Egyedi Arch linux telepítő készítés

Fórumok

Sziasztok.

Arra gondoltam, csinálok egy olyan egyedi Arch linux telepítőt, amit nagyon könnyű telepíteni, és egyedi kinézetű.Természetesen, az egész net install lenne. Telepítéshez találtam egy "Zen Installer" telepítőt kifejezetten, Arch linux számára. Ezt szeretném felhasználni. Pár dolgot megcsináltam már, pl egyedi syslinux kinézet meg lecseréltem a feliratokat. Be is boot-ol, de nem találom, hol tudom a telepítőbe lecserélni a kiírásokat.
Tudom van (volt) hasonló project de már nem folytatott. Ha jól tudom a project neve "Revenge" volt. Valami hasonlót szeretnék.

Nem áll szándékomba publikálni. Csak magam okítására és szórakoztatására csinálnám. Esetleg későbbiekbe lesz egy jó Arch telepítőm ha esetleg újra kellene valami miatt rakni :)

Segítséget előre is köszönöm.

Hozzászólások

A helyedben en loopmountolnam az iso-t es beleneznek mi is a telepitoje. Mit hasznal? Anaconda? Calamares? Valami sajat?
A weboldalon azt irjak, hogy az iso letolti a legfrisebb telepitot. Szoval ez azt jelenti, hogy ha modositod is az iso-t ezt ki kell belole szedned, kulonben visszajon az eredeti szoveg, feliratok, stb.

Mehet a loopmount meg a turkalas. :D

Sikerült rájönnöm hova van eldugva. Viszont efi kiterjesztésbe van. Ezt mivel tudom megnyitni és visszatömöríteni?

Na most en letoltottem az iso-t es a syslinux szerint ket boot opcio van, az egyik a pxe, a masik a sys. A sys elvezet a 64bites confhoz, az meg elvezet vegul a arch/boot/syslinux/archiso_sys64.cfg-hoz ami szerint betoltodik a kernel, meg fut az initrd boot/x86_64/archiso.img.

Kitomoritve az archiso.img-t (eloszor xz-re move-olva, majd cpio -idvmu) az init a vegen megcsinalja a switch_root-ot es elinditja az /sbin/init-et, ami a busybox. Parametere meg amit az init script kap ($@).

Itt ugy latom, hogy fogja magat es egyszeruen felmountolja a new:root-ra a /mnt/arch/x86_64/airootfs.sfs squashfs-t es ezt hasznalja aztan a live rendszer.
Ha ezt unsquashfs-eled, akkor itt talalsz meg mindent. Ebben van az initialize, amiben ott a run_installer fuggveny.

Köszi ez sokat segíttet.

Viszont lenne egy olyan problémám, elszeretném indítani automatikusan a telepítőt méghozzá rendszergazdaként. Természetesen sima felhasználóként indul a rendszer és a telepítőt szeretném rendszergazdaként indítani. Ezt hogyan tudnám kivitelezni?

További érdekesség. Maga a telepítő python-ba van megírva. Ha következők képen próbálom indítani hibát ír ki:
./nemesis/nemesisv2.py
python nemesis/nemesisv2.py
Hibakimenet:

1 root@obrevenge /home/liveuser # python nemesis/nemesisv2.py :(
sh: tzupdate: command not found
Traceback (most recent call last):
File "nemesis/nemesisv2.py", line 1158, in
win = MyWindow()
File "nemesis/nemesisv2.py", line 240, in __init__
tree = ET.parse("resources/locales.xml")
File "/usr/lib/python3.6/xml/etree/ElementTree.py", line 1196, in parse
tree.parse(source, parser)
File "/usr/lib/python3.6/xml/etree/ElementTree.py", line 586, in parse
source = open(source, "rb")
FileNotFoundError: [Errno 2] No such file or directory: 'resources/locales.xml'

De ha mc-vel indítom teljesen jó.

Ez mitől lehet?

Sziasztok.

