehet probléma a túl intenzív kezdés is, a rossz levegővételi technika, ettől hamarabb kipukkad az ember. Kezdd lassú kocogással, pörgesd föl magad folyamatosan.
Folytasd a futást, figyeld a teljesítményed változását, egy kicsit mindig próbáld kitolni az elfáradási szakaszt.
(Edzőm mondta futásnál: jön a fal, de nem állsz meg! ...és valóban, utána átbillen az ember.)
Esetleg lehet doppingolni szölőcukorral és hozzá vízzel.
Ha tudsz és van is kedved futni, nem hiszem, hogy orvosi szinten kellene elemezni az edzetlenség problémáját.

(szerk.: Kezdőként volt olyan edzésem, hogy utána még a hangom is elment, alig vonszoltam magam, ez fokozatosan edzésről-edzésre elmúlt.)

Egyetértek, bemelegítés kell és válotozatos edzések, egyébként nem fejlődik a tested, keringésed.

Szőlőcukrot nem ajánlom, a kettős inzulin lecsapás miatt.

Folyamatosan noveld a terhelest, es igen melegben hamarabb elfarad az ember.
En eloszor majdnem rosszul lettem amikor 20 kilo cuccal setalgattam a tuzo napon hegynek felfele, de par het utan hozzaszokik az ember...
Egyebkent a futas nem tul jo dolog, nem veletlen kell hozza jo cipo, es futofelulet. Bicajozz, vagy uszni jarj el inkabb.

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

Igen, mondta az idős futó barátom is, hogy ő nagy melegben 15 perccel hosszabb idő alatt futja le a 21 km-t ... :)
Én meg 5-nél összeesem ...
Azért van különbség. Lehet, hogy pár év múlva én is le fogom tudni futni nyári délben a félmaratont, edzek is rá, de azért szeretném tudni, hogy mi zajlik le ilyenkor bennem, mi a gát, ami visszafog.

Fokozatosan növeld a terhelést. A szervezeted követni fogja.

Menj el orvoshoz. A többit ne olvasd el. Ha veszítettél a terhelhetőségből a fenti tippek a legnagyobb faszságok. Menj el orvoshoz.

Így van! Előbb egy EKG, és/vagy egy terheléses próba. A testsúly mennyike? Ha 2-3 hét alatt nem nő drasztikusan a teljesítmény akkor baj van, különösen akkor, ha a légzés és a pulzus nagyon lassan rendeződik.

> Sol omnibus lucet.

Igen, tudom, hogy az orvosok sokat tudnak ... ha szerencséd van.
Nekem eddig nem volt.
Gerincsérvemet egy negatív röntgen alapján lapos izvápának detektálták.
A bokámat mindenféle képalkotó eljárás nélkül, bemondásos alapon diagnosztizálták, és irányítottak a fizetős magánrendelőjükbe, ahol az én kérésemre, már pénzért megröntgenezték, amiből kiderült, hogy nem is az a baj ...
Végül műtétet ajánlották, mint végső megoldást.
Sem az asztmámra, sem a gerincemre nem ajánlották soha a futást, pedig mindkettő nagyságrendeket javult tőle.
Azt reméltem, hasonló problémákon a futók többsége átesik, és páran közülük tudják is, mi zajlik le ilyenkor bennük. A tapasztalatnak nálam lehet, most nagyobb a hitele.

Aha, persze. Kár, hogy nem vagy orvos és mégis mindenhez értesz.

+1, megalol...

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

Asztmám nekem is volt. A dokik általában nem mondják, de a valódi oka egy autoimmun gyulladásos folyamat a tüdő szöveteiben. Ettől jelentősen csökken tüdő a gázcsere (oxigén felvtel, CO2 leadás) kapacitása.

Ha asztmából "gyógyult" vagy, tehát nincsen fulladásérzésed, attól még lehetséges hogy nem vagy teljesen gyógyult, és a tüdőd valójában nem 100%-os. És valóban kifogysz az oxigénből.

