openstreetmap

 ( kalvi | 2018. július 30., hétfő - 15:19 )

Szívesen használtam az openstreetmap-et. Vagyis mindig vissza-vissza térek rá.
Úgy vettem észre, hogy a sűrűn járt útszakaszokon elég jól elnavigál. De pont akkor amikor kellene mindig cserben hagy. Idén a Balaton körül és a Mecsekben is jártam. A Mecsekben autós navigáció közben egy lépcsősorra navigált (magic earth és autóra volt beállítva). Tavaly jeleztem egy hibát -miután arra navigált-, hogy az útszakasz már évek óta "behajtani tilos". Egy sorompót raktak a szerkesztők lezárásként. Idén a magic earth megint rávitt ekkor váltottam maps.me re. Ez lezártnak értelmezte és másfelé vitt. Sorolhatnám magamnak a hibákat igazából ha nincs időm szórakozni akkor a googl-t kell elővennem sajnos.

Amit a leginkább hiányolok, egy jó navigációs és visszajelző rendszer. Sajna nincs időm arra, hogy szerkesszem a térképet. És persze azt is tudom , hogy az önkénteseknek is van ezer dolguk. Kívülről nekem úgy tűnik, hogy olyan sok cég használja az OSM-t kár, hogy nincs egy olyan, hogy ha mondjuk valaki 70-el megy egy úton akkor az valószínűleg már nem föld út.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Én a Mapfactor Navigator-t használom, ami szintén OSM alapú. Nyilván a térképhiba náluk is ugyanaz lesz, de egy kisérletet megér.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Köszi!
Megnézem.

Egy ideig használtam de elkanászodtak és túl sok jogot kér az alkalmazás, amelyeket ha nem kap meg, nem azt csinálja amit kéne (értelemszerű csökkentett mód) hanem szénné fagy. Szóltam is nekik, de csak rizsáztak.
Az OsmAnd szerintem sokkal profibban van összerakva és jóval kevésbé parasztos is.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

sub

Az OSMand+-t használod? Én is ezt szoktam, most már egyre ritkábban, mert mióta a cég megajándékozott internetes mobillal a Waze vált elsődlegessé.
Az OSMand+ marad kerékpározáshoz, hiszen itt Németországban minden ösvény fel van rajta tüntetve (meg is látszik a térkép méretén Alsó-Szászország 620 Mb, Magyarország 311 MB).

Én anno letöltöttem az iGO SzülinApp-ot, ingyen volt, elvileg frissítik is, de nem nagyon használom.
Osmand+ megvettem, legtöbbet azt használom, szerintem nagyon jó. Igaz annyit nem navigálok, még nem találkoztam térkép hibával.
A Waze jó is lehetne, ha újra írnák a programot, androidos telón egy órás mavigációval "megeszi" az akku 20%-át. Ha jól tudom ez a Google térképet használja.

Amikor a Waze-t használtam a legfőbb gondom nekem is az volt, hogy sokat fogyaszt. A másik, hogy egy perc előnyért is megtesz +20 km-t a legszűkebb sikátorokon...

"A másik, hogy egy perc előnyért is megtesz +20 km-t a legszűkebb sikátorokon" - Nem. Csak javaslatot tesz. A merre menjek döntés a bal egy (a világ némely részén jobb egy) ülésben helyet foglaló személy kezében van :-)

Az iGO az én telefonomon nem indult el (belső tárhelyként használt SD kártya miatt).
OSMand+ ingyenes és fullos verzió, ha Fdroidról telepíted.
A Waze-el csak egy gond van, hogy néha egyet gondol és kilép. Sokszor épp olyankor mikor tényleg szükség van rá. Hogy mennyit fogyaszt nem érdekel, mert töltőről üzemeltetem. Nekem még nem tervezett soha semmit össze-vissza, azonban már jártam meg, hogy nem mentem az utasítás szerint, mert ismertem a környéket és kibasztam saját magammal, mert az éjjel folyamán lezárták a pályafeljárót. Szegény Waze minduntalan mondta, hogy nem jó és a végén igaza lett.

Az iGo alá nemgányolt OS kell, valóban.

"OSMand+ ingyenes és fullos verzió, ha Fdroidról telepíted" - A normál store-ban is ott van, igaz, az 1790Ft-os ár (most épp annyi) sokaknak megterhelő lehet - azoknak javaslom a simát, és némi keresgélést, hogy honnan lehet hozzá tetszőleges számú térképet letölteni.

˝Tavaly jeleztem egy hibát -miután arra navigált-, hogy az útszakasz már évek óta "behajtani tilos"˝ - Az OSMAnd egy alkalmazás, ami "hozott anyagból" dolgozik, az ilyen hibákat célszerűen az openstreetmap-en kell javítani, és a javítás után buildelt térképet letölteni (OSMAnd alá nem tudom, milyen gyakran készül friss térkép, Magyarországról naponta frissülő térkép van Grinnél, úgyhogy azzal nem kell arra várni, hogy az OSMAnd mögé odakerüljön az általuk összerakott fájl.