Ismét szeretnék egy kis segítséget kérni. A saját kis projektemhez felhasználtam a "Artix" linuxot. Pont olyan a live cd-je amilyent én szeretem volna. Ami még jó, hogy a kiegészített kis csomag repoja tartalmaz jó pár olyan plusz csomagot, amit arch-nál csak aur-ból érhetnék el. Ezt szeretném is továbbvinni a saját is os-nél. Ami viszont zavar, hogy az openrc boot közben Artix-ot ír.
Kérdésem a következő. Hogyan tudom lecserélni ez a felíratott? Mindenképp kell saját rootfs-t csinálnom ehez?

Na mar most fura lenne, ha az openrc, ami egy init rendszer a boot kozben irna ki barmit is, mivel a boot utolso lepese, hogy a kernel elinditja az init-et, azaz ebben az esetben az openrc-t.

Ha ugy erted, hogy az init kozben ir ki valahol artix-ot, akkor az mas. Ebben az esetben javaslom, hogy olvasd el a dokumentaciojat az openrc-nek, hogy hogyan is indul, hogyan tolti be a service-eket. Ennek alapjan meg tudod majd oldani.

Amugy ne haragudj, de mar az iso gyartasanal is alapveto dolgokkal nem voltal tisztaban. Hogy mukodik egy live cd, maga a boot folyamat, hogy talalod meg a squashfs-t, stb. stb. Megcsinaltam a hazifeladatot helyetted anno. :)

Tenyleg konstruktiv jo tanacs lenne a reszemrol, hogy fogod magad es mielott nekiallsz valaminek, meg ide dobod a kerdest egyszeruen utana olvasol a dolgoknak.

Van egy olyan erzesem, hogy itt sem az openrc-rol van szo, hanem a bootsplash-rol. De csak tapogatozom a sotetben, mert nem sok infot irsz ugye.

Nem várom el, hogy helyettem oldja meg bárki. Azt reméltem, találok olyan embert aki már foglalkozott ilyennel vagy ismeri annyira az "openrc"-t, hogy egyből tudja a választ.
Tényleg, nagyon sokat segítettél mindjárt az elején. Nagy kezdőlöket volt. Hálás is vagyok érte. Egyébként, ezzel a "lökettek" majdnemhogy, be is fejeztem a kis projektemet. Már csak ez az openrc dolog van vissza. https://blog.jorgicio.net/2017/08/15/2876/ képen látható "Gentoo Linux (i686) kiírását szeretném kicserélni. Nálam Artix van kiírva. Egyébként, ez a bootflash megoldás eszembe se jutott. Talán az OS-hez jobban is passzol :)

Az openrc csomagkészítésnél lehet lecserélni a "BRANDING" rész módosításával.

Köszönöm az eddig segítséged még egyszer.

Na ja, de nem arra valaszoltam, amit kerdeztel. Az athuzast meg nem talaltam meg. :D

Amugy az rc.c-ben lehetne az ifdef-nel egy olyan is, hogy a futo rendszer /usr/lib/os-release allomanyabol olvassa ki a "PRETTY_NAME"-et vagy a "VERSION"-t. Persze ha az letezik. Gondolkodtam is, hogy kuldok egy patch-et, de minek ha van BRANDING amibe barmit beleirhat az ember.

Igen. Szerintem is egyszerűbb és gyorsabb megoldás ha a "BRANDING" résznél, megadjuk amit szeretnénk. Arch is így csinálja. (sajnos)
Ezzel csak az a baj, előreforgatott csomagokat használom.
Minden openrc frissítésnél nekem kellene csinálnom a csomagokat. Mondjuk nem napi vagy heti szinten adnak ki új verziót. Viszont, akkor a kernelnél is illene modósítani a "4.17.4-1-ARTIX" részt is. Ezt szintén, csak csomag készítéssel tudnám megvalósítani.
Legjobb megoldás szerintem, a "bootsplash" ("Eltakarni a nemkívánat részt") :D
Már dolgozom rajta.