Javulást attól lehet várni, ha csökken a szervezetedben az autoimmun aktivitás, és az ebből adódó állandó gyulladt állapot.

Az edzés valóban segít, mert javítja a szénhidrátanyagcserét és az inzulinszintet, ami végül a gyulladás mérsékléséhez vezet.

A szénhidrát anyagcsere problémái mellett a gyulladáskeltő allergén anyagok kerülése az, ami fontos. Eltér, hogy kinek mi, de a legtöbbünknek a glutén és a tejtermékek a legrosszabbak.

A leghatásosabb megközelítés ezért egy low-carb, allergénmentes étrend. Lásd paleo. Nekem ez jött be, elmúlt tőle az asztmám. Kicsi gyerekkoromtól kezdve alig tudtam futni, aztán majd 30 évesen meg hirtelen igen - miután így kezdtem kajálni. (Aztán mégse, mert a bokám nem bírta, de az egy másik történet.)

A tüdő gyógyulása mellett az a hatása is fontos, hogy ha rendeződik a szénhidrát-anyagcsere, akkor a szervezet képessé válik a zsíranyagcserére, ami segít a "fal" elkerülésében is.

A leírásod nem elég a diagnózishoz. Akár magnéziumhiányod is lehet. (tapasztalat)
A cékla a vörösvérsejtek termelésében segít, de ha nincs elég oxigén, vagy nem jól hasznosul, akkor ugyanott vagyunk. Az oxigén az égetéshez szükséges, de nem hajtja meg a szervezetet.

Az meg természetes, ha melegben jobban kimerülsz.

Nem azt mondta az öreg csóka hogy a céklalétől majd gyorsabb leszel, csak jobb lesz a véred oxygén szállító képessége.

" Pontosabban éreztem: szinte repültem végig"

Ez a lényeg. Igyad a céklát és fussál többet, meg kevesebb zsírosat meg húst enni és több zöldséget.
Akár egy vaalmi vértisztító tea kúrát is végig csinálhatsz.
Érdemes lehet kiegészítés képp, erősíteni hogy minden testrészedben intenzívebb legyen a nyirok keringés is.
MEg doppingolhatsz is némi ginzeng ampullával.

===============================================================================
// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

Általában az első 10 km után kezdek lassulni. Melegben ez az első 5km is lehet. Mérve is igaz, hogy ahogy fáradok, úgy lassulok.
Ezért lepett meg, hogy ha nem érzem a fáradságot, sem futok gyorsabban a céklától.

Attól, hogy kapsz levegőt, az izmaid még elfáradnak :-)

10 km? Mióta futsz? Az nem annyira rövid táv. De nem csak az elején kell frissítés. pl egy 5 km versenyen kb 3. frissítési pont is van. Többnyire minden kör után megállhatsz. Sok trükköt ismernek a futok. Keres egy futópartnert aki régóta nyomja.
A meleg nagyon megfog elég sok embert. Egyszerűen indulj el hajnalban.

Amúgy pár ötlet:
Futás előtt:
főtt tészta (elég sok futóverseny előtti nap tartanak tésztapartit...)
futás közben:
izotóniás ital ,
bcaa,
banán

Nem attól futsz gyorsabban, hogy nem fáradsz hanem ha gyorsabban szeded a lábaidat. Egy idő után érzi az ember a tempót. Amúgy elég sok app tudd ebben segíteni.

"Egy idő után érzi az ember a tempót."

Annakidején nekem is ezt mondták. Azóta már lefolyt pár liter a Dunán, ultra távokat tolok, 6-12-24 órás (70-230km), de még mindig meglepődöm, ha az órára nézek, milyen a tempóm...

"elég sok futóverseny előtti nap tartanak tésztapartit..."
Saját baromságom: Benne van a nevezési díjban, de én kihagyom ezt. Mint kockáztatni egy kiadós éjszakai fosást.

--
openSUSE 42.2 x86_64

Na ezért mondják "érzed a tempót" és nem azt hogy tudod milyen tempóval futsz. :D
Én személy szerint a futópadot preferálom. Csak beállítom a tempót és megyek is...

