[megoldva] Adatpárok ábrázolása interaktív jelölési lehetőséggel

Adott jó sok számpár, melyeket tudok ábrázolni (pl. gnuplottal) x és y koordinátájú pontokként.
Ha ráviszem a kurzort egy-egy pontra, látom is az adatpontok (közelítőleges) koordinátáit.

Egy olyan (linuxos) grafikus alkalmazásra vágynék, ami
1) Akár a "jobbra/balra" gombra, akár egérmozgatásra kiemelne egy-egy adatpontot, és a neki megfelelő számpárt is pontosan megmutatná.
2) Bizonyos gombnyomás hatására egy fájlban el lehetne tárolni adatpár(ok)nak bizonyos (mondjuk kétféle) állapotát.

A wxMaxima nem tud valami ilyet? Esetleg a kst2 vagy a quickplot?

A LibreOffice tud hasonlót, meg lehet változtatni egyes pontok színét (és akkor ki is írja a vonatkozó adatpárt), de energiaigényes és egyszerre csak kevés pontot lehet így vizualizálni.

Megoldás: a kst2-vel (2.0.8 verziótól kezdődően) lehet az x->y adatpontokat (Create/Curve) ábrázolni és ctrl+c segítségével a koordinátáikat kimásolni (és szövegszerkesztőben/táblázatkezelőben elmenteni). A hibásnak gondolt pontok színezése még elég nyögvenyelős, de megoldható. (Egyelőre úgy, hogy egy másik görbét is ábrázolok, amiben a hibás pontok térnek csak el a 0-tól, értékükben megegyeznek az eredeti adattal, és más színűek.)

Hozzászólások

Közelítő megoldás: mivel a függvénymenetedet ismered, és az ábrát adó kép felbontását is tudhatod, az adatokból és a függvény képen elfoglalt kezdőpontjából generálhatsz egy html image mapet, ahol a linkpontok mögött a koordinátákat fájlba író program ül.