Elég fura egy hobbid van, hogy szórakozásból ezzel szivatod már magad mióta. Az Arch Linux telepítése folyton változik, változhatnak a csomagok nevei, a telepítési ajánlások, stb. Nem éri meg hozzá egyedi telepítőt csinálni, ha könnyen telepíthető Arch-alapú disztrót akar valaki, töltsön le Manjaro-t. Én még kezdő Archosoknak sem szoktam ajánlani, hogy egyedi telepítővel szivassák magukat, amit ugyan könnyű feltenni, de aztán nem megy ez, gond van amazzal, aztán jönnek linuxos fórumokra sírni, hogy szar az egész, az ember meg találgathatja, hogy a gányolt telepítő épp mit rakott fel, mit hogy állított be. Archot ezért kell kézzel, a Wiki Installation Guide-ja alapján feltenni, mert mikor lépésről lépésre halad valaki, akkor fogja látni, hogy mit tett fel addig, milyen hiba jelentkezett, pontosan milyen hibaüzenetek vannak, az egész sokkal debugolhatóbb. Plusz pont ez az Arch meg a minimum netinstallos disztrók előnye, hogy te alakítod ki a rendszered, csak azok a csomagok lesznek fent, amit te raksz fel a saját igényeid szerint, az a telepítő, ami Jóska Pistának készült, másnak nem lesz jó.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Szia.

Lehet, fura hobbi. De szeretek vele foglalkozni. :)
Nem én csináltam hozzá a telepítőt. Egy hallott, mások által készített projektet vettem elő. (Legalábbis, amennyire én tudom halott projekt. A 'revenge os készítői készítetek ha jól tudom.').
Én csak felhasználtam, módosítgattam és alakítgattam egy kicsit. Szerintem, nagyon jól összehozták. Nem kellet túlsók mindent átírogatni vagy törölni belőle.

Tudom, hogy a csomagnevek változhatnak, esetleg ki is kerülhetnek a hivatalos repo-ból. Szerencsére, elég könnyen lehet módosítani. Másrészt, csak magamnak készült a projekt. Lehet, hogy feldobom éles rendszernek is. De nem biztos :) Egyébként elneveztem, "BlackWolf OS"-nek.

Próbáltam egy olyan live cd-t összehozni, ami felépít egy komplet 'arch' rendszert nem a megszokot systemd-vel hanem az openrc-vel. Mindezt úgy építi fel, hogy megmarad a minimal rendszer egy minimális plusszal. Tesztek alapján, sikerült :)

Számomra hasznosak ezek a kisebb nagyobb projektek. Azonkívül, hogy leköt, tanulságos is.
Az is megfordult a fejembe készítek egy videót hátha szeretné látni 'golgota' mi és jött össze. :)

"Amugy erdekel tenyleg, meg lehet masoknak is tanulsagos lenne."

Én arra gondoltam, hogy megmutatom hogyan működik a telepítő. VirtualBox-ba telepítek vele egy rendszert és be boot-ok róla. Ennyire gondoltam.

'A "blackwolf OS" fricska akar lenni a panthereseknek? :D'

Nem szó sincs ilyenről. Ez csak úgy jött. Ez viszonylag jól hangzik értelmes is és könnyű volt logót készíteni vele. Mondjuk mindent úgy kerestem... Úgyhogy, nem mondhatnám, hogy nagyon egyedi.

A problema azzal kapcsolatban, hogy csak bebootolsz rola a videoban az, hogy nem latszik mennyi munka van mogotte es hogy mikhez kellett hozzanyulni. Maga a video okes, de en raknek melle egy doksit "step-by-step instruction to create your own arch using blablahblah.pdf", vagy lehet hosszabb is a cime :D

Azt hiszem értem mire gondolsz. Egyfajta wiki-re ha jól sejtem.
Ilyenfajta doksi létrehozását, nem igazán merném bevállalni. Másrészt, ahoz hogy a leírás megfelelő legyen. (Rendesen lehessen használni.) Kéne csinálni hozzá, egy livecd "how to"-t is. Beleértve a rootfs létrehozását is.
Az egész telepítő ehhez kell hozzáhangolni.