Régen sokat padoztam, de ma már annyira nem játszik. Felkészülési időszakban nem ritka a 4 órás edzés is. Azt nem lehet padon megejteni, még pl. a Margitszigeten is baromi unalmas már a vége felé.

--
openSUSE 42.2 x86_64

"Általában az első 10 km után kezdek lassulni."
Sehol nem írod, hogy mióta, milyen gyakorisággal és milyen távokat futsz. Mennyi idős vagy, milyen az egészségi állapotod, stb.stb.
Ezek nélkül csak találgatni lehet.
--
♙♘♗♖♕♔

Érdekes :)

Én csak kocogni szoktam hetente 2-3 x fél órát. Előtte kb 1 órával mindig megiszok 2-3 deci céklalevet, csak ugye mindig meg kell állnom pisálni, ma meg nem volt kedvem és céklalé kimaradt. Éreztem is (meg a pulzusmérőm is mutatta), hogy a pulzusom magasabbra szökött. Szerintem egyértelműen jót tesz. Én egyébként többek között enyhén magas vérnyomásra kezdtem el többek között céklalevet inni és segített. Így is fedeztem fel úgymond véletlenül hogy jé reggel ittam céklalevet és milyen jól megy a kocogás...

Egyébként a céklának a magas nitráttartalma miatt van értágító és ezáltal vérnyomáscsökkentő hatása.

Ha erőnléti problémáid vannak akkor többek között a következők segíthetnek még try and error alapon akár többet együtt is próbálva:

Q10 (Ha 40 fölött vagy akkor gyakorlatilag kötelező szedni)
B2 vitamin
L-Glutamine
L-Arganine

----------------------------
Az emberiség valaha volt legnagyobb tévedése a dízel személyautó...

Ha eddig nemigen volt hasonló terhelésed, hozzá kell szokjon a szervezeted.
Lehet keringési gond, már egy alapjáraton magas pulzusszám is tud érdekes lenni, de lehet ott komolyabb gond is.
Még egy gyakorlalatlan anyagcsere is tud érdekes eredményeket produkálni, pl. vércukorszintesésel is hamar elszáll minden ambíciód, ami úgy is összejöhet, hogy eddig csak raktározás volt a feladat, most pedig hirtelen nincsenek odabent felkészülve a lebontásra.

Felkészültebb egy anyagcserével elfogyó cukor esetén előző esti szalonnázással érdemes alapozni, a gyors szénhidrátpótlás nemigen hoz tartós eredményt.

Vannak lassan felszívódó szénhidrátok ám. Ha valaki normálisan kajál, akkor 1-2 óra alatt a glikogén nem igen fogy el az izmokból, májból.

Ezzel arra utalsz, hogy a fáradságérzésem cukorhiány és nem oxigénhiány?

Akkor lenne egy gyakorlatias kérdésem. Milyen céklalevet isztok?
Magatok készítitek, vagy bio/kuruzsló boltban veszitek, esetleg valami ipari gyártmányt fogyasztotok?

Nekem úgy mondták, nyers céklát gyümölcscentrifugával kell kipréselni. Kb 1kg céklából lesz egy pohár lé. Én ezzel próbálkoztam.

Ha pontos infót akarsz akkor sportorvos, légzésvizsgálat, terheléses vizsgálat, vérkép. stb. Ha nem fogadod el az orvos által mérteket, akkor pszichológus.
Mérni csakis kalibrált, orvosdiagnosztikai eszközökkel, az összes többi saccometria.
A fáradtságérzet lehet hibás táplálkozás, hibás folyadékbevitel, hibás szénhidrát bevitel, egyéb idegi problémák (depresszió).
Oxigénhiányt fáradtság, tompaság érzés, hányinger kíséri a lassú oxigénszint esésnél (hegymászó betegség). Gyors oxigénvesztésnél légszomj, kapkodó légzés, fejfájás, szédülés, zavarodottság érzés.
Céklalének magas a szénhidrát tartalma 1 dl lében >7g cukor van. A vasbeviteli konteó erős bullshit, ugyanis a vörösvérsejtjeid nem ürítenek vasat, a futás alatt meg nem termelődik annyi vérsejt, hogy kihatással legyen a teljesítményedre. Mivel szárnyakat kaptál, az azt jelenti, hogy a szénhidrátbeviteleddel lesz a gebasz. Próbaképp próbálj a futás elején és közben egy kis szőlőcukrot tolni és figyelni a fáradtságérzeted alakulását. Plusz, ha rendszeresen futsz akkor felejtsd el a retardált diétákat és helyette legyen rendes kalóriabeviteled.
Végül, de nem utolsó sorban, ez egy "informatikai" portál ami az interneten van, tehát az lenne a helyesebb, ha egy megfelelő sportorvossal vagy edzővel kommunikálnál.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

+1

Esetleg szedsz valamilyen gyógyszert aminek lehetséges mellékhatása fáradékonyság, izomgyengeség?

Tippre az elfogyasztott céklalé órákkal később kerül csak emésztésre és kerülne a véráramba, tehát közvetlenül futás előtt teljesen felesleges meginni. Az illető biztos jó tanácsot adott, de az vagy megszokás, vagy placebo.

szerk.: mióta futsz? Én amikor elkezdtem a rendszeres futást, az első hetekben gyenge volt a teljesítményem, de később elkezdett felfelé menni. Most már le tudok futni 14-18km -eket, azt nem mondom hogy pite, de azért lemegy. Kezdetben 4-5km ment csak, hetekig.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Arra tippelek, hogy a véroxigénszintem nem elég magas, és ilyenkor már nem jut annyi oxigén az izmaimhoz, mint kellene.

az konnyen meglehet. Bar akkor az agyadhoz sem jut eleg oxigen, ami meg is latszik a topikinditon.

Egy 65 éves, napi rendszerességgel 21km-eket futótól kaptam a tippet, hogy cékla levét igyam futás előtt, mert az jelentős mértékben növeli a vér oxigénszállító képességét.

a ceklale a futok kanyarfuroja... De hogy konstruktiv legyek: a ver oxigenszallito kapacitasa a vorosversejtek, ill. vas fuggvenye. Hogy az izmod mennyi oxigent kap, az ezen felul meg a sziv kapacitasatol / teljesitmenyetol fugg. De eleg nagyban.

Mivel a jelek szerint a fittsegeden meg lehetne javitani egy keveset, igy inkabb az utobbira gyanakodnek. A ver vas szintjet pedig vervetellel lehet megallapitani, fitbit-tel nem fog menni.

Ha pulzust akarsz merni, akkor vagy szamold meg magadnak, pl. a nyakon vagy a csuklon, vagy hasznalj vernyomasmerot. A ledes merok komolytalanok.

--
"dolgozni mar reg nem akarok" - HZuid_7086 'iddqd' zoli berserk mode-ba kapcsol

A gyors kifáradásnak leginkább keringési vagy légzési okai lehetnek (tüdő, szív). Persze elképzelhető vérszegénység is, de azon nem a cékla fog segíteni.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Cékla jó dolog. Másik egy pulzusmérős óra beszerzése és egy teljesítmény diagnosztika sem lehet hátrány (bár laborja válogatja 30-tól akár 110 ezer Ft-ig bezárólag lehet találni ajánlatokat, de nem kizárt az ennél drágább sem.)

Cékla hemoglobin termelő hatású, ultra távok előtt, után fokozott mennyiséget viszek be belőle. (extra adalék, hogy egy ultratáv után rendesen le tud csökkenni a hemoglobin szint, kell a pótlás.)

Magnézium, előtte, közben utána. Só bevitel közben, CH töltés hosszútáv előtt egy héttel. Ezek, ha 2-3 órát futsz, különben elég egy sima gyógyszertári magnézium ampulla edzés után, egyébként sport cucc kell. Magnézium és kalcium együtt felesleges, hibás arány esetén kioltják egymást. Folyadék edzés közben, de nem túllőve.