Egyébként meg sorold a térképhibákat (FB-on van egy egész jó OSM-es csoport), aztán aki arra jár, és van ingerenciája javítani, az javítja. Akár helyetted is :-)

Ha én az összes térképterméket, amiben hibákat találtam, kidobtamvolna, akkor nem lenne a kütyüimen navigációs szoftver - de van, mert tudom, hogya míg térkép lesz, addig hiba is lesz benne, és ha nem a valós környezet módosítása generálja automatice a térképadatok változását, akkor naprakész térkép se lesz soha :-D

Ebben igazad van. De egy átlagfelhasználóknak még ez is sok. Azt gondolom ezért is van több hiba az OSM-en mint pl. a google térképén, mert nem tud aktív közösséget bevonni. Ott helyben szeretném jelezni a hibát. Nem este keresgetni, töltögetni, magyarázni a fb-on. Sajnos erre nincs már időm. De köszi mindenkinek aki elvégzi.

A gogli tréképe... Nem kevés helyen sz@rabb, mint az OSM, pláne, ha nem csak autós térképben gondolkodsz. Ráadásul online kell lenned hozzá, ami azért nem minden esetben teljesíthető/optimális feltétel - és a miért adjam oda a google-nek a mozgásom/útvonalam teljes trackjét, mint privacy kérdést még nem is emlegettem...

Nincs mit este keresgélni, töltögetni, fb-on magyarázni: tudod, hogy Bivalydöcögény-alsón a falu széi utca egyirányú, a térképen viszont nem, úgyhogy este fogod s böngésződet, megnyitos az poenstreetmap.hu oldalt, megkeresed Bivalydöcögény-alsót, és szépen bekjattintod az adott utcára, hogy egyirányú. Kecesebb idő, mint itt leírni n+1 formában, hogy nem akarsz/idő hiányában nem tudsz az ingyen kapott térképen javítani. Jó, töltögetni majd kell, azt nem fogod megúszni - mivel offline térkép, így azt időnként frissíteni illik... Ha olyan helyre indulok, ahol még nem, vagy nem sokat jártam, akkor mindenképp letöltöm a hungary-latest térképet az OSMAnd alá, és nem bízom a programra, hogy mikor és milyen időpontban készült dump-ból buildelt térképet húz le magától.

Szoktam mondani, hogcs csak a halottnak nincs ideje bármit megcsinálni, más legfeljebb nem szán rá időt.

" Ráadásul online kell lenned hozzá"
Ez nem igaz, tölthetsz le térképeket előre. Friss OSM-hez pedig ugyanúgy kell netkapcsolat, amikor letöltöd.

Oké, mindkettő lehet offline térkép - apró különbség, hogy egy komplett Hungary_latest olyan 314MB, és egy fájlként lejön, a google térképét meg n+1 darabban lehet leszedni, és bizony jóval 300MB fölött van az össz méret, ami, kiegészülve a nehézkes letöltögetéssel eléggé elveszi az ember kedvét az offline google térképtől.

Na de ha ott helyben jelentenéd a hibát, miért nem használod az OsmAnd add note eszközét? Azzal megjelnik a jegyzeted a térképen és tudjuk javítani.

KAMI | 神
Linux Mint: https://linuxmint.hu LibreOffice: http://libreoffice.hu SeaMonkey : http://is.gd/smhun
Legyél Te is Mozilla és Linux Mint önkéntes

+1

Ezt kipróbálom. Köszi!

"kár, hogy nincs egy olyan, hogy ha mondjuk valaki 70-el megy egy úton akkor az valószínűleg már nem föld út."

Erre ne vegyél mérget. Anno offroadoztam :P

Akkor az még egy plusz pipa, h offroadpozom-e vagy nem :-)

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

+1

--------------------------------------------------------------------
http://www.kmooc.uni-obuda.hu/
http://www.memooc.hu/
https://www.safaribooksonline.com/

Ha már navi, Androidon a HERE navigációs appját használja valaki? Elvileg ingyenes és a többivel ellentétben nem OSM forrásból dolgozik. Ami nem egyértelmű a leírásból: ez csak városon belüli navigációra alkalmas?

Igen.
Gyakorlatilag is ingyenes, offline és online üzemmódja is van.
A nevéből következően HERE térképeket lehet hozzá letölteni (természetesen ingyenesen), vagyis nem csak városon belül használható.

Kevesebb beállítási lehetősége van a Nokián/Windows Phone-on futó változatoz képest, pl. nekem ezen az Androidon futón nem sikerült köztes pontokat bevonnom az útvonaltervbe.

Én használom. És nem, nem csak városon belül jó. Tud tömegközlekedést is jó pár helyen, de a POI adatbázisa nagyon pontatlan. És nem is találtam eszközt az alkalmazáson belül, amivel javításokat lehetne beküldeni (például bezárt helyekről).

Ehhez felig-meddig offtopic, csak eszembe jutott, hogy regen a waze-zel rohadt konnyu volt jelenteni az utlezarasokat, ezt most valahogy eldugtak, se a teljes utzaras M2-t, se a lezart Lonyai utcat nem tudtam jelenteni, persze folyton vissza is akart vinni, meg gondolom masokat is terel arra. :(
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods