SBC idősebb embereknek

Sziasztok!

Rokonságomban szükség lenne egy laptop lecserélésére. Ez jelenleg egy képernyőtől fosztott, régi (~10év) laptop. (az előző is ilyen volt). Egyrészt csúnya, másrészt hangos, harmadrészt sok helyet foglal el, negyedrészt szerintem rövidesen megmurdel benne valami.
Felmerült bennem hogy a mostani SBC -s SoC-ok már elég jó teljesítményre képesek, és esetleg jó lenne arra cserélni a gépet (monitor, egér, bill maradna). Ennek előnye az lenne hogy nincs benne ventillátor, és nem kell foglalkozni a ki-bekapcsolásával, és várhatóan jó üzembiztonsággal működne.

Igények:
- böngésző (lehetőleg chrome/chromium), elfogadható sebességgel renderelt weboldalak
- youtube, facebook menjen browserben
- ~5%-ban flash/html5/vagyamimostamenő webes játékok menjenek. Anyósom szereti a casual gameket (zuma, jewel, kártyajátékok és társai).

Alternatívák:
- raspberry pi 3 (nem az új, hanem az első 3-as) + raspbian + valami egyszerűbb, gyorsabb DE, pl. XFCE. Ide azért nem írom az androidot, mert ugyan állítólag van rá android, de én sosem bírtam bebootolni rajta és nem sok kedvem van reszelgetni ezt a cuccot, nem ártana ha tényleg stabilan üzemelne (havonta 1-2x járok arrafele). Egy tartalék rpi3-am már van, így ahhoz nem kell beruházni, csak egy sdkártyát.
- valamilyen más gyártótól származó, de hasonló lap, szintén arm-os debiannal
- valamilyen dobozos, dedikált, "márkásabb" androidos gép

Aki hasonlót összehozott már, attól szivesen várom az ötleteket. Rpi1 óta használom ezeket a gépeket, de soha az életben nem telepítettem desktopos debiant rá, vagy "szerverként" ment, vagy dedikált kodis mediaplayerként.

Köszi!

Hozzászólások

Szerintem először nézzétek meg, mennyit szántok az egészre. Utána lehet ajánlani hardvert, egy használt business notebook (Thinkpad, Latitude) sokkal jobban megérheti, mint egy SBC.

Azért akarnék sbc-t, mert:
- kicsi
- hangtalan
- üzembiztos (akksi, táp, venti, melegedés nagyrészt kizárható)
- nagyobb tár nem is igazán kell, nem tárolnak semmit, csak browsert tolnak, így egy mondjuk 32-64 gigás sdkártya bőszen elég lenne

De a vége lehet hogy refurbished/bolti garis business gép lesz, nekem is van egy régi elitebookom fallback gépnek, és tudom hogy jók, de ebben az esetben lehet hogy másfelé mennék.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

nem kell foglalkozni a ki-bekapcsolásával

nagyobb tár nem is igazán kell, nem tárolnak semmit, csak browsert tolnak, így egy mondjuk 32-64 gigás sdkártya bőszen elég lenne

Ennek szerintem olvass utána! A probléma lényege, hogy a read-write mountolt sd-kártya nem viseli el, ha elmegy alóla az áram írás közben, ilyenkor van rá jó esély, hogy az sd kártya kuka lesz. Tehát marad a read-only mount, vagy valami elektronika fog kelleni, ami a táp elvételekor még tud nyomni egy syncet (ennek megfelelően kell valami tartalék tápellátás a syncidejére: nagy elkók, supercap, esetleg Li-ion akksi).

> Egy tartalék rpi3-am már van, így ahhoz nem kell beruházni, csak egy sdkártyát.

Ebben az esetben mindenképpen azt javaslom, hogy próbáld ki magad a dolgot. Az én tapasztalataim szerint ezeket a kis gépeket "megölik" a weboldalak (van RPi1-em és RPi3-am is). Meglepődnék, ha nem erre az eredményre jutnál. Rengeteg dologra jók, de böngészésre nem valók, talán még a nagyon türelmes embereknek sem.

Rpi 3 keves normalis bongeszeshez. 1 GB RAM!

+1, errefele lehet keresgélni, de szvsz ez is kevés.
A téma felvetőjének: böngészőhöz minimum 4GB memória és középszintű proci kell.

Aprópénzért szórják a brand gépeket már másod illetve harmadik generációs i3 procikkal is. Fogyasztásuk üresjáratban közelít a 20W-hoz méréseim szerint (HP SFF Platinum táppal). Hangjuk minimális. Ezek megfelelnek a célnak.

Nézd meg Chrome esetén a memóriahasználatot mondjuk 1 fülön Youtube-ozva. Vagy elég megnézni, hogy mi történik egy kicsit masszívabban Javascriptes oldalnál.
Illetve lehet, hogy a tab fogalmát nem ismerik, de akkor az esetleges új fülre - agresszíven - megnyíló cuccokat se zárja be, ami fülenként további 100-200 megabájt memória.

SBC-n én Links/Lynx-nél komolyabb böngészést nem csinálnék.

Rövid idő után lesznek egy idős embernek is kedvenc oldalai, amiket szívesen látogat. Sokan szeretik, ha ezeket az oldalakat nem kell egyenként megnyitniuk, így megkérnek valakit, hogy állítsa be nekik úgy a böngészőt, hogy induláskor a kívánt oldalak töltődjenek be. Lehet, hogy a felhasználó a tab fogalmát még nem fogja ismerni ettől, de találkozni fog vele.

Ha valamelyik gepbe jo lehet, tudok adni hozza ingyen elviheto Core 2 Quad Q6600 CPU-t (Core) meg talan akad valahol a quad core lapokkal egy bios hack utan "kompatibilis" 2.66GHz orajelu Xeon 5430 ami mar Penryn alapu. Szinten ingyen elviheto, Budapesten, Kobanyan.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Az RPi-jal az a baj, hogy a lemez vagy SD kártya USB buszon csatlakozik, azon belül is USB2.0-án és a kicsi sávszél nagyon leöli az I/O teljesítményt. Tehát nem a procija gyenge, hanem I/O-ban térdel le, főleg böngészéstől. Én is inkább egy olcsó üzleti laptopot ajánlok (régi generációs i3, i5, min. 4 GB RAM), ThinkPad, Latitude, Elitebook, amit megkaptok használtan olcsón. Linuxhoz nem kell bele SSD sem (bár egy 9 ezres 120 gigás Kingston A400 már csodát tenne), elég a HDD.

RPi-tól vannak erősebb SOC gépek is, jobb I/O teljesítménnyel, de azok sajnos arányosan drágábbak is, mire mindent beszerzel hozzá, lap, ház, néha hűtés is kell rá extrán, majdnem ott vagy egy használt üzleti noti áránál, és utóbbi erősebb is.

Persze ha van elfekvőben RPi 3-ad, próbáld ki, első körben még 32 GB-s kártya sem kell bele, elég egy elfekvő kisebb kártyával tesztelni. Mehet rá Rasbian.

Szerk.: ja, azt ki is felejtettem, amit az egyik szálban írnak, hogy az 1GB RAM is nagyon kevés lesz böngészéshez.

Ami még eszembe jutott, az a táblagép, ami elég lehet egyszerű, Flash-szintű játékokhoz meg böngészéshez.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Én idönként előveszem a Pi3-s Raspbian-t, de egy kicsit is sokrétűbb tartalommal felvértezett oldal meglehetősen szaggatottan megy rajta (Index, FB, vagy épp YT-videó) - szóval szerintem nem lesz annyira jó. Pontosabban simán el tudok képzelni olyan embert, aki van annyira távol a "modern" számítástechnikától, hogy elfogadja, hogy ez ilyen és nem zavarja, de szerintem ők a kisebbség.
Szóval ja, ha van elfekvő 3-as a kérdezőnek, akkor simán rakja rá egy 4 e ft-os SD-kártyára az aktuális Raspbian-t, adja oda nekik és próbálgassák. Osztán ha jó nekik, akkor szuper. De közben valószínűleg érdemes lesz elkezdeni keresni ilyen régebbi leselejtezett gépeket.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?