Pulzus alapú edzés. Laborban bemért max pulzus alapján összerakott zónákkal (vagy akár a labor maga adja a vizsgálat alapján a zónákat, savküszöb értéket, vo2max értéket, nyugalmi pulzus, szaturáció). Edzésterv pulzus zónádra, súlyodra, korodra, célodra szabva.

A problémád valószínűleg inkább a túl magas pulzussal futás, ez oxigénhiányt, savasodást okoz. Melegben a vér sűrűbbé válik, nehezebben pumpálható, ezáltal magasabb alap pulzuson lesz alacsonyabb teljesítőképességed, alacsonyabb oxigénszinted.

Nem megfelelő futótechnika, nem hozzád illő cipő, szoros zokni, túl sok ruha szintén teljesítményromlást, később sérülést okoz.

Nagyjából összeszedtem pár fontos dolgot, de ezek egy része számodra irreleváns lehet, mivel csak egészségmegőrzés a célod, nem egy ultra lefutása, viszont érdemes róla tudnod.
Ha mélyebben nézzük a dolgot, bonyolultabb ez annál, hogy "kell egy cipő és futhatsz."

--
openSUSE 42.2 x86_64

Egy teljes labor vizsgálat javasolt, hematokrit értékre lesz szükséged és az orvos tanácsára!

Az a fokú fáradtság amit írsz utalhat vérszegénységre.
Ezen a cékla nem sokat segít és edzés előtt hiába iszod, a hatása nem azonnali.

Elsősorban résztávos és fartlek edzésekkel tudsz javítani a a VO2Max értékeden, de ehhez idő kell. A lassú edzések is ugyanúgy fontosak hozzá.

Ha vérszegény vagy annak az okát kell elsősorban kideríteni (genetika, táplálkozás, keringési- és vagy vérképzési rendellenesség).
Maga a futás is okozhat hosszú távon vérszegénységet egy lábütődési hemolízisnek nevezett folyamatt miat.

A vérképzéshez vas is kell.
Vasat pótolni nehéz, mert nagyon rosszul szívódik fel. Törekedni kell a szerves vas bevitelre, amit megtalálsz pl céklában, dióban stb.
Fontos, hogy vas bevitel előtt és után 2 órával ne fogyassz kávét, zöld teát mert megköti a vasat és egy emészthetetlen eleggyé alakul.

Ha tényleg vérszegény vagy akkor valószínűleg neferro folgammát fognak felírni, ami vas-szulfát. A vas szulfát rosszul szívódik fel.
Helyette kelát-kötésű szerves vasat érdemes szedni, pl.: Chela-ferr forte kapszula
Ezen felül savas környezetben jobb a felszívódás, ezért érdemes C-vitamint is bevinni.

Már bocsi, de ha jól értem nem vagy orvos, illetve gyanítom, hogy így van.
Saját példám mesélem.
Elmentünk haverokkal evezni, ahol észrevettem, hogy baromira nem bírom az iramot úgy, ahogy bárki más a csapatból.
Pedig eljárok úszni is, meg néha bringázni. (Sajnos egyiket sem rendszeresen végzem)
Nem tulajdonítottam neki különösebb figyelmet. Elkönyveltem magamban, hogy nokedli vagyok.
Aztán jött az éves munkaalkalmassági orvosi vizsgálat.
Mondták, menjek kardiológiára mert mintha szívzörejt hallanának.
Pedig amúgy nem éreztem magamat betegnek.
Aztán az orvosok keresztkérdéseiből kiindulva, valóban nem bírom a terhelést, úgyhogy most járom vizsgálatokat.
A lényeg.
Hogy ha nem bírod a terhelést, az kis millió dologtól lehet.
Légzésszervi ugyanúgy mint keringési probléma, egy másik kollégámnál tüdő problémákra vezették vissza.
Menj el orvoshoz, és mond el mi a panaszod!